Tappara voitti värikkään avausottelun – Nieminen lensi suihkuun

LIIGA / Raportti
Kristian Kuusela laukoi komeasti ottelun voittomaalin.
Kuva © Mika Kylmäniemi - mika@photomotion.org
Tappara ja Lukko aloittivat välierämittelönsä 7000 katsojan täyttämässä Hakametsässä. Tappara voitti tasaisen ottelun lopulta kolmen maalin erolla iskettyään kahdesta tyhjään maaliin. Ottelun jälkeen tuomariratkaisut ja Lukon hylätty maali herättivät tunteita. Ville Nieminen reagoi tunteella jo pelin aikana.

Kuumat tunteet kuuluvat pudotuspelikiekkoon. Tampereella tunteet kuohahtivat kuitenkin yli – ainakin Ville Niemisellä. Lukko teki kavennusmaalin kolme ja puoli minuuttia ennen kolmannen erän loppua, mutta tuomari hylkäsi maalin välittömästi maalivahdin häirinnän vuoksi.

Nieminen tuuppasi poikittaisella mailalla Juha Metsolan nurin ennen kuin kiekko pomppi maaliin.

"Nemo" ei tuomiota sulattanut, vaan protestoi sekä sanallisesti että teoilla tuuppimalla maalia. Niemiselle tuomittiin käytösrangaistus, mutta linjatuomari joutui lopulta vääntämään painiotteella Stanley Cup -voittajan jäähyaitioon. Kauaa Nieminen ei ehtinyt penkillä istua ja paukuttaa pleksiä mailallaan, kun entinen Tappara-kapteeni ohjattiin pukuhuoneeseen.

Lukon päävalmentaja Risto Dufvalla oli tiukka mielipide illan tuomaritoiminnasta.

− Pienet paikkakunnat kärsivät Helsingin ja Tampereen rinnalla. Kaksi heppoista jäähyä ja maalin hylkääminen.

Tappara-valmentaja Jussi Tapola näki asian toisin.

− Mielestäni oli kova ja rehti linja. Varmasti molemmin puolin oli tilanteita, joista joku olisi joskus viheltänyt, mutta nyt ne jäivät viheltämättä kummallekin.

Hylätty maali kirvoitti mielipiteitä myös Tapolalta.

− Juttelin otteluvalvojan kanssa hylätystä maalista, ja hän oli sitä mieltä, että ehdottomasti piti hylätä. Niemiselle olisi pitänyt antaa jäähy ja mahdollisesti edeltävästäkin tilanteesta, kun Pekka Saravoa lyötiin poikittaisella mailalla. Onneksi edes maali hylättiin, ettei ihan mennyt vastustajan laariin.

− Eiköhän Ville-show'ssa ole tärkeintä, että jotain tapahtuu ja otsikoita tulee.

Lukko sisuuntui hylätystä maalista sekä ulosajosta ja tuli maalin päähän vajaa kolme minuuttia ennen varsinaisen peliajan päättymistä. Raumalaisten kiri jäi kuitenkin kesken, kun kirvesrinnat pääsivät iskemään kahdesti kiekon tyhjään Lukko-maaliin.

Ville Nieminen järjesti otteluun säpinää.
Ville Nieminen järjesti otteluun säpinää.
Kuva © Mika Kylmäniemi - mika@photomotion.org

Tappara aloitti vahvasti

Kotijoukkue teki ottelun avausmaalin nimenomaan ylivoimalla. Ylivoimakoostumuksia oli muokattu, kun Antti Erkinjuntti ja Henrik Tömmernes oli nostettu ykkösviisikkoon. Kaksikko juoni Tapparalle komean maalin. Tömmernesin laukaus siniviivalta peitettiin, mutta irtokiekko ohjautui Kristian Kuuselalle.

Pirteästi pelannut Kuusela löysi poikittaissyötöllä Tapparan välieräpaikan varmistaneen Erkinjuntin, joka laukoi tarkasti kiekon ohi Ryan Zapolskin.

Lukkokin pääsi ensimmäisen erän lopuksi kokeilemaan ylivoimaa Masi Marjamäen huitaistua Zapolskia jäähyn arvoisesti. Maaliin asti raumalaiset eivät kiekkoa kuitenkaan saaneet.

− Matkan aikana asioita opitaan ja tarkoitus on parantaa. Tämä ei tule riittämään seuraavassa pelissä, kommentoi Tapola joukkueensa peliä.

Avausmaali toi peliin lisää säpinää ja vauhtia. Lukko oli niskan päällä toisen erän alussa, mutta Metsola poimi helposti raumalaislaukaukset.

Tapola antoi vastustajalle tunnustusta.

− Lukko on hyvä joukkue. Emme me uskoneet, että pystyisimme niin hyvin puolustamaan, ettei Lukko maalipaikoille pääsisi.

− Erinomaisen hyvin kuitenkin puolustimme ja olimme kärsivällisiä. Puolustimme keskialueen hyvin ja sitä kautta suorat hyökkäykset pääsääntöisesti pois. Peli meni sen suunnitelman mukaan, mitä haimme.

Tapparan yksilöt nousivat esille

Kultakypärä Olli Palola oli aktiivinen karvaaja ja taklaaja. Toisen erän loppupuolella kova työ palkittiin, kun Lukossakin pelannut Palola karvasi raumalaishyökkääjältä kiekon Tapparan puolustusalueella ja vapautti Kuuselan läpiajoon. Kokenut hyökkääjä käytti maalipaikkansa armotta ja siirsi kirvesrinnat kahden maalin johtoon.

Riemua kesti kuitenkin vain pari minuuttia. Lukko sai hyvän painostuksen Tappara-päätyyn, ja kotijoukkueen puolustus möhli helpohkon irtokiekon suoraan Mikko Kousalle. Tehokas puolustaja sivalsi kiekon siniviivalta ranteella maaliin.

Kymmenen minuuttia ennen varsinaisen peliajan päättymistä nähtiin Tapparan toisen maalin toisinto. Palola karvasi tällä kertaa hyökkäysalueella kiekon ja pelasi Stephen Dixonin nokikkain Zapolskin kanssa. Kanadalaissentteri jakoi vielä Kuuselalle, joka tinttasi suoraan syötöstä yläkulmaan.

Lukko jatkoi sinnikkäästi takaa-ajoa ja onnistui iskemään vielä hyväksytynkin maalin. Maalin eteen pyörimään jäänyt irtokiekko meni Tappara-puolustajan luistimesta maaliin, Joonas Komulainen merkittiin maalintekijäksi.

Erkinjuntti ja Jukka Peltola kaunistelivat vielä loppunumerot tyhjään maaliin.

Ottelua oli saapunut seuraamaan lähes 7000 katsojaa. Tapola kehui hallin tunnelmaa.

− Hyvä jääkiekkopeli. Kamppailua ja maaleja ja 7000 ihmistä hallissa, että kyllä tätä kannatti tulla katsomaan.

Ennen ottelua laulettu Maamme-laulu ei kuulunut äänentoistojärjestelmästä teknisen vian vuoksi, mutta yleisö paikkasi tilanteen komeasti. Tapolan mielestä käytäntöä voisi jatkaa.

− Ei olisi huono idea, vaikka laulettaisiin kokonaan katsomosta.

− Tietysti Palolan "Opa" on tunnettu musiikkimies ja tehnyt hyviä biisejä, että kyllä hän voisi tuossa soolon vetäistä, Tapola intoutui lopuksi vitsailemaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle