Virmanen kertoo myös Jokereiden suhtautumisesta 18+2 pelaajan uudistukseen ja NHL:n työsulkuun sekä monia askarruttavasta Jokereiden kotiotteluiden katsojamääristä. Ja totta kai – Virmanen kertoo myös sen, mikä on Sami Heleniuksen todellinen rooli ja asema Jokereissa.
Jokereiden toimitusjohtaja Matti Virmanen elää tilanteessa, jossa seuraavan parin viikon aikana on ratkaistava se, hankitaanko vielä vahvistuksia tällä kaudelle vai ei. Kun Sean Bergenheim palasi New Yorkista takaisin Jokereihin nuorten MM-kisojen jälkeen, portit muiden vahvistusten hankinnalle suljettiin. Lopullisesti, niin ainakin toivottiin. Enää ei tule ketään, kuului toimitusjohtajan ja valmennusjohdon päätös. Paitsi jos joku runkopelaajista loukkaantuu, todettiin lisävarauksena. Ja niin valitettavasti kävi, vieläpä varsin pian. Eikä edes yksi tai kaksi, vaan peräti kolme runkopelaajaa loukkaantui lyhyen ajan sisällä.
Maalintekijäksi Jokereihin hankittu kanadalainen 450 NHL-ottelun pelaaja Todd Warriner palasi pitkästä aikaa kokoonpanoon 8. tammikuuta Ässiä vastaan iskien kaksi maalia. Seuraavana päivänä Tampereella Warriner loukkaantui uudelleen. Sitä ennen loukkaantui Timo Vertala ja 13. päivä kotiottelussa Ilvestä vastaan loukkaantui Jussi Pesonen. Merkitsevätkö nämä ikävät tapahtumat sitä, että nyt on haku päällä?
- Me haemme vähintään yhtä hyökkääjää. Warriner ja Pesonen ovat poissa ainakin viisi tai kuusi viikkoa, kenties enemmänkin. Olen jo soittanut jokaiselle agentille, mutta sopivia pelaajia on vaikea saada. Emme myöskään ole ainoa seura, joka on liikkeellä samoissa merkeissä. Haku on päällä ja otamme ainakin yhden hyökkääjän heti kun vain löydämme, Virmanen kertoi torstaina Jatkoajalle.
Kulunut kausi on sujunut urheilullisesti toistaiseksi paremmin kuin Jokereiden johdossa vielä syksylläkään uskallettiin toivoa. Viime keväänä tehty strateginen päätös antaa omille nuorille mahdollisuus pelata Jokereiden liigajoukkueessa on toiminut loistavasti. Sen tähän asti parhaat hedelmät korjattiin nuorten alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa, jossa oli mukana yhteensä seitsemän Jokereiden pelaajaa: puolustajat Sami Lepistö, Mikko Kalteva, Kevin Kantee sekä hyökkääjät Sean Bergenheim (silloin vielä NY Islanders), Valtteri Filppula, Tommi Oksa ja Arsi Piispanen. Eikä vain mukana, vaan erittäin keskeisessä asemassa joukkueessa: Tommi Oksa teki pronssia tuoneen ratkaisumaalin, Valtteri Filppula ja Sami Lepistö nousivat kisojen tähtikentälliseen. Mikä on seuraava tavoite, mestaruus tällä kaudellako?
- Kun valmentaja Hannu Jortikan kanssa tehtiin sopimusta, oli puhetta kahden vuoden periodista. Tämä kausi opetellaan ja tulevalla kaudella otetaan mestaruus. Joukkueelle ei ole asetettu tavoitetta loppukaudelle enkä ole edes varma siitä, asetetaanko sellaista. Mutta onhan se niinkin, että niin kauan kun Jokereiden organisaatiossa töitä tehdään, tavoitteena on aina voittaa seuraava peli ja sitä kautta mestaruus. Pelaajat ymmärtävät tämän hyvin.
Entä kuluvan kauden taloudellinen tulos?
- Budjetoimme tälle kaudelle puolen miljoonan euron voiton. Tällä hetkellä näyttää siltä, että pääsisimme noin 300 000 euroa plussalle. Luvuissa ei ole mukana play offien tuloja. Kaikissa tapauksissa Jokerit tekevät positiivisen tuloksen tältä kaudelta.
SM-liigaan kymmenen tai kaksitoista joukkuetta
Vaikka urheilun yleisökato onkin maailmanlaajuinen, ratkaisut saattavat olla myös paikallisia tai ainakin maakohtaisia. Verrattuna viime kauteen, SM-liigan kuusi kovinta yleisömagneettia (Jokerit, TPS, HIFK, Kärpät ja Tappara) ovat jokainen menettäneet katsojia tällä kaudella. Eniten väki on vähentynyt kahdessa suurimmassa hallissa eli Turussa ja Hartwall-Areenalla, joissa molemmissa ollaan vähän yli 500 katsojaa jäljessä viime kauden keskiarvosta. Maksavan asiakkaan eli katsojan mielestä merkityksettömiä otteluita on liikaa ja pelikin on usein tylsää. Onko SM-liiga tylsempää kuin vaikkapa Spengler-turnaus, jossa vierailitte jälleen kerran vuoden vaihteessa?
- Spengler cupissa pelataan huippuotteluita, todellista kansainvälistä jääkiekkoa. Siellä ei jokaisesta hipaisusta vihelletä ja maalin edessä hyökkääjillä ei todellakaan ole minkäänlaisia paikkoja, vaan ne lennätetään sieltä tikkana pois. Puolustajat käyttävät ja saavat käyttää jopa ronskeja otteita. Spengler cupissa pelataan kovempaa jääkiekkoa ja sääntöjä tulkitaan sen mukaan. Sellaista kahvaamista ja roikkumista, jota löytyy SM-liigasta, ei näkynyt yhdessäkään ottelussa Spengler cupissa. Kovaa sai pelata, mutta se tehtiin reilusti.
Kuullostaa kyllä ihannejääkiekoltani! Uskotko yhtään, että samanlaiset sääntötulkinnat saisi istutettua SM-liigaan ja SM-liigan tuomareille?
- Timo Favorin oli tuomarina Spengler cupissa ja hyvin tuomitsikin. Itse asiassa hän oli todella hyvä. Jos hän viheltäisi samalla tavalla SM-liigassa kuin hän vihelsi Spenglerissä, hän olisi aivan ylivoimaisesti SM-liigan paras tuomari. Se tässä on käsittämätöntä, että miten Favorinillakin kahden tunnin lentomatka voi muuttaa sääntöjen ja tilanteiden tulkinnan...
- Iso hatunnosto hänelle, sillä Favorin joutui pahaan paikkaan heti turnauksen avausottelussa, jossa isäntäjoukkue Davos kohtasi Jokerit. Ottelussa 7 000 hullua sveitsiläistä huusi suoraa huutoa läpi koko ottelun. Silti Timo Favorin saa minulta täydet 10 pistettä tuomaroinnistaan, vaikka me hävittiin se peli. Katsomon huudot ja buuaukset eivät vaikuttaneet tuomioihin, peli oli kovaa ja reilua ja homma toimi.
Eli kahvauksesta on siis haukuttukin väärää puuta eli tuomareita, vaikka oikeat syylliset ovatkin pelaajat, valmentajat sekä liigan ja seurojen johto?
- En halua syyttää tai nimetä ketään enkä varsinkaan yhtä tai kahta tahoa, sillä ongelma on laajempi. SM-liigassa on kahden kerroksen seuroja ja jollainhan näiden heikompienkin on pärjättävä. Kahvaus, repiminen ja raastaminen on yksi tapa.
Jos näin on, sehän merkitsee sitä, että SM-liiga on jo nyt liian laaja. Ja vielä puhutaan sen laajentamisesta 14 joukkueen sarjaksi kun pitäisi siis puhua SM-liigan supistamisesta, eikö vain?
- Kyllä. Kymmenen joukkueen SM-liiga olisi ehdottomasti paras vaihtoehto. Niistä kahdeksan ensimmäistä joukkuetta play offeihin ja loput kaksi sitten karsimaan Mestiksen parhaiden kanssa. Silloin syntyisi jo vähän kilpailua ja jokaisen ottelun merkitys kasvaisi.
Tuo olisi jääkiekon kannalta hieno juttu, mutta uskotko sen toteutuvan?
- En usko. SM-liiga on osakeyhtiö, jossa on jäsenenä kolmetoista seuraa. Enkä ole kenenkään kuullut haluavan vapaaehtoisesti pois. Ei tämä mihinkään muutu. Ja nyt todella puhutaan neljännentoista joukkueen ottamisesta mukaan... Samanlaisia ongelmia on muuallakin. Myös Sveitsissä on liigassa kolmetoista joukkuetta ja siellä puhutaan neljännentoista ottamisesta mukaan. Mutta ainakin kaikki ne seurat, joiden kanssa asiasta siellä keskustelin, pitäisivät kahdentoista joukkueen liigaa parempana.
Entä sitten joukkueiden kenttäpelaajien vähennysesitys kahdeksaantoista? Tätä uudistusta on ilmeisesti kaavailtu SM-liigaan ensi kaudelle?
- Jokerit ei ole esittämässä kenttäpelaajien vähentämisestä kahdeksaantoista pelaajaan ensi kaudella, mutta emme myöskään tyrmää ajatusta. Taloudellisesti vähentämisellä ei ole juurikaan merkitystä, mutta kenties uudistus – jos sellaisen liigahallitus hyväksyy – antaisi enemmän peliaikaa taitopelaajille ja vähentäisi siten kahvausta. Meille käy hyvin nykyinenkin malli, mutta emme myöskään vastusta uudistusta, jos muut liigaseurat sen haluavat.
Jokerit tyytyväinen Sami Heleniukseen
Palataanpa takaisin Jokereihin ja nostetaan kissoja tälläkin saralla pöydälle.Internetistä löytää varmana tietona sellaistakin, että Jokerit ovat hakeneet kapteeni Sami Heleniukselle uutta seuraa jo kuluvalle tai viimeistään ensi kaudelle. Kuinka kommentoit Sami Heleniusta ja hänen onnistumistaan Jokereissa?
- Ensinnäkin aivan alkuun sanon sen, että tällaiset puheet ja kirjoitukset ovat silkkaa roskaa. Sami Helenius on Jokereiden kapteeni ja uskon jopa siihen, että Sami Helenius pelaa Jokereissa niin kauan kuin hän pelaa jääkiekkoa. Se on totta, että Hele ei ole tehnyt maaleja. Mutta se mistä olen todella tyytyväinen, on Sami Lepistön kehittyminen kaimansa rinnalla.
- Olen sataprosenttisen varma, että Sami Lepistö ei olisi koskaan se pelaaja joka hän on nyt, jos Lepistö pelaisi jonkun muun kuin Heleniuksen parina. Lepistöhän on tällainen vielä vähän hento ja pienikokoinen ensikertalainen, joten kyllä häntä työnneltäisiin, ajeltaisiin ja huidottaisiin aivan eri tavalla, jos Hele ei olisi siinä vierellä.
- Näitähän löytyy aina ulkopuolisia viisaita, jotka tietävät sen, kuka pelaaja on joukkueelle huono ja kuka hyvä. Mutta ei pelaajien hyvyyttä voi mitata ainoastaan sillä, montako maalia hän tekee tai kuinka hyvin hän osaa luistella. Jääkiekko on joukkuelaji, jossa pyritään rakentamaan joukkue niin, että se saavuttaa yhdessä mahdollisimman hyvän tuloksen. Se on ainoa tie, koska tämä ei ole yksilöurheilua. Sami Helenius on ollut joukkueen kannalta todella hyvä, joten totta kai häntä silloin myös peluutetaan.
- Suomessa ei ole poliisikulttuuria eikä sellaista meillä tarvitakaan. Eikä Sami Helenius ole meillä poliisin roolissa. Silti hänestä on suuri apu meidän hommmissa. Ja Spengler cupissa, jossa sai pelata vähän kovempaa, Sami Helenius valittiin koko turnauksen All Stars puolustajaksi. Sami oli ainoa Jokereiden pelaaja, joka All Starsiin kelpasi. Siellä osataan arvostaa tällaisia pelaajia. Ja puolustajienkin taso Spenglerissä oli todella kova. Oli Kanadan maajoukkueen pelaajia, oli NHL:ssä ja Torontossa 1 000 ottelua pelannut Dimitri Yushkevich, mutta Hele se vaan valittiin All Starsiin...
- Liigassa on seuroja, joissa toivotaan Sami Heleniuksen lähtöä Jokereista. Pääsisivät silloin pelaamaan aivan erilaista peliä Jokereita vastaan. Nyt ne eivät uskalla tehdä sitä.
Ei enää ottelurangaistusta reilusta hanskauksesta
Tällä kaudella Jokereiden pelaajat ovat osallistuneet muihin joukkueisiin verrattuna varsin kiitettävästi yleisön viihdyttämiseen reilulla hanskauksella. Talkoothan aloitti Markus Kankaanperä Toronto-ottelussa. Seuraavaksi Sami Helenius yritti hakea Roman Vopatista kaveria, mutta se valssi jäi pokkailun asteelle.
Ennen joulua iskivät sitten oikein kunnolla kenties viime kausien parhaassa hanskauksessa Tomek Valtonen ja SaiPan Matti Hana. Ja sitten heti uuden vuoden alkajaisiksi Jussi Pesonen kyllästyi selässään roikkuneeseen TPS:n amerikkalaispuolustaja David Schneideriin. Pessi heitti haasteen, johon vastattiin. Tämähän vaikuttaa aivan selvältä linjaukselta: saavatko pelaajat siis puolustaa itseään ja joukkuettaan sekä antaa samalla faneille ja muille katsojille sytyttäviä elämyksiä?
- Se on selvä, että Jokereiden pelaajat ovat valmiita puolustamaan itseään. Jos tällainen paikka tulee ja siihen on syytä, samoin toimitaan jatkossakin. Spengler cupissa oli jokaisessa ottelussa kaksi tai kolme vastaavaa tilannetta eikä siellä kukaan mihinkään suihkuun lentänyt. Säännöt olivat hieman erilaiset kuin SM-liigassa...
- Tällä kaudella meille on tullut kaksi suihkukomennusta, joista on saatu lisäksi ottelurangaistus. Olen sitä mieltä, että jos tasainen pari ottaa yhteen ja molemmat sitä haluavat, niin siitä pitäisi antaa vain pelirangaistus. Eli heittää äijät suihkuun, mutta siinä kaikki. Ei jälkiseuraamuksia enää seuraavaan otteluun. Liigan ja pelaajien kannalta olisi parempi, jos tällainen pieni huiskiminen sallittaisiin, koska se tuo väriä otteluihin. Kokonaan on sitten toinen asia sellainen yksipuolinen tilanne. Sellaisia ei tule sallia.
- Tällä kaudella mennään kuitenkin niin, että tulee yksi peli huilia. Ja jos niin käy, se sitten kärsitään jatkossakin.
Ensi kaudella täydet katsomot
Jokereiden rosterista ainakin 20 pelaajalla on sopimus myös ensi kaudesta. Näin ollen kovin suuria muutoksia pelaajarintamalla ei ole tapahtumassa. Tässä on selvä parannus aiempiin kausiin, jolloin vaihtuvuus taisi olla keskimäärin puolenkymmenen kaverin luokkaa. Mutta ensi kaudella saatetaan nähdä NHL:n mahdollisen työsulun myötä useita tunnettuja NHL-pelaajia myös SM-liigassa. Onko Jokerit pohtinut tätä asiaa tarkkaankin?
- Ensi kautta on mietitty ja rakenamme joukkueen kuin mitään NHL:n työsulkua ei olisi tulossakaan. SM-liiga alkaa 16. syyskuuta ja tuo mahdollinen työsulku päivää sitä ennen. Vielä 14. syyskuuta pelataan NHL:n työnantajien ja pelaajien hyvässä yhteisymmärryksessä World Cupin finaali. Enpä usko, että kukaan olisi valmis päivässä hyppäämään Atlantin ylittävään koneeseen ja aloittamaan jääkiekon pelaamisen Jokereissa seuraavana päivänä.
- Jos meille tulee pelaajia mahdollisen työsulun myötä, he ovat sitten kovia kansainvälisiä nimimiehiä. Me haemme sellaisia pelaajia, jotka täyttävät katsomot. Mutta toisaalta emme tukeudu heihin siksikään, että työsulku saattaa päättyä nopeasti. Maksimissaan otamme kaksi tai kolme huippupelaajaa.
- NHL-pelaajille ei ole tarjolla kovinkaan montaa tasokasta pelipaikkaa Euroopassa. Esimerkiksi Sveitsissä seuroissa saa olla kolme ulkomaalaista ja melkein kaikilla seuroilla tuo kiintiö on jo täynnä ensi vuodeksi. Venäjä ei välttämättä enää kiinnosta niin paljon, sillä sinne täksi kaudeksi lähtijöistä on moni palannut takaisin kesken kauden. Suomi ja Ruotsi kiinnostavat NHL-pelaajia ja Suomessa Helsinki on pelaaja-agenttien mukaan se paikka, jonne ulkomaiset pelaajat ovat valmiita tulemaan.
- Tietysti käymme asiat läpi myös jokeritaustaisten NHL-pelaajien kanssa, jos he haluavat tulla tänne pelaamaan pitääkseen itsensä kunnossa.
Lopuksi vielä kysymys Hartwall-Areenan yleisömääristä. Ne kun näyttävät siltä, että ilmoitetut luvut ovat kovastikin suurempia kuin hallissa on väkeä paikalla. Mistä nämä ilmoitetut katsojamäärät koostuvat?
- Olen huomannut, että tunnelman osalta 9 000 katsojaa on kipuraja. Jos mennään sen alle, tuntuu siltä, että hallihan on tyhjä. Meillä on jokaiseen otteluun myytynä valmiiksi noin 5 000 lippua. Tämä on siis se pohja, joka koostuu kausikorttilaisista. Sitten kuhunkin otteluun myydään noin 1 000 lippua aitioihin. Loput liput myydään irtolippuina Lippupalvelusta, meiltä tai ovelta.
- Jos otetaan esimerkiksi tuo 9 000 katsojaa, niin siitä 5 000 on valmiiksi myytyjä kausilippuja ja 1 000 lippua on mennyt aitioihin. Katsomoihin myydään siten noin 3 000 irtolippua. Parempi tunnelma saadaan vasta silloin, jos katsomoihin myydään reilusti yli 3 000 irtolippua. Mitä enemmän, sitä täydemmältä Hartwall-Areena näyttää.