Liiga-kauden 2024−25 top 5 -maalivahdit: suomalaiset huippulupaukset puuttuvat listalta

LIIGA / Artikkeli
Ilveksen Jakub Malek loikkasi kärkipaikalle.
Kuva © Jarno Hietanen

Jatkoajan toimittajat Emmi Iwanoff ja Sami Iilomo valitsivat vuorotellen mielestään viisi Liigan parasta maalivahtia.

Vastaava listaus tehtiin myös viime syksynä. Tuolloin puheensorinaa aiheutti Niklas Rubinin puuttuminen listalta, tänä syksynä Ässien tähtivahti löytyy listan kärkipäästä. 

1. Jakub Málek, Ilves

Iwanoff: Ilveksen kannattajat saivat huokaista, kun tieto Málekin lainasopimuksesta julkaistiin. Tämän maalivahdin ohittaminen ei ole helppoa, sen kertoo torjuntaprosentti, eikä se jää epäselväksi pelejä katsoessa. 22-vuotias ei varmasti ole saavuttanut vielä huippuaan, ja alkavalla kaudella tullaan näkemään uskomattomia pelastuksia.

2. Niklas Rubin, Ässät

Iilomo: Omalla listalla ässävahti olisi ollut listan ykkösenä. Näytöt kahdelta edelliskaudelta ovat niin vakuuttavat, että ruotsalaisen jatko oli porilaisille lottovoittoon verrattava saavutus. Harvalla maalivahdilla on ollut viime vuosien aikana ylipäätään yhtä suuri merkitys joukkueen suorittamiseen kuin Rubinilla. 

3. Stefanos Lekkas, KalPa

Iwanoff: Lekkas on KalPan Rubin. Ilman Lekkaksen torjuntoja KalPa ei olisi missään nimessä päässyt yhtä pitkälle. Hyvin liikkuva ja ihmeenomaisiin kurotuksiin pystyvä Lekkas voi omalla pelaamisellaan varmistaa sen, että hyökkääjien ei tarvitse tehdä montaa maalia, että ne riittäisivät voittoon.

4. Juha Metsola, Tappara

Iilomo: Supertähtiluokan maalivahti, joka 35-vuotiaana pelaa todennäköisesti uransa viimeisiä huippukausia. Uralle on mahtunut useita henkilökohtaisia palkintoja, mutta joukkueen saavuttama kirkkain mitali on vielä hakusessa. Tapparan pelaajamateriaali antaa Metsolalle mahdollisuuden, eikä menestys todennäköisesti jää Metsolastakaan kiinni. 

5. Tomi Karhunen, Kärpät

Iwanoff: Pitkän uran tehnyt Karhunen on luotettava maalivahti. Karhusen tekeminen on varmaa ja huonoja päiviä on hyvin harvoin. Viime kaudella Kärpät pelasivat maalivahtirulettia, jossa Karhunen ja Niclas Westerholm jakoivat peliajan. Itse en alkavalla kaudella näe ruletille tarvetta, sillä Karhunen on ehdottomasti peliaikansa ansainnut.

Kommentit valinnoista yleisesti

Iilomo: Jo vuosia puhuttanut nuorten suomalaismaalivahtien kato näkyy myös listalla. Toki Liigassa on useita nuoria ja potentiaalisia maalivahteja, mutta lähtökohtaisesti huippu koostuu kokeneemmista pelaajista ja ulkomaalaisvahdeista. Mielenkiinnolla kuitenkin odotan, pystyykö joku nuorten maajoukkueiden vakiokasvoista nappaamaan paikkansa kärkikastissa.

Iwanoff: Lista herättää kysymyksiä. Pelkäävätkö joukkueet sitä, että omat kasvatit eivät pärjää maalissa? Miksi kaikki huippuvahdit ovat joko ulkomaanvahvistuksia tai konkareita? Valmennuksessa ollaan joko epäonnistuttu tai onnistuttu liian hyvin. Niklas Kokon kaltaiset huippulupaukset eivät jää kotimaiseen Liigaan, kun muualla on tarjota parempia palkkoja ja kovempia pelejä. Toisessa ääripäässä nuorille maalivahdeille ei anneta peliaikaa, koska taidot eivät riitä ja parempaa on tarjolla. En kuitenkaan usko, että huippuvahteja voidaan ikuisesti kaivaa ulkomailta tai konkarien joukosta. Kymmenen vuoden päästä konkareita ei ole, jos nuorukaisille ei anneta mahdollisuutta nyt. 

» Lähetä palautetta toimitukselle