Alavireisten paikalliskamppailu

LIIGA / Ennakko
Porin Ässät ja Rauman Lukko kohtaavat toisensa paikallisderbyssä kolmannen kerran tällä kaudella. Voitot ovat 1-1 ja nyt Isomäen kaukalossa katsotaan kumpi kahdesta alavireisestä joukkueesta ottaa niskalenkin rakkaasta vihollisestaan.

Tässä pelissä paikalliskahina tuskin tuo liikoja lisäpaineita kumpaisellekaan ryhmälle, koska tilanne on molempien joukkueiden kohdalla varsin selkeä. Voittoja kaivataan, olipa vastassa ketä tahansa. Ässät on hävinnyt seitsemän peliä putkeen ja Lukko on voittanut viimeisestä viidestä kamppailustaan vain yhden.

Materiaalietu on selkeästi Lukolla, mutta eivät raumalaisetkaan ole joukkueestaan saaneet missään nimessä parasta osaamista irti. Maalivahtipeli on nostettu monissa piireissä Lukon suurimmaksi ongelmaksi ja tämän johdosta maalivahtiruletti on pyörittänyt Raumalle jo neljä veskarikokelasta. Uusin yrittäjä on kanadalaismaalivahti Tom Lawson. Hän pelannee avauksessa jo Porissa, mikäli vain pelilupa-asiat saadaan kuntoon.

Eipä Ässienkään maalivahtipeli ole valtavia hurraahuutoja fanien keskuudessa aiheuttanut. Kaksikosta Matti Kaltiainen ja Eero Kilpeläinen ei kumpikaan ole noussut voittavaksi maalivahdiksi. Lukkoa vastaan aloittaa maalilla Kaltiainen.

Tilastojen perusteella ottelu ratkeaa ylivoimapeliin. Ässien alivoima on liigan kehnointa ja Lukon toiseksi heikointa. Jäähypenkkiä on siis molempien joukkueiden pyrittävä välttämään.

Jumbopaikan kotijoukkue

Ässät löytyy sarjataulukosta sijalta 14, eli siis viimeiseltä paikalta. Matkaa viimeistä edelliseen, eli KalPaan, on kolme pistettä. Heikko tilanne toikin ryhmään maaottelutauolla muutaman pelaajamuutoksen. Kolme miestä sai lähteä etsimään työpaikkaansa muualta ja tilalle hankittiin yksi uusi kokelas. Porilaisten leirissä sarjataulukon tilanne on tietysti tarkkaan tiedossa ja suunnitelmat ovat selkeät.

- Tässä on nyt edessä 11 pelin rypistys ennen joulutaukoa ja tavoitteemme on niiden jälkeen olla vähintään sijalla kymmenen. Nyt olemme saaneet harjoitella hyvin ja uskon, että nousumme alkaa jo torstaina, ässäpiiskuri Juha Pajuoja kertoo.

Iloinen asia patapaitojen leiristä on tieto siitä, että Marko Kivenmäki palaa pelaavaan kokoonpanoon jo Lukkoa vastaan. Pahasti jumissa olleen hyökkäyspelin toivotaankin aukeavan paljolti Kivenmäen taitojen kautta. Mies nousee välittömästi omalle paikalleen ykkösketjun laitaan. Ketjukavereina torstaina ovat Kristian Kuusela ja Toni Häppölä.

- Kokosimme kasaan tuon alkukaudella ja harjoituspeleissä olleen ykkösketjun. Uskon, että nyt Häppölä alkaa olla fyysisesti siinä kunnossa, että hän jaksaa pelata kovalla tasolla koko ottelun ja kantaa vastuunsa ykkösessä, Pajuoja valaisee.

Kakkossentterinä debyyttinsä patapaidassa tekee David Bararuk. Hän saa laidoilleen Tom Wandellin ja Brandon Crombeenin. Kakkosketjulta odotetaankin nyt maaleja ja selkeää hyökkäystukea ykkösketjun takana.

- Bararuk tuntuu harjoitusten perusteella taitosentteriltä. Hänellä on hyvä pelikäsitys ja syöttötaito. Toivottavasti hän kykenee olemaan meille suuri apu ainakin ylivoimalla, Pajuoja puheli.

Voittojen tielle olisi porilaisten leirissä palattava mahdollisimman nopeasti. Jokainen pistemenetys vie sijaa kymmenen kauemmaksi ja porilaisyleisö äänestää jaloillaan varsin pikaisesti. Voitto torstain paikallispelissä antaisi varmasti paljon uskoa tulevaan. Tappio tietäisi tuskan jatkumista.

Poissa porilaisten kokoonpanosta ovat edelleen Patrik Forsbacka, Aleksandr Naurov ja Tobias Salmelainen.

Maalivahtirulettia Raumalla

Lukossa on kiertänyt tällä kaudella jo neljä maalivahtia. Se on varsin paljon, kun ajatellaan, että kausi ei ole vielä edes puolessavälissä. Jotain tilanteesta kertoo sekin, että tänään keskiviikkona Raumalle saapuva Lawson on Mika Toivolan mukaan avauksessa torstaina, mikäli vain pelilupa saadaan ajoissa. Avaukseen pääsee siis maalivahti, jota ei olla kertaakaan raumalaisten toimesta jäällä edes nähty, ennemmin kuin kumpikaan kaksikosta Markus Korhonen tai Jere Myllyniemi.

Kaikki ongelmat raumalaisten leirissä eivät johdu kuitenkaan maalivahdeista. Puolustuspelaaminen ja varsinkin oman maalinedustan suojaaminen on ollut vaikeaa Lukolle. Alivoimaprosentti 78,85 ei myöskään päätä huimaa.

- Olimme katsomassa raumalaisten tiistaista peliä Turussa. Siellä Lukko olisi varmasti kyennyt voittamaan, mikäli maalivahdit olisi vaihdettu siinä ottelussa päittäin. TPS pääsi tekemään kuitenkin neljä maaleistaan maalinedustalta, joten ei kaikkea voi maalivahdin piikkiin laittaa, Pajuoja analysoi torstain vastustajaa.

Hyökkäyspeli on kettupaidoilla toiminut melko hyvin. Ylivoimatehokkuus on liigan neljänneksi parasta ja hyökkäys Josef Strakan johdolla kykenee ratkaisemaan pelejä taatusti. Ongelmaksi saattaa muodostua eri maajoukkuetehtävissä olleiden pelaajien, kuten puolustaja Jan Platilin jaksaminen.

Sija 11 sarjataulukossa ei ole taatusti sitä, mitä Lukko juhlakaudestaan lähti hakemaan. Myös Toivolan paineet onnistumisiin kasvavat koko ajan. Kettupaitojen johtoporrasta ei voi aiempien kausien perusteella kuvata pitkäjänteiseksi ja tappio paikallispelissä saattaisi olla kovakin kolaus Toivolan haarniskaan. Paineita riittää molempien valmentajien päiden sisällä runsaasti.

Terveystilanne on raumalaisten leirissä hyvä. Loukkaantumisia ei joukkueessa ole.

» Lähetä palautetta toimitukselle