Mestis-viikko: Syvissä vesissä uiva Hermes vaihtoi päävalmentajaa, Ketterä jatkoi voittoputkessa

MESTIS / Artikkeli
Jokerit on viime kauden tapaan kerännyt runsaasti väkeä halleihin eri puolella Suomea. Nyt mukana on lisämauste viime vuoteen verrattuna, hyökkääjä Valtteri Filppula.
Päättynyt Mestis-viikko tarjosi yhdeksän ottelun verran mielenkiintoisia mittelöitä, nollapelejä, hattutemppuja ja sulamisia. Ketterä jatkaa vaikean alkukauden jälkeen pitkässä voittoputkessa. Hermeksen suunta on päinvastainen, mistä kertoo päävalmentajalle annetut potkut.

Mestis-viikon kuumimmat uutiset saatiin sunnuntaina, kun Hermes kertoi antaneensa potkut päävalmentajalleen Simo Liukalle. Hermes majailee sarjan toiseksi viimeisenä, eikä joukkue ole esimerkiksi tehnyt vielä yhtäkään ylivoimamaalia. Aikaa siihen olisi ollut jo reilut 81 minuuttia.

Itse otteluviikko kattoi yhdeksän mittelöä, kun pelejä pelattiin keskiviikosta lauantaihin. Keskiviikkona Keuruulla KeuPa yllätti sarjakärjessä alkuviikon ajan keikkuneen TUTOn maalein 4–1. Ottelussa pelipäällä olivat erityisesti Otto Jaatinen (1+2) ja Julius Korjus (1+1). Emil Vuorio joutui TUTO-maalilla urakoimaan peräti 38 torjunnan verran.

Viikon kahdessa muussa ottelussaan KeuPa joutui poistumaan kaukalosta tappio niskassaan, kun Kiekko-Pojat vei perjantain kotiottelun nimiinsä 4–2 ja lauantaina Jokerit kävi kaatamassa KeuPan peräti 6–1. Pudotuspeliviivan alapuolella olevat Hokki ja Hermes kohtasivat toisensa keskiviikon jumbokamppailussa. Hermeksen tilanne synkkeni entisestään, kun joukkue vajosi viiden ottelun tappioputkeen. Hokki voitti Hermeksen 3–2 ja RoKi kävi lauantaina nollaamassa kokkolalaiset.

Useamman ottelun pelanneista joukkueista tappioitta viikosta selvisivät Kiekko-Pojat ja IPK. Lisäksi RoKi, Ketterä ja Jokerit voittivat lauantaina viikon ainoat ottelunsa. Ketterä seilaa kuuden ottelun voittoputkessa ja on noussut jumbosijalta jo kuudenneksi. Jokerit on puolestaan voittanut kaksi edellistä otteluaan maalierolla 10–1.

Viikon kärkikamppailussa Turussa ottivat lauantaina yhteen TUTO ja IPK. Ottelusta ei tapahtumia puuttunut, kun jatkoajalle venyneessä ottelussa nähtiin niin omaan tyhjään rysään isketty maali kuin useita nahistelujakin. Lopulta TUTOn tyhjään verkkoon paiskattu oma maali hylättiin, mutta IPK voitti siitä huolimatta jatkoajalla Veikka Halosen ylivoimamaalilla.

Viikon onnistuja

Viikon onnistujaksi voi nostaa useamman joukkueen ja pelaajan. Joukkueista esiin nousivat sekä Kiekko-Pojat että Jokerit. Joensuulaiset näyttivät kyntensä, kun he nousivat kahden maalin takaa rinnalle ja ohi lauantain ottelussa Hokkia vastaan. Perjantaina hattutempun viimeistellyt Jani Taskula keräsi myös Hokkia vastaan tehot 0+2. Kiekko-Poikien ykkösketjussa pelaavat Taskula ja Noah Kane ovat tehneet tässä vaiheessa kautta yhteensä 31 pistettä.

Jokerit pelasi vain yhden kamppailun, mutta hetkittäin varjojen mailla kulkenut joukkue onnistui KeuPa-mittelössä monella eri osa-alueella. Positiivinen asia ennen kaikkea oli se, että kaikista kuudesta maalista vastasi eri pelaaja, ja kahden pisteen iltaa vietti vain kolme pelaajaa. Jokereiden pelaajista kuusi on tehnyt vähintään yhdeksän pistettä, ja Samuel Salonen johtaa joukkueen sisäistä pistepörssiä 17 tehopisteellä.

Pelaajista esiin nousi esimerkiksi nollapelin lauantaina torjunut ja yhden syöttöpisteen napannut RoKi-vahti Romi Huunonen, joka vitsaili ottelun jälkeisessä haastattelussa pohtineensa jopa maalinteon yrittämistä.

Huomiota keräsivät myös pistepörssissä jo toiselle sijalle noussut TUTOn Miku Ronkainen sekä Kiekko-Poikien ykkösketju. Maalipörssissä reilussa johtoasemassa on edelleen K-Vantaan Okko Kangasniemi, joka viimeisteli perjantainakin kaksi osumaa. Samaisesta joukkueesta Oliver Kiljunen teki perjantaina neljännen maalinsa kuuteen otteluun. 

Viikon pettymys

Hermeksen synkkä putki sai jatkoa kahden tappion myötä, ja tappioputki on nyt viiden ottelun mittainen. Tuona aikana Hermes on tehnyt vain kuusi maalia ja päästänyt peräti 22 maalia. Edellisen kerran Hermes on tehnyt yli kaksi maalia 12. lokakuuta sarjan jumbojoukkue Hokkia vastaan. 

Myös TUTO otti askeleita taaksepäin, vaikkakin sarjasijoitus on edelleen toinen. Tapa, jolla joukkue esimerkiksi lauantain kärkikamppailussa menetti kahdesti kahden maalin johtonsa, ei antanut viitteitä siitä, että kyseessä on kärkikastin joukkue. Hätää ei joukkueella kuitenkaan ole, kunhan yksilövirheet minimoidaan. Siitä kertoo edellisen viikon täysi pistepotti.

Viikon yllättäjä

Jokerit nousi viikon aikana otsikoihin myös pelaajauutisensa vuoksi. Joukkue nappasi nimittäin riveihinsä puolustaja Rony Ahosen, joka on pelannut Liigassa peräti 572 ottelua. Toisaalta Jokerit yllätti myös kertomalla totuuden Jaakko Heikkisen sopimuksesta. Heikkinen käväisi Kiekko-Espoon riveissä kuluvalla viikolla, ja alun perin hän on espoolaisjoukkueen sopimuspelaaja. Näin siitäkin huolimatta, että Jokerit syyskuussa jätti omassa tiedotteessaan mainitsematta sopimustyypin. Tuolloin seura ei kertonut, että kyseessä on kauden mittainen lainadiili.

Viikon erikoisuus

Lauantain kierroksella KeuPan ja Jokerien välinen ottelu viivästyi noin 15 minuuttia sähkökatkoksen vuoksi. Ottelun oli määrä alkaa normaaliin tapaan kello 17, mutta aiemmin päivällä sekä jäähallia että koko Keuruuta runnelleet sähkökatkokset olivat aiheuttaneet viivästymisiä päivän aiemmissa otteluissa. Sähkökatko ei katsojia haitannut, sillä Jokerit veti jälleen hallin täyteen.

Alkavan viikon nostot

Alkava viikko tarjoaa yhteensä 11 ottelua. Mielenkiintoisiksi mittelöiksi ainakin ennakkokaavailuissa nousevat ennen kaikkea Jokerit–Kiekko-Pojat torstaina ja Ketterä–Kiekko-Pojat perjantaina. Kaikki kolme joukkuetta ovat sarjataulukossa neljän pisteen sisällä, joten jokainen piste on tärkeä. Ketterä pyrkii hakemaan voittoputkelleen jatkoa, aivan kuten Kiekko-Pojat ja Jokerit. Syyskuussa joensuulaiset jättivät imatralaiset nollille, mutta nyt joukkueen tilanne on toisenlainen.

Jokerit–Hokki ei tiistaina välttämättä tarjoa tasaväkistä ja kovatempoista jääkiekko-ottelua, mutta kotijoukkue myy otteluaan Dallas Starsin tähtipelaajilla. NHL-seuran pelaajista osa saapuu paikan päälle Esa Lindellin kanssa, ja joukkueen pelaajia on mahdollista tavata tiistaina Helsingissä. Stars pelaa myöhemmin viikolla NHL:n runkosarjaotteluita Tampereella.

Suurennuslasin alla on myös Hermes, joka yrittää saada tuskaisen putkensa poikki. Helppoa se ei ole, sillä vastaan asettuvat KeuPa ja sarjakärkeen päättyneellä viikolla noussut IPK. Toisaalta joukkue saa alle hyvän treeniputken, sillä ensimmäinen kamppailu on edessä vasta perjantaina.

» Lähetä palautetta toimitukselle