TPS:llä ja sen miesten edustusjoukkueen varakapteenilla, kulttihyökkääjä Jonne Virtasella on takanaan värikäs yhteinen taival. Nyt tuo kulku on päättymässä, sillä seura hyllytti pelaajansa viime maanantaina ja riita on sittemmin siirtynyt juristien välisiksi neuvotteluiksi. On erittäin epätodennäköistä, että Virtasen jääkiekkoura jatkuu TPS:ssä, vaikka hänellä onkin seuran kanssa vuoteen 2021 ulottuva työsopimus.
Hyllytys juontuu joukkueen toissa viikonlopun Tanskan matkalta. TPS pelasi Tanskassa harjoitusottelut 30. ja 31. elokuuta. Jälkimmäisen ottelun jälkeen vietettiin joukkueen kaudenaloittajaiset eli suunnitellut yhteiset juhlat. Virtasen hyllytykseen johtamat tapahtumat tapahtuivat seuraavana päivänä sunnuntaina, jolloin joukkue lensi Tanskasta kotiin. Virtanen oli muun joukkueen kanssa samalla paluulennolla. Iltalehti uutisoi, että Virtanen ajautui lennolla sanaharkkaan päävalmentaja Kalle Kaskisen kanssa, mikä johti hyllytykseen.
Tilanteen tausta on monisyisempi. Virtanen on pelannut TPS:ssä neljä kautta, ja hänen käyttäytymisestään on keskusteltu seurassa useasti aiemminkin. Jatkoajan tietojen mukaan ennen kaikkea neljä aiempaa tapausta hiertävät TPS:n luottamusta Virtaseen: vuosien 2017 ja 2018 kannattajaristeilyt, vuonna 2018 saatu sakko nuuskan ostamisesta ja viime kevään alastonkuvakohu.
Seuran järjestämien kannattajaristeilyjen kohdalla kyse oli ylenpalttisesta alkoholin suurkuluttamisesta ja siitä seuranneesta toimintakyvyttömyydestä. Nuuskasakot johtivat toimitusjohtaja Santtu Jokisen Ilta-Sanomille antaman kommentin mukaan sisäiseen selvitykseen. Viimekeväiseen alastonkuvakohuun TPS ei ole ottanut julkisesti kantaa, mutta Jatkoajan tietojen mukaan toilailua katsottiin sisäisesti pahalla.
Lisäksi Virtasen ja päävalmentaja Kaskisen keskinäiset välit ovat Jatkoajan tietojen mukaan rakoilleet jo kotvan. Käytännössä kyse on siitä, että pelaaja on kyseenalaistanut valmentajansa ammatilliset ratkaisut ja valmentaja puolestaan on kokenut pelaajansa käyttäytymisen ongelmalliseksi.
Tuon historian vuoksi Tanskan matkan selkkaus on nyt johtamassa sopimuksen purkamiseen – toistaiseksi määrittelemättömällä tavalla. Sopimuksen purkamiseen on kaksi vaihtoehtoa: joko työntekijän katsotaan rikkoneen sopimusehtoja tai työnantaja maksaa neuvoteltavan rahasumman työntekijälle siitä, että sopimus mitätöidään. Noiden vaihtoehtojen välillä osapuolten juristit nyt keskustelevat. Mainittuihin selkkauksiin ei liity väkivaltaa.
MTV:n mukaan Virtanen olisi vuosien varrella saanut palkanmaksajaltaan lukuisia varoituksia, mutta samassa artikkelissa Virtanen kielsi asian ykskantaan. On syytä huomioida, että varoitus on työlainsäädännöllinen termi. Se on virallinen toimi, jonka on täytettävä tietyt lainmukaiset ehdot. Varoitus on eri asia kuin esimerkiksi huomautus, nuhtelu, kurinpalautus, läksytys tai ojentaminen. Virtanen voi siis olla oikeassa kieltäessään saaneensa työnantajaltaan lukuisia varoituksia.
Tapaus on TPS:lle kiusallinen, sillä Virtanen on kannattajien pitämä hahmo, jolle on kookkaan olemuksensa, ronskin pelityylinsä, sanavalmiutensa ja someaktiivisuutensa ansiosta kasvanut kulttimaine. TPS on myös hyödyntänyt tuota mainetta aktiivisesti omassa markkinoinnissaan. Jatkoajan tietojen mukaan Virtasen somebrändi oli iso osasyy hänen Liigassa poikkeuksellisen pitkään, neljävuotiseen, vuonna 2016 solmittuun jatkosopimukseensa.
Tällä hetkellä Virtanen on yhä TPS:n työntekijä ja sen vuoksi TPS on velvoitettu järjestämään hänelle Liigan ja Pelaajayhdistyksen yleissopimuksessa määritetyt mahdollisuudet harjoittaa ammattiaan. Niistä keskeisin on mahdollisuus asianmukaiseen harjoitteluun eli jääaikaa ja kuntosali. Jääajan ei kuitenkaan tarvitse olla minkään joukkueen mukana.
Ratkaisun venyminen tuskin on kummankaan osapuolen toive, sillä työnantajalla on palkanmaksuvelvoite ja Virtanen halunnee päästä pelaamaan. Liiga-kausi alkaa torstaina. Virtanen on hyllytyksensä aikana saanut jo työtarjouksia muutamalta seuralta. Hän on pelaajaprofiililtaan 197-senttinen puolustava keskushyökkääjä.