Tanguay, Foppa ja Lecavalier yön hahmot - suomalaiset vaisumpia

NHL:ssä oli taas tyypillinen lauantaipäivän kierros, johon sisältyi 13 ottelua. Kierroksella nähtiin kolme hattutemppua ja lisäksi kierroksella oli lukuisia muita pelaajia, jotka olivat melkoisia pisterohmuja. Rangers vahvisti playoff-toiveitaan Philadelphiassa, kun samalla Islanders hävisi oman ottelunsa. Coloradossa vierasjoukkue Blackhawks jäi Lumivyöryn alle.

Colorado Avalanchen vieraaksi Pepsi Centeriin saapunut Chicago Blackhawksilla ei ollut mitään mahdollisuuksia kotijoukkuetta vastaan. Avalanche oli niskan päällä heti ottelun ensihetkistä lähtien.

Blackhawks onnistui kuitenkin sinnittelemään toiseen erään asti, kunnes joukkueiden tasoero tässä ottelussa kävi kaikille selväksi ellei se ollut jo ensimmäisessä erässä selvinnyt. Avauserän jälkeen Alex Tanguayn maalilla 1-0 johtanut Avalanche vyöryi alle kolmessa minuutissa kolme kertaa Craig Anderssonin vartioimalle Blackhawks-maalille tekemään maalin.

Ensin Rob Blake ampui ylivoimalla Joe Sakicin hyvästä syötöstä kiekon maalinkattoon. Blaken maalista reilu minuutti myöhemmin Peter Forsberg löysi syötöllään Adam Footen, joka tälläsi kiekon ohi Anderssonin. Tasan minuuttia myöhemmin Steve Reinprecht sai syötön maalin eteen ja vetäisi kiekon Anderssonin jalkojen välistä maalin perukoille. Tämän jälkeen vierasjoukkueen valmentaja Brian Sutter oli pakotettu ottamaan aikalisä, sillä hänen joukkonsa olivat täysin pihalla eivätkä ymmärtäneet puolustamisesta mitään Avsin pyörityksen keskellä. Aikalisällä ei kovin paljoa vaikutusta ollut, sillä reilut kaksi minuuttia myöhemmin Alex Tanguay iski illan toisen maalinsa.

Kun erää oli pelattu reilut 15 minuuttia Blackhawks onnistui saamaan Avalanchen puolustuksen hetkittäiseen sekasortoon kahdessa peräkkäisessä vaihdossa. Jälkimmäisen pyörityksen päätteeksi Jason Strudwick pääsi kahdesti omaan reboundiinsa ja onnistui ohittamaan Avalanche-maalia vartioineen Patrick Royn. Vierasjoukkueen riemu loppui lyhyeen, sillä Tanguay iski illan kolmannen maalinsa 38 sekuntia Strudwickin osumasta. Hattutemppu oli miehen uran ensimmäinen.

Ottelun ollessa selvä jo toisen erän jälkeen Avalanche vaihtoi maaliin David Aebischerin Royn tilalle. Sveitsiläisvahti saikin olla melko rauhassa maalinsa suulla, sillä punalamppua vilkuttelivat vain Avalanchen pelaajat. Milan Hejduk ja Serge Aubin viimeisteliät päätöserässä ottelun loppulukemiksi Avalanchen murskavoiton 8-1.

Kotijoukkueen sankareita olivat viisi maalia syöttänyt Peter Forsberg, hattutempun iskenyt Tanguay ja erinomaisen pelin pelannut puolustaja Derek Morris, joka syötti kolme Avalanche-osumaa.

Nedved piti Rangersin playofftoiveet elossa

Philadelphiassa kohtasivat Atlantin Divisioonan voittoa tavoitteleva kotijoukkue Flyers ja Itäisen Konferenssin viimeisestä pudotuspelipaikasta taisteleva New York Rangers.

Claude Lapointe vei Jamie Lundmarkin kiekonmenetyksen jälkeen kotijoukkueen 1-0 johtoon ensimmäisessä erässä, mutta Rangersin Ted Donato tasoitti numeroiksi 1-1 erän viimeisellä minuutilla Anson Carterin syötöstä.

Ottelun ratkaisua saatiin odottaa aina kolmannen erän loppuhetkille, kunnes Petr Nedvedin rannelaukaus ohjautui onnekkaasti Flyers-maalivahti Robert Eschen mailanpäästä maaliin.

Rangersin maaliin loukkaantuneen Mike Dunhamin tilalle toiseen erään tullut Dan Blackburn oli vieraiden sankari pysäyttämällä 28 laukausta.

Sami Kapanen sai Flyers-hyökkääjistä eniten jääaikaa: 21 minuuttia, mutta jäi ilman tehoja.

Devils haki pisteet Uniondalesta

Itäisen Konferenssin kärkipaikkaa tavoitteleva New Jersey Devils haki tärkeät pisteet Long Islandilta lyömällä Konferenssin viimeistä pudotuspelipaikkaa hallussaan pitävän kotijoukkue Islandersin 4-2.

Viime peleissä hyvään vireeseen päässyt Devilsin Pascal Rheaume avasi maalinteon vain kolmen minuutin pelin jälkeen. Kotijoukkueen Oleg Kvasha tasoitti kuitenkin erän puolivälissä.

Devils karkasi toisessa erässä 3-1 johtoon Jamie Langenbrunnerin iskettyä ylivoimalla erän puolivälissä ja Joe Nieuwendykin 5 minuuttia myöhemmin.

Janne Niinimaa pelasi ensimmäisen pelinsä uuden kotiyleisönsä edessä ja toi kolmannessa erässä Islesit maalin päähän ylivoimamaalillaan. Islanders ei kovasta pyörityksestä huolimatta onnistunut yllättämään Martin Brodeuria vaan John Madden iski loppunumerot 2-4 tyhjään maaliin 48 sekuntia ennen loppua.

Detroit jatkaa vahvaa menoaan

Detroit Red Wings haki 4-2 vierasvoiton St. Louisista ja vahvisti samalla paikkaansa Läntisen Konferenssin ykkössijalla.

Henrik Zetterberg ja Mathieu Schneider veivät Detroitin ensimmäisessä erässä 2-0 johtoon. St. Louis taisteli kolmannen erän alussa tasoihin Dough Weightin ja Steve Bogunieckin maaleilla, mutta Niklas Lidströmin kauden 17 maali erän puolivälissä takasi voiton vieraille.

Detroitin kapteeni Steve Yzerman viimeisteli loppunumerot 2-4 tyhjään maaliin. Osuma oli Yzermanille kauden ensimmäinen. Red Wingsien Sergei Fedorov oli myös hyvällä pelipäällä, saldona 3 syöttöä.

Atlanta löi Columbuksen

Milan Hnilicka pysäytti 36 laukausta Atlanta Thrashersin hakiessa vierasvoiton Columbuksesta liigan loppupään kamppailussa.

Maalit ottelussa tehtiin vuorotellen. Danny Heatley vei Atlantan ensimmäisessä erässä ylivoimalla 1-0 johtoon. Rick Nash tasoitti ottelun toisen erän lopulla Lasse Pirjetän ja Matt Davidsonin syötöistä.

Mark Hartigan vei Atlantan kolmannen erän alussa 2-1 johtoon, mutta Pirjetä tasoitti kammpailun vain 47 sekuntia myöhemmin. Thrashersin 3-2 voittomaalin iski Lubos Bartecko hieman erän puolivälin jälkeen.

McCabe Toronton sankari

Torontossa puolustaja Bryan McCabesta tuli kotijoukkueen sankari miehen iskettyä jatkoajalla 3-2 voittomaalin ohi Mika Norosen Buffalo Sabresia vastaan.

Mats Sundinin ylivoimamaali ensimmäisen erän alussa näytti pitkään jäävän kotijoukkueen ainoaksi osumaksi. James Patrick ja Jean-Pierre Dumont tekivät toisessa erässä maalin mieheen ja veivät vierailijat 1-2 johtoon, kunnes Robert Svehla onnistui kolmannessa erässä tasoittamaan pelin Renbergin ja Sundinin syötöistä.

Jatkoajalla Sundin tarjosi paikan McCabelle, joka ei erehtynyt vaan sijoitti kiekon ohi Norosen, joka torjui ottelussa yhteensä 16 kertaa.

Aki Berg ja Jyrki Lumme pelasivat molemmat hieman yli 14 minuuttia Toronton puolustuksessa ilman tehopisteitä.

Canadiens kukisti Hurricanesin

Montreal Canadiensin kannattajat olivat protestina Irakin sodalle buuanneet kahdessa edellisessä ottelussa Yhdysvaltain kansallishymnille. Viime yön pelissä Bell Centren yleisö buuasi vain Canadiensille, koska ennen kansallishymnien esittämistä videotaululla oli pyöritetty Canadiens-legenda Jean Beliveaun pyyntö, että katsojat kunnioittaisivat molempia maita, sekä Kanadaa että Yhdysvaltoja.

Ensimmäiset buuaukset kuultiin siis vasta pelin alettua – tarkemmin sanottuna, kun peliä oli pelattu 14 sekuntia. Tällöin vierasjoukkue Hurricanes siirtyi ottelussa 1-0-johtoon, jolloin kotiyleisö buuasi omilleen. Tällä kertaa Canadiens vastasi yleisön pettymykseen oikealla tavalla ja hieman alle kaksi minuuttia Hurricanesin osumasta Canadiensin pienikokoinen puolustaja Francis Bouillon tasoitti alivoimalla. Reilut kymmenen minuuttia myöhemmin kotijoukkueen Jason Ward näytti GM André Savardille pitkää nenää ja iski Canadiensin 2-1-johtoon.

Toisessa erässä Canadiens siirtyi jo parhaimmillaan kolman maalin johtoon, kun Donald Audette vei isännät ylivoimalla 4-1-johtoon Andrei Markovin ja Saku Koivun syöttäessä. Hurricanesin tsekkihyökkääjät toivat kuitenkin vierasjoukkueen vielä peliin mukaan. Josef Vasicek kavensi 4-2-lukemiin toisen erän puolivälin jälkeen ja lähes 20 minuuttia myöhemmin kolmannessa erässä Radim Vrbata iski ottelun tilanteeksi 4-3.

Saku Koivu kuitenkin päätti Hurricanesin tasoitusyrityksen viimeistelemällä 5-3-lukemat tyhjään maaliin.

Ottawa Senators varmisti Koillisen divisioonan voiton

Ottawa Senators saapui Floridaan hakemaan varmistusta oman divisioonan voitolle ja sen se myös sai loppukaudesta väsähtäneeltä Florida Panthersilta. Varmistus tosin tuli vasta viimeisellä minuutilla.

Maalittoman avauserän jälkeen kotijoukkue Panthers siirtyi Matt Cullenin maalilla johtoon, joka kesti lähes päätöserän puoliväliin saakka. Juuri ennen erän puoliväliä Senatorsin Bryan Smolinski tasoitti pelin 1-1-lukemiin kauniin klip-klap-syöttelyn päätteeksi.

Ottelu näytti menevän jo jatkoajalle, mutta Senatorsin Marian Hossa iski voittomaalin erän viimeisellä minuutilla ajassa 59.23. Hossan maali oli miehen kauden 42. täysosuma, jolla hän siirtyi liigan maalintekotilaston kärkipaikalle Vancouverin tehokaksikon Markus Näslundin ja Todd Bertuzzin rinnalle. Hossan maalista ehti kulua vain 15 sekuntia, kun Senatorsin Magnus Arvedsson iski 3-1-maalin tyhjään Panthers-maaliin.

Panthersin, joka ei ole voittanut kotihallissaan 12 otteluun, riveissä pelanneet suomalaiset Niklas Hagman ja Olli Jokinen jäivät ilman tehopisteitä.

Sharks taipui jatkoajalla Ducksille

Pudotuspelipaikkansa varmistusta hakeva Anaheim Mighty Ducks vieraili San Jose Sharksin kotiareenalla.

Kotijoukkue Sharks avasi maalinteon ensimmäisen erän loppupuolella, kun Vincent Damphousse laukoi ylivoimalla johtomaalin. Toista erää ehdittiin pelaamaan reilut yhdeksän minuuttia, kun Sharksin Patrick Marleau laukoi kotijoukkueen kahden maalin johtoon niinikään ylivoimalla.

Nelisen minuuttia Sharksin toisesta maalista Ducks kavensi Petr Sykoran maalilla, joka syntyi – yllätys, yllätys – ylivoimalla. Reilut kolme minuuttia myöhemmin Ducks-kapteeni Paul Kariya tasoitti pelin 2-2-lukemiin. Varsinaisella peliajalla enempää maaleja ei nähty, vaan joukkueet siityivät jatkoajalle.

Ducksin ruotsalaispakki Niclas Hävelid ampui vierasjoukkueen voittomaalin, kun jatkoaikaa oli pelattu reilut puolitoista minuuttia. Hävelidin osuma tuli Ducksin pelatessa ylivoimaa.

Ottelu oli Sharksille kolmas kolmen päivän sisään. Sharksin piti kohdata Colorado Avalanche keskiviikkona, mutta ottelu jouduttiin siirtämään Coloradossa riehuneen lumimyrskyn vuoksi. Rästiottelu pelatiin torstaina ja Sharks pelasi alunperin kalenteriin perjantaille ja lauantaille merkityt ottelut niin kuin NHL oli alunperin suunnitellut.

Quebec Nordiques oli edellinen NHL-joukkue, joka oli joutunut pelaamaan kolmena peräkkäisenä päivänä. Se tapahtui kaudella 1979-80.

Lecavalier pyöritteli Kojootteja

Runkosarjan päätöksen kynnyksellä alkaa monilla joukkueilla pudotuspelipaikka olemaan varmistusta vaille. Tampa Bay Lightning on yksi niistä joukkueista – ehkä jopa hieman yllättäenkin. Tampa on ollut monen vuoden ajan yksi NHL:n heikoimmista joukkueista, jonka seurauksena joukkue on saanut NHL:n vuotuisiin varaustilaisuuksiin hyvän varausvuoron. Vuonna 1998 joukkue pääsi varaamaan ensimmäisenä ja valitsi Vincent Lecavalierin, joka on yksi Tampan tämän kauden menestyksen avainhahmoista.

Lecavalier pelasi uransa toisen kolmen maalin ottelun, kun Lightning haki tyrmäysvoiton kotijoukkue Phoenix Coyotesista. Tämän lisäksi Lecavalier syötti joukkueensa ensimmäisen osuman 4-0-voitossa. Tampan kaikki neljä maalia syntyivät erikoistilanteista. Dave Andreychukin viimeistelemän avausosuma oli ylivoimamaali, kuten myös Lecavalierin ensimmäinen ja kolmas osuma. Lecavalierin toinen osuma syntyi, kun Tampa pelasi vajaalla.

Voiton myötä Tampa tarvitsee enää yhden pisteen lisää, jotta joukkue varmistaa pudotuspelipaikan. Kaudesta 1992-93 lähtien NHL:ssä pelannut Lightning on selviytynyt seuran historian aikana vain kerran, vuonna 1996, pudotuspeleihin.

Muut ottelut lyhyesti

Calgary Flamesin ja Nashville Predatorsin kohtaamisessa ei juuri mainittavaa tapahtunut. Joukkueet saivat kumpikin maalitilin auki vasta kolmannessa erässä. Ensin Predatorsin Oleg Petrov ampui vierasjoukkueen 1-0-johtoon. Viitisen minuuttia myöhemmin loukkaantuneen Jarome Iginlan paikalla pelannut Blair Betts käytti hyväkseen Predsin puolustuksen hölmöilyn ja tasoitti pelin. Enempää maaleja ottelussa ei nähty ja joukkueet tasasivat pisteet.

Washington Capitalsin vierasottelussa Edmontonissa edettiin vähämaalisena kolmanteen erään. Kumpikin joukkueista onnistui kerran maalinteossa, kunnes kolmannessa erässä maalintekokin onnistui paremmalla prosentilla. Oilers sai neljä maalia 16 laukauksella ja Capitalsin kymmenestä laukauksesta kaksi meni Tommy Salon ohitse. Oilersille siis tärkeä 5-3-voitto. Oilersin Fernando Pisani laukoi uransa ensimmäisen hattutempun.

Boston kävi hakemassa Los Angelesista jatkoaikavoiton. Bruinsin sankareita olivat 2+2 tehopistettä saalistanut Glen Murray, joka myös laukoi joukkueensa jatkoaikaosuman, ja kaikki Bruinsin neljä maalia syöttänyt Joe Thornton. Voitto helpotti Bostonin playoff-paikan pitämistä melkoisesti.