Pelaajakartta: uudistunut Jukurit nojaa vahvaan puolustukseen

LIIGA / Artikkeli
Jesper Piitulainen on Jukureiden kokenein Liiga-pelaaja ja joukkueen kapteeni.
Kuva © Oskari Mäkisarka / https://facebook.com/makisarkaphoto

Jukureiden kokoonpanon vaihtuvuudesta kaudelle 2024−25 on ollut paljon puhetta. Avainpaikoille on kuitenkin löytynyt myös jatkuvuutta ja uusi valmennusjohto on halunnut koota pelitavalleen sopivan joukkueen. Valmiita tähtipelaajia Jukureiden kokoonpanosta ei ruuhkaksi asti löydy, mutta potentiaalia sitäkin enemmän.

Olli Jokisen kolmevuotisen päävalmentaja-aikakauden päätteeksi iso osa nuoremmista pelaajista siirtyi isompiin seuroihin tai ulkomaisiin sarjoihin. Osa kokeneemmasta kaartista päätti uransa.

Lähes kokonaan uudistunut valmennusryhmä

Nyt Jukureissa alkaa uusi aikakausi, kun joukkueen valmennus uudistui maalivahtivalmentaja Riku Heleniusta lukuunottamatta. Joukkueen tuore päävalmentaja Marko Tuomainen onnistui edelliskaudella luotsaamaan joukkueensa Mestiksen mestariksi. Kauden edetessä on mielenkiintoista seurata, kuinka Tuomaisen valmennustapa toimii sarjaporrasta ylempänä.

Jukka Ahvenjärvi ja Marko Tuomainen valmensivat yhdessä edellisen kerran kaudella 2021-22.
Kuva © Oskari Mäkisarka / https://facebook.com/makisarkaphoto

Valmennusryhmä on koottu viisaasti ja Liiga-tasolla päävalmentajana debytoiva Tuomainen saa Jesse Wellingin ja Jukka Ahvenjärven myötä paljon kokemusta ryhmäänsä. Mielenkiintoinen yksityiskohta on se, että Ahvenjärven toimiessa JYPin päävalmentajana kaudella 2021−22 Tuomainen oli silloin apuvalmentajan roolissa. Nyt roolit siis vaihtuvat. 

Jukureiden pelaajistoon on etsitty samanlaisia sitoutuvia persoonia, jollaisia nähtiin Tuomaisen valmentamassa IPK:n Mestis-joukkueessa viime kaudella. Hieman kokemattomassa hyökkäyksessä on todella paljon potentiaalia ja valmennuksen on saatava siitä tehoja irti. Tuomainen on nostanut rohkeasti Liigaan myös Mestiksen viime kauden kärkipelaajia.

Pelaajakartta Jukureiden pelaajakartta

VLH

Ludwig Persson
Aaron Hakala
Aleks Haatanen
Alex Berardinelli
Butkovskiy Matti

KH

Peter Abbadonato
Sakke Hämäläinen
Viljam Sandvik
Santeri Koskela
Topias Hynninen

OLH

Max Ellis
Isaac Johnson
Jesper Piitulainen
Thomas Olsen
Kalle Helenius

P

Niclas Lundgren
Lucasn Nordsäter
Kim Johansson
Juuso Arola
Valtteri Koskela
Romppanen Niilo
Peltomäki Niklas
Kasper Soini

MV

Markus Ruusu
Eetu Anttila

Valmentaja

Marko Tuomainen

Hyökkäyksessä on kokemusta, lupauksia ja muutama täsmähankinta

Suurin vaihtuvuus on havaittavissa nimenomaan hyökkäyskalustossa. Viime kauden terävin hyökkäyksen kärki siirtyi toisaalle. Yksi merkittävä jatkaja on yli 400 Liiga-ottelua pelannut joukkueen kapteeni Jesper Piitulainen. Hän on joukkueelle tärkeä johtava persoona.

Mestiksen parhaisiin pelaajiin viime kaudella kuuluneet Ludwig Persson ja Alex Berardinelli tulivat Tuomaisen mukana IPK:sta Jukureiden hyökkäykseen. Persson on nuori ja taitava lainasopimuspelaaja Washington Capitalsin organisaatiosta. Viime kaudella hänen roolinsa monipuolistui kauden edetessä. Berardinelli on kokeneempi ja todella luisteluvoimainen. Hän kuvastaa hyvin sitä pelaajatyyppiä, jota tämän kauden Jukureihin on haettu. Berardinelli on todella sitkeä ja tarkasti pelitapaa noudattava pelaaja.

Ludwig Persson on lahjakas hyökkääjä, jonka voi odottaa nousevan Jukureiden hyökkäyksessä tärkeään rooliin.
Kuva © Oskari Mäkisarka / https://facebook.com/makisarkaphoto

Läpimurron Liiga-tasolle voivat hyvin tehdä viime kaudella Mestiksen ja Liigan väliä matkanneet Kalle Helenius, Viljam Sandvik ja Santeri Koskela. Erityisesti Sandvik osoitti olevansa monipuolinen pelaaja, joka pystyy taistelemaan alivoimalla, mutta tekemään myös pisteitä. Koskelan viime kautta sävyttivät loukkaantumiset, mutta vyölle kertyi kuitenkin 30 Liiga-peliä.

Hyökkäykseen on palkattu täsmävahvistuksia Pohjois-Amerikasta. Kanadalaishyökkääjä Peter Abbadonato on parhaalla AHL-kaudellaan tehnyt Laval Rocketsissa 66 ottelussa pisteet 11+35. Tehopisteitä on lupa odottaa myös Toronto Marliesin AHL-joukkueesta Jukureihin siirtyneeltä Max Ellisiltä, joka toissa kaudella teki 49 ottelussa 20 pistettä. Myös AHL-kokemusta omaava Isaac Johnson on mielenkiintoinen pelaaja. Isokokoinen Johnson iski Newfoundland Growlersin ECHL-joukkueen paidassa viime kaudella 50 ottelussa hurjat tehot 31+37.

Jukurien tämän kauden menestyminen nojaa vahvasti siihen, että hyökkäyspäässä ulkomaalaisvahvistukset todella onnistuvat odotusten mukaisesti. Myös Perssonin ja Berardinellin on noustava Liiga-tason pelaajiksi, muuten hyökkäys saattaa jäädä tehopisteiden osalta liian kapeaksi.

Puolustus on Jukureiden tämän kauden kivijalka

Puolustuksen osalta vaihtuvuus ei ole ollut läheskään yhtä suurta. Merkittäviä jatkajia ovat muun muassa ruotsalaispuolustajat Lucas Nordsäter ja Nicklas Lundgren. Nordsäter siirtyi Jukureihin kesken kauden 2022−23 ja teki viime kaudella hyökkäyssuuntaan mukavat tehot 7+10. Isokokoisemmalla Lundgrenilla on vyöllään lähes 500 SHL-ottelua ja hän on tulevalla kaudella merkittävä osa Jukureiden puolustuspään peliä.

Niclas Lundgren on kokenut pelaaja ja Jukureiden puolustuksen tärkein palanen.
Kuva © Sirpa Pöyhönen - sirpa.poyhonen@jatkoaika.com

Puolustuksen uusi ruotsalaispelaaja on Kim Johansson, jolta on lupa odottaa hyvää kiekollista peliä. Johansson on pelannut Allsvenskanissa 266 ottelua ja SHL-otteluita 44, joten kyseessä on kokenut pelaaja.

Puolustajista läpimurtoa Liiga-tasolle tavoittelevat Jukureiden U20-joukkueessa useamman vuoden pelanneet Kasper Soini ja Niilo Romppanen sekä IPK:ssa viime kaudella Tuomaisen valmennuksessa olleet Juuso Arola ja Valtteri Koskela.

Viime kaudella jo hyvin Liiga-kokemusta kerännyt Romppanen tuo joukkueen takalinjoille kokoa ja fyysistä peliä. Arola toimi viime kaudella IPK:n kapteenina ja pelasi erittäin onnistuneen kauden. Hyökkäyssuuntaan Arola takoi 44 Mestis-ottelussa puolustajalle todella kovat tehot 13+32.

Kokonaisuudessaan Jukureiden puolustus vaikuttaa hyvältä sekoitukselta kokemusta ja nuoruutta sekä suoraviivaisuutta ja kiekollista peliä. Puolustuskalusto on vähintään Liigan keskitasoa, ja mikäli muutama pelaaja onnistuu ottamaan Liiga-tasolle tarvittavia kehitysaskeleita, koossa on kovatasoinen nippu.

Yllättävän kokenut maalivahtikaksikko

Jukureiden maalivahtikaksikolla on varsin paljon Liiga-kokemusta. Markus Ruusu pelasi ensimmäiset Liiga-ottelunsa jo kaudella 2016−17 ja nousi muutaman vuoden haeskelun jälkeen uudelle tasolle viime kaudella Jukurien maalilla. Ruusu pelasi 36 ottelua hyvin tilastoin ja debytoi myös Leijonissa. Ruusu pääsee jatkamaan yhteistyötä viime kaudella joukkueen maalivahtivalmentajaksi tulleen Heleniuksen kanssa.

Ennakkoasetelmissa toisena maalivahtina aloittava Eetu Anttila siirtyi kesällä Jukureihin TPS:n organisaatiosta. Neljännen kautensa Liiga-tasolla aloittava Anttila pelasi viime kaudella TPS:n paidassa 12 ottelua ja on tilastojen valossa valmis kantamaan myös pelaavan maalivahdin roolia.

Kokemuksesta huolimatta Jukureiden maalivahtikaksikko on hienoinen kysymysmerkki. Ruusun on jatkettava vähintään viime kauden tasolla. Maalivahtien osalta loukkaantumisiin ei ole varaa. Joukkueen puolustus on säilynyt suhteellisen samana, joten yhteistä pelikokemusta Ruusun ja puolustajien väliltä löytyy.

Paras laukoja: Ludwig Persson
Nopein luistelija: Alex Berardinelli
Kovin taklaaja: Niilo Romppanen
Henkinen johtaja: Jesper Piitulainen
Flopin ainekset:  Markus Ruusu
Tärkein pelaaja: Niclas Lundgren

» Lähetä palautetta toimitukselle