Kasvu kaiken keskiössä – Aron Kiviharju janoaa ehjää ja nousujohteista kautta HIFK:n kanssa

LIIGA / Haastattelu
Aron Kiviharjun viime kausi HIFK:ssa jäi vakavan loukkaantumisen takia pahasti torsoksi.
Vakavasta polvivammasta toipuneen Aron Kiviharjun päätavoite on pelata ehjä kausi HIFK:ssa. Muutokset toimiston puolella eivät ole vaikuttaneet joukkueen arkeen. Kesällä NHL-varauksen saanut huippulupaus ammentaa ekstramotivaatiota varaustilaisuudessa kokemastaan "vääryydestä".

Viime vuonna HIFK:hon siirtyneen huippulupauksen Aron Kiviharjun, 18, edellinen kausi päättyi ennen kuin se ehti edes kunnolla alkaa. Nuori puolustaja ennätti pelata vain seitsemän Liiga-ottelua, kunnes tämä kohtasi vakavan polvivamman harjoituksissa. Lokakuussa sattunut polvivamma piti pelaajan poissa kaukalosta aina alle 18-vuotiaiden MM-kotikisoihin saakka.

Pitkä toipuminen ja pelaamattomuus laittoivat nuoren miehen mielenlujuuden testiin. Haasteista huolimatta Kiviharju pysyi vahvana. Nyt loukkaantunut jalka on jo lähes täysin kuntoutunut.

– Nyt minulla alkaa olla kaksi toimivaa jalkaa, kun leikattu jalka on lähempänä sadan prosentin kuntoa. Tällä hetkellä jalan kunto on hyvä. Mutta kyllä siinä poikaa koeteltiin, kun olin 200 päivää pelaamatta jääkiekkoa.

– Näin jälkikäteen, ja siinä hetkessäkin, ajattelin, että kaikki tapahtuu aina syystä. Ehkä tällä oli jokin syy, miksi se tapahtui. Pyrin löytämään niitä syitä ja kääntämään ne itselleni voimavaroiksi tulevaisuuteen. En missään nimessä pysty sanomaan, että oli kivaa olla 200 päivää pelaamatta jääkiekkoa, mutta pystyin kääntämään siitä voimavaroja itselleni, etsimään uusia puolia itsestäni ja laittamaan asioita perspektiiviin tulevaisuutta ajatellen, Kiviharju pyöritteli viimekautista loukkaantumistaan.

NHL-varaus kiireisen kesän kohokohtana

Toista kauttaan helsinkiläisjoukkueen riveissä aloittavan Kiviharjun kesä on ollut tämän omien sanojen mukaan vauhdikas. Siitä huolimatta nuoren pelaajan harjoittelu on sujunut hyvin ja kehitystä on tapahtunut toivotusti. Kiviharju sanookin kesänsä olleen kokonaisuutena erinomainen.

– Haipakkaa on ollut, ollaan menty suuntaan ja toiseen kovaa. Mutta siihen nähden, mitä odotin kesästä tulevan, niin kaikki on mennyt erittäin hyvin ja jopa paremmin kuin oletin. Olen saanut vietyä eteenpäin niitä asioita, joita piti, ja saanut kehitettyä itseäni niin ihmisenä kuin myös fyysisiltä ominaisuuksiltani, joita tarvitaan jäällä.

Osa puolustajan vauhdikasta kesää oli kesäkuun lopussa pidetty NHL:n varaustilaisuus, joka järjestettiin tänä vuonna Las Vegasissa. Kokemuksena tilaisuus oli nuorelle miehelle unohtumaton, eivätkä puitteet olisi voineet olla juuri ainutlaatuisemmat.

– Onhan se "kerran elämässä" -kokemus, noita ei enää tule. Las Vegas on tietysti aika ainutlaatuinen paikka, varsinkin näin Turussa ja Helsingissä asuneelle ihmiselle. Maailma muuttuu aika paljon, kun mennään sinne isompaan maailmaan. Kaikki oli hienosti järjestetty. Sphere, jossa tapahtuma oli, oli upea miljöö. Fantastinen kokemus, joka muistuu loppuelämän, Kiviharju kertasi varaustilaisuutta.

olin kuin karkkikauppaan päässyt lapsi

Kiviharjua on pidetty pitkään yhtenä ikäluokkansa kärkilahjakkuuksista ja hänestä uumoiltiin jossain vaiheessa jopa potentiaalista ykkösvarausta.

Vaikka vaikea ja rikkonainen viime kausi oli laskenut pelaajan osaketta huomattavasti pelaajatarkkailijoiden papereissa, oli lopputulema silti monelle jääkiekon seuraajalle täydellinen yllätys. Kiekollisesti taitava puolustaja joutui odottamaan varaustaan aina neljännelle kierrokselle saakka.

Yllättynyt oli myös Kiviharju itse, mutta pettymykseksi hän ei kuitenkaan suostu varausnumeroaan myöntämään – olennaisinta oli vain tulla varatuksi johonkin joukkueeseen.

– Ei se välttämättä mikään pettymys ollut. Ehkä tuli vähän yllätyksenä itselleni, mutta en missään nimessä ollut pettynyt. Koko ajan oli se tiedossa, että numerolla ei ole väliä, kunhan joku huutaa minut. Se oli se tärkein asia; ettei vain jäädä istuskelemaan sinne. Se oli oikeastaan vain se toive; että joku huutaa, numerolla ei ole väliä. Mutta ehkä numero tuli itselleni vähän yllätyksenä, minun pitää olla sen suhteen rehellinen itselleni.

Lopulta puolustajan päästi piinasta Minnesota Wild, joka kuulutti pelaajan nimen varausvuorolla 122.

– Sitten kun oma nimi kuului, kaikki negatiiviset ajatukset unohtuivat. Sen jälkeen olin kuin karkkikauppaan päässyt lapsi. Kävelin siinä kohtaa käytäviä silmät kiiluen, Kiviharju muisteli varaustaan.

Nuori pelaaja ei kuitenkaan jäänyt sen kummemmin ihmettelemään yllättävän myöhäiseksi valunutta varaustaan vaan marssi itsevarmasti Wildin seurajohtajien pakeille ja ilmoitti heille yksikantaan olevansa varaustilaisuuden suurin ryöstö.

Odotettua alhaisempi varaus on antanut lisämotivaatiota ennestään päämäärätietoiselle pelaajalle.

– Haluan tietyllä tavalla näyttää muille joukkueille, mitä pankista vielä löytyy, ja hyvässä mielessä todistaa heidät vääriksi siinä, etteivät he ottaneet minua. Haluan kääntää kaikki kivet, jotta pystyisin pelaamaan NHL:ssa jonain päivänä, Kiviharju linjasi.

Kohti NHL-unelmaa HIFK:n mukana

Varauksesta huolimatta Wildin suunnalta ei ole annettu pelaajalle sen suurempia ohjeita kuin pyrkiä päivä päivältä paremmaksi, pysyä terveenä ja uskaltaa olla oma itsensä niin jäällä kuin sen ulkopuolella. NHL-seuran puolella luotetaan HIFK:n olevan kehityksen kannalta oikea ympäristö Kiviharjulle.

– He tuntevat täällä töissä olevia ihmisiä sekä NHL:ssa pelanneita pelikavereita, joten he tietävät tämän olevan ympäristönä erinomainen paikka kehittyä, niin sitä he vain pumppasivat; että uskallan olla joka päivä oma itseni ja onnistun repimään itsestäni parhaan irti. Aina kun menen hallille, tiedän mitä teen ja menen päättämiäni asioita kohti ja pyrin joka päivä olemaan parempi versio itsestäni, Kiviharju valotti.

Tämä on ympäristönä erinomainen paikka kehittyä

Varaustilaisuudessa Kiviharju oli toki saanut kuulla seurajohdon mietteitä siitä, mitä NHL-tasolle yltäminen puolustajalta edellyttää. Sitä puolustaja ei kuitenkaan tiedä, onko Wildin suunnalta keskusteltu näistä myös HIFK-valmennuksen kanssa.

– Kyllä he siellä paikan päällä minulle henkilökohtaisesti mainitsivat, mitkä ovat vahvuuteni ja mitkä kehityskohteeni, eli mitä pitää pystyä nostamaan, jotta pelaaminen Pohjois-Amerikassa kirkkaissa valoissa on jonain päivänä mahdollista. Kyllä he sen sanoivat hyvin selkeästi. Loput keskustelut tapahtuvat varmastikin selkäni takana valmentajien kopissa. Mutta he antoivat ohjeita, millä keinoilla pystyn ottamaan askeleen kohti NHL:ää, Kiviharju totesi.

Kiviharjun ja NHL-seuran yhteydenpito on jatkunut varaustilaisuuden jälkeen, mutta pelaajan perusarkeen he eivät ole puuttuneet, vaan se on uskottu täysin Liiga-joukkueen käsiin. Niinpä kommunikaatio koskee lähinnä Wildin edustajien vierailuja sekä harjoitussuosituksia.

– Eivät he mitenkään liikaa paineista tai ole yhteydessä, koska he tietävät, että arki on täällä hyvissä käsissä ja he luottavat siihen. Mutta he ilmoittavat, milloin he ovat mahdollisesti tulossa käymään täällä ja kuinka usein, sekä laittavat heidän tekemiensä testien perusteella joitain harjoitteita, joita voisin tehdä kehittyäkseni fyysisesti ja ollakseni parempi jäällä.

Valmiina Liiga-kauteen kovien harjoitusvastustajien ansiosta

Ennen sarjakauden alkua HIFK on mitannut tasoaan niin toisia Liiga-joukkueita kuin ulkomaalaisia seurajoukkueitakin vastaan. Kovat valmistavat ottelut ovat antaneet Kiviharjulle sekä koko joukkueelle arvokasta käsitystä oman pelin tasosta.

– Olemme saaneet erittäin hyviä harjoitusotteluja ja kovia vastustajia: kolme sveitsiläisjoukkuetta, jotka aika raa'asti paljastivat, missä oma taso menee. Kun pelaa Davosia, Ambri-Piottaa tai Klotenia vastaan, tietää, ettei siitä Liigassa lähtökohtaisesti ainakaan rima juuri korkeammalle mene, puolustaja tuumi.

Tarkoituksena on pystyä toistamaan niitä asioita, jotka näissä otteluissa sujuivat ja vastaavasti kehittymään niillä osa-alueilla, jotka eivät toimineet riittävällä tasolla.

– Jatkaa sitä, mitä niitä joukkueita vastaan teki hyvin. Ja sitten ne asiat, joista saatoin itse joillain osa-alueilla jäädä heitä vastaan pelillisesti kiinni; jos niitä pystyn petraamaan, niin ne tulevat varmasti riittämään Liiga-tasolle. Tapparaa, Kiekko-Espoota ja HPK:ta vastaan pystyi näkemään samoja asioita: mitkä toimivat ja mitä pitää pystyä parantamaan, jotta pystyn olemaan joukkueelle kauden aikana isompi apu, Kiviharju analysoi omia otteitaan kauden alla pelatuissa harjoitusotteluissa.

Valmistavat ottelut ovat tarjonneet yhtä lailla tietoa myös joukkueelle siitä, mitkä pelin osa-alueet vaativat eniten työtä ja mitkä ovat hyvällä mallilla. Valmista helsinkiläisten peli ei missään nimessä vielä ole, vaan siihen vaaditaan lisää yhteisiä kokemuksia.

– Oli kyseessä mikä joukkue tahansa, kaikilla on ja kuulukin olla tässä kohtaa kautta pelissään petrattavaa: jollain joukkueella enemmän ja jollain vähemmän. Meillä oli minusta erinomaiset vastustajat valmistavalla kaudella: vähän eri tyylisiä joukkueita, niin saimme selville asioita, joita meidän pitää kehittää, ja sitten myös niitä, joissa olemme jo nyt hyviä tässä vaiheessa, Kiviharju totesi valmistavien otteluiden annista.

Menestyksen kannalta kaikkein tärkein asia on Kiviharjun mukaan joukkueessa kuitenkin kunnossa.

– Ilmapiiri joukkueessa on hyvä. Pukuhuone on täynnä huippujätkiä.

Uudistuksia kulisseissa

Jos Kiviharjun kesä oli vauhdikas, sitä se oli myös helsinkiläisjoukkueen toimistolla. Muutoksen tuulet puhalsivat organisaatiossa kesän korvalla pitkäaikaisen urheilujohtajan, Tobias Salmelaisen, sekä viestintäpäällikkö Eetu Hyvärisen poistuttua HIFK:n palveluksesta. Myös pitkään organisaatiossa vaikuttanut toimitusjohtaja Markus Lindström sai väistyä.

Se, mitä toimistolla tapahtuu, on toimiston asia.

Tilalle kyseisiin rooleihin palkattiin Janne Pesonen uudeksi urheilujohtajaksi, Axa Fahler uudeksi viestintäpäälliköksi ja Alexander Sneen uudeksi toimitusjohtajaksi.

Tämän kaiken lisäksi HIFK perusti erillisen asiantuntijaryhmän vastaamaan seuran urheilustrategian kilpailukyvyn kehittämisestä. Nimekkään asiantuntijaryhmän muodostavat Mikael Granlund, Jarmo Kekäläinen, Henrik Dettmann ja Mika Kortelainen.

Lukuisat merkittävät muutokset toimiston puolella eivät ole vaikuttaneet Kiviharjun mukaan joukkueen arkeen. Joukkueen tehtävä on suorittaa jäällä, tapahtui taustalla mitä tahansa.

– Se, mitä toimistolla tapahtuu, on toimiston asia. Me keskitymme omaan juttuumme, jotta olemme kaukalossa päivästä toiseen mahdollisimman hyviä. Sitten kun pelataan pisteistä, meidän tehtävämme on kaapia niin paljon pisteitä plakkariin kuin mahdollista.

Uudistumisen tarve koskettaa silti myös pelaajia.

– Kasvutarinahan tämä on: meidän pitää joka päivä kasvaa pelaajina ja ihmisinä. Uudistuksia on tullut. Meidän tehtävämme on uudistua ja löytää itsestämme parempia puolia, Kiviharju filosofioi.

Helsinkiläisten pelaajistossa on tapahtunut jonkin verran muutoksia sitten viime kauden. Uusina pelaajina ryhmään ovat liittyneet hyökkääjät Petr Kodýtek, Juhani Jasu, Panu Mieho, Daniel Mäkiaho sekä puolustaja Ronald Knot.

Miten on sitten pelitavallisten asioiden laita: millaisia muutoksia ja uudistuksia niihin on kenties tehty? Kiviharju on näistä vaitonainen.

– Ei nyt lähdetä sen enempää paljastamaan. Mutta olemme tietysti pyrkineet uudistumaan. Kaikki tietävät, että meidän viime vuotemme ei ollut tuloksellisesti sitä, mitä halusimme ja mihin meillä olisi ollut mahdollisuudet. Olemme halunneet parantaa niitä asioita, jotka menivät viime vuonna mönkään. Katsotaan tiistaina Nordiksella, miten ne konkreettisesti näkyvät, Kiviharju veisteli medialle avointen jääharjoitusten yhteydessä viime torstaina.

Kiekko-Espoon mukaantulo tuo kaivattua lisämaustetta

Liiga-kausi 2024–2025 alkaa tiistaina seitsemän ottelun kierroksella. Avauskierroksen suurin mielenkiinto kohdistuu pääkaupunkiseudun paikallisotteluun, jossa kestosuosikki HIFK punnitsee Liiga-kartalle paluun tehneen Kiekko-Espoon taidot.

Joukkueet kohtasivat toisensa valmistavassa ottelussa Espoossa elokuun alussa. HIFK vei voiton tuolloin maalein 5–3. Kiviharju povaa Kiekko-Espoosta valmistavien otteluiden pohjalta tiukkaa vastusta.

– Mitä olen heidän kaudenalusotteitaan katsonut, niin Kiekko-Espoo on hyvä joukkue, joka on pystynyt voittamaan otteluja hyvällä tahdilla. Saamme varmasti tiistaille hyvän ottelun. Toivottavasti saamme tuvan täyteen heti sarjan alkuun. Odotan tiistaita jo pikkupojan innolla, Kiviharju hekumoi avausottelua haastatteluhetkellä viime torstaina.

Liigalle tekee varmasti hyvää saada uusi joukkue, joka tuo vähän uutta ilmettä.

Uuden joukkueen ohella uutta jännitystä Liigaan tuo sarjan avaaminen. Vajaa vuosi sitten Liiga nimittäin ilmoitti päättäneensä yhtiökokouksessaan sarjan avaamisesta keväästä 2025 eteenpäin.

Myöhemmin saman kauden aikana vahvistui myös, että Liigan joukkuemäärä kasvaa alkavalle kaudelle 16:een, kun Kiekko-Espoon liigahakemus hyväksyttiin ja se onnistui täyttämään liigalisenssin ehdot ja lunastamaan liigaosakkeen.

Tästä kaudesta voimaanastuvaa sarjajärjestelmän muutosta puolustajalupaus ei halunnut kommentoida, mutta ainakin Kiekko-Espoon mukaantuloa Kiviharju pitää kaivattuna piristysruiskeena sarjan kannalta.

– En halua ottaa enempää kantaa tuohon nousuasiaan. Mutta Liigalle tekee varmasti hyvää saada uusi joukkue, joka tuo vähän uutta ilmettä.

Tarkentuva tuomarilinja ei aiheuta huolta

Sarjaan on tehty muitakin muutoksia, kuten uusi pudotuspelijärjestelmä, joka takaa runkosarjan neljälle parhaalle joukkueelle suoran pääsyn puolivälieriin. Sijoille 5–12 päätyneet joukkueet aloittavat pudotuspelien ensimmäiseltä kierrokselta ja ratkovat loput jaossa olevat puolivälieräpaikat.

Myös sääntöihin on tehty viilauksia estämisen ja kiinnipitämisen osalta. Tiukentuva tuomarilinja asettaa uusia haasteita erityisesti puolustuspelaamiseen, kun keinot vastustajien hidastamiseksi ja pysäyttämiseksi vähenevät.

Kiviharjun kaltaiselle juonikkaalle puolustajalle tästä ei välttämättä muodostu sen suurempaa ongelmaa. Itse sääntömuutoksen ja sen tulkinnan suhteen Kiviharju on odottavainen.

– Koputetaan nyt puuta, mutta olen itse usein pärjännyt aika alhaisilla jäähyminuuteilla sarjassa kuin sarjassa, niin toivotaan, että se sama pysyy nytkin. Tietysti, miten Liiga sitä perusteli, että halutaan enemmän peliä, niin varmasti siinä joku hyvä taka-ajatus on. Miten se käytännössä toimii, nähdään, kun kausi pyörähtää käyntiin.

– Alkuun varmasti jaetaan enemmän jäähyjä, kun moni ei ole vielä tottunut uusiin sääntöihin. Erikoistilanteiden merkitys korostuu sitä kautta. Innolla ja mielenkiinnolla odotan, minkälainen linja on sitten, kun pelataan pisteistä.

olen itse usein pärjännyt aika alhaisilla jäähyminuuteilla sarjassa kuin sarjassa

Pelaajia ja joukkueita on tiedotettu uudesta sääntötulkinnasta ja sitä on havainnollistettu Liigan suunnasta myös konkreettisin esimerkein.

– Joo, kyllä tuossa oli yksi Teams-palaveri, jossa taisivat olla mukana kaikki joukkueet samaan aikaan läsnä, ja siinä käytiin konkreettisia esimerkkejä, mikä on mielestäni hyvä asia. Ei voi kukaan ainakaan sanoa, ettei olisi kerrottu.

Sääntömuutokset keräävät aina eriäviä näkemyksiä siitä, onko uudistus onnistunut vai ei. Kiviharju ei ole muodostanut vielä omaa kantaansa, vaan odottaa ensin, miten tarkentunut tuomarilinja käytännössä toteutuu.

– Ainahan ne herättävät mielipiteitä: joku on sitä mieltä, että tämä on todella hyvä juttu, ja joku toinen kokee, että tämä ei nyt oikein sovellu. Itse olen sen suhteen vielä avoin. Sittenhän sen vasta näkee, kun sarja pyörähtää liikkeelle, miten se toimii ja millä tavalla se konkreettisesti muuttaa pelin tasoa Liigassa.

Erikoistilannepelaamisen korostuva merkitys

Odotettavissa on, että jäähyjä jaetaan alkukaudesta reilusti enemmän, kun uutta sääntötulkintaa tehdään selväksi. Tämä tarkoittaa lisääntyvää erikoistilannepelaamista ja sen merkityksen kasvua entisestään.

Kiviharju ei osaa vastata, onko sääntömuutos lisännyt erikoistilannepelaamisen harjoittelua aiemmasta HIFK:ssa. Joka tapauksessa ylivoimapeliin on panostettu ja yritetty tehdä siitä sekä alivoimapelaamisesta mahdollisimman tehokasta alkavaa kautta ajatellen.

– En oikein muista viime vuodesta, kuinka paljon erikoistilanteita suhteessa harjoiteltiin. Mutta kyllä sitä on tasaiseen tahtiin harjoiteltu ja käyty valmentajien sekä ylivoimaketjujen kanssa sitä läpi, että saisimme siitä mahdollisimman tehokasta riippumatta siitä, tuleeko neljä vai kaksi ylivoimaa per ottelu. Meidän tarkoitus on kuitenkin aina pystyä tekemään siinä maali ja hioa se sellaiseen kuntoon, että siitä pystyy tekemään maalin.

– Sitten tietysti aina kun harjoittelemme treeneissä ylivoimaa, alivoima saa myös mahdollisuuden. Ja mikäli näin on, että alkukaudesta tulee paljon rangaistuksia, niin alivoiman merkitys on myös valtava. Totta kai olemme halunneet hioa niitä (yli- ja alivoimapeliä) niin, että ne ovat mahdollisimman hyvässä kunnossa, kun kausi alkaa.

Tavoitteena ehjä kausi ja ansaita ylivoimavastuuta

Kiviharjun tavoitteet alkavalle kaudelle ovat maltilliset. Polvivamman takia pilalle mennyt viime kausi on asettanut terveyden kaiken muun edelle. Esimerkiksi minkäänlaista pistetavoitetta nuori puolustaja ei suostu antamaan. Tärkeintä hänelle on kehittyä tasaisesti ja omien vahvuuksiensa kautta auttaa joukkuettaan menestymään.

– Ei laiteta vielä pisteitä. Yritetään ensin pysyä kasassa. Edellisen kauden jälkeen ensisijainen tavoite on pysyä terveenä, ja sitten lähteä pikkuhiljaa rakentamaan omaa kasvua, vähän samalla lailla kuin joukkueenkin kasvua. Niin kuin sanoin, haluamme joka päivä kehittyä ihmisinä ja pelaajina. Sitten kun uskoo siihen, että kun joukkue kasvaa ja menestyy, niin yksilötkin menevät sen mukana ja pystyvät kasvamaan sekä erottumaan edukseen, Kiviharju virkkoi.

se ei oikein kuulu tähän jääkiekkomaailmaan, että lupaillaan jotain.

Kysyttäessä, minkälaista roolia lahjakkaalle puolustajalle on mahdollisesti alkavalle kaudelle lupailtu, on vastaus yksiselitteinen – rooleja ei lupailla, vaan ne pitää ansaita. HIFK:n puolustus on niin kova, että paikastaan joutuu taistelemaan jokaikinen päivä.

– Ei ole mitään lupailtu. Eikä se oikein mielestäni kuulu tähän jääkiekkomaailmaan, että lupaillaan jotain. Meillä on hyvä pakisto, jossa on monta erinomaisesti Liigaan soveltuvaa puolustajaa. Siellä on kova kilpailu päällä. Paikka pitää ansaita siinä jokaisena päivänä ja iltana, Kiviharju painotti.

Kiviharjun oma paikka on valmistavissa otteluissa löytynyt kolmosparista ja kakkosylivoimasta. Viivapelaajana ylivoimalla operoiva Kiviharju yrittää suoriutua roolistaan niin hyvin, että ansaitsee paikkansa siinä myös jatkossa.

– Tällä hetkellä olen saanut olla kakkosylivoimassa viivassa, mikä on suuri kunnia itselleni. Pyrin olla sen luottamuksen arvoinen ja tuottaa siinä maalipaikkoja muille, toimittaa itse kiekkoa maalille sekä tehdä siinä omat vastuuasiani, jotta saan myös jatkossa pelata ylivoimaa. Jokainen pelaaja haluaa tietysti tavoitella isompaa roolia joukkueen sisällä, mutta kilpailu on kovaa, ja noilla asetelmilla lähdetään liikkeelle.

Viimeisissä valmistavissa otteluissa Kiviharju on muodostanut kolmospakkiparin Petteri Lindbohmin kanssa. Kokenut maajoukkuetason puolustaja toimii alkavalla kaudella yhtenä HIFK:n varakapteeneista. Juuri parempaa puolustusparia nuori Kiviharju ei olisi voinut itselleen toivoa. Kaksikko täydentää pelaajan mukaan mainiosti toisiaan.

– Ei ole kyllä "Spedestä" mitään pahaa sanottavaa. Päinvastoin, pelkkää hyvää. Olemme ihmistyypeiltämme hyvin samanlaisia jään ulkopuolella. Sitten kentällä meidän vahvuutemme ovat vähän eri osa-alueilla, ja täydennämme toisiamme. "Speden" vahvuuksia ovat yleispelaaminen ja oman pään pelaaminen, kun taas omat vahvuuteni ovat enemmän hyökkäyspelissä ja kiekollisessa pelissä. Pystymme sillä tavalla kompensoimaan toisiamme ja myös opettamaan toisillemme, mitä minä ajattelen kiekollisesta pelistä ja mitä hän puolustuspelistä, jotta voimme yhdessä olla vahvempi pari ja tukea edessämme olevaa hyökkäysketjua.

– Tähän mennessä on kuusi ottelua alla ja ihan fantastistahan tuollaisen pelaajan kanssa on pelata. Maailmanmestari, olympiavoittaja ja NHL-otteluja alla – on suuri etuoikeus ja kunnia pelata hänen kaltaisen pelaajan kanssa, Kiviharju ylisti pakkipariaan.

Alati vaarallinen Jori Lehterä

HIFK lukeutuu aina kauden alla yhdeksi suurimmista mestarisuosikeista, eikä sen vähempään suurseuran kohdalla ole syytä tyytyäkään. Tämän enempää Kiviharju ei suostu joukkueen tavoitteita paljastamaan, vaan toistaa jälleen kerran paljon viljelemäänsä mantraa joukkueena ja yksilöinä kasvamisesta.

– Sehän on sanomattakin selvää, että jokainen joukkue haluaa taistella mestaruudesta. Se on kaikilla joukkueilla päätavoite. Mutta ei lähdetä sen enempää avaamaan joukkueen tavoitteita.

– Tietysti yhteistä kasvua, kuten olen monta kertaa maininnut. Niin kuin itsekin mainitsit, toimiston puolta on uusittu, on uusi urheilujohtaja, uusia pelaajia, ja vähän erilainen joukkue suhteessa viime vuoteen, niin lähteä kasvamaan joukkueena ja yksilöinä. Sitten keväällä nähdään, miten kasvu on mennyt ja mikä lopputulos on. Päivä kerrallaan lähdemme kehittämään joukkueen ja yksilön toimintaa ja katsotaan, mitä siitä seuraa, Kiviharju pyöritteli.

HIFK:n kokoonpanossa riittää viime kaudelta tuttuja nimimiehiä, mutta myös uusia kasvoja on tullut mukaan. Pyydettäessä Kiviharjua nimeämään, ketä joukkuekaveria Liiga-yleisön kannattaa tarkkailla alkavalla kaudella, on vastaus vähemmän yllättävä.

– Sanotaan vähän tällainen tylsä perusvastaus, mutta kyllä Jori Lehterän tekeminen on vaikuttanut myös valmistavalla kaudella siltä, että vastustajien kannattaa olla hänen kanssaan hereillä.

Liiga-kausi 2024–2025 alkaa tiistaina seitsemän ottelun kierroksella. HIFK kohtaa kotihallissaan avauskierroksella sarjanousija Kiekko-Espoon. Ottelut alkavat klo 18.30.

» Lähetä palautetta toimitukselle