Kansanedustaja Tulonen haluaa taitokiekkoa

LIIGA / Haastattelu
Kansanedustaja Irja Tulonen on tehnyt kulttuuriministeri Tanja Karpelalle kirjallisen kysymyksen koskien jääkiekon väkivaltaisuutta. Siltä osin kuin asia on tullut kiekkoa seuraavan kansanosan tietoon, on se herättänyt tuttuja reaktioita: kukkahattutäti, joka ei tiedä mistään mitään, haluaa poistaa kiekosta kaiken kivan. Tulonen itse kertoo kuitenkin paitsi seuraavansa kiekkoa aktiivisesti, myös olevansa aidosti huolissaan taitokiekon jäämisestä pullistelun alle.

Jääkiekkoväkivallasta käytävä keskustelu on ainakin jääkiekkofanien mielestä samantyylinen asia kuin se, että koirien jätöksistä keskustellaan aina keväällä. Silloin tällöin tapahtuu lyhyessä ajassa paljon huomiota herättävää ja asiasta nostetaan iso haloo, mutta vastaavasti pitkiä aikoja kuluu ilman isompia ylilyöntejä.

Kansanedustaja Irja Tulosen (Kokoomus ja Tampere) kysymyksen muotoilut nostavatkin varmasti monen Jatkoajan lukijan karvat pystyyn. Hän on muun muassa sitä mieltä, että ”jääkiekon väkivaltaisuus on ylittänyt yleiset hyvät tavat, eikä eettisiä ohjeita kunnioiteta.” Hän kysyy ministeriltä, miten tämä aikoo turvata sen, ettei jääkiekon saamaa valtionapua käytetä väkivaltaisuudesta johtuvien sakkojen maksamiseen. Lisäksi hän haluaa tietää, mihin toimiin ministeri aikoo ryhtyä, jotta väkivaltaisuus pelitilanteissa saadaan kitkettyä jääkiekosta pois.

”Tykkään jääkiekosta”

Ainakin omien sanojensa mukaan Tulonen on kaikkea muuta kuin se stereotypioiden ulkopuolinen irtopisteiden kerääjä, joka ei tiedä lajista mitään.

- Olen tamperelainen ja käyn aika paljon Ilveksen otteluissa, varsinkin paikallisotteluissa. Tykkään jääkiekosta, ja niinpä olen silloin tällöin käynyt sitä katsomassa myös Helsingissä ja Pohjois-Amerikassakin, jossa peli on toki aika erilaista kuin täällä, kertoo Tulonen.

Mitä tulee kiekkotietämykseen, Tulonen arvelee näkevänsä ehkä viitisentoista peliä kaudessa. Hänellä on lisäksi pitkä kokemus urheilun takana olevista raha-asioista.

- Keskimääräisesti tiedän jääkiekosta ehkä enemmän kuin tavallinen kaduntallaaja. Lisäksi haluaisin todeta, että olen koko kymmenvuotisen eduskunta-aikani ollut valtionvarainvaliokunnan ja sen sivistys- ja tiedejaoston jäsen. Tätä kautta olen ollut jakamassa rahaa urheilulle, myös Jääkiekkoliitolle, Tulonen kertoo ja jatkaa:

- Tässä yhteydessä olen ponnistellut muun muassa sen puolesta, että veikkausvoittovarojen jakosuhdelaki meni läpi. Nyt sitä kautta on jaossa enemmän rahaa urheilulle, mistä olen iloinen. Jääkiekkoliitto ja sen jäsenseurat kuten Ilves ja Tappara tekevät tärkeää nuorisotyötä. Junioritoiminta on korkeatasoista, ja sellaisessa haluan olla mukana, koska pidän tästä lajista, Tulonen toteaa.

Rauman tappelu havahdutti

Sen sijaan jääkiekkoväkivalta saa kansanedustaja Tulosen näkemään punaista. Mitä sitten ovat ne ”viimeaikaiset tapahtumat,” joissa on hänen mielestään menty liian pitkälle?

- Kyllähän tämä ajatus paljolti siitä Rauman ottelun joukkotappelusta nousi, mutta lisäksi esimerkiksi päähän taklauksia, kuten se mitä Vallinille tapahtui Kärpät-Jokerit-pelissä, sattuu aivan liian usein. Tiedän työstäni käytännön terveydenhuollon ammattilaisena, miten vaarallisia ne ovat, ja siksikin olen huolissani.

fakta

SM-liigan valtionapu: 0 euroa.
[lue lisää]

Eduskuntakysymyksen taustalla on myös Veikkauksen hallintoneuvostossa, jonka jäsen Tulonen on ollut pitkään, käyty keskustelu.

- Viimeksi kun oli kokous, keskustelimme peleistä kuten usein teemme. Mietimme ihan aidosti sitä, että onko Suomen jääkiekko jatkossa taitopeli, onko väkivalta tullut jäädäkseen. Siellä päätettiin, että ennen kuin Veikkauksen johto tekee uudet sponsorisopimukset SM-liigan kanssa, niin tulee käydä keskustelu jääkiekkoväkivallasta. Veikkauksen Risto Nieminen on ottanut tämän asian myös hyvin vakavasti, Tulonen kertoo.

NHL-miehillä vaikutusta?

Tulonenkaan ei mene väittämään, että väkivalta jääkiekossa olisi välttämättä lisääntynyt viime vuosina todella selkeästi. Hän on kuitenkin sitä mieltä, että muutosta on tapahtunut, vaikkeivät fanit sitä välttämättä huomaisikaan:

- Minä näen ehkä sen 15 peliä vuodessa, kun taas fani näkee tuplamäärän tai enemmänkin. Epäilen hiukan, että sellainen ihminen on asiassa vähän liikaakin sisällä, eikä näe muutosta niin herkästi, ja pyrkii sitä mahdollisesti vähättelemään, miettii Tulonen joka kertoo saaneensa asiallisten kyselyjen ohella aikamoista törkypalautettakin kysymyksensä johdosta.

Tulonen korostaa sitä, että hän ymmärtää jääkiekon olevan kontaktipeli, jossa tahattomastikin voi sattua kaikenlaista. Tätä hän ei halua miksikään muuttaa, mutta jossakin on mentävä raja, jolloin asioihin puututaan. Hän arvelee myös, että NHL:n työsulku on voinut vaikuttaa tilanteeseen tänä vuonna.

- Nyt kun NHL-miehet tulivat tänne, niin ehkä siinä on havaittavissa jotakin sellaista pullistelua. Ruotsissa tapahtunut silmänkaivelu ei varmasti jättänyt ketään kylmäksi. Suomalaiset rakastavat jääkiekkoa, ja minä olen vain huolissani siitä, että pidettäisiin se edelleen taitolajina.

Toivo ei ole menetetty

Kysymyksen tekstistä voi saada sen kuvan, että kansanedustajan mielestä Suomen jääkiekko on juuri nyt jonkinlaisella vedenjakajalla, jossa ratkaistaan se, onko laji menossa vessasta alas. Hän ei kuitenkaan näe asiaa näin:

- En minä sitä väitä, ja tiedän että jääkiekossa toimii paljon fiksuja ihmisiä jotka pyrkivät kehittämään sitä oikeaan suuntaan. Olen vain sitä mieltä, että näitä pahoja ylilyöntejä, joissa vastustajaa koetetaan tahallaan vahingoittaa, ei pidä lainkaan sallia. Kyllä minusta esimerkiksi Järventie aika pienellä pääsi, kun toinen aivotärähdyksen saaneena oksentaa pukukopissa ja seurauksena on 2+10 minuutin jäähy. Rauman tapaus pani lisäksi miettimään, että onko kaikkien valmentajien arvomaailma aivan kohdallaan – kyllä väärien otteiden käyttö voiton saavuttamiseksi on minusta rinnastettavissa dopingiin, Tulonen linjaa.

Haastattelun aikana Tulonen kertoo myös tietävänsä, että SM-liiga Oy on osakeyhtiö, joka toimii osakeyhtiölain puitteissa eikä saa valtion rahoitusta.

- SM-liigaa on rahoittanut mm. sponsorointi- ja markkinointisopimuksella Veikkaus Oy, mutta Suomen Jääkiekkoliitto saa valtionapua vuosittain eduskunnan hyväksymässä valtion budjetissa.

Samalla Tulonen myös toteaa oppineensa asiasta syntyneen keskustelun aikana paljon uutta. Hän on kaikesta huolimatta sitä mieltä, että liigakiekkoilun imagolla ja valtionavulla on tekemistä toistensa kanssa: edustuskiekkoilu on kuitenkin se, josta juniorit ottavat oppia.

Lopuksi Tulonen vielä korostaa, ettei hän usko että suomalaisen jääkiekon toivo olisi menetetty.

- Kansainvälisen Jääkiekkoliiton puheenjohtaja René Fasel otti hiljan kantaa eurooppalaisen jääkiekon väkivaltaisuuteen. Se oli hieno kommentti, ja on mielestäni lohduttavaa, että siinä ei suomalaisia pidetty mitenkään erityisesti esillä, Tulonen päättää.

» Lähetä palautetta toimitukselle