Haastattelu on tehty eilen lauantaina TPS–Pelicans-ottelun jälkeen.
TPS on hävinnyt kymmenestä edellisestä ottelustaan kahdeksan. 14 pelattua ottelua ovat tuoneet 12 sarjapistettä. Sijoitus on toiseksi viimeinen, pistekeskiarvo pienin. TPS:n kokonaisvaltainen kriisi on Liigan tämänhetkinen ykköspuheenaihe.
Kriisin keskiössä on päävalmentaja Kalle Kaskinen.
Hän on vastuussa TPS:n ydintuotteen urheilullisista tuloksista. Koska taas Kaskisen osaamisen ytimessä on pelaamisen kehittäminen harjoituttamisella ja muilla valmennuksellisilla ratkaisuilla, on hänen syytä antaa kertoa, kuinka hän valmentaa TPS:n ylös kyykystä.
Kaskisen mielestä ongelmat eivät ole viisikkopelaamisessa.
– Esimerkiksi torstaina saimme todella energiset ja hyvät harjoitukset. Juuri halutun tyylisiä harjoitteita. Nopeita selkeitä energisiä kamppailuja ja maalintekotilanteita. Niistä tämä kiikastaa. Ei tämä ole viisikkotason juttu.
– Jos mietin viisikkopelaamista – avauspelaamista paineen alla ja sellaisia peruspeliasioita – en minä siellä näe niin paljon korjattavaa. Näen enemmänkin tuskaa, kun ei ole tullut tulosta. Maalimäärämme ovat olleet pieniä, Kaskinen sanoo.
Luotsin mukaan joukkue keskittyy myös jääharjoittelussaan yksilöiden itseluottamuksen nostamiseen ja mahdollisen henkisen jumin avaamiseen.
– Meidän pitää pystyä luomaan sellaisia harjoitteita, jotka antavat rohkeuden pelata kiekon kanssa, haastaa yksi vastaan yksi -tilanteissa ja saada sellaisia onnistumisia, jotka edesauttavat tuloksentekoa. En ole niinkään huolissani viisikkopelaamisen jutuista. On se painepeli, viuhkapeli, träppipeli, täyttöpeli, PAPP-peli, lyhyttä, pitkää – en ole niistä huolissani. Enemmän siitä, että minun täytyy auttaa pelaajaa, eli ihmistä, saamaan onnistumisia ja vapauttamaan energiaa.
Viisikkopelaamisen eri osasista päätypelaamiseen Kaskinen haluaa petrausta. Siinä näkyi lauantaina Pelicansia vastaan hänen mukaansa yksilöiden ratkaisuhalukkuudesta seurannutta väkinäisyyttä.
– Tänään (lauantaina) meni päätypelaaminen vähän puskemiseksi. Moni yksittäinen pelaaja kun halusi nyt näyttää ja ratkaista itse, lipsahdimme siihen, että emme saaneet puolenvaihtoja emmekä kiekkoa siniviivaan tai sieltä laukauksia. Muutama pitkä päätypelimme meni lähinnä kuskaamiseksi ja kiekon pitämiseksi. Ehkä päätypelaaminen on isoin viisikkoasia, johon tarvitsemme vähän lisää.
Päävalmentaja näkee isoimmat pulmat maalinteontehokkuudessa. TPS on tehnyt tällä kaudella 30 maalia. Se on SaiPan kanssa Liigan kolmanneksi tehottomin joukkue. Toisaalta vain 20 maalia tehnyt Ässät on kerännyt viisi sarjapistettä TPS:ää enemmän, koska on päästänyt kymmenen maalia vähemmän.
Maalinteontehokkuudesta puhuessaan Kaskinen puhuu lähinnä hyökkääjistä. Hän muistelee perjantaina Sportia vastaan pelattua jumbofinaalia, jossa turkulaiset iskivät viisi maalia, menettivät 1–5-johdon kolmannessa erässä ja pelastautuivat voittoon voittolaukauskilpailussa.
– Pelihän lähtee itseluottamuksesta. Onko rohkeutta pitää kiekkoa ja ottaa painetta lähelle. Tuolta kantilta meidän perjantaimme oli loistava ottelu. Minkä määrän loimme maalintekopaikkoja ja teimme maaleja. Se kertoo siitä, että pelaamisessa on paljon kunnossa. Mutta ehkä jos mietimme hyökkääjiä; mitä tapahtuu punaviivan jälkeen? Uskaltaako haastaa, pystyykö haastamaan, pystyykö viemään kiekon syvälle, pystyykö pyörähtämään siellä ja pitämään kiekkoa ja tekemään siellä peliä? Tuollainen ei ole ihan suoraan viisikkotason juttua. Nyt olemme saaneet puolustajiemme avauspelaamista paremmaksi, mutta vielä on saatava hyökkääjille rohkeus ja rentous haastaa. Yksi vastaan yksi -tilanteet kuitenkin monesti ratkaisevat ottelut.
– Kokonaisuuden kanssa tehdään töitä, mutta kun maalimäärämme ovat olleet pieniä, hyökkääjämme tarvitsevat enemmän energiaa, luottamusta ja kykyä haastaa sekä voittaa yksi vastaan yksi -tilanteita. He tarvitsevat tunnetta kykeneväisyydestä ratkoa tilanteita, päävalmentaja päättää.
Kriisiseura tiedotti tänään, että urheilutoimenjohtajana työskennellyt Antero Niittymäki on irtisanoutunut työstään. Eilen ottelun jälkeen Niittymäki istui pitkähkön palaverin Kaskisen ja muun valmennusjohdon kanssa.