Olipa kerran...

LIIGA / Raportti
Kolmastoista voitto putkeen oli porilaisille mieleen.
Kuva © Mikko Ruohola http://mikko.ruohola.org/
...joukkue, jolle mikään ei tuntunut olevan liian vaikeaa. Joukkue, joka teki töitä sydämellä. Joukkue, joka otti lauantaina kolmannentoista perättäisen voittonsa, tällä kertaa Helsingin Jokerien kustannuksella, lukemin 1-0.

Porin Ässät isännöi lauantaina melkein loppuunmyydyssä kotihallissaan neljän ottelun voittoputkessa ollutta Jokereita. Helsinkiläiset olivat saaneet pitkän levon ottelun alle, kun edellisestä ottelusta oli vierähtänyt jo viikko. Ässien päävalmentaja Karri Kivi totesikin porilaisten lähteneen koitokseen altavastaajina. Toisin kuitenkin kävi.

- Olihan tämä ihan huikea ilta. Mitään ei saanut ilmaiseksi, Ässät-luotsi tuumi.

- Oli juuri niin paha paikka tänään kuin voi kuvitella. Oli ajatus, että meillä olisi hyvä energia tähän peliin, kun olimme saaneet levätä, ja Ässillä taas oli pelejä tällä viikolla, mutta Ässät oli kuitenkin energisempi ja liikkuvampi, Jokerien päävalmentaja Tomi Lämsä totesi.

Helppo urakka ei ollut. Jokerit antoi Ässille kunnon vastuksen, ja vaikka porilaiset pääosin hallitsivatkin ottelua, aiheutti helsinkiläisten rykmentti monia ylimääräisiä sydämentykytyksiä ässäpelaajille.

Ässillä oli tilaisuutensa

Tuomas Pihlman kolautteli jokerimaalin ylärimaa ensimmäisen erän loppuvaiheilla, Veli-Matti Savinaisen ohjaus meni vain muutamia senttejä liian sivuun, Joel Armian läpiajo hyytyi Ossi Väänäsen huikeaan mailankäsittelyyn. Ässäpakalla riitti tilaisuuksia.

Sitten kolahti. Tai kolahti ja kolahti. Miko Malkamäen siniviivalaukaus lähti kohti maalia, ja tavoitti Sami Lähteenmäen. Ässähyökkääjä jatkoi kiekon matkaa kohti Eero Kilpeläistä, eikä jokerivahti enää kyennyt pelastamaan tilannetta, kun kiekko ehti jo pomppia maalivahdin taakse.

Se kuuluisa maalinjälkeinen vaihto oli jälleen kerran maineensa veroinen, kun Lähteenmäen osuman jälkeen Ässät oli pulassa, ja Jokereilla oli tilaisuus jos toinenkin iskeä tasoitus taululle. Sota ei kaipaa yhtä miestä, mutta Steve Moseksen, Markus Nordlundin ja Jarkko Ruudun poissaolo näkyi varmasti Jokerien otteissa.

Ässillä on hallussaan monta kultakimpaletta, mutta ehdoton ykkönen löytyy tolppien välistä. Antti Raanta on torjunut joukkueelleen kolmetoista perättäistä voittoa, päästänyt niistä kymmenessä korkeintaan yhden maalin per ottelu, ja pelannut neljä nollapeliä.

- Raanta oli tänään kohtuullinen. Kilpeläinenkin oli kohtuullinen. Molemmat pelaavat oikeilla pelipaikoillaan, Kivi virnuili.

Raskia harmitti

Illan parhaan paikan tasoitukseen sai Joonas Rask. Jokerit piti yllä jäätävää pyöritystä ässäpäädyssä, kun Henri Heinon maalintekoyritykset tyrehdyttänyt Raanta oli maalinsa sivussa. Rask sai kiekon lapaansa, mutta veto lähti liian ylös. Tuloksena oli muutama ärräpää ja mailanjälkiä pleksissä.

Ässien kahden erän hallinta muuttui kolmannen erän puolivälissä kuitenkin puolustustaisteluksi. Jokerit yritti tasoittaa ottelua vimmatusti, ja Kilpeläinen sai luistella maaliltaan vajaat kaksi minuuttia ennen ottelun päätöstä. Raanta venyi huimiin torjuntoihin, eikä kotijoukkue voinut muutamaan otteeseen kuin kiittää onnetarta, että pikkumusta ei löytänyt itseään ässämaalin sisäpuolelta.

Sitten tuli viimeinen pelikatko, ja kellossa oli jäljellä enää 16 sekuntia. Jokereille 16 lyhyttä, mutta Ässille 16 todella pitkää sekuntia.

Syöttelyä, laukauksia, torjuntoja.

Kun päätössummeri soi, kiekko oli yhä ilmassa, mutta se tavoitteli enää vain kattopalkkeja.

- Meillä ei ollut tänään riittävästi pelaajia, jotka olisivat olleet valmiita maksamaan voiton vaatiman hinnan. Ässillä oli, Lämsä sanaili.

Jos on Ässät tehnyt historiaa, teki sitä myös henkilökohtaisella tasolla porilaisten päävalmentaja. Ässien voitettua Jokerit tuli Karri Kivestä pisimmän voitokkaan putken kerännyt valmentaja Ässissä. Aiemmat ennätykset kuuluivat Tapio Flinckille ja Juhani Tammiselle, joilla molemmilla on vyöllään 12 ottelun tappioton putki.

- Tamilta olen oppinut paljon lätkästä ja elämästä. Hyvissä väleissä ollaan vieläkin, voi olla, että hän lähettää jopa suklaarasian, Kivi hymähti.

Suklaata tai ei, patapakalla on aihetta hymyyn. Aki Uusikartanon loukkaannuttua torstain IFK-kohtaamisessa sai moni pelaaja ottaa isompaa roolia joukkueessa. Kivi ei halunnut pitää itseään esillä, vaan huomautti joukkueen olevan tärkeämpi.

- Pääasia on kuitenkin tuolla kopissa. Siellä kun käy katsomassa, näkee aika hienon porukan, Kivi jakoi tunnustusta.

Niin päättyi kiekkoilta Isossamäessä ässäjuhliin. Jokerifanit eivät tuntuneet millään löytävän hallin ulko-ovia, kun taas Raanta nautti ässäfanien viihdyttämisestä ottelun jälkeenkin.

» Lähetä palautetta toimitukselle