Muuttolinnut lentävät pohjoiseen keskellä syksyä

LIIGA / Ennakko
Pelikaani liihottaa Ouluun.
Kuva ©
Raksilan jäällä nähdään keskiviikon kamppailussa poikkeuksellisen paljon oululaistaustaisia pelaajia, kun Kärpät ja Pelicans mittaavat paremmuuttaan.

Lahden Pelicansin penkillä on harvinaisen paljon oululaistaustaisia pelaajia: Tommi Paakkolanvaara, Pekka Saarenheimo, Oskari Korpikari, Kimmo Koskenkorva, Antti Ylönen, Tomi Pekkala sekä valmennuskaksikko Hannu AravirtaPasi Mustonen. Tähän kun lisätään Kärppien hyvä omavaraisuusaste, niin keskiviikko-iltana jäälle luistelevista 40 pelaajasta noin puolella on kärppätaustaa.

Pari edellistä kautta Oulussa valmentanut Aravirta ei myönnä visiitin entiseen kotiluolaan tuovan mitään erityisiä tunnelmia.

– Ei siinä ole mitään spesiaalia. Kolme pistettä jaossa, ei muuta, Aravirta kertoo Pelicansin tehdessä lähtöä kohti Oulua.

Lahtelaisten alkukausi on ollut loistava. Joukkue pelaa työteliästä kiekkoa. Se on saanut selkeästi voimaa kauden ennakkospekulaatioista, joissa Pelicans sijoitettiin melkein poikkeuksetta Liigan hännille.

– Meille on tärkeää, että olemme saaneet koneen hyvin käyntiin ja onnistumisia laajalla rintamalla. Se vaikuttaa paljon ilmapiiriin ja tuo luottamusta omaan tekemiseen, Aravirta kertoo.

Pelicansin tehomies on ollut paluun Lahteen tehnyt Radek Smolenak.

Kärpät hioo hyökkäystään

Oulun Kärppien alkukausi on ollut myös hyvä. Pisteitä on tullut jokaisesta ottelusta, mutta silti hyökkäyspelaaminen yskii ajoittain. Tämä selittyy osaltaan kahden kärkimiehen, Juhamatti Aaltosen ja Ben Maxwellin, poissaoloilla, mutta taustalta löytyy muutakin.

– Haluan pelaamiseemme pikkaisen sellaista antaa palaa –meininkiä lisää. Harjoituskaudella meni monesti yli sillä sektorilla, kun taas Liigassa se on jäänyt pikkaisen vajaaksi, Kärppien päävalmentaja Lauri Marjamäki jutteli.

Omassa päässä Kärpät on ollut rautaa. Puolustuspelaaminen toimii ja loukkaantunutta Jussi Rynnästä tuuraava Tomi Karhunen on ollut loistava. Karhunen johtaa koko liigan torjuntatilastoa.

Kärpät on hionut erityisesti hyökkäys- ja erikoistilannepelaamista alkuviikon harjoituksissa. Vaikka valmentaja on tehtyyn työhön tyytyväinen, muutamia parannuskohteita on edelleen.

– Haluan, että voimme käyttää luisteluvoimaa paremmin hyväksi ja päästä vastustajan pakkeihin paremmin kiinni. Olemme hakeneet kauttaaltaan pelirohkeutta puolustaa korkealta. Pelimme ei myöskään tuota tällä hetkellä tarpeeksi kiekonriistoja, sen täytyy muuttua, Marjamäki linjaa.

Pelicansin maalia vartioiva Jere Myllyniemi on ollut hyvässä iskussa. Molemmilla joukkueilla myös erikoistilannepelaaminen on toiminut hyvin. Pelicans on tehtaillut peräti yhdeksän ylivoimamaalia. Erikoistilannepelaaminen nouseekin ratkaisevaan asemaan liigapisteiden toimitusosoitetta kirjoitettaessa.

Lahtelaiset lähtevät keskiviikon taistoon mitä luultavammin samalla kokoonpanolla, jolla pelasivat maanantaina Espoossa.

– Jos jotain muutoksia tulee, ne ovat aivan marginaalisia. Tarkemmin en osaa vielä tässä vaiheessa sanoa, Aravirta totesi.

Kärppien hyökkäyskalustoon on tulossa hieman enemmän hienosäätöä. Kakkos- ja neloskenttiin ei kajota. Mika Pyörälä siirtynee Jari Viuhkolan rinnalle, jolloin Joonas Komulainen ottaa paikan kolmosvitjan sentterinä.

– Pyörälä itse haluaa pelata laidassa ja laiturina hänestä kieltämättä saa myös paljon enemmän irti, Marjamäki taustoittaa muutoksia.

Alkukauden alakanttiin pelannut David Kveton seuranee keskiviikon pelin Raksilan katsomosta. Hänen paikkansa kokoonpanossa ottaa Simon Suoranta.

Tšekin alkukausi on ollut suuri pettymys Oulussa. Eikä vähiten miehelle itselleen.

– Varmasti sopeutuminen Extraliigasta meidän Liigaan on ollut vaikeaa, mutta kyllä sen vaiheen pitäisi olla jo ohi. Seuraavan kerran kun hän kentälle pääsee, pitää oikeasti tapahtua jotain, Marjamäki totesi.

Seuraa Heitä

Ivan Huml #71 | Pirati Chomutov

Laitahyökkääjä

Tähän peliin kultakypärän päähänsä saava Ivan Huml oli pelipäällä TPS:ää vastaan lauantaina. Jatkuuko Humlin huumori myös keskiviikkona?

Jere Myllyniemi #58 |

Maalivahti

Kärppien Tomi Karhusen tapaan Liigan torjuntatilaston kärkipaikoilla keikkuva Myllyniemi on keskiviikkona paljon vartijana.

Viimeisimmät ottelut, TOP5

Kärpät M S P
1.Lasse Kukkonen 2 3 5
2.Ivan Huml 2 3 5
3.Julius Junttila 1 3 4
4.Mika Pyörälä 1 2 3
5.Ville Pokka 1 1 2

» Lähetä palautetta toimitukselle