Mielipide

KHL-raha saa jopa ihmisoikeusrikkomusten uhrit lipsumaan – Muun kiekkomaailman on oltava moraalivartiossa jämäkämpi

KHL / Kolumni
Kun rasismia kokeneet kiekkoilijat hakeutuvat pelaamaan sotaa tukevaan KHL:ään, on muissa sarjoissa pidettävä entistä tiukemmin kiinni hylkiöleimasta.

Joukkuekaverin kokema rasistinen herjaus sai itsekin tummaihoisen Madison Boweyn omien sanojensa mukaan "voimaan pahoin". Gemel Smith puolestaan kertoi oppineensa sulkemaan rasistisen kohtelun mielestään.

Kuitenkin molemmat tummaihoiset kanadalaispelaajat siirtyivät täksi kaudeksi KHL:ään, joka tunnetusti on Venäjän autoritäärisen hallitsijan Vladimir Putinin veretöntä vallankäyttöä. Veristä vallankäyttöä puolestaan on yli puolitoista vuotta Ukrainan maaperällä jatkunut hyökkäyssota, jonka vuoksi Eurooppaan on saapunut miljoonia pakolaisia.

Tällaisen inhimillisen tragedian voisi myös ajatella aiheuttavan niin fyysistä kuin psyykkistä pahoinvointia, mutta niin vain Bowey on pystynyt tällä kaudella jo kahdessa eri joukkueessa edistämään positiivista propagandaa Venäjästä ja KHL:stä.

Ja Smith vaikuttaa oppineen niin hyvin olemaan välittämättä vaikeista asioista, että itse kokemansa rasismin ohella hän pystyy nykyään sulkemaan silmänsä ja korvansa myös muiden ihmisten hädältä.

hyökkäyssodan aloittaneen maan tukeminen – vaikka vain jääkiekkoa pelaamalla – on erityisen väärin.

Omasta ja muiden kokemasta rasismista on otettu julkisesti kantaa ja tuomittu ihmisoikeusrikkomukset, mutta Ukrainan kohdalla kannanotto onkin, että sotarikoksia tekevän hylkiövaltion kiekkosarjassa ei ole mitään ongelmaa pelata.

Smithin ja Boweyn lisäksi kymmenet muutkin kiekkoammattilaiset ovat sivuuttaneet inhimilliset arvot oligarkkirahan vuoksi.

KHL:ssä pelaa tällä kaudella yhteensä 43 kanadalaista, 18 yhdysvaltalaista, kahdeksan slovakkia, viisi tšekkiä, neljä ruotsalaista ja kroaatteja, suomalaisia, ranskalaisia, saksalaisia, japanilaisia, latvialaisia ja sloveeneja yksi kutakin.

Venäläispelaajien mahdollisuudet pelata muualla kuin kotimaassaan ovat lähes olemattomat, mutta pohjoisamerikkalaisilta ja läntisemmän Euroopan kansalaisilta on tietoinen päätös siirtyä pelaamaan sarjaan, jonka taustalla häärii sotaherra Putin lähipiireineen.

Moraalittomia tekoja tapahtuu maailmassa kaiken aikaa, mutta usein niiden taustalla on esimerkiksi päihderiippuvuus tai jokin muu sairaus, joka heikentää ihmisen harkintakykyä. Smithillä ja Boweylla on alla rikkonaisia kausia, mutta kuitenkin NHL-sopimukset viime kevääseen asti.

Tämä fakta puoltaa sitä oletusta, ettei KHL:ään loikanneen kaksikon toiminnassa ole aiemmin ollut varoitusmerkkejä, jotka olisivat estäneet uran jatkumisen Pohjois-Amerikassa.

Tie NHL:ään on molemmilla vaikuttanut tukkoiselta, joten halu muutokseen on ymmärrettävä. Eettisempiä vaihtoehtoja kuin valloitussotaa käyvän maan johtoon tiiviisti kytkeytyvä propagandasarja, olisi varmasti ollut olemassa – vaikka en agentti olekaan.

Täysin puhtoiset sarjat ovat tosin vähissä, koska näitä sota-ajan KHL:ssä pelanneita kiekkoilijoita on häpeällisesti vastaanotettu SHL:ää lukuun ottamatta kaikkiin Euroopan kärkisarjoihin.

Ymmärrän toki kilpaurheilun periaatteen, että etua on haettava kaikilla sallituilla keinoilla. Kaikki sallittu ei kuitenkaan ole moraalisesti oikein. Ja hyökkäyssodan aloittaneen maan tukeminen – vaikka vain jääkiekkoa pelaamalla – on erityisen väärin.

Siksi muun kiekkomaailman on elintärkeää toimia moraalinvartijana ja kohdeltava sodan aikaista KHL:ää hylkiönä ansionsa mukaan.

En suostu uskomaan, että pelaajamarkkinat olisivat koskaan niin kuivat, ettei DEL:n ja NL:n kaltaisilla vaurailla laatusarjoilla olisi mahdollisuus valita ihmisyyttä arvostavien ja KHL:ssä pelanneiden välillä.

Pelaajat voivat olla kauppatavaraa, arvot ei.

» Lähetä palautetta toimitukselle