Liiga-kauden 2024−25 top 5 -laitahyökkääjät: Lista täyttyy Kärppien hankinnoista

LIIGA / Artikkeli
Teemu Turunen on alkavan kauden paras laitahyökkääjä Jatkoajan raadin mukaan.
Kuva © Saimi Airaksinen / https://urheilu.kuvat.fi/SaimiPhoto/

Jatkoajan toimittajat Joonas Sillanpää sekä Sami Iilomo valitsivat vuorotellen mielestään viisi Liigan parasta laitahyökkääjää.

Vastaava listaus tehtiin myös viime syksynä. Tuolloin povattiin kärkipaikan olevan kahden kauppa, eikä Ryan Laschin ja Anton Levtchin valinnat varsinaisesti hutiin menneetkään, vaikka Jerry Turkulainen saattoikin kiilata kärkipaikalle.

1. Teemu Turunen, Kärpät

Iilomo: Turunen oli jo viime kaudella sarjan laitahyökkääjien parhaimmistoa, ellei jopa paras. Harvemmin tämän tason pelaajat solmivat enää jatkosopimuksia Liigaan, mutta Turunen on miellyttävä poikkeus. 

Viime kaudella maalipörssin voittaneelle Turuselle on myös alkavalla kaudella tarjolla jättimäinen rooli oululaisten hyökkäyspään viimeisenä piiskana. Varsinkin ylivoimalla Kärpät on odotettavasti Liigan parhaimmistoa ja Turunen tärkeä palanen. 

Eikä Turusen kohdalla puhuta pelkästään tehopisteistä. Liukasliikkeinen hyökkääjä aiheuttaa vastustajille jäähyjä, riistää, raastaa ja tekee jatkuvasti joukkuetta hyödyttävää työtä. 

2. Eemeli Suomi, Ilves

Sillanpää: Pisteiden valossa parhaan kautensa viime kaudella pelannut Eemeli Suomi on Ilves-ikoni ja yksi Liigan parhaista pelaajista.

Suomi voi pelata sekä keskus- että laitahyökkääjänä. Hänet voi laittaa kentälle tilanteessa kuin tilanteessa ja luottaa siihen, että hyviä asioita tapahtuu. Suomi tekee ympärillään pelaavista parempia tekemällä jatkuvasti pieniä asioita oikein.

Suomi on noussut jopa hieman tutkan alla yhdeksi tehokkaimmista pelaajista Liigassa. Hän on tällä hetkellä aktiivipelaajien kaikkien aikojen pistekakkonen. Edellä on vain Juhamatti Aaltonen, jonka ohi Suomi suurella todennäköisyydellä porhaltaa jo alkavalla kaudella.

Suomi on kokonaisvaltainen hyökkääjä, joka kerää kaudesta toiseen joko hyvän tai loistavan pistesaaliin. Hän on Ilveksen kantava pelaaja, jonka panoksesta joukkueen menestys ei jää kiinni.

3. Ryan Lasch, Pelicans

Iilomo: Puhtaasti kiekollisilla taidoilla Lasch on koko Liigan paras pelaaja. Jos mitataan vain pelintekokykyä, nokitan väittämällä Laschin kuuluvan parhaimmistoon viimeisen kymmenen vuoden mittapuulla. 

Kokenut yhdysvaltalaishyökkääjä ei ole toisaalta sarjan kokonaisvaltaisin pelaaja. Pieni koko rajoittaa osansa, eikä Lasch ole kaikista kiivain karvaaja, mutta ne eivät olekaan Pelicansin joukkueessa se, mitä eniten kaivataan. 

Ylivoiman herra ja hidalgo nakuttelee tehtaan takuulla kovat pisteet myös tulevalla kaudella. Laschin tapauksessa merkittävää on myös hänen kykynsä tehdä ketjukavereistaan sankareita. Tämä oli nähtävillä jo viime kaudella Lars Bryggmanin kohdalla. 

4. Reid Gardiner, Kärpät

Sillanpää: Reid Gardinerin kohdalla ei puhuta kaikkein kokonaisvaltaisimmasta pelaajasta, vaan Liigan viime vuosien ylivoimaisesti tehokkaimmasta maalintekijästä. Kausina 2021–2024 kanadalainen on viimeistellyt peräti 74 maalia, mikä on 16 maalia enemmän kuin seuraavaksi paras tulos.

Viimeksi Gardineria enemmän maaleja kolmen perättäisen Liiga-kauden mitassa on tehty kausilla 2002–2005. Silloin Kimmo Kuhta viimeisteli yhteensä 82 maalia.

Gardinerilla on tästä huolimatta vain yksi maalikuninkuus Liigassa. Tilasto kertookin lähinnä sen, miten poikkeuksellista on onnistua pitämään Gardinerin tasoista maalintekijää Liigassa paria kautta pidempään. Gardinerilla alkaa kuitenkin jo neljäs perättäinen kausi Suomessa.

Seura sen sijaan on kesän aikana vaihtunut. Gardiner siirtyi JYPistä Kärppiin. 26 maalia 60 pelattua ottelua kohti Liiga-urallaan iskeneeltä hyökkääjältä tuskin nähdään merkittävää romahdusta seuran vaihdosta huolimatta, sillä hän saanee Kärpissä vierelleen entistä parempia ketjukavereita. Kanadalainen on ennakkoasetelmissa ykkössuosikki Liigan maalikuninkaaksi.

5. Ben Tardif, Kärpät

Iilomo: Viime kaudella Tardif jäi KooKoossa ilman ansaitsemaansa suitsutusta. Edistyneissä tilastoissa kanadalainen oli pistepörssin kymmenettä sijaakin vakuuttavampi. 

Kärpissä taistelu peliajasta on toki eri luokkaa kuin KooKoossa, mutta väkkärällä on kaikki eväät valloittaa pelipaikka kärkiketjuista ja lunastaa paikkansa myös ylivoimalla. Kärpissä riittää myös ketjukaverien taso, vaikka joutuisi absoluuttisen kärjen alapuolelle hakemaan peliaikaa. 

Kommentit valinnoista yleisesti

Sillanpää: Onhan tämä kärppälaiturien taso silmiinpistävää. Toisaalta valitut pelaajat ovat tasonsa Liigassa todistaneet. Kyllähän esimerkiksi Lukon hankkima Karson Kuhlman voi hyvin osoittautua pelaajaksi, joka olisi kuulunut tälle listalle.

Muita mielenkiintoisia listan ulkopuolelle jääneitä pelaajia ovat esimerkiksi KalPassa viime kaudella korkealle tasolle noussut Juuso Mäenpää ja TPS:ään kesken kauden siirtynyt Lukas Wernblom, joilta kummaltakin odotetaan huippukautta.

Iilomo: Jos Kärppien laituriosaston taso pistää silmiin, on vähintään yhtä hämmästyttävää, että jokaiselle heistä sorvattiin uusi sopimus viime kauden jälkeen. Tardifille, Gardinerille ja Turuselle olisi löytynyt takuuvarmasti ottajia myös suuremmista sarjoista. 

» Lähetä palautetta toimitukselle