NHL:ssä ratkaisujen ajat lähenevät

NHL:n runkosarjan lähestyessä loppua on vielä moni asia ratkeamatta. Kuka voittaa runkosarjan? Mitkä joukkueet selviävät pudotuspeleihin? Mitkä joukkueet ovat Konferenssien kärkijoukkueet? Entä divisioonien voittajat? Colorado Avalanche on yksi niistä joukkueista, jotka jahtaavat vielä divisioonavoittoa.

Colorado Avalanche lähti ottelussa San Jose Sharksia vastaan kuromaan kiinni Vancouver Canucksin neljän pisteen etumatkaa. Canucksin hallussa olevaa Luoteisdivisoonan kärkipaikkaa tavoitteleva Avalanche oli ennen Sharks-ottelua pelannut kaksi ottelua vähemmän kuin kanadalaisjoukkue.

Sharksin saksalaishyökkääjä Marco Sturm avasi ottelun maalihanat yhdeksän ja puolen minuutin pelin jälkeen yllättämällä Avsin maalilla pelanneen Patrick Royn. Erän loppupuolella Avalanchen tsekkihyökkääjä Milan Hejduk tasoitti pelin 1-1-numeroihin.

Toisessa erässä maalinteossa onnistui vain Avsin puolustaja Derek Morris, joka laukoi kumilätkän Sharks-maaliin Hejdukin ja Peter Forsbergin syötöstä. Forsberg oli toinen syöttäjä myös Hejdukin ensimmäisessä erässä tekemässä maalissa. Seuraavaa maalia Pepsi Centerin yleisö sai odottaa lähes 30 minuuttia, kunnes päätöserän lopulla ajassa 58.00 Hejduk onnistui jälleen.

Ottelun viimeiseksi jääneen 3-1-maalin syötti tietysti Peter Forsberg, joka nousi pisteen päähän pistepörssin kärjestä, jota pitää hallussaan toinen ruotsalainen Markus Näslund.

Avalanche on nyt kahden pisteen päässä Canucksista, joka on pelannut yhden ottelun enemmän kuin denveriläisjoukkue. Avalanche tarvitsee kuitenkin divisioonavoittoon enemmän pisteitä kuin Canucks, sillä tasapisteissä paremmuuden ratkaisee voittojen määrä, joita Canucksilla on enemmän.

Colorado Avalanchen maalivahti Patrick Roy ylitti ottelussa ensimmäisenä maalivahtina kautta aikojen 60 000 peliminuutin rajan.

Red Wings varmisti divisioonavoiton

Detroit Red Wings tavoitteena runkosarjassa oli voittaa oma divisioona, konferenssi sekä myös President’s Trophy, joka annetaan runkosarjassa eniten pisteitä keränneelle joukkueelle. Viime yön ottelussa Nashville Predatorsia vastaan Red Wings onnistui varmistamaan Keskisen divisioonan voiton.

Steve Yzerman ampui ottelun avausmaalin ylivoimalla pari minuuttia ottelun puolenvälin jälkeen. Seuraavan kerran punavalo vilkkui kolmannessa erässä ajassa 53.11, kun Sergei Fedorov vei joukkueensa ylivoimalla jo 2-0-johtoon. Red Wingsin ruotsalaistulokas Henrik Zetterberg viimeisteli ottelun päätösnumeroiksi 3-0 iskemällä kiekon tyhjään Predators-maaliin.

Wings-vahti Curtis Joseph torjui 27 kertaa kauden viidennessä nollapelissään.

Flyers murskasi Penguinsin

Philadeplhia Flyers ja Pittsburgh Penguins kohtasivat neljännen kerran 17 päivän sisään. Viime öisen ottelun lopputulos oli sama kuin kolmessa aiemmassa: Flyersille voitto, Penguinsille tappio.

Penguinsin puolustaja Jamie Pushor ampui ottelun ensimmäisen maalin reilun kuuden minuutin ja siihen loppuivatkin Penguinsin juhlat. Avauserän viimeisellä minuutilla Flyersin kookas sentteri Michal Handzus tasoitti pelin.

Toisessa erässä Flyers onnistui kolmesti maalinteossa. Toista erää oli pelattu reilut kaksi minuuttia, kun Keith Primeau vei joukkueensa 2-1-johtoon. Reilut kuusi minuuttia myöhemmin Flyersin suomalaishyökkääjä Sami Kapanen ampui kauden kahdeksannen maalinsa ja hetki myöhemmin Flyers johti jo 4-1 Radovan Somikin maalilla. Kolmannessa erässä Flyers lisäsi johtoaan vielä kahdella maalilla ja voitti lopulta 6-1.

Thrashers sotki Rangersin playoff-haaveita

Atlanta Thrashers oli kohdannut NY Rangersin kolmesti tällä kaudella ennen viime yön peliä – ja Thrashers oli voittanut jokaisen kohtaamisen. Niin kävi nytkin.

Atlanta teki maalin sekä ensimmäisessä että toisessa erässä ja johti 2-0 kahden erän jälkeen. Kolmatta erää ehdittiin pelaamaan muutama sekunti yli minuutin, kun Rangersin Boris Mironov kavensi tilanteeksi 2-1. Lähes kaksi minuuttia myöhemmin peli oli tasan, kun Rangersin kapteeni Mark Messier ampui kauden 17. maalinsa.

Ottelua pelattiin 2-2-lukemissa, kunnes Thrashersin Marc Savard ampui joukkueensa 3-2-johtoon. Peliaikaa oli tuolloin jäljellä reilut neljä minuuttia.

Trashersin ilo oli kuitenkin lyhytaikainen, sillä Madison Square Gardenin yleisö reimuitsi Rangersin tasoitusta alle minuutti myöhemmin. Maalintekijäksi merkittiin Alexei Kovalev.

Seuraava maali nähtiinkin vasta jatkoajalla. Thrashersin Yannick Tremblay ampui ylivoimalla voittomaalin, kun lisäaikaa oli pelattu lähes kolme minuuttia.

Rangers on nyt kolme pistettä jäljessä NY Islandersia, joka pitää hallussa Itäisen Konferenssin viimeistä pudotuspelipaikkaa. Rangersilla on jäljellä kolme ottelua ja Islandersilla neljä. Joukkueet kohtaavat ensi yönä Suomen aikaa. Jos Islanders voittaa ottelun, Rangers jää pudotuspelien ulkopuolelle kuudennen kerran peräkkäin.

Bruins varmisti pudotuspelipaikan

Boston Bruins tarvitsi vain kaksi pistettä, jotta joukkue olisi takuulla pudotuspeleissä mukana.

Ottelua ehdittiin pelaamaan vain 61 sekuntia, kun Ruslan Fedotenko vei Tampan johtoon. Bostonin puolustaja Nick Boynton tasoitti pelin samassa erässä, ajassa 13.49. Toista erää oli pelattu pari minuuttia yli puolivälin, kun Tampan Fredrik Modin iski joukkueensa 2-1-johtoon.

Mike Knuble tasoitti pelin 2-2-lukemiin, kun kolmatta erää oli pelattu lähes viisi minuuttia. Enempää maaleja ei ottelussa nähty, joten Tampalta ei kahta pistettä Bruinsille herunut.

Siitä huolimatta Bruins varmisti pudotuspelipaikan. Kun Bruins pelasi tasan Tampan kanssa ja Rangers sai Thrashers-ottelusta vain pisteen, niin Bruins selviytyi seitsemäntenä joukkueena Idässä pudotuspelikarkeloihin mukaan.

Stars rynnistää kohti liigan ja Lännen ykkösijoja

Vaikka Dallas Stars on varmistanut pudotuspelipaikan käytännössä jo kauan aikaa sitten, on texasilaisryhmällä vielä paljon pelattavaa. Stars tavoittelee sekä Lännen ykkössijaa että koko liigan kärkipaikkaa runkosarjassa.

Ottelussa Buffalo Sabresia vastaan Stars johti 2-0 ennen kuin avauserä oli ehtinyt puoliväliin. Ensin maalintekijänä kunnostautui Richard Matvichuk ja pari minuuttia myöhemmin Brenden Morrow laukoi 2-0-osuman. Niko Kapanen sai syöttöpisteen Morrow’n maalista. Seuraava osuma syntyi vasta ottelun viimeisellä minuutilla, kun Starsin Rob DiMaio laukoi 3-0-maalin tyhjään Sabres-verkkoon.

Stars onnistui nousemaan Ottawa Senatorsin rinnalle NHL:n kärkipaikalle Sabres-voitollaan. Molemmilla joukkueilla on 107 pistettä, mutta Stars on pelannut ottelun enemmän. Voiton avulla Stars myös meni Lännen ykköseksi pisteellä ohi Detroitin, mutta myös Red Wings on pelannut ottelun vähemmän kuin Stars.

Hurricanes taipui jo avauserässä Habsia vastaan

Sekä kotijoukkue Carolina Hurricanes että vieraileva Montreal Canadiens ovat menettäneet teoreettiset mahdollisuudet selviytyä pudotuspeleihin. Hurricanesin mahdollisuudet hupenivat jo pari viikkoa sitten, mutta Canadiensin viimeiset toivon rippeet valuivat viemäriin edellisen viime viikonloppuna.

Itse ottelussa mielenkiintoisinta varmasti oli nähdä, että kumpi joukkue miettii enemmän golfkenttiä. Se oli kotijoukkue Hurricanes, joka oli ensimmäisen erän jälkeen jo 3-0-tappiolla. Canadiensin maalintekijöinä kunnostautuivat Saku Koivu (1-0), Francis Bouillon (2-0) ja Richard Zednik (3-0).

Ottelun viimeinen maali nähtiin toisessa erässä, kun Canadiensin Donald Audette ampui 4-0-maalin. Canadiensin maalilla pelasi kauden seitsemännen ottelunsa Mathieu Garon, jonka tarvitsi torjua 33 kertaa saadakseen tämän kauden tililleen toisen nollapelin.

Koivu sai toisen kerran urallaan 20 maalia kokoon. Edellisen kerran hän pääsi 20 maaliin tulokaskaudellaan 1995-96.

Muut ottelut lyhyesti

Myös Phoenixissa kohtasivat joukkueet, jotka runkosarjan jälkeen keskittyvät lähinnä golfkentille. LA Kings ja kotijoukkue Coyotes järjestivät silti America West Arenaan saapuneille katsojille yhdeksän maalin ottelun. Kotiyleisön harmiksi Coyotes hävisi ottelun 5-4 jatkoajan jälkeen. Sekä Kingsin Zigmund Palffy että Coyotesin Mike Johnson ampuivat kumpikin kaksi maalia.

St. Louis Blues ja Edmonton Oilers pistivät Kojootteja ja Kuninkaita maalin paremmaksi: joukkueet päätyivät 5-5-tasalukemiin. Bluesin Pavol Demitra ja Scott Mellanby olivat ottelun tehokkaimmat kolmella tehopisteellään (1+2).

Minnesota Wild nappasi 3-0-voiton Calgary Flamesista. Maalittoman avauserän jälkeen Wild iski toisessa erässä kahdesti - Cliff Ronning ja Pierre-Marc Bouchard olivat maalintekijät. Kolmannessa erässä Wildin Antti Laaksonen ampui ottelun viimeisen maalin ylivoimalla. Wildin maalivahti Manny Fernandez torjui ottelussa 26 kertaa ja pelasi uransa kahdeksannen nollapelin.