Uusi työehtosopimus pähkinänkuoressa

NHL / Artikkeli
Seuraavassa artikkelissa on lyhyesti kerrottu uuden työehtosopimuksen sisällöstä. Tämän takia oltiin vuosi ilman NHL-kiekkoa.

Viime kausi NHL:ssä oli ensimmäinen kerta Pohjois-Amerikan ammattilaissarjoissa kun kokonainen kausi jätettiin pelaamatta työehtosopimuksen, tai tarkemmin sen puuttumisen takia. Kymmenen vuotta sitten ennen ns. tynkäkautta, käytiin vastaavanlainen taistelu sopimuksen yksityiskohdista ja tuolloin selkeän selkävoiton veivät pelaajat. Uudessa sopimuksessa voittajia olivat omistajat. Suurin kiistanaihe oli palkkakatto. Palkat olivat karanneet taivaisiin uuden sopimuksen myötä ja palkkakulut olivat ammattilaisarjojen korkeimmat. NHL käytti palkkoihin lähes 75% tuloistaan, kun kolmessa muussa isossa lajissa sama summa pyöri hieman yli 60% tasolla. Palkkakatto onkin uuden sopimuksen näkyvin asia. Mutta mitä muuta uusi työehtosopimus pitää sisällään? Kaikkia yksityiskohtia ei tietysti tässä kerrota, koska Jatkoajan serveritila on rajallinen. Iso osa uusista ehdoista on myös nippelitietoa, joiden merkitys on lopulta varsin rajallinen. Tässä olennaisimmat asiat kuitenkin pelkistettyinä.

Palkkakatto

Joukkueiden palkkakuluihin on määritelty sekä maksimikatto, että minimiraja. Enimmillään pelaajapalkkiot kauden aikana saavat olla 39 miljoonaa dollaria. Tähän sisältyvät myös allekirjoitusbonukset ja erinäiset pelaajakohtaiset bonukset. Minimiraja on 21,5 miljoonaa dollaria ja tämän summan yli pitää joukkueen pelaajapalkkioiden mennä.

Pelaajakohtaiset palkat

Kaikki jo aiemmin voimassa olleet sopimukset kokivat leikkauksen. Pelaajien palkat alenivat 24%. Jatkossa yhden pelaajan kokonaispalkkiot, mukaanluettuna kaikki henkilökohtaiset bonukset, ei saa ylittää 20% koko seuran palkkabudjetista. Lisäksi pelaajakohtainen palkka saa olla maksimissaan yli 7,8 miljoonaa dollaria. Pelaajan minimipalkka alkavalla kaudella pitää olla vähintään 450.000 dollaria.

Suorituskohtaisia bonuksia saa jatkossa myöntää vain tietyille pelaajille. Ensimmäistä sopimusta tekevät pelaajat, yli 400 NHL-ottelua pelanneet pelaajat jotka ovat olleet viimeisellä sopimuskaudellaan loukkaantuneena yli 100 päivää, ja yli 35-vuotiaat pelaajat jotka tekevät yksivuotisen sopimuksen.

Torinon Olympialaiset 2006

Työehtosopimuksen mukaisesti NHL-pelaajat ovat oikeutettuja osallistumaan maansa riveissä Olympialaisiin.

Vapaat agentit

Pelaajien vapaa siirtymäoikeus helpottuu. Vanhassa sopimuksessa vapaaksi agentiksi pääsi 31-vuotiaana tai kymmenen kauden jälkeen mikäli sopimus oli arvoltaan alle liigan keskiarvon. Nyt ikää ja vaadittavia sopimusvuosia alennetaan vuosittain 27:ään kaudelle 08-09. Rajoitettujen vapaiden agenttien kohdalla muutosta ei tehty.

Välimieskäsittely

Mikäli rajoitetun vapaan agentin sopimuksen arvosta on tullut kiistaa, pelaaja on tiettyjen ehtojen puitteissa ollut mahdollista viedä uuden sopimuksen arvo välimieskäsittelyyn. Jatkossa tähän on oikeus myös tietyin edellytyksin myös omistajilla, mikäli pelaajan korkea palkka katsotaan ylihintaiseksi.

Dopingtarkastukset

Jatkossa myös NHL ryhtyy tarkkailemaan pelaajien aineiden väärinkäyttöä. Ensimmäinen käry vie pakolliseen koulutusohjelmaan ja tarvittaessa vieroitushoitoon ja 20 päivän palkattomaan pelikieltoon. Toinen käry nostaa pelikiellon 60:een vuorokauteen. Kolmas käry tuo tullessaan vähintään kahden vuoden kilpailukiellon.

» Lähetä palautetta toimitukselle