Kausi Öhmanin silmin - Osa 1

LIIGA / Haastattelu
Jatkoajan Tappara-toimitus lanseeraa uuden sarjan, jossa seurataan yksityiskohtaisesti Tapparan otteita koko tulevan kauden ajan. Seuranta perustuu yhden pelaajan näkemykseen ja analyysiin tapahtumista sekä kentällä että sen ulkopuolella. Tämä pelaaja on neljättä kautta Tapparassa aloittava sentteri Stefan Öhman.

Öhman on monessa suhteessa mielenkiintoinen pelaaja. Mies on parhaimmillaan suorastaan virtuoosimainen pelintekijä, jonka kiekollinen osaaminen ja pelinäkemys on huippuluokkaa. Korkealla motivaatiolla pelaava ruotsalaissentteri on usein Tapparan johtavia pelintekijöitä myös silloin, kun joukkueen peli on suossa tarpomista.

Tappara ennen ja jälkeen Rautakorven

Öhman tuli Tapparan kokoonpanoon hankalaan aikaan. Joukkue oli edellisenä kautena voittanut mestaruuden, Jukka Rautakorpi oli siirtynyt Kuortaneelle ja pelaajavirta oli pyyhkäissyt Tapparan rosterin yli vieden mukanaan tukun kriittisiä ratkaisijoita ja johtohahmoja. Tästä huolimatta mies sijoittui joukkueen sisäisessä pistepörssissä heti sijalle viisi tehoin 14+15. Seuraavalla kaudella mies sitten voittikin koko roskan pisteillä 18+25.

Yli 400 SM-liiga ja Elitserien –ottelun kokemuksella pelaava Öhman on kuitenkin ehkä jäänyt suomalaiselle kiekkoväelle hieman vieraaksi. Osaltaan tämä ehkä johtuu siitä, että hän on pelannut SM-liigassa ainoastaan yhdessä joukkueessa, Tapparassa. Tämä aliarvostettu raataja on kuitenkin pelannut itsensä fanien sydämiin ja mies luokitellaan jo lähestulkoon iki-Tapparaksi. Hyväntuulinen Öhman on myös itse viihtynyt Tampereella hyvin, sillä tuleva kausi on jo miehen neljäs seurassa.

Tähän seurakokemukseen nojautuen hän onkin juuri oikea henkilö kertomaan mikä on erilaista tulevassa kaudessa edellisiin verrattuna?

- Joukkue ei ole muuttunut kovinkaan paljon. Meillä on edelleen useita kavereita, jotka ovat pelanneet 2-3 vuotta seurassa. Lisäksi uudella valmentajalla on mielestäni paljon hyviä ideoita. Olemme muuttaneet pelisysteemiä aika paljon viime kauteen verrattuna. Pidämme kiekkoa hieman enemmän ja yritämme olla luovempia kiekon kanssa.

Päävalmentaja Rauli Uraman joukkueeseen tuoman pelisysteemin mies kiteyttää tiiviisti:

- Hyvä joukkuesuorittaminen, eli pelaaminen yhtenä yksikkönä ja toisten auttaminen kaikissa tilanteissa.

Uraman tavoin myös Öhman näkee joukkueen perusrungon minimaalisen vaihtuvuuden vahvuutena, mutta joukkueeseen tulleet pelaajat saavat silti kiitosta:

- Kyllä rungon pysyvyys on positiivinen asia. On helpompaa, kun joukkue tuntee toisensa hyvin, koska sitä kautta selviää minkä tyyppisiä pelaajia joukkue tarvitsee. Tarpeen vaatiessa voi sitten hankkia näitä puuttuvia pelaajia täydentämään kokoonpanoa.

- Uusien pelaajien kanssa harjoitteleminen ja pelaaminen on kuitenkin ollut poikkeuksetta kiitettävää. Jokainen heistä on sopeutunut uuteen pelisysteemiin hyvin, ja koska systeemi on jokaiselle uusi, on helpompaa tulla joukkueeseen mukaan. He ovat kaikki hyviä kavereita sekä jäällä että sen ulkopuolella. Tuntuu, että meillä on todella hyvä joukkuehenki.

Peräti 15 pelaajan muodostamaan hyökkäyskokoonpanoon Öhman näkee kaksi pääsyytä:

- Tietysti tällä haetaan kilpailuasetelmaa, mutta jokaisella kaudella on myös yksi tai kaksi pelaajaa, jotka kärsivät loukkaantumisista. Olen sitä mieltä, että niin monta hyökkääjää kokoonpanossa ei ole huono asia ainakaan kauden alussa. Mutta jos onnea riittää, eikä loukkaantumisia tule, valmentajalla on vapaammat kädet tehdä tarpeellisia muutoksia. Tosin yleensä kokoonpanossa tarvitaan kyllä jokaisen pelaajan panosta ja osaamista.

Muutoksia harjoittelussa ja tuomarilinjassa

Tappara on tunnettu tiukasta kesäharjoittelustaan ja varsinkin Rautakorven vuosina joukkue rääkkäsi itseään armotta. Öhmanin mukaan muutos harjoittelussa on ollut merkittävä niin jäällä kuin maallakin:

- Viime kauteen verrattuna kulmissa käytävien kaksinkamppailutilanteiden harjoittelu on vähentynyt huomattavasti. Nykyään keskitymme enemmän sekä oikean pelirytmin että oikeiden paikkojen löytämiseen kentällä luodaksemme aktiivisesti tilanteita.

- Kesän aikana juoksimme paljon ja teimme kuntopiiri-harjoitteita. Se loi perustan. Tietysti oli myös harjoituksia painojen kanssa, mutta pääasiallisesti keskityimme fyysisen kestävyyden kasvattamiseen.

- Sanoisin, että jääharjoittelun painopiste oli hieman enemmän luistelussa ja kiekkokontrollin eteenpäinviemisessä, eli enemmän syöttöpeliä, kiekonhallintaa ja yritystä löytää hyvä pelirytmi joukkueen sisällä.

SM-liigan uudistettu tuomarilinja on puhuttanut paljon, varsinkin rajusti kasvaneiden jäähymäärien takia. Öhman kuitenkin ymmärtää ongelmat myös tuomarien kannalta:

- Täytyy muistaa, että linja on uusi asia myös tuomareille, joten siihen tottuminen vie myös heiltä aikaa. Käyttöön otettu linja on joka tapauksessa askel oikeaan suuntaan. Meillä on nyt useita harjoituspelejä alla ja linja on vaihdellut hieman pelistä toiseen. Joissain peleissä tuli hieman liikaa jäähyjä, mutta uskon, että linja selkiytyy sekä pelaajille että tuomareille, kun kausi varsinaisesti alkaa.

Uuden valmentajan saamasta kritiikistä huolimatta Öhman uskoo joukkueen onnistumiseen tulevalla kaudella:

- On vaikea sanoa mitään luotettavaa arviota miten ensi kaudella tulee käymään, koska harjoituspelien aikana joukkueet ovat olleet eri harjoitteluvaiheissa. Tällä hetkellä kaikki näyttää kuitenkin hyvältä joukkueessamme, joten olen erittäin optimistinen tulevan kauden suhteen.

- Emme ole vielä oikeastaan keskustelleet ensisijaisesta tavoitteesta joukkueen sisällä, mutta mielestäni meillä on tällä kaudella vahva joukkue ja realistiset mahdollisuudet taistella aivan kärkirykelmässä mitalisijoista. Jokainen meistä vetää samaan suuntaan ja uskon, että olemme vaikea voitettava joukkue tulevalla kaudella.

Sarjan toinen osa julkaistaan 21 pelin jälkeen, marraskuun maaottelutauon aikana.

» Lähetä palautetta toimitukselle