DEL-kausiennakko 2024–25: Toni Söderholmin RB München haastaa hallitsevan mestarin uuden suurareenansa voimin

Muut Sarjat / Artikkeli
Toni Söderholm aloittaa toisen kautensa RB Münchenin päävalmentajana.
Kuva © Arno Hämäläinen https://www.instagram.com/hockeygrapher/
Saksan liiga eli DEL alkaa torstaina 19. syyskuuta.

Keväällä 2024 DELin mestaruuden voitti pääkaupungin Eisbären Berlin, joka palasi pokaalikantaan katastrofaalisen edelliskauden jälkeen. Stabiilin runkosarjan pelanneen Eisbärenin kierrokset vain nousivat pudotuspeleissä ja mestaruus oli lopulta jäävämätön lopputulema.

Viime kauden toisen suursuosikin RB Münchenin runkosarja oli vaikea, mutta nousujohteinen. Pudotuspeleissä joukkueen tie katkesi välieriin, mutta luotsaako Toni Söderholm ensi keväänä baijerilaiset mestaruuteen Münchenin uudella lähes 11 000 hengen areenalla?

Näistä pääasetelmista lähdetään 31. DEL-kauteen. Saksan liigaa ryydittävät yhdeksän suomalaista pelaajaa ja kaksi päävalmentajaa – sekä tunnetusti runsaslukuiset äänekkäät kannattajat.

Suomalaiset DELissä

DELissä kautensa aloittaa yhdeksän suomalaispelaajaa. Näistä uusia kasvoja Saksan liigassa näistä on viisi: Markus Niemeläinen (viime kaudella Edmonton Oilersin organisaatio), Juhani Tyrväinen (Luleå HF), Veli-Matti Vittasmäki (Tappara), Jussi Olkinuora (Genève-Servette HC) ja Teemu Pulkkinen (Kunlun Red Star).

Valitettavasti Olkinuora aloittaa sarjakauden loukkaantuneiden kirjoissa. Olkinuora sai alaraajavamman harjoituksissa ja hänet operoitiin tällä viikolla. Hän palaa pelikentille arviolta neljän viikon päästä.

DEL-seura Suomalaispelaaja
Adler Mannheim Jyrki Jokipakka
Adler Mannheim Markus Hännikäinen
Augsburger Panther Anrei Hakulinen
Eisbären Berlin Markus Niemeläinen
Kölner Haie Juhani Tyrväinen
Kölner Haie Veli-Matti Vittasmäki
Löwen Frankfurt Jussi Olkinuora
Schwenninger Wild Wings Teemu Pulkkinen
Straubing Tigers Elis Hede

 

DELissä on kaksi suomalaista päävalmentajaa: Toni Söderholm aloittaa toisen kautensa RB Münchenin pääohjeistajana, kun taas Kari Jalonen on ensimmäistä kauttaan Kölner Haiessa.

Elite Prospectsin vajavaisten seuratietojen perusteella sarjassa on useita muitakin suomalaisia joukkueenjäseniä. Apuvalmentajana toimivat ainakin Saku Martikainen (Düsseldorfer EG), Fredrik Norrena (Kölner Haie) ja Janne Kujala (Frankfurt Löwen) sekä maalivahtivalmentajana Ilpo Kauhanen (ERC Ingolstadt).

Sarjan voimasuhteet

Kaudella 2024–25 suurimmat mestarisuosikit ovat siis hallitseva mestari Eisbären Berlin ja Toni Söderholmin luotsaama RB München. Kymmenkertainen DEL-mestari Eisbären Berlin on voittanut Saksan mestaruuden tuoreeltaan 2021, 2022 ja 2024. RB Münchenin pokaalijuhlia on vietetty viimeksi 2023 ja sitä ennen 2016, 2017 ja 2018.

RB München reagoi hyökkääjänsä Trevor Parkesin pitkään loukkaantumiseen hankkimalla sarjakauden alla Taro Hirosen, joka on kärkkynyt viimeiset kuusi kautta pelipaikkaa NHL:n Detroit Red Wingsistä. RB Münchenin tuttuja nimiä Liiga-kentiltä ovat myös puolustajat Les Lancaster ja Emil Johansson sekä hyökkääjä Chris DeSousa.

Resurssit ovat painottuneet suurkaupunkeihin ja -areenoille, joten Kari Jalosen Kölner Haie on yksi musta hevonen haastamaan Berliinin ja Münchenin vakiomenestyjiä. 18 500 katsojan suurhallissa pelaava Kölner Haie on ollut ahkera siirtomarkkinoilla, sillä esimerkiksi Veli-Matti Vittasmäki ja Juhani Tyrväinen ovat sarjaan huippuvahvistuksia.

Aivan kaikkea raha ja yleisömäärät eivät takaa. Viime kaudella pikkuseura Fischtown Pinguins voitti runkosarjan ja ylsi pudotuspeleissä finaaleihin asti. Myös Straubing Tigers on tehnyt viime vuosina olosuhteisiin nähden vahvaa työtä ja se onkin nyt toista kertaa peräkkäin CHL:ssä mukana. Etenkin nämä kaksi seuraa ovat tällä kaudella jälleen kiusaamassa isompiaan.

Sarjan peräpäähän on povattu jälleen Augsburger Pantheria ja Iserlohn Roostersia.

Sarjajärjestelmä – DEL on avoin sarja

DEL pelataan 14 joukkueen kesken. Runkosarjan kuusi parasta pääsevät suoraan puolivälieriin. Sijojen 7–10 joukkueet ratkovat kahden viimeisen puolivälieräpaikan kohtalon kahdella paras kolmesta -ottelusarjalla. Muut pudotuspelisarjat pelataan parasta seitsemästä -menetelmällä.

DELissä viimeiseksi sijoittunut on vaarassa pudota. DEL2:n mestari korvaa DEL-jumbon, jos sarjanousija on hakenut liigalisenssiä ja täyttänyt kriteerit. Lisenssiä haetaan hyvissä ajoin ennen DEL2:n pudotuspelejä.

Kahtena viime kautena Augsburger Panther on pelastunut ilman sarjasta putoamista, koska DEL2:sta ei ole tullut pätevää nousijaa tilalle. Kriteeristöä on nyt monipuolistettu ja muun muassa hallin katsojakapasiteetin koosta on joustettu.

Siirrot Liigasta DELiin

Pelaaja Vanha seura Uusi seura
Brayden Burke Lukko Iserlohn Roosters
Gabriel Fontaine Lukko Eisbären Berlin
Will Graber Ässät Nürnberg Ice Tigers
Matthew Abt Lukko Fischtown Pinguins
Veli-Matti Vittasmäki Tappara Kölner Haie
Linus Fröberg TPS Löwen Frankfurt

Münchenin uusi areena

RB München saa syys–lokakuun 2024 taitteessa uuden kodin, kun SAP Garden valmistuu Münchenin olympiapuistoon. Katsojakapasiteetti lähes tuplaantuu Olympia-Eisstadionin 5 728 katsojasta SAP Gardenin 10 796 katsojaan.

Uuden areenan avausottelu pelataan 27. syyskuuta, kun RB München kohtaa harjoitusottelussa NHL-joukkue Buffalo Sabresin. Ensimmäisen DEL-ottelunsa müncheniläisseura pelaa areenalla 2. lokakuuta Grizzlys Wolfsburgia vastaan.

Kaksi ulkoilmaottelua – toinen ulkomailla!

DELin vuoden 2025 ulkoilmaottelu pelataan Frankfurtissa. Löwen Frankfurt ja Adler Mannheim kohtaavat 4. tammikuuta Deutsche Bank Parkilla, joka on Bundesliga-jalkapalloseura Eintracht Frankfurtin kotikenttä. Otteluun otetaan noin 50 000 katsojaa. Kyseessä on DELin kuudes ulkoilmaottelu kautta aikojen.

DELissä tehdään myös aivan uutta historiaa, kun kaksi DEL-seuraa kohtavat ulkoilmaottelussa ulkomailla. 5. joulukuuta Grizzlys Wolfsburg ja RB München taistelevat sarjapisteistä Prahassa.

Jääkiekko vahvisti asemiaan Saksan kakkoslajina

DEL-seurat tekivät kaudelta 2023–24 kaikkien aikojen liikevaihtoennätyksen. 14 seuran yhteenlaskettu liikevaihto oli 173,6 miljoonaa euroa. Nousua tuli edelliskauden 162,7 miljoonaan euroon 6,7 prosenttia.

Sarjan halli- ja tv-katsojien määrä nousi noin 20 prosenttia edelliskauteen nähden. DEL vahvisti tällä Saksassa asemaansa toiseksi seurattavimpana yleisölajina – ylivoimaisen ykkösen, jalkapallon jälkeen. Jääkiekon kanssa samoilla sijoilla katsojista taistelevat vahvimmin koripallo ja käsipallo.

DELin viime kauden yleisörohmu oli Kölner Haie, jonka runkosarjan kotipeleissä kävi keskimäärin 16 993 katsojaa. Myös Eisbären Berlin (13 804) ja Adler Mannheim (11 395) ylsivät yli 10 000 katsojan. Sarjan keskiarvot jäivät pitkälti silti viidentuhannen molemmin puolin. Pienin keskiarvo oli Grizzlys Wolfsburgin 3 241 katsojaa.

Kauden alla lisäksi DEL ja suomalainen urheiluanalytiikka-alustaa toimittava Wisehockey tiedottivat yhteistyönsä jatkosta vuoteen 2028. Wisehockey on myös Suomen Liigan yhteistyöyritys.

Avauskierros

Torstai 19.9.2024 klo 20.30 Suomen aikaa
Augsburger Panther–ERC Ingolstadt

Perjantai 20.9.2024 klo 20.30 Suomen aikaa
Kölner Haie–Eisbären Berlin
Löwen Frankfurt–Nürnberg Ice Tigers
Adler Mannheim–Schwenninger Wild Wings
Pinguins Bremerhaven–Grizzlys Wolfsburg
Iserlohn Roosters–RB München
Straubing Tigers–Düsseldorfer EG

» Lähetä palautetta toimitukselle