Kevään uusinta Ilmalassa

LIIGA / Ennakko
Eero Kilpeläinen ei ole päässyt vielä täysin viime kevään tasolle.
Kuva © Timo Savela
Helsingin Jokerit saa tiistai-iltana vastaansa viime keväältä erittäin tutun, mutta uusiutuneen vastustajan Jyväskylästä. Jokerit ja JYP pelasivat keväällä yhden kaikkien aikojen tasaisimmista pudotuspelisarjoista, ja tasaisista lähtökohdista lähdetään liikkeelle myös tänä iltana.

Molemmat joukkueet lähtevät otteluun positiivisista asetelmista. Niin Jokereiden kuin JYPin pelillinen ote on ollut varsin vakuuttavassa kunnossa, ja tämä antaa luvan odottaa erittäin laadukasta kiekkoiltaa.

Jokerit antoi vahvan näytön osaamisestaan ja uskosta omaan tekemiseen viime perjantaina Turussa, kun joukkue nousi vieraskentällä kahden maalin takaa-ajoasemasta voittoon. Ottelu oli pieniä hetkiä lukuun ottamatta varsin vahvasti vieraiden hallussa.

Vierasjoukkue JYP on esittänyt joukkueen vaihtuvuutta silmälläpitäen jopa yllättävän vahvoja otteita läpi syksyn. Joukkueen pelaaminen perustuu erittäin vahvaan ja kurinalaiseen puolustuspelaamiseen. Sen lisäksi sen vieraspelaaminen on tällä kaudella ollut lähes murhaavan tehokasta. Hallitseva mestari onkin majaillut sarjan kärkipaikalla koko alkukauden.

Mestareiden vaihtuvuus kesällä oli ennennäkemättömän kova, mutta tästä huolimatta siitä mihin se keväällä jäi. Viimeisin merkintä joukkueen voittosarakkeeseen saatiin lauantaina, kun keskisuomalaiset tekivät onnistuneen visiitin Ruotsin Jonköpingiin Elitserien-seura HV71:n vieraana. Tuliaisina Jyväskylään oli European Trophyn ottelusta 3-2-vierasvoitto.

Kovakuntoisten kohtaaminen

Kotijoukkueen kausi lähti hieman yskähdellen käyntiin, mutta sarjan edetessä joukkueen peli on loksahtanut omiin uomiinsa varsin tehokkaasti. Pelaaminen on ollut näyttävää ja tuloksellista, mihin oman panoksensa ovat antaneet NHL-avut Valtteri Filppula ja Erik Karlsson sekä ”ilmiliekeissä” oleva Ilari Filppula. He ovat tekemisellään tuoneet joukkueen peliin paljon juonikkuutta ja tehokkuutta.

Joukkueesta on kuitenkin näiden herrojen lisäksi löytynyt leveyttä kaikkiin neljään kentälliseen, vaikka loukkaantumiset ovat sotkeneet kokoonpanoa todella paljon.  Joukkueessa on nähty paljon liigatasolle tuoreita nimiä, joista viimeisimpinä Markus Hännikäinen ja Jani-Petteri Helenius, jotka pelasivat erittäin vahvan ottelun Turussa.

JYP muuttaa mielenkiintoisesti pelaamistaan riippuen siitä, pelaako joukkue kotona vai vieraissa. Vieraskentällä joukkue lähtee vain ja ainoastaan voittamaan, tyylipisteiden kustannuksella. Tämä taktiikka on toiminut alkukaudesta varsin tehokkaasti, ja kyseessä on liigan ehdottomasti parhaimpia vierasjoukkueita.

Tiistain ottelusta onkin odotettavissa kahden varsin erilaisen pelitavan mittelö. Kotijoukkueen peli perustuu vahvaan kiekkokontrolliin ja hyökkäyspelaamiseen, kun taas JYPin vieraspelaaminen nojaa ”idioottivarmaan” puolustuspeliin ja pystysuunnan jääkiekkoon.

Jokereiden sairastupa tyhjenemään päin

Kotijoukkueen syksyä ovat värittäneet lukuisat pelitilanteissa syntyneet avainpelaajien loukkaantumiset, jotka ovat aikaansaaneet vahvan rotaation joukkueen kokoonpanoon. Nyt liikenne sairastuvan ja pelaavan kokoonpanon välillä on kuitenkin kääntynyt plusmerkkiseksi.

Turussa kokoonpanoon tekivät paluun hyökkääjä Tomi Mäki sekä puolustaja Markus Nordlund. Joukkue päätyi myös palaamaan peluutuksessa ratkaisuun, jossa Filppulat istutettiin samaan ketjuun. Tämä osoittautui varsin onnistuneeksi ratkaisuksi, jota alleviivasi nuoremman Filppulan tehot 1+1.

JYP:n sairastuvalla ovat tällä hetkellä vain puolustajat Mikko Kalteva ja Jason Lepine. Muilta osin joukkue saa jalkeille täydellisen kokoonpanonsa. Viime kevään mestaruuden ratkaisija Eric Perrin ketjuineen on pelannut vahvan syksyn, vaikka viimeisimmissä otteluissa tahti onkin hieman hiipunut.

NHL-apu Rich Peverley johtaa joukkueen ykkösketjua. Hän on päässyt pelirytmiin kiinni jo varsin hyvin ja saa luotua ketjukavereilleen jatkuvasti hyviä tekopaikkoja. Joukkueen ykköspuolustajan viitan on alkukaudesta napannut itselleen espoolaislähtöinen Kristian Näkyvä, joka on noussut esiin esimerkillisesti kiekollisena puolustajana.

Seuraa Heitä

Markus Hännikäinen #33 | Adler Mannheim

Laitahyökkääjä

Nuori voimahyökkääkä pelasi perjantaina Turussa hienon ottelun. Yritysttä ja asennetta riittää, myös kykyä ja uskallusta kiekollisiin ratkaisuihin

Kristian Näkyvä #51 | Örebro

Puolustaja

Kiekollinen puolustaja, joka on nostanut profiiliaan vahvasti syksyn aikana. Paikkaa osaltaan Pohjois-Amerikkaan poistuneen Sami Vatasen jättämää aukkoa.

Jonne Virtanen #3 |

Keskushyökkääjä

Kulttipelaaja joka tarvittaessa lähettää terveisiä myös pidemmälle ja tottelee nimeä "Teurastaja". Syksyn ajan velloneen jääkiekkokeskustelun myötä joutunut keskittymään entistä enemmän myös itse pelaamiseen terveisten lähettelyn sijaan.

Tomi Mäki #14 |

Laitahyökkääjä

Yksi joukkueen moraalinvartijoista. Pelituntuman puute ei pahemmin näkynyt paluuottelussa, joten hyökkääjältä voidaan odottaa vahvaa pelaamista. Työskenteli vaihtoaitiossa valmennustehtävissä loukkaantumisensa aikana.

» Lähetä palautetta toimitukselle