Ritarit avaavat kautensa Pelicansia vastaan

LIIGA / Ennakko
Tiistaina se vihdoin alkaa myös Hämeenlinnassa, kun HPK saa tämän kauden ensimmäiseen liigaotteluun vastaansa Lahden Pelicansin. Molemmat joukkueet menettivät kesän aikana paljon kokemusta, joten tiedossa on vaikea alku molemmille joukkueille.

Kerhon uusiutunut puolustus ensimmäiseen testiin

Viime kausi päättyi Hämeenlinnassa pronssijuhliin ja jäällä nähtiin ehkäpä kaikkien aikojen kovin HPK. Vaikka hyökkäyksen runko saatiinkin pidettyä kasassa, Vujtekin ja Määttäsen lähtöä lukuunottamatta, niin puolustuksesta lähtivät runkomiehet muihin joukkueisiin.

Hyökkäyksen osalta Hämeenlinnassa alkaa olemaan kaikki kunnossa. Ykkösketju on toipunut juuri parahikseen kolhuistaan liigakauden alkuun ja kakkosketjussa on tsekkiläistä osaamista höystettynä Janne Laakkosella, joka on kehittynyt kesän aikana taas aimo harppauksen eteenpäin. Kolmosketjussa on tasapainoa, kun Rajamäki ja Louhi jyräävät ja Tero Lehterä tekee näkymätöntä työtä. Nelosketjuun taas on tyrkyllä kuusi osaavaa ja innokasta nuorta. Maalinteossa ei siis pitäisi olla suuria ongelmia.

- Hyvillä mielin tässä avausta odotellaan. Täytyy nyt koputtaa puuta, mutta ei voi olla kuin tyytyväinen, että saadaan ensimmäisen kerran paras miehitys peliin mukaan, eikä kukaan ole sairastuvalla. Me ollaan kuitenkin melko paljon kärsitty avainpelaajien loukkaantumisista, Jukka Jalonen kommentoi joukkueen kuulumisia Jatkoajalle.

Tiistainen avausottelu on täysi arvoitus puolustuksen osalta. Kestääkö Tuulola, Sicak ja Aalto kovan paineen? Ovatko uudet tulijat valmiita täyttämään suuria saappaita? Monta kysymystä leijuu ilmassa ja juuri puolustuksen ympärillä. Puolustusparien kasaaminen on ollut koko harjoituskauden vaikeaa ja sitä täysin yhteensopivaa konseptia on haettu kissojen ja koirien kera - nyt se on löydetty.

- Meillä tosiaan on ollut hiukan vaikeeta saada koottua oikeanlaiset pakkiparit, mutta onneksi sekin näyttää olevan voiton puolella. Huomenna jatketaan samoilla pakkipareilla, mitä ollaan pelattu viimeiset kaksi peliä JYP:iä ja TPS:ää vastaan. Ne ovat kuitenkin toimineet melko hyvin, eikä omissakaan ole soinut kuin kolmesti, Jalonen lataa omiinsa uskoen.

Mahdollisia yllättäjiä Kerhon puolustuksesta kyllä löytyy ja esimerkiksi Aki Heino on aika ajoin väläytellyt hyviä otteita Marko Tuulolan parina. Ritareiden puolustaminen ja varsinkin sen onnistuminen on yksi illan kulminaatiopisteistä.

Maalissa pelaa viime kauden lopuksi hienot playoffit pelannut Joni Puurula, joka aloittaa ensimmäisen liigakautensa hämeenlinnalaisten ykkösmuurina.

Pelicans uskoo tyyliinsä, mutta aggressiivisemmin

Lahden Pelicans menetti viime kauden jäljiltä paljon kokemusta ja pahimmat kolaukset olivat varmasti Mikko Peltolan ja Kari Elorannan lähdöt. Tulevalla kaudella Pelicans onkin ryhmänä kokemattomampi, mutta ei laadultaan kovinkaan erilainen viime kauteen verrattuna.

Valmennustroikka uusiutui Elorannan lähdön myötä ja tahtipuikot käsiinsä sai viime kaudella kakkosvalmentajana toiminut Petteri Hirvonen. Hirvonen ei ainakaan harjoitusotteluiden perusteella ole muuttanut radikaalisti lahtelaisten pelityyliä, mutta selvä aggressiivisuuden lisääntyminen on ollut nähtävissä. Pelicans puolustaa edelleen viidellä miehellä, joskin taklaa ja liikkuu entistä enemmän. On myös selvää, että pelikaanit pyrkivät hyökkäämään enemmän kuin viime kaudella.

- Pelicansin piti muuttua Elorannan lähdön jälkeen hyökkäävämpään suuntaan, mutta minun mielestäni heillä ei harjoitusotteluissa homma toiminut ja tämän takia he ovat osittain palanneet vanhaan. Esimerkiksi JYP:iä vastaan harjoitusottelussa lahtelaiset vetivät keskialueen täysin umpeen. Mutta kyllähän sieltä varmasti aggressiivisempi ryhmä tulee kuin viime vuonna, eikä meidän sovi aliarvioida heitä yhtään, ritareiden piiskuri tietää kertoa Pelicansista.

Hyökkäyksessä löytyykin edelleen voimaa, kun muutamat pelaajat ovat taas menneet vuoden eteenpäin ja joukkueen mukaan on liittynyt lahtelaislähtöinen Jari Kauppila, joka vihdoin palasi kotikonnuilleen. Suuri vastuu kasaantuu nyt myös Jani Keinäsen sekä Toni Saarisen ylle, joiden pitäisi viimeistään nyt lyödä itsensä liigaeliittiin. Myös Lasse Jämsen ja viime vuoden maalitykki Joonas Jääskeläinen ovat paljon vartioina. Mielenkiintoisen lisän Pelicans-hyökkäykseen tuo Oliver Setzinger, joka on pelannut vaisujen Ilves-vuosien jälkeen pirteästi harjoitusotteluissa.

Puolustus on ainakin paperilla heikentynyt ja siihen riittää jo pelkästää Veli-Pekka Laitisen nimen puuttuminen listasta. Laitisen paikan täyttänee kuitenkin JYP:stä hankittu Martin Cech, joka tuo varmuutta vierailijoiden puolustukseen. Jan Latvalan, Jussi-Antti Reimarin, Jaakko Niskavaaran ja Jermu Piston harteille laskeutuu Cechin lisäksi suuri taakka.

Pelicansin maalia tilkitsee edelleen Pasi Kuivalainen, joka parhaana päivänään voi kääntää ottelun vierailijoiden hyväksi.

Hyökkäys paras puolustus, vaiko toisinpäin?

Illan peli on siis lähtökohdiltaan melko mielenkiintoinen. Kaksi melko kokematonta joukkuetta kohtaa toisensa, eikä kummankaan harjoituskausi ole mennyt otteluiden osalta täysin nappiin. Pelicans omistaa piirun verran yhtenäisemmän puolustuksen, mutta hyökkäys on sitten kotijoukkueeseen verrattuna heikompi.

Ottelun ratkaisu tuleekin piilemään puolustuksissa, sillä HPK:n hyökätessä neljällä ketjulla Pelicans voi puolustaa ja iskeä vastaiskuista kokematonta ritaripuolustusta vastaan. Kotijoukkueen kannalta paras vaihtoehto kuitenkin on se, että neljä ketjua jyrää vaihdosta toiseen vierailijoiden maalille ja aloittaa samanlaisen maalikimaran kuin viime kaudella.

- Kyllä me sitä omaa peliämme lähdetään pelaamaan, eli hyökätään, mutta ei myöskään unohdeta puolustaa. Luulen, että Pelicans pyrkii iskemään vastahyökkäyksillä, sillä meillä ei heidän alueella ole isommin hätää. Jos Pelicans puolustaa hyvin, meidän on vain jollakin keinolla saatava kiekkoa heidän alueelle ja liikuttava sen mukaan. Ja helpolla ei varmasti tulla pääsemään, vaikka sieltä ei varmasti mitään yllätyksiä pelillisesti tulekaan, Jalonen lisää lopuksi.

HPK:n kokoonpano:

1. kenttä

Eero Somervuori - Tommi Santala - Antti Miettinen

Marko Tuulola - Aki Heino

2. kenttä

Jan Pardavy - Tomas Kucharcik - Janne Laakkonen

Vladimir Sicak - Teemu Aalto

3. kenttä

Erkki Rajamäki - Tero Lehterä - Jyrki Louhi

David Printz - Tuomas Eskelinen

4. kenttä

Tatu Miettinen - Max Kenig - Juhamatti Yli-Junnila

Tuukka Mäkelä - Tuomas Immonen

Maalissa

Joni Puurula

(Hannu Toivonen)

» Lähetä palautetta toimitukselle