Väsyttävä ilta jätti jälkeensä kaksi pistettä Ässille

Joni Ortio kauhoi tyhjää, kun Ässät iski voittomaalin.
Ässät repäisi puuduttavasta ottelusta kaksi pistettä, kun joukkue sai vastaansa huonolla jalalla liikkeellä olleen HIFK:n. Helsinkiläisillä oli jo kahden maalin johto, mutta Ässät piti kuitenkin huolen, että edes kaksi pistettä jäi Poriin.

Tiistai oli todellakin pimeä marraskuinen ilta Isonmäen jäähallissa, kun Porin Ässät sai vieraakseen niin ikään kahden ottelun tappioputkessa horjuneen HIFK:n. Helsinkiläisjoukkue ei silti tuntunut sytyttävän jäähallia liekkeihin, päinvastoin, ottelu oli suurelta osin jopa tuskaista katseltavaa. Ensimmäisen erän mielenkiintoisimmat tapahtumat taisivat olla pelikatkojen ajalla jäähileen siivous sekä Sami Mutasen läpiajo.

- Molemmilla oli aistittavissa hermostuneisuutta, ottelussa oli sellainen pieni vivahde, varovaisuutta, tuumaili Ässät-luotsi Karri Kivi.

Vaikka ottelu olikin puuduttavaa seurattavaa, maaleja sentään syntyi. HIFK avasi tehohanansa toisen erän puolivälissä, kun Kyle Klubertanz ja Siim Liivik työskentelivät kiekon Roope Talajalle, ja laituri taiteili lätyn Antti Raannan selän taakse. Edellisen kerran Talaja oli onnistunut maalinteossa kuukausi sitten juuri Ässiä vastaan Helsingissä, ja tiistain ottelun jälkeen on tehoillut jokaisessa syksyn Ässät-kohtaamisessa.

HIFK:lle tarjoutui ylivoimapelaamiseen ainoastaan yksi tilaisuus, jonka Joakim Eriksson hyödynsi runttaamalla kiekon maaliin kaiken sähellyksen keskellä. Sentteri joutui pureskelemaan kynsiään jännityksestä, sillä osumaa tarkasteltiin videolta, mutta Eriksson sai lopulta huokaista tyytyväisesti tuomarin näytettyä aloitusta keskiympyrään.

- Meillä oli kyllä paikat ratkaista viimeisessä erässä kolmeen yhteen, mutta meille kävi kuten viime aikoina on tuntunut tavanomaiselta, HIFK:n päävalmentaja Pasi Sormunen manaili.

- Johtoasemassa yleensä passivoidutaan, mutta nyt jatkettiin puurtamista, mikä oli positiivista, Sormunen jatkoi.

Kotijoukkue syttyi taistoon pienesti jo Talajan osuman jälkeen, mutta helsinkiläisten toisen maalin synnyttyä porilaiset ajoivat jopa vimmatusti petolaumaa takaa. Varsinkin kolmannessa erässä Ässät heitti miestä seinälle urakalla. Ässät sai myös kokeilla ylivoimaa jopa viidesti illan aikana, ja molemmat patapaitojen osumat tulivatkin erikoistilannepelaamisen myötä.

Porilaiset aloittivat ankaran takaa-ajon, kun Ässien Michael Ryan kavensi tilanteeksi 1-2 toisen erän loppupuolella. Isonmäen illan isoksi nimeksi nousi varmuudella myös Daniel Brodin, joka iski tasoitusmaalin Joni Ortion vartioimaan HIFK-maaliin, kun pelikellossa oli jäljellä alle kaksi minuuttia. Brodin oli myös syöttöpuuhissa Ryanin osumassa.

- Meitä kiinnosti vain mitä tarvittiin, eli 0-2-tilanteesta johtoon, Kivi alleviivasi.

Tapio Sammalkangas taas taiteili tililleen kauden avausosumansa jatkoajalla ja piti huolen, että kaksi pistettä pysyi Porissa.

Sairastuvan oviin koputellaan

Kumpikaan joukkue ei tarjonnut katsojille parasta itseään, ja syyn voi löytää osittain kokoonpanosta, sillä molemmilta puuttui paljon tärkeitä avainpelaajia. Ässien sairastupa hoivaa Jesse Joensuuta, Veli-Matti Savinaista ja Joel Armiaa. HIFK:n illan kokoonpanosta taas puuttuivat sekä kippari että varakapteeni, kun Ville Peltonen kärsii alaraajavammasta ja Toni Söderholm pitelee kuumemittaria suussaan.

- Armia on vähän talitinttiosastoa, päivä kerrallaan, en osaa sanoa sen enempää, Kivi totesi.

Vaikka Ässien tilanne ei näytä helpottuvan ihan heti, HIFK:lle apuja on tulossa jo tällä viikolla.

- Joël Perrault on ollut neljä kuukautta sivussa, mutta hänen pitäisi olla JYPiä vastaan kehissä. Saamme kiekollista osaamista peliin. Mathieu Perreault taas on huomenna Suomessa, Sormunen laskiskeli.

Ässät kohtaa torstaina HPK:n vieraissa, ja HIFK:n seuraava ottelu on vasta perjantaina, kun helsinkiläiset reissaavat JYPin vieraiksi.