Draft-ennakko - ketkä suomalaiset huudetaan NHL:n listoille?

NHL / Artikkeli
Ensi viikonloppuna on kauden jääkiekkokalenterissa vuorossa NHL:n vuosittainen varaustilaisuus, jossa 30 seuraa huutaa itselleen lahjakkaimpien jääkiekkoilijoiden pelaajaoikeuksia. Tänäkin vuonna listoille päätyy varmasti parisenkymmentä suomalaisnimeä. Mutta keitä he ovat? Suurin osa on alle kaksikymppisiä nuoria lahjakkuuksia, mutta joukkoon mahtuu myös kourallinen "vanhuksia". Jatkoaika käsittelee tässä kolumnissa sen joukon, josta suomalaisvaraukset tullaan valitsemaan.

Ensimmäisessä osassa esitellään suomalaisnuorukaisia, jotka ovat tänä kesänä ensimmäisiä kertoja ehdolla NHL-seurojen huudettavaksi – tämän osion koostamisesta on vastannut Heikki Kallionsivu. Toisessa osassa taas käsitellään yli-ikäisiä vanhuksia eli sellaisia pelaajia, jotka ovat päätyneet NHL-skouttien papereihin vasta myöhemmällä iällä joko hyvien liigapelien tai maajoukkueotteiden kautta. Tämän osan kolumnista on kirjoittanut Matti Liljaniemi.

Ensimmäinen suomalainen pelaaja, joka valittiin NHL:n varaustilaisuudessa kärkikymmenikössä oli Winnipegin numerolla 10. ottama Teemu Selänne (v. 1988). Hänen jälkeensä kärkikymmenikköön ovat onnistuneet tunkeutumaan ainoastaan Aki Berg (3. 1995) ja Olli Jokinen (3. 1997). Tänä vuonna on ensimmäistä kertaa varaustilaisuuden historiassa mahdollista, että kaksi suomalaista pelaaja varataan kymmenen ensimmäisen pelaajan joukossa.

Viime vuonna suomalaisia varattiin NHL:ään ennätysmäärä, 19 pelaajaa, mikä oli yhtä enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Kahtena viime vuonna varattujen suomalaisten pelaajien suurta määrää selittää paljolti NHL:n laajentuminen, sillä joukossa on useita uusien NHL-joukkueiden varaamia varttuneempia pelaajia. Tänäkin vuonna tullaan varaamaan vanhempia suomalaisia - tai ainakin Suomessa pelanneita - pelaajia, mutta ennen Timo Pärssistä ja Pasi Nurmista otetaan kymmenisen nuorta suomalaista lupausta. Tällä kertaa varattavien nuorukaisten joukkoa pidetään harvinaisen kovatasoisena, sillä sekä Euroopasta että Pohjois-Amerikasta on useita potentiaalisia tähtipelaajia valittavana. Suomalaisten tarjokkaiden lahjakkuutta kuvastaa se, että tänä vuonna jo 20-vuotiaiden maajoukkueeseen mahtuneiden Mikko Koivun ja Tuomo Ruudun nimet tullaan huutamaan mahdollisesti jo kymmenen ensimmäisen valitun joukossa.

Juhannusviikonloppuna 23.-24.6. pidettävässä draft-tilaisuudessa varataan hieman vajaat 300 pelaaja, joista hieman reilut puolet tulee olemaan pohjois-amerikkalaisia ja loput eurooppalaisia pelaajia. Varattujen pelaajien määrä riippuu seurojen saamien ns. kompensaatio (hyvitys) -varausvuorojen määrästä. Periaatteessa seuroilla on yhdeksän vuoroa per vuosi, mutta näiden lisäksi organisaatiot saavat hyvitykseksi ylimääräisiä varausvuoroja, jolleivat onnistu solmimaan varaamansa nuoren kanssa sopimusta, tai jos menettävät vapaana agenttina liikkuvan pelaajan jollekin toiselle organisaatiolle. Viime vuonna näitä kompensaatiovuoroja oli 23, jolloin varattujen pelaajien määrä nousi kaikkien aikojen suurimmaksi eli 293:een (30 x 9 + 23).

NHL-seurojen yhdessä omistama Central Scouting Service kerää yhteistyössä suomalaisen Göran Stubbin johtaman Europaen Scouting Servicen kanssa varausikäisistä pelaajista listat, jotka ovat nähtävissä esim. NHL.comissa. Varausikäisten pelaajien perustietojen keruun lisäksi CSS asettaa heidät maaosan ja pelipaikan mukaiseen paremmuusjärjestykseen. Nämä CSS:n viralliset listat julkaistaan kolmasti vuodessa (alustava lista lokakuussa, puolivälin lista tammikuussa ja lopullinen lista huhtikuun lopussa). Pohjois-amerikkalaisten kenttäpelaajien listalla on 180 nimeä, maanosan maalivahtilistalla 30 nimeä ja vastaavasti eurooppalaisten kenttäpelaajien listalla 129 nimeä ja 7 maalivahtia omalla listallaan. Lisäksi on vielä pelkästään pelipaikan mukaiset listat keskushyökkääjille (50 pelaajaa), laitureille (52) ja puolustajille (50). Viimeksimainituilla listoilla ovat siis sekä pohjois-amerikkalaiset että eurooppalaiset pelaajat samalla listalla.

Seurat eivät tietenkään noudata näitä CSS:n listoja orjallisesti - eihän erillistä varaustilaisuutta kannattaisi silloin järjestää - vaan seurat painottavat pelaajien ominaisuuksia eri tavoin ja valitsevat heidät oman kykyjenetsintäorganisaationsa koostaman listan perusteella katso esim. Joni Lehdon haastattelu. Näiden ”virallisten” listojen lisäksi myös lehdet ja eri yritykset - tunnetuimpana The Hockey News ja Red Line Report - laativat omia listojaan. Esim. The Hockey Newsin listauksen paras puoli pelaajakuvausten lisäksi on, että siinä on laitettu pelaajat paremmuusjärjestykseen pelipaikasta ja syntypaikasta riippumatta.

Suomalaisista pelaajista pääsi CSS:n lopulliselle eurolistalle 17 hyökkääjää, 6 puolustajaa ja 1 maalivahti. Alla tämän vuoden lopulliselle listalle päässeet suomalaiset, sekä osasta pelaajista nhl.comista, The Hockey Newsin Draft Previewistä ja Jatkoajan toimittajilta kootut lyhyet kommentit. Kommenteista kiitokset Bluesin, IFK:n, Jypin, Ilveksen, Kärppien, Lukon ja Saipan vastaaville toimittajille. Pelaajan nimen alla on mainittu, jos hänet on listattu The Hockey Newsin top 100- listalla tai Central Scoutingin pelipaikkakohtaisilla listoilla. Suluissa on pelaajan sijoitus CSS:n puolivälin rankingista.

Nuorukaiset

Eurooppalaiset maalivahdit

5. Nissinen, Tuomas (3) , Kalpa Jr., 17.7.-83, 183 cm, 75 kg, L

- THN Draft Previewn top 100 listalla n:o 96

Pelasi 18-v. MM-kisojen pronssiottelussa mainiosti, mutta superlupaus Kari Lehtosen kakkosena ei saanut 18-vuotiaiden kisoissa peliaikaa kahta ottelua enempää

Eurooppalaiset hyökkääjät ja puolustajat

4. Mikko Koivu

- CSS pelipaikkojen mukaisessa rankkauksessa keskushyökkääjistä n:o 4
- THN Draft Previewn top 100 listalla n:o 8

Koivu nousi korkeimmalle rankatuksi suomalaiseksi. Sakun pikkuveli pelasi hyvin 18-vuotiaiden MM-kisoissa, joissa hänet valittiin kisojen kakkostähdistön sentteriksi. Koivu oli maajoukkueen kapteeni ja valmentaja Pekka Hämäläisen luottomies, esim. Hämäläisen kaventaessa pronssiottelussa materiaalia Koivu pelasi kahdessa kentässä ottelun lopun. Pisteitä hän teki kuudessa pelissä viisi eli 2 maalia + 3 syöttöä. Pisteitä olisi kyllä kertynyt enemmänkin, jos Koivun laiturit olisivat pystyneet pistämään kiekon useammin maaliin tämän luomista tekopaikoista.

Mikko pelasi myös hopealle selvinneessä 20-vuotiaiden MM-joukkueessa, mutta ei saanut 7 ottelussa maalitiliään avatuksi (0+3). Koivulla ei näytä olevan heikkouksia: näkee kentän hyvin, luistelee ainakin yhtä hyvin kuin muut samanikäiset pitkät sentterit, suojaa ja käsittelee kiekkoa ahtaassa tilassa erinomaisesti, pärjää ikäisiään vastaan fyysisesti, uskaltaa taklata ja ottaa taklauksia vastaan, antaa oivaltavia syöttöjä ja laukoo terävästi. Ensi kaudella parannusta puolustuspelaamiseen, aktiivisuutta laukomiseen (myös ranteella) ja enemmän voimaa, niin paikka SM-liigassa ja 20-vuotiaiden MM-kisojen tähdistössä on mahdollinen. Ainakin Koivun valmennus on hyvissä käsissä, sillä Kari Jalonen ja Hannu Virta osaavat kertoa nuorukaiselle mitä NHL:ssä pelaaminen vaatii.

5. Tuomo Ruutu

- CSS pelipaikkojen mukaisessa rankkauksessa keskushyökkääjistä n:o 6
- THN Draft Previewn top 100 listalla n:o 11

Ruutu loukkaantui vakavasti SM-liigan pudotuspeleissä eikä päässyt pelaamaan 18-v. MM-kisoissa, ja hän putosikin tästä syystä pari pykälää CSS:n rankkauksessa. Tuomo pelasi vahvasti 20-vuotiaiden (!) MM-kisoissa, joissa oli Suomen ykkössentteri (1+3, 7 peliä). Hän on pelannut jo yhden kauden miesten SM-liigassa ja on ikäisekseen todella vahva ja älykäs pelaaja. Ruutu on hyvä syöttelijä ja kiekonkäsittelijä, mutta laukauksessa on parantamisen varaa. Hän sai runkosarjan voittaneissa Jokereissa peliaikaa sekä ylivoimalla että alivoimalla! Ruutu ei ole mikään kiituri luistimilla, mutta yleensä ehtii sinne minne pitääkin. Agressiivinen pelityyli johtaa välillä ylilyönteihin, ja toivottavasti Tuomo keskittyykin ensi kaudella kiekollisen pelinsä kehittämiseen eikä kovien taklausten hakemiseen.

27. Tuukka Mäntylä

- CSS pelipaikkojen mukaisessa rankkauksessa puolustajista n:o 20
- ei THN Draft Previewn top 100 listalla

Herätti skouttien huomion viimeistään 20-vuotiaiden MM-kisoissa, joissa oli loistava ja valittiin kisojen tähdistöön. Aikuisten SM-liigassa hopeajoukkue Tapparan runkopelaajia, ja on joukkueessaan isossa roolissa ylivoimalla; pelasi lisäksi myös alivoimaa. Mäntylä pystyy korvaamaan pienen kokonsa hyvällä liikkeellä, peliälyllä ja esimerkillisellä asenteella. Hän on erinomainen luistelija, kiekonkäsittelijä ja laukoja, mutta kaipaa hiukan malttia (kokemusta) otteisiinsa. Mäntylä varataan NHL:ään, mutta pienen kokonsa vuoksi CSS:n rankkaustaan selvästi alempana.

Lisäys 17.6.2001 klo 20.11 Uusimmassa Red Line Reportissa (http://www.usatoday.com/sports/hockey/columns/kyle/2001-06-15.htm) arvioidaaan mahdolliseksi, että Tuukkaa ei varattaisi lainkaan.

28. Oliver Setzinger

- CSS pelipaikkojen mukaisessa rankkauksessa keskushyökkääjistä n:o 22
- THN Draft Previewn top 100 listalla n:o 95

Itävaltalainen pelaaja, joka tuli 15-vuotiaana Suomeen ja Tampereen Ilvekseen. Setzinger on taitava kiekon kanssa ja pärjää fyysisesti hyvin A-junioreissa. Hän pyrkii pelitilanteissa taklauksiin, mutta voisi opetella pitämään kätensä alhaalla taklatessaan. Setzingerille on ominaista, kuten juniori-ikäisille usein, että pelistä katoaa välillä ajatus ja koohotus pääsee vallalle. Peliajatus ei riittänyt vielä viime kaudella SM-liigaan, mutta omaa tarvittavat fyysiset ominaisuudet (koko, taito, luistelu) ja ottaneekin pelipaikan liiga-Ilveksestä parin tulevan vuoden aikana.

29. Jäminki, Tommi (48), Blues, 11.2.-83, 184 cm, 82 kg, W, R

- CSS pelipaikkojen mukaisessa rankkauksessa laitureista n:o 14
- THN Draft Previewn top 100 listalla n:o 97

Pelasi U18WJC -otteluissa kolmoskentässä. Suoraviivainen ja ennakkoluuloton laituri, joka ajoi hyvin maalille. Ei pystynyt viimeistelemään luomiaan paikkoja, mutta isokokoisena ja pelottomana pelaajana sopi hyvin fyysiseen peliin pyrkineeseen kolmoskenttään. Onnistui kisoissa myös skouttien mielestä, koska listasijoitus nousi parillakymmenellä pykälällä.

31. Tuomas Pihlman

- CSS pelipaikkojen mukaisessa rankkauksessa laitureista n:o 16
- THN Draft Previewn top 100 listalla n:o 64

Tuomas Pihlman on jyväskyläläisen kiekkokasvatuksen suurin helmi sitten Timo Vertalan, ja kaverille on lupa povata suurta tulevaisuutta molemmin puolen valtamerta. Ensimmäinen kuva, jonka hänestä saa, on että Pihlman on kova taklaaja. Mutta hän on myös erittäin taitava käsistään, joskin ei ole tätä ominaisuutta liigassa tarpeeksi usein käyttänyt. Pihlman on hyvä luistelija ja myös suunnanmuutospeli käy nopeasti. Pelikäsityksessä on petrattavaa, mutta se lienee vielä nuoren iän ja pelikokemuksen puutetta. Pihlman on pelaajana räväkkä, ja tämän seikan kääntöpuolena on tietynlaisen nöyryyden puuttuminen pelaajana. Se ei tarkoita huonoa työmoraalia, vaan taipumusta pelata itsensä tilanteista ulos liiallisen pörräämisen seurauksena. Pihlman on vahva kuin mikä. Pihlmanilla on erittäin hyvät saumat menestyä NHL:ssä ja rooli on nykyaikainen kahden suunnan voimahyökkääjä. Vaikka Tuomas pelasikin maalittomat nuorten MM-kisat, niin skouttien vahvaa uskoa todistaa muutaman pykälän nousu CSS:n listoilla. Pihlaman jäi Jyväskylään kehittymään ainakin vielä vuodeksi, mikä oli hänelle varmasti hyvä ratkaisu. Ottajia olisi löytynyt muualtakin, mutta rooli olisi todennäköisesti jäänyt pienemmäksi kuin Jyväskylässä ensi kaudella.

35. Timonen, Jussi (72), Kalpa Jr, 29.6. -83, 183 cm, 91 kg, D, L

- CSS pelipaikkojen mukaisessa rankkauksessa puolustajista n:o 24.
- ei THN Draft Previewn top 100 listalla

Timonen oli 18-vuotiaiden kisoissa Suomen johdon joukkueen parhaaksi puolustajaksi valitseman Teemu Jääskeläisen pakkipari. Jussi T. pisti minun silmääni yritteliäisyydellään ja peräänantamattomuudellaan. Hän uskalsi ottaa roolia myös kiekollisena, vaikkei olekaan ison veljensä kaltainen kiekkovelho. En osaa sanoa, mitä CSS:n rankkaus ikäluokkansa parhaaksi suomalaiseksi puolustajaksi kertoo Timosesta ja hänen NHL-mahdollisuuksitaan, sillä itselläni oli vaikeuksia löytää Suomen pakeista selkeästi erottuvaa johtohahmoa tai profiilipelaajaa. Oikeastaan parhaiten jäivät mieleen TPS:n pienikokoinen, hyvin liikkunut ja laukonut Mikko Tähkäpää sekä edellä mainittu Ilveksen Jääskeläinen, joka tsemppasi Timosen tavoin todella kovaa ja onnistui sillä korvaamaan luistelunsa hitautta. Yksikään Suomen pakeista ei kuitenkaan ollut yhtä hyvä kuin Sveitsin johtavat puolustajat, monipuolinen Beat Schiss-Forster ja kisojen kakkostähdistöön oikealle puolelle valittu hyökkäävä pakki Severin Blidenbacher.

40. Henrik Juntunen

- CSS pelipaikkojen mukaisessa rankkauksessa laitureista n:o 23
- THN Draft Previewn top 100 listalla n:o 91

18-vuotiaiden maajoukkueen viidestä Kärppä-pelaajsta Juntusesta jäi paras mielikuva: iso ja yritteliäs, eikä pelännyt nurkissa. Luistelikin ihan hyvin, mutta lopullinen terävyys puuttui niin luistelusta kuin kiekollisesta pelistäkin. Samantyyppinen pelaaja kuin Bluesin Jäminki. Ei ehkä ihan yhtä suoraviivainen ja agressiivinen, mutta ahkerampi laukoja. Voi olla, että kotikisat kipsasivat pelaajia, mutta Juntusesta ja vähän kaikista muistakin laitureista jäi sellainen tuntu, että he eivät saaneet itsestään parasta irti.

42. Tomi Mäki

- CSS pelipaikkojen mukaisessa rankkauksessa laitureista n:o 24
- ei THN Draft Previewn top 100 listalla

Niputtaisin Mäen, Tomi Sykön ja Tomi Mustosen samaan muottiin eli pienehköt laiturit, jotka sahaavat omaa laitaansa ylös-alas. Luistin kaikilla kulkee vikkelästi ja ovat varmasti valmentajan kannalta hyviä pelaajia, sillä he eivät ajattele peliä yhtään sen monimutkaisemmin tai luovemmin, kuin mitä maajoukkueen valmentaja antaa luvan. Itse toivoisin, että junioripelaaja - laiturikin - osoittaisi kentällä jonkinlaista mielikuvitusta ja pelinäkemystä ja korvaisi joskus jalkojen käytön järjen käytöllä.

50. Jussi Jokinen

- CSS pelipaikkojen mukaisessa rankkauksessa keskushyökkääjistä n:o 33
- ei THN Draft Previewn top 100 listalla

18-v. MM-kisoissa Jokinen pelasi aluksi Mikko Koivun vieressä ykköskentässä, mutta pronssipeliin hänet siirrettiin ykkösestä kolmoseen. Hyvä luistelija ja ihan taitavan oloinen kaveri, mutta Jussista jäi sellainen tunne, että jonkinlainen epävarmuus, pehmeys tai jännittyneisyys vaivasi tekopaikoissa. Jokinen kuitenkin vaistosi tekopaikat hyvin ja on helppo uskoa, että hän pystyy pelinäkemyksensä puolesta pelaamaan tarvittaessa sentteriä. Näytti kentällä annettuja mittoja pienemmältä.

51. Ville Hämäläinen

- CSS pelipaikkojen mukaisessa rankkauksessa keskushyökkääjistä n:o 34
- ei THN Draft Previewn top 100 listalla

Hämäläinen oli ikänsä puolesta varattavissa jo viime kesänä (kuten Mäntylä ja Paukkunenkin), mutta paperiepäselvyyksien vuoksi varaus ei kuitenkaan olisi ollut mahdollinen. On pelannut liigassa nyt jo kaksi kautta, mutta varsinkin viime kausi meni SM-liigassa penkin alle. 2000-01 kaudella Hämäläiselle ei tuntunut mikään SM-liigassa onnistuvan, vaikka sai jopa paikan kokeilla ykkösketjussa Machuldan ja Tirkkosen kanssa. Luistelussa Villellä on parantamisen varaa, sillä vaikka vielä A-junioreissa ehti tilanteisiin oivallisesti, niin liigassa peli on Villelle välillä liian nopeaa. Voimaa on kyllä riittävästi, mutta hän ei osaa vielä käyttää sitä hyväkseen, vaan hieman ujostelee kontaktitilanteissa. Pelipaikka on Saipassa ollut pääosin laidassa, vaikka luontevampi paikka taitaisi olla keskellä. Laukaus on kaikin puolin hyvä ja syötöt kovia ja hyviä. Hämäläisen rankkaus nousi hyvien 20-vuotiaiden kisojen ansiosta, mutta hän loukkasi itsensä pahasti Ilves-ottelussa. Hämäläinen yritti tilanteessa taklata vastustajaa, mutta tämä ehti alta pois ja törmätessään laitaan Villen olkapää meni sijoiltaan. Lääkäri antoi vaihtoehdoiksi olkapääleikkauksen joko kauden jälkeen tai heti, jolloin se kuntoutuisi täydellisesti ensi kaudeksi. Olkapää päätettiin leikata heti.

59. Ketola, Juha-Pekka (59), Lukko Jr, 21.1.-83, 187 cm, 86 kg, C, L

- CSS pelipaikkojen mukaisessa rankkauksessa keskushyökkääjistä n:o 38
- ei THN Draft Previewn top 100 listalla

Ketola pelasi 18-vuotiaiden kisoissa kolmoskentän sentterinä. Isokokoinen ja fyysinen kaveri, jolla on luistelussa ja taitopuolella kehittämisen varaa. Luistelu oli vähän kulmikkaan oloista, mutta isolla pelaajalla luistelu usein näyttää hitaalta, vaikkei sitä olisikaan. Oli tsemppaavassa ja taklaamaan pyrkivässä kolmosketjussa itselleen sopivassa roolissa, koska ei ole mikään mailataituri eikä luova pelaaja. Ketola pelasi Lukon liigaporukassa Pitsi-turnauksessa, mutta ei mahtunut vielä 00-01 kaudella Lukon vakituiseen kokoonpanoon. Lukon ”omat pojat”-projektissa mahdollisuus ensi kaudella pelata liigassa joitakin pelejä kolmos/nelosketjussa.

64. Toni Koivisto

- CSS pelipaikkojen mukaisessa rankkauksessa laitureista n:o 41
- ei THN Draft Previewn top 100 listalla

Koivisto on nopea luistelija ja peräänantamaton taistelija. Hän on suhteellisen isokokoinen, mutta siitä huolimatta voima ei oikein tahdo riittää kovassa kontaktipeleissä. Taklauspelissä on parantamisen varaa, mutta kiekonkäsittely on hyvää - hänessä sanotaan olevan jopa jotain samaa kuin nuoressa Kimmo Rintasessa. Koivisto on hyvä maalintekijä, joka ei kuitenkaan nuorten maajoukkueissa pelatessaan ihan ole pystynyt täyttämään odotuksia. Pääsi menneellä kaudella pelaamaan ykköskentässäkin pari ottelua Pakaslahden/Nedvedin sekä Saarelan rinnalla, ja hänellä on mahdollisuus ottaa ensi kaudella paikka vakiopaikka liiga-Lukon hyökkäyksessä.

69. Markku Paukkunen

- CSS pelipaikkojen mukaisessa rankkauksessa puolustajista n:o 50
- ei THN Draft Previewn top 100 listalla

Markku Paukkunen tuli Jypiin TPS:n juniorimyllystä kasvamaan korkoa. Kaverin lahjat olivat olleet junioriliigoissa kiekollisella puolella. Liike on kohtalaista, mutta kiekollinen varmuus oli alussa haparoivaa. Omiin ratkaisuihin ei kyetty, ja Paukkunen esitti pahimmat kiekonmenetykset, mitä joukkueessa viime kaudella nähtiin. Valmennusjohto antoi kuitenkin läpi kauden runsaasti luottoa ja kehitystäkin tapahtui, sillä nuorten MM-kisoista palasi huomattavasti varmempi kaveri. Varamiehenä MM-kisoihin selvinnyt Paukkunen oli Pietarin 20v-kisoissa Suomen suurimpia positiivisia yllättäjiä. Paukkusen ongelmat SM-liigassa ovat lähinnä fyysissä pelissä ja pelikäsitys on puuttellinen hyökkääväksi pakiksi. Tehot 0+1 ovat vaisut hyökkäävälle pakille, joka kuitenkin sai pelata ajoittain ylivoimaa ja kuului kuuden eniten pelaavan pakin joukkoon - pelejäkin kertyi kaverille sentään yli 50. Paukkunen osaa käsitellä kiekkoa kuitenkin hyvin, mutta on liigassa kokemattomalle juniorille tyypillisesti otteiltaan ailahtelevainen. Kooltaan NHL-mittainen, mutta hänen täytyy parantaa huomattavasti puolustuspeliään, jos tähtäimenä on valtameren takaiset kentät.

77. Niko Nieminen

- CSS pelipaikkojen mukaisessa rankkauksessa laitureista n:o 48
- ei THN Draft Previewn top 100 listalla

Niko Nieminen oli Bluesin loppukauden piristysruiske. Niko pelasi erittäin lupaavasti Hirvosen ja Kalton rinnalla Mikael Jämsäsen paikalla - ja Jämsäsen roolissa - tämän loukkaannuttua. Hän on yritteliäs ja röyhkeä tsemppaaja: aina täysillä, uskaltaa haastaa, ennakkoluuloton ja nopea. Todellinen energiapakkaus. Varmasti pelaavassa kokoonpanossa ensi kaudella, josta saattaa tulla läpimurtokausi.

79. Tomi Mustonen

- CSS pelipaikkojen mukaisessa rankkauksessa laitureista n:o 50
- ei THN Draft Previewn top 100 listalla

Katso kohtaa Mäki, Tomi. Mustonen oli samantapainen kuin valtaosa muistakin Suomen laitureista 18-vuotiaiden kisoissa. Ei kovinkaan iso, luistelee ja karvaa kovaa, mutta voisi ajatella vähän enemmän. Oli kisojen johdon valinta Suomen parhaaksi hyökkääjäksi.

80. Lasse Kukkonen

Lisää oululaisia listoille. Kärppien peruspakki sai mukavasti peliaikaa liigassa menneellä kaudella.

90. Jarkko Immonen

Varausta odoteltiin vähän jo viime kesälle, mutta josko nyt tärppäisi? Jos ei nyt, niin viimeistään ensi vuonna. Immosen huomaaminen tällä kaudella on vaatinut scoutilta silmää ja aktiivisuutta, sillä Jarkko ei mahtunut nuorten kisajoukkueeseen. Mestiksessä hyvä kausi. Yksi ehdokas SM-liigan ensi kauden tulokkaaksi.

91. Ulvila, Juha (68), Ilves Jr., 14.5.-83, 185 cm, 83 kg, D, L

Iso pakki on vieläkin listoilla, vaikka ei mahtunut nuorten kisajoukkueeseen.

102. Jaakko Hagelberg

Varataan tai ei varata, rajatapauksia

103. Mäenpää, Mikko (99), Tappara Jr., 19.4.-83, 179 cm, 79 kg, D, L

18-vuotiaiden MM-miehistön puolustaja, joka tänä kesänä harjoittelee Tapparan liigajoukkueen mukana. Pelaa kokoistaan ”isommin” ja osaa taklata oikea-aikaisesti.

105. Mikko Viitanen

Nousi CSB:n listoille kevään 19-vuotiaiden turnauksen jälkeen. Kookas puolustaja. Ennen Hyvinkään Ahmoihin tuloaan vuosi sitten Mikko pelasi Chicagossa NAHL-liigaa. Eli nimi on varmaan ollut scouttien papereissa jo joitakin vuosia.

114. Hirschovits, Kim (NR), IFK Jr., 9.5.-82 , 186 cm, 83 kg, C/W, L

Hirschovits voitti Universals Playersin syksyllä järjestämän junioriturnauksen pistepörssin. Kimin paras ominaisuus on peliäly, myös luistelutaito ja kiekonkäsittely ovat vahvuuksia. Heikkoudet löytyvät voima- ja nopeuspuolelta, samoin suoraviivaisuutta ja röyhkeyttä pitäisi saada lisää. Pelasi aikanaan samassa ketjussa Semir Ben-Amourin kanssa.

124. Semir Ben-Amor

Ben-Amor esiintyi edukseen ainakin syksyn harjoitusmatseissa. Hän on fyysinen laituri, joka ei saanut paljoa peliaikaa aivan alkukautta lukuunottamatta. Hän on isokokoinen ja suoraviivainen pelaaja, joka osaa tarvittaessa myös tapella. Taklaa hanakasti ja on varsinkin karvaavaan/rikkovaan rooliin hyvä pelaaja. Lähti Ässiin hakemaan pelipaikkaa, jota ei Bluesista, eikä IFK:sta löytänyt.

CSS:n välirankauksesta lopullisen listan ulkopuolelle putosi:

Mikkonen, Tuomas (67), Jyväskylä Jr., 25.3.-83, 186, 82 kg, W, L

Oli vahvoilla keskitalvella, loukkaantui MM-kisojen alla

Yli-ikäiset

Timo Pärssinen

Pärssisen varauksesta huhuiltiin jo viime kesänä, mutta rannalle jääminen MM-joukkueesta taisi sittenkin jättää Pärän vähemmälle huomiolle. Tänä keväänä Timon loistavia otteita ei voinut olla huomaamatta. Viime kausi liigassa oli kaksijakoinen. Syksy sujui omalla huipputasollaan johon hämeenlinnalaisyleisö oli jo tottunut. Kevätkausi taas meni totaalisesti penkin alle ja Pärä vaaransi peliotteillaan jopa paikkansa kisakoneessa. Oli HPK-ketjun selvästi paras pelaaja kisoissa ja lukeutui Suomen parhaisiin hyökkääjiin. Näytti NHL-tasoisia vastustajia vastaan ettei koko tuota ongelmia, ainakaan siinä määrin, kun oli pelätty. Tuntuu suorastaan pomminvarmalta varaukselta – tai sitten skoutit ovat olleet sokeita. Voisi arvella jopa lähtevä yllättävänkin alhaisella kierroksella – ehkä jo neljännellä rundilla. Jokin joukkue on varmasti kokeilemaan josko Pärästä saisi irti pisteitä NHL-peleissä. Vikkelä ja nopea taitolaituri, jonka lavassa kiekko kulkee välillä nopeammin kuin ajatus. Pienestään koostaan huolimatta ei pelkää isompiaan ja uskaltaa taklatakin. Vahva luistimilla ja hyvän tasapainonsa ansiosta Timolta on vaikea saada kiekkoa pois. Tepsille saattaa jäädä luu käteen, sillä mikäli Pärssinen lähtee alkukierroksilla, niin myös sopimus rapakon taakse lienee varma juttu.

Pasi Nurminen

MM-finaalin jälkeen Nurmisen varaus tuntui itsestäänselvyydeltä ja myös NHL-sopimuksen todennäköisyys vaikutti melko hyvältä. Sen jälkeen paljastui kuitenkin Nupen polvivamman vakavuus. Edessä oli lekuri ja puukko sekä puolen vuoden sairasloma. Oli silti varmasti niin korkealla NHL-värväreiden papereissa, ettei jääne ilman varausta. Loukkaantumisen takia on todella vaikea arvioida, millä kierroksella Pasin nimi huudetaan. Mikä tahansa kolmannen ja viimeisen kierroksen väliltä on mahdollista. Sen jälkeen onkin mielenkiintoista nähdä, millaiset ovat Nurmisen oikeudet omaavan seuran suunnitelmat. Yritetäänkö Leijona-paidassa loistanut kassari saada rapakon taakse heti vai odotetaanko ensi kautta ja toipumista leikkauksesta? Reflekseihinsä ja hanskaansa luottavan maalivahdin on monesti epäilty olevan pelityyliltään soveltumaton kapeaan kaukaloon, mutta veskarin tehtävä ei ole pelata oppikirjan mukaan vaan pysäyttää kiekkoja. Tästä hyvänä osoituksena Dominik Hasekin valinta jälleen kerran liigan parhaaksi maalivahdiksi. Ehkä ”Liipolan Hasek” seuraa tunnetumman virkaveljensä askelmerkkejä ja päätyy vanhemmalla iällä NHL-kassariksi.

Tony Virta

Erittäin monien mielestä Tony oli viime kaudella liigan paras pelaaja, ja hän pääsikin keräilemään pyttyjä kauden päätteeksi. Pääsi myös hyvin näytölle olemalla tärkeässä roolissa Suomen MM-kisaryhmässä. Sopisi erittäin hyvin roolipelaajaa kaipaavan NHL-jengin kolmosketjun laidalle. Duunarityyppi perusmuotiltaan, mutta silti hyvin taidokas pelaaja aivan huipputasolla. Sinnikäs hyökkääjä, joka pystyy pelaamaan sekä laidalla että keskellä, ja jonka peräänantamattomuus on NHL-pomojen pelaajassa suuresti arvostama ominaisuus. Siirtyi Tepsistä mestaruuskauden päätteeksi Ruotsiin etsimään uusia haasteita, joten kokeilu rapakon takana saattaisi hyvinkin houkutella. Lähti aikoinaan HPK:stakin nuorena liigahuipulle nousseena kaverina hakemaan uusia elämyksiä Frankfurtista. Oikean sopimustarjouksen saadessaan Toke siis todennäköisesti pakkailisi laukkujaan Amerikkaan (tai Kanadaan) lähtöä varten. Varaus riippuukin juuri tuosta seikasta. Kolmeakymppiä kolkuttelevista pelureista kiinnostuneilla joukkueilla täytyisi olla näiden kanssa yhteisymmärrys sopimuksesta jo ennen itse varaustilaisuutta. Muutoin seurat eivät tuhlaa viimeistenkään kierrosten huutojaan näihin kavereihin. Mikäli siis Virrasta kiinnostunut joukkue löytyy, niin sopimus on jo valmiiksi neuvoteltuna ja varaus tapahtunee loppukierroksilla.

Toni Dahlman

Jokereiden juniorikoulun kasvatti nappasi pelipaikan Ilveksen riveissä harjoitusleirin kautta. Pääsi onnekseen saman tien Raimo Helmisen rinnalle. Pisteitä kertyikin siihen malliin, että tuloksena oli erinomainen rookie-kausi ja valinta vuoden parhaaksi tulokkaaksi. Ei pistä ominaisuuksillaan silmään, mutta on tasapainoisesti vahva pelaaja. SM-liigassa taitopelaaja vaikkakin rooli Raipen ketjussa oli enemmän duunarin hommia. Muutto rapakon taakse vaatisi todennäköisesti muuntumista puolustavaksi pelaajaksi. Ei olisi mikään shokkivalinta, mutta silti ainakin pieni yllätys. Ikää on kuitenkin vasta 21 vuotta, ja Toni teki maajoukkuedebyyttinsäkin ensimmäisellä liigakaudellaan, joten on ainakin jonkin verran herättänyt varmasti huomiota. Joku joukkue voi ottaa loppukierroksilla pitkän aikavälin projektiksi ja toivoa, että kehitys jatkaa viime kauden tahdissa.

Esa Pirnes

Bluesista Tapparaan liigakauden jälkeen vaihtanut Pirnes on saattanut hyvinkin päätyä jonkun NHL-joukkueen listoille. Pelasi hyviä otteluita maajoukkueen paidassa ja jäi varasijalle Saksan kisoihin keskushyökkääjiä valittaessa. Liigassa kausi meni pitkälti penkin alle, varsinkin verrattuna erinomaiseen edelliseen kauteen. Fiksusti pelaava sentteri, jonka sopii odottaa ensi kaudella kehittyvän vielä maajoukkueenkin runkomieheksi. Selvästi kiekollinen pelaaja, mutta saattaa joutua perehtymään pikemminkin puolustuspelin saloihin mikäli haluaa rapakon taakse. Varataan aikaisintaan seitsemännellä kierroksella, ja tällöinkin Essin ottavalla seuralla on todennäköisesti suunnitelmissa tuoda Pirnes riviinsä vasta vuoden päästä. Saattaa hyvinkin jäädä varaamatta, mutta ei kuitenkaan ole jäänyt huomaamatta ja nimi pidetään muistissa sitten seuraavan kesän varaustilaisuutta varten.

Toni Sihvonen

Monena kesänä jo NHL:ään huhuttu IFK-hyökkääjä vaihtoi MM-kisojen jälkeen AIK:n paitaan. Ei ole koskaan ollut liigassa minkään luokan tähti, mutta maajoukkueessa jo pitkään luottoroolissa. Erinomainen aloittaja ja puolustavan ketjun johtaja. Skoutit pistivät varmasti nimen jälleen mieleen Saksassa, jossa Tonin pelit sujuivat leijonapaidassa hyvin. Ikää on kuitenkin Sihvoselle ehtinyt kertyä sen verran, että varaavalla joukkueella pitäisi olla pelipaikka ja sopimus valmiina jo ennen draftia. Viimeisen kiekan varauksia mikäli kiinnostunut joukkue löytyy. Aiempien kesien skenaario kuitenkin toteutunee melko suurella varmuudella eli Sihvosen nimeä ei varaustilaisuudessa huudeta.

Kari Haakana

Ennen viime vuosien NHL:n laajentumista Haakanan valintaa olisi voinut pitää tuolilta putoamisen arvoisena yllärinä; yhden jos toisenkin kiekkomiehen suu olisi loksahtanut apposen ammolleen. Nyt kuitenkin monella joukkueella on tarvetta perusvarman suoritustason omaavan puolustajan hankintaan. Viime kesänä oli Jarno Kultasen vuoro, ja tuo varaushan osui aivan nappiin. Kultanen oli kuitenkin hieman eurooppalaisempi pakki kuin Haakana, jonkalaisia jykeviä mutta hitaahkoja järkäleitä ovat farmiliigat pullollaan. Alla hyvä kausi Jokereissa, joka tuotti jopa kutsun maajoukkueeseenkin.

Juha Ikonen

Saman tyylinen pelaaja kuin Sihvonen; joidenkin mielestä itse asiassa selvästi parempi samassa roolissa. Ei ole kuitenkaan päässyt näyttämään taitojaan maajoukkueessa Aravirran aikana. Erinomainen aloittaja, useissa papereissa koko Elitserienin paras. Tunnollisesti oman pään kautta pelaava sentteri, joka ei pidä itsestään suurta mölyä. Jopa parempi hyökkäyssuuntaan kuin Sihvonen. Ikosen nimi ei ole kuitenkaan tullut kertaakaan huhupuheissa esille. Samat sanat kuin Sihvosen kohdalla eli jos kiinnostunut seura löytyy, niin esisopimus pitäisi melkein olla valmiina ennen varausta. Voisi varmasti hypätä saman tien kaukaloon pelaamaan 3./4. ketjussa NHL-pelejä.

Jussi Markkanen

Erinomainen kausi liigassa huipentui finaaleihin Tepsiä vastaan. Oli todellinen luottomies Tapparan maalilla ja tehtaili liigan uuden nollapeliennätyksen. Jollain seuralla saattaa ilmetä akuutti luotettavan ja kokeneen maalivahdin tarve ja tällöin Markkasen varaaminen tulisi ajankohtaiseksi. Taisteli Pasi Nurmisen kanssa viime kaudella liigan parhaan maalivahdin tittelistä, ja tämä ei varmasti ole jäänyt huomaamatta NHL-seurojen euroskouteilta. Ikänsä puolesta Jussi ei kuitenkaan käy enää tulevaisuuden lupauksesta, joten varaavalla seuralla täytyy olla selkeät suunnitelmat suomalaisvahdin suhteen. Mikäli tällaista joukkuetta ei ole, niin Jussi jäänee varaamatta. Joka tapauksessa vasta viimeisten kierrosten varaus. Mikäli jatkaa samalla tasolla, niin on varmasti maajoukkueessa suuremmassa roolissa ensi kaudella. Pääsisi näin paremmalle estradille näyttämään taitojaan, ja nimi jäisi entistä useamman mieliin. Mahdollisen varauksen kannalta tärkeää on minkälaisen sopimuksen Tappara-vahti hyväksyisi. Jos Jussi olisi valmis yrittämään farmireitin kautta, niin varaus tapahtunee suurella todennäköisyydellä. Yksisuuntaista sopimusta ei ole tarjolla ellei jollain seuralla ole selvää maalivahtiosaston vahvistamisen tarvetta.

Niklas Bäckström

Viime kaudella SaiPaa pystyssä pitäneen Bäckströmin varaus olisi melkoinen jymypaukku. Nikelle ei ole kuitenkaan ehtinyt kertyä vielä ikää liikaa, joten joku joukkue saattaa napata miehen listoilleen tulevaisuus mielessään. On jäänyt varmasti kykyjenetsijöiden mieliin hyvillä otteillaan aikoinaan jo nuorten maajoukkueissa. Sen jälkeen vaipui unholaan, mutta muutto Lappeenrantaan nosti Niklaksen taas monien papereissa korkealle. Kausi SaiPassa oli hyvä, mutta ei kuitenkaan aivan häikäisevä. Mikäli varataan, niin menee varmaan vasta aivan viimeisten joukossa. Silloinkin joukkueelle, joka tyytyy rauhassa odottelemaan jonkun vuoden josko Niklaksesssa olisi ainesta NHL-vahdiksi. Vaihtoi koto-Suomen jo Ruotsiin ja allekirjoitti sopimuksen AIK:n kanssa, ehkä olisi myös houkuteltavissa lähtemään farmipeleihin.

Sebastian Sulku

Kuuluu samaan kategoriaan Haakanan kanssa. Sebun varaus saattaisi laittaa yhden jos toisenkin pään pyörälle. Ei silti aivan poissa laskuista, sillä samoin kuin Haakana, niin voisi hypätä pelaamaan kymmenen minuuttia / ottelu jonkun heikomman joukkueen riveihin vaikka heti. Yksi liigan parhaita puolustavia puolustajia, erittäin vahva luistimilla, hyvä tasapaino. Kaiken kaikkiaan erittäin tasapainoinen puolustaja, joka pelaa tilanteet aina loppuun asti. Viime kauden alkupuolisko meni täysin pipariksi olkapäävamman takia. Ehkä 30 joukkueen joukosta löytyy yksi seura, joka on piirtänyt Sulun nimen papereihinsa suunnitellessaan hätäapua tulevaisuuden joukkuetta rakennettaessa.

Muita mahdollisia varattavia pelaajia ovat ainakin seuraavat nimet. Suurin osa joukosta olisi todellisia yllätyksiä, mutta niitäkin joka kesä varaustilaisuuteen mahtuu: Jaakko Uhlbäck, Rami Alanko, Jyrki Välivaara, Marko Tuulola

SM-liigan joukkueiden riveissä on myös paljon ulkomaalaispelaajia, joiden varaukset ovat tänä kesänä mahdollisia – joidenkin osalla jopa lähes varmoja. Seuraavan listan nimistä ainakin muutama kuulee nimensä huudettavan ensi viikonloppuna: Marek Zidlicky, Jaroslav Bednar, Vladimir Machulda, Tomas Duba, Ivan Majesky, Petr Ton

» Lähetä palautetta toimitukselle