Siipirikkoinen taistelupari aivan eri asemissa

LIIGA / Ennakko
Sairaslistasta huolimatta Jokerit on sutinut pisteitä tehokkaasti.
Kuva © Jussi Kivimäki
Neljän pelin viikkoa viettävä Jokerit taistelee tiistaista asti levännyttä hurrikaanilaumaa vastaan edelleen majesteetillisen sairaslistan rasittamana. Esiintymisessä tämä lista ei ole kuitenkaan murheellisena näyttäytynyt – päinvastoin. Jyväskylässä alavireinen syksy taas aiheuttaa syystäkin huolia. Erityisesti täyden kolmen pisteen kokoaminen on ollut JYPille viime aikoina tuskallista tahkoamista.

SM-liigassa ollaan tällä hetkellä siinä pisteessä, että puoli joukkuetta sairastuvalle menettänyt, otteluruuhkassa raatava vierasjoukkue, voi lähteä peliin ennakkosuosikkina hallitsevaa mestaria vastaan. Alavireinen JYP kärsii toki myös poissaoloista, mutta ennen kaikkea sekavasta pelillisestä tilastaan. Jokerit taas porskuttaa hyvävoimaisena ja alati vaarallisena.

Helsinkiläiset ovat olleet pienen taukoilun jälkeen mukavassa syysvireessä. Edellisessä ottelussa Lukko paineisti Jokereita minkä pystyi, mutta Eero Kilpeläinen ja narrien puolustuskalusto jättivät raumalaiset lopulta tyhjin käsin. Mitään ylivoimaisuutta Jokerit ei ole voitto-otteluissaan esittänyt, mutta peruspelaaminen on tällä hetkellä kunnossa. 

Jyväskylässä tilanne on päinvastainen. Otteet heittelevät aivan liikaa, eivätkä pelaamisen terävät osa-alueet pysty korvaamaan puutteita, joita joukkueen sekavuus tällä hetkellä ylläpitää. Viimeksi HPK:ta vastaan JYP takerteli jäähyilyn vuoksi. Alivoimapelin ollessa luokatonta meni tehokas ritarinippu menojaan kolmannessa erässä.

Alkukaudesta tuttu tiukkojen pelien mallikas hoitaminen on loistanut JYPin pelaamisessa poissaolollaan. Hurrikaanit eivät kykene pitämään kiinni jänteestään aina edes erän sisällä. 

JYPin suurena haastena ovat olleet kolmen pisteen voittojen saalistaminen. Jatkoajalla tulleet voitot ovat alleviivanneet ryhmän ailahtelevia otteita, sillä yskähdellyt traktori on ajoittain leimahtanut hetkelliseen tehokkuuteen vasta ottelun loppuhetkillä. Edellisen kerran Jyväskylässä juhlittiin täyttä pistepottia liki kuukausi sitten. Hurrikaani-käskijä Jyrki Aho ei kuitenkaan tahdo katsoa menneeseen. 

- Liikaa ei pidä historiaan katsella. Tekemiseen kaukalossa on sen sijaan keskityttävä. Voittaminen on äärimmäisen vaikeaa SM-liigassa. Nämä heikommat tilanteet opettavat myös nöyryyttä siihen, mitä se voittamiseen tarvitaan. Kärsivällisyyttä ja työntekoa se vaatii, näin päästään pikku hiljaa eteenpäin, Aho setvii.

Härkäviikkoilijan täsmäaseena tiukka puolustus

Puolustuspelaaminen on avainosassa joukkueiden kohtaamisessa. Edellinen kohtaaminen Helsingissä oli äärimmäisen tiukka. Alavireinen JYP ei ole missään nimessä Jokereille helppo vastustaja, hurrikaanit nimittäin raatavat pisteistä minkä pystyvät illasta toiseen. JYPillä on myös levänneen joukkueen etu puolellaan kotiottelun lisäksi. 

- Nöyrin mielin lähdetään sinne puolustamaan. Tiedetään, että hurrikaani iskee. Hävisivät edellisen pelin tiistaina ja heillä on ollut huilia siitä asti, Lämsä korosti. 

- Päädystä haetaan kiekkoa ja sen kanssa pitää päästä pois, tai muuten JYP on paha. Todella raaka työilta edessä. Siellä on turha lähteä hipsuttelemaan. Pitää löytyä työmiehiä. 

Suuri työmäärä ja tilkitty puolustuspää ovat juurikin varmuudella omiaan turhauttamaan tuskailevaa kotijoukkuetta. Avauserässä JYP tulee hönkimään tiukasti päälle taklaamalla ja päätykahinoinnilla.

Jokerit helpotti rankan viikon kuormitustaan ja matkasi Keski-Suomeen jo eilen perjantaina. 

- Sitä kautta yritetään jakaa kuormaa, ettei matkusteta yhtenä päivänä molempiin suuntiin, päävalmentaja Tomi Lämsä valotti torstaisen ottelun jälkeen. 

JYPille perinteiset pelaajiston ja yleisön sytyttämistoimet mittaavat Jokereiden vireystilaa rupeaman keskellä. Jokereiden toiveena on ottelun säilyminen mahdollisimman pitkään tasaväkisenä. Tuolloin JYPin tämän hetken epävarmuus saattaa kääntää pelin narripaidoille liki itsestään. 

Masentavassa syksyssä ei ole JYPin kannalta ollut ilon hetkiä juurikaan näkyvissä. Vaikeudet ovat osoittaneet, että kaikki palaset eivät ole uudistuneen ryhmityksen sisällä vielä loksahtaneet kohdilleen. Heikompi ajanjakso uhkaa kuntopuntarin pohjille valahtaneen JYPin kohdalla kääntyä pian kriisiksi. 

- Yritämme pysyä positiivisena, vaikka turhautumista on ollut ilmassa. Tämä ei ole ensimmäinen kerta kun olemme tässä tilanteessa. Olemme vastuussa siitä mitä tuomme kentälle. Tämä vaatii intensiivisyyttä harjoitteluun, jotta tulokset siirtyisivät peliin, JYP-kapteeni Eric Perrin kuvaili joukkueen tunnelmia. 

Poissaoloja riittää

Jokereiden sairaslistan kaltainen ongelmatekijä lamauttaisi heikomman joukkueen täysin. Narripaitojen kohdalla laaja reservi on kuitenkin tehnyt tehtävänsä ja Lämsän miehistö on ottanun niskalenkin liki koko kauden kestäneestä ikävästä tilanteesta. Edes Valtteri Filppulan tai Ossi Väänäsen poissaolot eivät saa jokeripakkaa näyttämään haavoittuvalta.

Nuoret pelaajat Esa Lindellin, Nico Maneliuksen ja väkevää paluuta tekevän Teuvo Teräväisen ominaisuudessa kantavat esimerkillisesti vastuuta niin puolustus- kuin hyökkäyspäässä.

- Mielenkiintoinen hommahan se on, että vaikka Jokerit onkin siipirikkoinen, on se silti todella hyvä joukkue, Jyrki Aho täsmensi.

JYPin kohdalla esimerkiksi Ramzi Abidin, Max Wärnin ja Petr Hubacekin poissaolot sen sijaan näkyvät. Jatkuvat kokoonpanomuutokset ja vaihtuvat roolit sekoittavat entisestään heikoissa kantimissa vellovaa peliä. 

- Ne pelaa jotka on kunnossa. Pätkittäin ukot sieltä palailee. Kentällisiä on jouduttu muuttamaan vielä pelipäivinäkin. Tietyt kentät on nyt pidettävä yhdessä, jotta edes jonkinlaista yhteistä kokemusta saadaan, Aho päivitteli. 

Jokereiden maalilla aloittanee Eero Kilpeläinen. JYPin veräjällä vastuuta taas kantaa suurella todennäköisyydellä Joni Myllykoski

Seuraa Heitä

Teuvo Teräväinen #86 | Chicago

Laitahyökkääjä

Kiekkokaukaloiden kuningas tai prinssi on valmis ottamaan suurta roolia Jokereiden hyökkäyspäässä. Vaikeudet ovat takana päin ja Teräväisen taituruus erityisesti ylivoimalla voi nousta avainrooliin, mikäli JYP intoutuu jäähyilemään.

Olli Sipiläinen #39 |

Laitahyökkääjä

Sipiläinen tekee näkymätöntä työtään usein normaalia duunaria näkymättömämmin. Tykitti kuitenkin käsittämättömästi kaksi maalia tiistaisessa väännössä HPK:ta vastaan. Mikäli hyökkääjä osuu myös narripaitoja vastaan, ovat maailmankirjat heittäneet kärrynpyörää lopullisesti.

# |

Rottamaisuudet ovat jääneet sivuun konkarin keskittyessä pelaamiseen ja tekeminen on ollut tasokasta. Jyväskylässä Ruutu tulee kuitenkin saamaan jopa poikkeuksellisenkin lämpimän vastaanoton ja kipinöitä voi olla ilmassa.

Jonne Virtanen #3 |

Keskushyökkääjä

Kolossi on pirteä ilmestys aina pelatessaan. Virtanen on vetänyt showtaan tänä syksynä myös kiekollisen osaamisen parissa. Jokerit-väännössä Virtanen palaa kuitenkin juurilleen. Jarkko Ruudun niskaan hengittäminen ei varmasti ole näistä tehtävistä vähäisin.

» Lähetä palautetta toimitukselle