Lapa jäähän: Yksi intohimoinen valmentaja, yksi taustalta iskevä peluri − "Motivaatio laadukkaaseen arkeen nousee"

Auroraliiga / Podcast
Kärppäluotsi Teemu Koivula antamassa ohjeita suojateilleen.
Kuva © Timo Savela
Kärppien päävalmentaja Teemu Koivula ja Kiekko-Espoon hyökkääjä Erica Grönlund ovat samankaltaisessa tilanteessa. Kumpikin on jo kastanut isovarpaansa pääsarjan meriveteen, ja nyt mieli vetää kehityksen moottoritielle. Kaksikko kertoo jaksossa omista tavoitteistaan ja siitä, mitkä asiat heille jääkiekossa ovat omista vinkkeleistään kaikkein tärkeimpiä.

Jakson voit kuunnella myös Jatkoajan Spotifysta tai Youtubesta.

00.00 Alkusanat
02.00 Teemu Koivulan vierailu
30.15 Pelitapapohdintaa Auroraliigasta
37.40 Podiadin tähdistökentällinen
44.20 Erica Grönlundin vierailu
59.50 Katsaus Euroopan huippusarjoihin
1.03.05 Silmäys tulevaan podiadiin

Lapa jäähän -podcastin uusimmassa jaksossa sukelletaan Auroraliigan valmentamisen maailmaan, kun vieraaksi saapuu Kärppien päävalmentajaksi täksi kaudeksi RoKista siirtynyt Teemu Koivula. Hän ja jakson toinen vieras, Kiekko-Espoon hyökkääjä Erica Grönlund pyrkivät sinnikkäästi urillaan eteenpäin kohti huippua määrätietoisin askelin.

− Lähden siitä, että fiilis on mahdollisimman korkea. Rakennamme joukkueen siten, että jokaisella on hyvä olla ja jokainen pystyy antamaan itsestään paljon sekä olemaan oma itsensä. Sitä kautta motivaatio laadukkaaseen arkeen nousee. Samalla, kun on hyvä fiilis, niin jokainen puskee vieruskaveria ja ketjukaveria sekä joukkuetta eteenpäin. Sitä kautta pyrimme rakentamaan arjen sellaiseksi, että joukkue menee eteenpäin, kun yksilöt menevät eteenpäin, Koivula avaa valmennusfilosofiaansa.

Teemu Koivula korostaa positiivisuuden merkitystä Kärppien arjessa.
Kuva © Sirpa Pöyhönen - sirpa.poyhonen@jatkoaika.com

Koivula valmentaa nyt toista kauttaan naisia. Viime kausi kului pääsarjassa RoKin penkin takana.

− Naisten ja tyttöjen lätkä tuntuu hyvältä, ja oikeastaan omaltakin jutulta. Sen lisäksi, että olen päässyt etenemään siten, että olen aika nopeastikin suuren organisaation liigajoukkueen peräsimessä naisten puolella, niin minulla on myös ihmisiä taustalla, jotka tukevat ja ovat auttamassa uralla. Jos olisin jäänyt poikapuolelle, niin niitä (tukijoita) ei ehkä olisi. Olen tosi tyytyväinen, että minulla tavoitteiden lisäksi on ihmisiä, jotka vievät minua niitä kohti. Joskus mahdollisesti pystyn etenemään niiden ihmisten tasolle, jotka minua nyt ohjeistavat tuolla ja ovat tukena,  27-vuotias luotsi virkkoo.

Jos olisin jäänyt poikapuolelle, niin niitä (tukijoita) ei ehkä olisi

Jaksossa pohditaan myös, millaisilla pelillisillä avuilla joukkueet ja yksilöt erityisesti luovat etuja kaukalossa vastustajiinsa nähden. Aihetta lähestytään kahden alkukauden onnistujan, Ilveksen sekä Kuortaneen, kautta.

− Joukkue uskaltaa jo lähtökohtaisesti yrittää kentällä sellaisia juttuja, mihin moni muu joukkue ei edes lähde, kun itseluottamus omiin kykyihin ei ole niin korkea. Koivulan Kärpillä on itseluottamusta, mutta sitten meillä on Ilves, jolla on vielä se potenssiin pari−kolme. Peliä käännetään tosi nopeasti ja syöttösuuntia haetaan vähän poikki kentän ja viistosti etu- ja takaviistoon, juontaja Lassi Seppä analysoi sarjakärki Ilveksen alkukauden tekemistä.

Tamperelaisryhmä on toistaiseksi Auroraliigassa ainoa joukkue, joka ei ole vielä hävinnyt otteluakaan.

Oikeanlaisella otteella onnistumisia

Myös yksi pelaajavieras astuu lauteille, kun Kiekko-Espoon Grönlund kertoo omasta, nappiin menneestä alkukaudestaan. Hyökkääjän vastuu ennakkosuosikkijoukkueessa on ollut vähäistä, mutta tulosta on silti tullut.

− Kesän olen treenannut hyvin ja kovaa, joten se on varmasti tuottanut tulosta. Nyt se on siirtynyt peleihin. Olen uskaltanut pelata omilla vahvuuksillani, ja kyllä se varmasti on suurin selitys tehopisteisiin. Lisäksi täytyy muistaa pelata rennosti, ettei purista mailaa, Grönlund tietää.

Grönlund on tähän mennessä saanut Kiekko-Espoon pelaajista 13. eniten peliaikaa ja hyökkääjistä hänen peliaikansa on vasta yhdeksänneksi suurin. Tästä huolimatta hän on tehnyt jo oman pääsarjauransa yhden kauden piste ennätyksen, tehot 3+4=7 yhtä monessa ottelussa.

Erica Grönlund on aloittanut kauden väkevästi.
Kuva © Timo Savela

Grönlund aikoo jatkossakin kilpailla tiukasti peliajasta muiden Kiekko-Espoo-hyökkääjien kanssa. Pelipaikan vakiinnuttamisen, ehjän kauden pelaamisen ja vastuun kasvattamisen lisäksi 19-vuotias peluri haaveilee pelaavansa joskus ulkomailla. Myös maajoukkue-edustukset ovat olleet Grönlundille unelma pikkutytöstä asti.

− Kun nyt tuli tuo "naisten änäri" PWHL, niin tuli kyllä sellainen palo silmään, että sinne olisi joku päivä mahtava päästä pelaamaan, hyökkääjä täräyttää.

Jaksossa esitellänä tuttuun tapaan podiadin tähdistökentällinen, jossa valokeilaan pääsevät edellisellä kahdella auroraliigaviikolla loistaneet pelaajat.

Juontaja Sepän tavoittaa somekanavista nimellä @lassiseppa ja keskustelua jaksosta voi jatkaa aihetunnisteella #lapajäähän. Podcastilla on niin ikään oma Instagram-tili. Myös Jatkoajan somekanavat on syytä ottaa haltuun, jotta pysyt kärryillä niin naisten kuin miestenkin jääkiekon käänteistä.

» Lähetä palautetta toimitukselle