Ei tietenkään pitäisi. Buffalo Sabreshän on tulevaisuuden dynastia. New Yorkin osavaltion pohjoisosassa Niagaran putousten tienoilla nostellaan kannua seuraavan kymmenen vuoden sisään. Enkä puhu nyt AHL:n voitosta jaettavasta Calder Cupista.
Häviämisen strategiasta voi olla mitä mieltä tahansa, mutta osaavissa käsissä sellaisella luodaan menestyvä NHL-joukkue. Edmontonissa on yritetty vastaavaa heikolla menestyksellä, mutta Sabresin GM Tim Murrayn touhu näyttää ainakin toistaiseksi huomattavasti vahvemmalta.
Sabresilla on nyt jo kasassa lupaava runko tulevaisuutta ajatellen, ja tämän kauden kyntämisen jälkeen siihen runkoon isketään kirsikka kakun päälle. Kirsikan nimi on vielä auki, mutta oli se sitten Connor McDavid tai Jack Eichel, niin Sabres saa hyökkäykseensä Johtajan isolla J:llä.
Kuten jo mainitsin, Edmonton Oilers ei ole häviämisen strategiassaan onnistunut, mutta erityisesti superlahjakkuuksien ikäluokkien kohdalla lopputulokset ovat pääsääntöisesti päinvastaisia.
Kaudella 1983-1984 varaustilaisuudessa oli tarjolla pääpalkinto nimeltä Mario Lemieux. New Jersey Devils ja Pittsburgh Penguins pelasivat molemmat yhdet NHL-historian surkeimmista kausista. Viimeiseksi jäi Penguins, lopputulos? Lemieux nosteli kapteenina Stanley Cupia vuosina 1991 ja 1992.
Sama joukkue teki saman tempun toistamiseen 20 vuotta myöhemmin. Penguins sijoittui viimeiseksi ja varasi ensin Jevgeni Malkinin ja vuotta myöhemmin suosiollisen (painotetun) arvonnan myötä erään Sidney Crosbyn. Lopputulos? Crosby nosteli kapteenina Stanley Cupia vuonna 2009.
Tänä vuonna tarjolla olevat McDavid ja Eichel menevät lahjakkuusmittarilla samaan kategoriaan Crosbyn kanssa. Tällaisia lahjakkuuksia ei tule tarjolle kovin usein.
Sabres olisi toki voinut myös tahkota alemman keskitason joukkueella kymmenen vuotta ja olla saavuttamatta mitään. Toinen vaihtoehto on pakata joukkue täyteen lahjakkuutta ja rakentaa tuleva huippujoukkue.
Niin, minäkin valitsisin tuon jälkimmäisen vaihtoehdon.