Mielipide

Uudistuminen on Jukureiden tulevan kauden voimavara

LIIGA / Kolumni
Mikkelin Jukureiden Liiga-joukkue koki tälle kaudelle rajuja muutoksia. Joukkue on uudistunut voimakkaasti, mutta myös suunnitelmallisesti. Kaiken mennessä nappiin joukkue nähdään keväällä pudotuspeleissä.

Olli Jokisen kolmen kauden mittainen valmennuspesti Mikkelin Jukureissa osoittautui onnistuneeksi ratkaisuksi. Ennakkoon Jokista pidettiin joissain arvioissa liian kokemattomana, mutta hänen aikakaudellaan Jukurit nousi pudotuspelijoukkueeksi.

Nyt mikkeliläisjoukkueessa on jälleen alkamassa uusi aikakausi hieman samantyyppisessä tilanteessa, kuin kolme kautta sitten. Näkyvimmät uudistukset ovat Liiga-tasolla debytoiva päävalmentaja Marko Tuomainen ja lähes kokonaan uudistunut valmennusryhmä sekä hyökkäysmateriaali.

Aika näyttää, onko tällainen tietyin ajanjaksoin tapahtuva laaja uudistuminen Jukureiden toimintastrategian mukaista vai ovatko nämä olleet pakon sanelemia ratkaisuja. Nyt joukkueen uudistaminen tehtiin rohkeasti ja ainakin ulkopuolelta katsottuna suunnitelmallisesti valmennusryhmästä alkaen.

Iso osa joukkueesta on uudessa paikassa ja tilanteessa. Tämä voi hyvin kääntyä Jukureiden joukkueen voimavaraksi, mutta voi myös olla joukkueen kompastuskivi.

Tuomainen osoitti viime Mestis-kaudella olevansa hyvä ja erittäin vaativa valmentaja, joka ei epäröi oman pelisuunnitelmansa kanssa. Hän harjoittaa pelaajia kovilla tehoilla ja joskus jopa yksittäisten pelien kustannuksella. Suunnitelma onnistui täydellisesti viime kaudella ja nyt hänen vain tarvitsee toistaa sama temppu sarjaporrasta ylempänä.

Valmennusjohdolla on käsissään joukkue, joka on koottu heidän pelitapaansa sopivasti. Puolustuksessa pysyvyyttä on hyökkäystä enemmän ja se onkin ruotsalaisen Niclas Lundgrenin johdolla joukkueen tulevan kauden kivijalka. Kapteenina vastuuta kantaa hyökkäyksen Jukuri-ikoni Jesper Piitulainen. Hän on tärkeä henkinen johtaja koko joukkueelle. AHL-avut Peter Abbadonato ja Max Ellis tuovat hyökkäykseen tulivoimaa.

Tuomainen rakensi viime kaudella valmentamansa IPK:n Mestis-joukkueen vahvan pelaajatarkkailun, vaativan valmennuksen, ja oikeanlaisten persoonien myötä. Joukkueelle leimallista olivat todella hyvä ilmapiiri ja sitoutuminen. Näitä asioita Tuomainen tuo varmasti myös Jukureihin.

Mestiksessä viime kaudella kovaa tulosta tehneet Alex Berardinelli, Ludwig Persson ja Juuso Arola ovat hyvä osoitus siitä, että Jukureiden joukkueeseen on rohkeasti nostettu pelaajia, joiden potentiaali on ilmeinen, ja jotka edustavat Tuomaisen valmennusryhmän haluamaa sitoutuvaa ja pelisuunnitelmaa tarkasti noudattavaa pelaajatyyppiä.

Moni edellisellä kaudella Tuomaisen joukkueessa pelanneista pelaajista kehui hänen valmennustaan ja pelaajalähtöistä otettaan. Myös tällä kaudella Tuomainen painottaa varmasti korkeaa vaatimustasoa ja hyvää fyysistä kuntoa. Hän on hyvä kehittämään yksilöitä, joten muutamien pelaajien kohdalla on lupa odottaa läpimurtoa Liiga-tasolle.

Viime kaudella Tuomainen korosti joukkueen ja valmennuksen noudattaneen päämäärätietoisesti hyvin tarkkaa suunnitelmaa koko kauden ajan. Vastaavanlainen pitkän jakson suunnitelmallisuus vaatii Liiga-tasolla vielä vahvempaa itseluottamusta etenkin, jos joukkue alkukaudesta kohtaa haasteita. Toki Tuomainen on erittäin kokenut jääkiekkoammattilainen ja tottunut käsittelemään paineita.

Mikäli valmennusryhmä saa rajusti uudistuneesta joukkueesta kaiken irti, Jukurit on taas pudotuspelijoukkue. Pelaajamateriaali on riittävän laadukas, mutta kapea, joten kärkipelaajien täytyy pysyä terveinä.  Jukka Ahvenjärvi sekä Jesse Welling tuovat valmennusryhmään tarvittavaa Liiga-kokemusta.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös