Turkulaiset maaottelutauolle voittoputkessa

LIIGA / Raportti
Alec Martinezin jatkoaikamaali ratkaisi TPS:lle kolmannen perättäisen voiton.
Kuva © Timo Savela
Illan ottelusta odotettiin kahden tehoketjun välistä taistoa, mutta pääosaan nousi molempien joukkueiden tiivis puolustuspeli. Ottelussa ei maalipaikoilla juuri mässäilty, joten lopputulos toimii varsin osuvana kuvauksena pelistä. TPS venytti voittoputkeaan, kun Alec Martinez teki ottelun ainoan maalin jatkoajalla. Voittomaali oli samalla TPS:n NHL-vahvistuksen ensimmäinen osuma SM-liigassa.

Ottelu eteni alusta asti varsin tasaisesti. Molemmilla oli etenkin avauserässä paikkoja tehdä avausmaali, mutta nolla pysyi sitkeästi molemmissa maalisarakkeissa yli varsinaisen peliajan.

Avauserässä kotijoukkue oli hienokseltaan niskan päällä. TPS kävikin lähempänä avausmaalia, kun Timo Seppäsen kova laukaus kilahti ylärimaan avauserän puolivälin jälkeen. Kärpistä lähimmäksi pääsi Ivan Huml, joka pujotteli läpi TPS-puolustuksen, mutta nosti kiekon yli maalin päästyään nokikkain Atte Engrenin kanssa.

Toista erää leimasi sekavuus ja molempien joukkueiden hyökkäyspelin päämäärättömyys. Hyökkäyspelillisesti ottelussa jäi käsijarru päälle, sillä molemmat pelasivat puolustuksen kautta, mutta muutoinkin jäällä tuntui olevan enemmän yritystä kuin ajatusta.

Toki on syytä huomioida, että tiivis keskialueen viisikkopuolustaminen oli suurelta osin vastuussa hyökkäyspelin tahmeudesta. Näin kumpikin joutui pelaamaan kiekkoa usein seisoville miehille, joten pelin virtaus katkeili tuon tuosta.

- Kun pelattiin molemmat joukkueet käytännössä kolmella kentällä, niin sitten kun rasitus tuli samoille kavereille sekä ylivoimalla, alivoimalla, että tasavoiminkin, niin hyökkäysvoima loppui. Tepsi puolusti hyvin. Ei saatu hyökkäyksellisesti sitä mitä olisin odottanut. Varsinkin ykköskentän hyökkäysrakenne oli tänään huonoa, analysoi Kärppien päävalmentaja Hannu Aravirta.

Jarrukenttä onnistui työssään

Toisessa erässä TPS oli jälleen lähellä maalintekoa. Ensin vahingossa, kun Corey Locken päätykiekoksi tarkoitettu roiskaisu oli yllättää Johan Backlundin erän puolivälissä. Backlund onnistui kuitenkin viime hetkellä sukeltamaan kiekon tielle.

Paras varsinainen maalipaikka avautui erän loppupuolella TPS:n Tapio Laaksolle, joka oli unohtunut yksin maalin eteen. Laakso epäonnistui viimeistelyssään ja ampui kiekon hieman hätäisesti ohi maalin.

Kolmannessa erässä peli näytti kääntyvän kotijoukkeelle. Pelin painopiste pysyi Kärppien alueella, eivätkä vieraat kyenneet harvoista hyökkäyksistään rakentamaan juuri minkäänlaisia maalintekopaikkoja. TPS:n paras paikka ratkaista peli aukesi kapteeni Ville Vahalahdelle, mutta hyökkääjän veto nousi taivaisiin.

Suureen rooliin nousi TPS:n kolmosketju Tero Koskiranta-Tapio Laakso-Marko Virtala, jolle TPS-valmennus oli ennen ottelua antanut tehtäväksi pitää Kärppien tehokolmikko Ivan Huml-Kyle Turris-Juha-Pekka Haataja aisoissa.

- Se ketju tekee kyllä erinoimaista työtä. Tämä oli nyt toinen peli, jossa he olivat erikoistehtävissä ja molemmat pelit ovat hoituneet erinomaisesti, kiitteli TPS:n päävalmentaja Juha Pajuoja.

Martinezin avausmaali tärkeään paikkaan

Jatkoajan alussa oli hyvin lähellä, että kaksi pistettä olisi lähtenyt vieraiden matkassa kohti Oulua. Huippuvireinen Juha-Pekka Haataja onnistui kampeamaan itsensä väkisin tekopaikalle, mutta maali jäi tekemättä, kun TPS-puolustus sai pelattua Haatajan irti kiekosta juuri ennen laukausta.

Ottelun ainoa maali päivänvalon, kun jatkoaika oli juuri ehtinyt kolmannelle minuutille. Locke pelasi kiekon päätyyn ja säntäsi perään onnistuen riistämään kiekon kärppäpakeilta. Kiekko päätyi kulmaan, josta sen otti haltuunsa Lauri Korpikoski. Hyökkääjä löysi siniviivalta Alec Martinezin, jonka laukaus pysäytti Turkuhallin digitaalit ja aloitti kotiyleisön voitonjuhlat.

Kärppien epäonneksi puolustaja Ville Pokka teki epähuomiossa loistavan maskin Martinezin laukaukselle, jättäen muuten hienosti torjuneen Johan Backlundin voimattomaksi.

Tappiosta huolimatta Aravirta oli pelin jälkeen tyytyväinen Kärppien suoritukseen.

- Kahteen erään olen ihan tyytyväinen. Tämä oli huippupeli. Helvetin kovaa yritystä jokaiselta, siellä ei ollut yhtään löysää äijää. Ei tarvitse kyllä jossitella. Kaikki oli meillä liossa. Toisessa erässä oli muutama paikka, joista maali olisi pitänyt tehdä ja ylivoima oli tänään huonoa. Ansaittu voitto Tepsille, tiivisti Aravirta.

- Mielestäni pelasimme kaiken kaikkiaan erinomaisen pelin. Jos miettii nimenomaan puolustuspeliä, kun Kärpät sai ykkös-kakkosalueilta viisi laukausta koko pelin aikana, niin siinä onnistuimme erityisesti. Toki ei meilläkään niitä paikkoja nyt ihan huikeasti ollut, mutta kumminkin ihan hyvin, kertasi puolestaan Pajuoja.

- Täytyy muistaa, että Kärpät on kovassa kunnossa oleva joukkue ja pelannut äärettömän hyvin viime aikoina, niin täytyy olla kyllä tosi tyytyväinen kahteen pisteeseen.

» Lähetä palautetta toimitukselle