Kolme ylivoimaa, kolme pistettä – JYPin kurimus päätökseen

Mikko Kalteva putsasi maalinedustaa narripaidoista, mutta tykitti myös liigakautensa avausosuman.
Kuva © Eriikka Hienola
JYP onnistui vihdoin ja viimein kaapimaan kolmen pisteen voiton kuukauden odottelun jälkeen. Jokerit kaatui Hippoksen hurmoksessa lukemin 5-1 (1-0, 2-0, 2-1). Ottelu oli tasaviisikoin tiukka, mutta hurrikaanien onnistuttua kaikilla ylivoimakerroillaan ratkesi peli jyväskyläläisille ilman suurempaa draamaa.

Lähihistorian valossa JYPin ja Jokereiden välisestä kamppailusta odotettiin tasaväkistä vääntämistä ilman suurta maali-iloittelua. Olettamuksista ensimmäinen piti kutinsa.

Tasaviisikoin joukkueet tarjoilivat tasapäistä taistoa helsinkiläisten ehkä hivenen hallitessa. JYP tuli kuitenkin otteluun viime kierrosten ilmeestä poiketen äärimmäisen sitoutuneena ja raatavana.

- Tylyt lukemat taululla. Erikoista, että ollaan pari peliä voitettu alkuviikosta. Silti tämä oli tasaviisikoin tasapainoisinta näistä kaikista. Tuntuu uskomattomalta, Jokereiden päävalmentaja Tomi Lämsä manasi.

Tasakentällisin otteluun olisi tuskin saatu ratkaisua nyhjäämälläkään. Sen sijaan erikoistilanteet sen tekivät ja JYPin voitto oli kättelyitä vaille valmis jo ennen kolmatta erää. Hurrikaanit veivät narripaitojen peli-ilon tehokkaalla alivoimapelaamisellaan. Samalla tahdikkuudella isännät riehuivat myös ylivoimillaan.

Tuloksena syntyi kolme tärkeää osumaa. Päävalmentaja Jyrki Aho korosti kuitenkin kokonaisilmeen merkitystä.

- Haluttiin voittaa kamppailuja. Oltiin todella se joukkue tänään. Tämä oli nimenomaan joukkueen voitto. Kaikki kentät tekivät työtä isolla intensiteetillä, vuolaasti pelaajiaan kehunut Aho kokosi.

Maalinedustalta rouhittiin ratkaisut

Ensimmäinen erä antoi viitteitä viihdyttävästä kiekkoillasta. Molemmilla joukkueilla oli virtaa enemmän kuin järkeä ja tekopaikkoja avautui helposti. Jarkko Ruutu ehti myös aiheuttaa sopivaa kuhinaa ainakin Hippoksen yleisömassassa, mikä latasi peliin heti lisäpotkua.

JYP oli joukkueista selvästi terävämpi ja sai useita painostusjaksoja ennen Tomi Mäen ottamaa ensimmäistä rangaistusta. Ylivoima tuotti hurrikaaneille heti tuloksen, kun Lars Ellerin räjähtävä jäänuoliainen livahti Eero Kilpeläisen palikoista sisään.

Otettaan jyväskyläläiset menettivät kuitenkin heti maalin jälkeen. Kaksi peräkkäistä rangaistusta nostivat Jokerit mukaan peliin. Narripaidat töpeksivät täysin ensimmäisen kaksiminuuttisen, mutta toisellaan joukkue sai luotua jo vaarallisia tilanteita.

Toisessa erässä joukkueiden tasoero maalineduspelaamisessa hyppäsi silmille. Tomi Lämsällä tuli varmasti useamman kerran ikävä Ossi Väänäsen isännöintitaitoja mustapaitojen lipuessa ilman estelyitä Kilpeäläisen nenän alle. Erityisesti hurmosmaisesti liekehtinyt Rich Peverley jallitti itsensä tekopaikkoihin jatkuvalla syötöllä.

Erän maalit syntyivät juuri näistä Jokeri-virheistä. Ensimmäisellä minuutilla Miika Lahti rynnisti ylivoimalla röyhkeästi veräjän suulle ja Peverley latasi irtokiekon verkkoon. Ylivoimalla syntyi myös JYPin kolmas osuma, kun Eller jallitti Teemu Erosen kulmaväännössä ja luikahti maalin eteen nostamaan kiekon ohi Kilpeäläisen.

JYP hallitsi myös puolustuspäässä tärkeintä sektoria. Hanakasti laukoneet Jokeri-pelaajat eivät ehtineet kovasta yrityksestä huolimatta irtokiekkoihin, joita Tuomas Tarkki avuliaasti eteensä sylki.

Oman koiran suupaisu naulasi arkun

Pelin riemukkaimmasta osumasta vastasi heti kolmannen erän alkuun osunut Mikko Kalteva. Ex-jokeripelaaja leväytti omien sanojensa mukaisesti laatan silmät kiinni sinne päin ja täräytti kauden avausosumansa.

- Lars antoi tosi hienon syötön. Silmät kiinni vain ja tolpan kautta taisi sitten mennä, puolustaja velmuili maalistaan.

- Ei ollut latauksen puolesta ainakaan puutetta omalta kohdalta. Välillä piti vähän toppuutellakin itseään, innosta uhkuen entistä seuraansa vastaan taistellut Kalteva jatkoi.

Kaltevan maali riitti myös Eero Kilpeäläiselle, joka teki tilaa Joonas Korpisalolle. Nuori kassari pelasikin maalilla mallikkaasti pitäen verkon koskemattomana.

Ryhmät puursivat kohmeisesti summeriin asti. Teuvo Teräväisen onnekas ylivoimaosuma jäi Jokereille vain laihaksi lohduksi. Olli Sipiläisen viikon kolmas maali tyhjään Jokeri-rysään kaunisti loppunumerot pitkästä aikaa pisteiden tuomaa herkkua saaneen Hippoksen yleisön riemuksi.

Jokereiden kohdalla maalinteossa ei löytynyt tarvittavaa terävyyttä ratkaisevissa paikoissa. Tämä osaltaan johtui kamppailupelaamisesta, jossa siipirikkoinen joukkue oli jatkuvasti altavastaajana. Pääkäskijä Lämsä ei kuitenkaan lähtenyt ruotimaan tappion syitä poissaoloista.

- Kun aloituskokoonpanon miehiä pois niin se antaa tilaa nuorille. Loukkaantumiset ovat valitettavia, mutta nuoret ovat nousseet esille. Esimerkkinä Hännikäisen Markus, joka pelasi upean illan ja sai ylivoimavastuutakin, Lämsä korosti.

Tämän päivän vierailijat jatkavat härkäviikkoaan vielä huomisella kotiottelulla Bluesia vastaan. JYP saa makustella voittoaan hetken pidempään ja on tulessa seuraavan kerran tiistaina Lahdessa.