Kärpät nousi sarjakärkeen maalijuhlien päätteeksi

Jussi Jokisen kuuden ottelun sopimus Kärppiin päättyi voittoisasti. Ottelun jälkeen kerrottiin, että Jokinen palaa Kärppiin joulukuussa.
Oulun Kärpät ja Lahden Pelicans tarjosivat runsasmaalisen ottelun lauantai-illan ratoksi. Pelicans johti toisen erän lopulla jo 3-1, mutta Kärpät kampesi itsensä rinnalle ja ohi. Maali-iloitteluksi muuttuneen ottelun kolme pistettä jäivät Ouluun ja voitollaan Kärpät nousi sarjataulukon piikkipaikalle.

Oulussa kohtasivat sarjan eripäissä majailevat joukkueet. Kärpät oli ennen illan ottelua sarjakakkosena, Pelicansin ollessa toiseksi viimeisenä. Sijoitukset eivät tänä iltana kertoneet mitään, sillä pitkään näytti siltä, että Pelicans vie pisteet mukanaan Lahteen. Ottelun toisen erän loppu ja kolmas erä muuttivat kuitenkin tilanteen.

-Oltiin 3-1 tappiolla viisi minuuttia ennen toisen erän loppua ja siitä viisi maalia 25 minuuttiin. Joukkueella oli hemmetin kova energia ja luova kyky, Kärppien päävalmentaja Hannu Aravirta kiitteli omiaan.

Ottelu olisi voinut saada hyvin erilaisen suunnan, jos Kärpät olisi onnistunut käyttämään hyödykseen lahtelaisten jäähyilyt. Pelin kymmenen ensimmäisen minuutin aikana vierailijoista jäähypenkillä kävi istumassa kolme pelaajaa. Kärppien ylivoima oli kuitenkin tehotonta, samoin peli tasakentällisin. Etenkin Jussi Jokisen johtaman ketjun pyöritys oli välillä näyttävää, mutta tulosta ei syntynyt.

Harhasyötöt ja liian pieneen tilaan ajautuneet kuviot olivat osasyy siihen, että avausmaali ei syntynyt kotijoukkueen toimesta. Pelicans-vahti Jere Myllyniemi torjui onnistuneempia kärppäyrityksiä. Lauantai-illan maalijuhlat laittoi lopulta käyntiin Pelicansin Radek Smolenak, joka vippasi kiekon verkkoon, kun avauserää oli jäljellä noin viisi minuuttia.

Aravirran mukaan ottelun alku oli isäntien osalta vähän tahmea.

-Pelicans tuli peliin loistavasti ja jokaisesta luistimen piirrosta näki, että joukkue oli hyvin latautunut ja sai energiaa Ässät-voitosta ja halusi jatkaa voittojen tiellä. Erittäin fyysinen, energinen Pelicans, Aravirta kehui ja totesi Kärpillä olleen vaikeata ensimmäisessä erässä.

-Hyvin lähdettiin peliin ja hyvin taisteltiin. Suurin piirtein viittä minuuttia vaille kaksi erää pelattiin minun mielestä tosi hyvin, Pelicansin valmentaja Kai Suikkanen kommentoi illan ottelun alkua.

32 sekunnissa peli tasoihin

Toisessa erässä maaleja alkoi tulla kumpaankin päähän. Aiemmin urallaan Kärpissä pelannut Tommi Paakkolanvaara rokotti entistä seuraansa viemällä Pelicansin 2-0 johtoon alivoimalla. Kärpät kavensi noin minuuttia myöhemmin, mutta pelin hallinta pysyi edelleen enemmän vierasjoukkueen käsissä.

Smolenakin kasvatettua lahtelaisten johtoa kahteen maaliin, alkoi Kärppien kiri. 33 sekuntia Smolenakin illan toisen jälkeen Ville Pokka kavensi saatuaan oivan syötön Kyle Turrisilta ja Jason Demersiltä. 32 sekuntia tästä tilanne oli jo tasan Ivan Humlin huiskaistua kiekko maaliin Jussi Jokisen päädystä antaman syötön jälkeen.

-Kun päästiin 3-1 johtoon, niin munittiin sen jälkeen kaksi omiin. Tuli huonoja ratkaisuja ja jäi miehiä vapaaksi ja Kärpät pääsi tasoihin. Siinä vähän alettiin jo häviämään tätä peliä, Suikkanen sanoi.

Kärppien ykkönen ottelun ratkaisijana, Jokinen palaa joulukuuussa

Kärppien toisen erän lopun kiri antoi ottelulle uuden suunnan. Viimeisen 20 minuuttisen alussa Kärpät meni ottelussa ensimmäisen kerran johtoon Joonas Komulaisen maalilla. Johtoasema ei kuitenkaan kauaa pitänyt, kun illan nimi, Radek Smolenak teki kypärätempun ja nosti lahtelaiset vielä tasoihin.

Sen enempää paukkuja ei vierailijoista irronnut, vaikka yritystä oli. Kärppien ykkösnyrkki laittoi isomman vaihteen silmään ja pian peli oli taputeltu; taululle ilmestyi lukemat 6-4. Maaleista vastasivat Juha-Pekka Haataja ja Jokinen.

Jokisen kuuden ottelun mittainen sopimus päättyi Pelicans-otteluun. Hyökkääjä palaa kuitenkin Kärppien riveihin jo 15. joulukuuta ja pelaa kauden loppuun Kärpissä, jos NHL:n työsulku ei pääty.

-Jokinen päätti tämän jakson hienosti ja hänen kenttänsä teki tänään ratkaisevat maalit, Aravirta kehui.

Valmentajat: Liikaa maaleja omiin

Suikkanen myönsi vastustajan paremmuuden ottelun jälkeen.

-Kärpät oli parempi, ei siitä pääse mihinkään. Meidän tavoite oli, että yritetään rohkeasti pelata omaa peliä ja sitä kautta pystyä ryöstämään täältä jotakin, mutta kyllä ne puolustusvirheet olivat järkyttäviä, Suikkanen sanoi hieman kiroillen.

-Jos kuusi menee omiin, niin aika vaikea on otteluita voittaa, niin kuin tänäänkin nähtiin. Ei voi selitellä, liikaa menee omiin, hän jatkoi.

Aravirta oli samaa mieltä Suikkasen kanssa siitä, että omiin menee liikaa.

-Se on selvä juttu. Tässä on mennyt kolmea, neljää koko ajan. Joskus voi mennäkin, mutta keskiarvona joku 3,5, niin ei sillä pärjää. Meillä on pitkään ollut vähän yli 2 keskiarvo ja siinä on yksi semmoinen, juttu mitä miettiä, hän sanoi.

Voitto Pelicansista nosti Kärpät SM-liigan kärkeen. Aravirran mukaan joukkue lähtee tiistaina vieraskiertueelle ja oululaisten seuraava koitos on keskiviikkona Tampereella Tapparaa vastaan. Pelicans pelaa päivää aiemmin kotonaan ja saa vieraakseen JYPin.