Tulos tai rantapallot

MESTIS / Ennakko
Puolivälieräsarjaa voitoin 2-0 johtavalla Jukureilla on torstaina mahdollisuus varmistaa välieräpaikka koti- ja tv-yleisön edessä. Salamat on ennakkoluulottomasti haastanut mikkeliläissuosikit kahdessa ensimmäisessä kamppailussa, mutta kokemuksen tuoma rutiini on kääntänyt ottelut Jukureille. Torstaina Kalevankankaalla nähdään, vieläkö Salamoilla riittää edellisten kamppailujen tapaan uskoa ja virtaa, ja riittääkö sekään rantapallojen välttämiseen.

Kupletin juoni on toistaiseksi ollut varsin odotettu. Hurjalla sykkeellä pudotuspelisarjaan lähtenyt Salamat ei ole peruutellut, vaan on taklannut, vääntänyt, kääntänyt ja pitänyt kestosuosikki Jukureita ahtaalla, mutta mikkeliläisten voittamisen kulttuuri, kokemus ja materiaalinen paremmuus ovat kuitenkin kääntäneet ottelut sarvipäiden eduksi.

Ero on näkynyt etenkin maalivahtipelissä. Erinomaisen varmaotteisesti torjunut isokokoinen jukurivahti Mikko Strömberg on päästänyt taakseen kahdessa ottelussa vain kolme kiekkoa. Virheettömän torjuntatyöskentelyn lisäksi Strömberg osoitti voittavan maalivahdin ominaisuutensa venymällä ensimmäisen osaottelun jatkoajalla pariin huippupelastukseen.

Jatkoajalla nähtiin myös osoitus mikkeliläisten voittamisen kulttuurista. Vaikka Salamat painoi ennakkoluulottomasti päälle, sarvipäät eivät hötkyilleet, ja kun paikka tuli, Olli Sipiläinen ratkaisi 3-2-avausvoiton rennon tarkalla rannelaukauksellaan.

Linssilude Tervo todennäköisesti tolppien väliin

Ensimmäistä kokonaista Mestis-kauttaan pelaava salamavahti Simo Vehviläinen torjui ensimmäisen pelin myöskin hyvin. Rutiinitaso ei kuitenkaan ole vielä Strömbergin luokkaa. Toisessa osaottelussa Salamat oli kahden erän ajan kokonaisuutena jopa hieman hallitsevampi osapuoli, mutta Vehviläiselle sattui synkkä ilta. Taakse livahti pari helppoa, ja kun konemaisen varmasti suorittavalle Jukureille antaa pari eteen, se myös kiittää ja voittaa.

Torstaina Kalevankankaalla Salamoiden maalia vartioi todennäköisesti Tommi Tervo. Täysin varma päävalmentaja Vesa Surenkin ei maalivahtivalinnasta tosin vielä keskiviikkoiltana ollut. Tervosta on hyvää vauhtia tulossa linssilude, sillä vaikka Vehviläinen on torjunut enemmistön Salamoiden kauden otteluista, on Tervo ollut tolppien välissä kaikissa tv-otteluissa.

Jukureiden kannalta varsin lupaavaa on, että joukkue kaunisteli lukemat tiistaina Kirkkonummella ottelun jo ratkettua peräti 1-6:een. Pudotuspeleissä voittomarginaalilla ei ole merkitystä, mutta onnistumiset laajalla rintamalla kiihdyttänevät jukurijunan vauhtia ja lisäävät Risto Dufvan rykmentin ennestäänkin vahvaa itseluottamusta. Kaikki kentälliset ovat jo onnistuneet maalinteossa play offeissa.

Vahvimmassa iskussa on ollut pitkään yhdessä pelannut Tero Koposen johtama kakkosketju, joka on viimeistellyt neljä maalia. Vauhdissa on ollut myös Miro Laitisen kolmosketju, jonka toisella laidalla etenkin Tomi Lindfors on ollut sähäkällä pelipäällä. Tehopisteitä on koossa 2+1, ja laukauksia Lindforsin lavasta on lähtenyt jo 17.

Jukureiden puolustajista pakkipari Ville VuorisaariJuha Salmu on ollut jäällä Salamoiden kaikkien kolmen maalin aikana. Nuori Vuorisaari on kunnostautunut myös hyökkäyspäässä kolmella syöttöpisteellä. Kokenut Salmu puolestaan on ollut innokkaimmin vastaamassa Salamoiden ahkeraan taklauspeliin. Ottelusarjan paras tehotilastolukema on Esa Saksisella, +3.

”Ei meitä kukaan kiellä voittamasta”

Seuran ensimmäistä pudotuspelivoittoa yhä jahtaavien kirkkonummelaishaastajien kolme maalia ovat jakautuneet eri ketjuille. Ainoana ilman maalia on jäänyt toistaiseksi virolaissentteri Aleksander Petrovin johtama vitja, mutta se oli puolestaan pääosassa, kun Salamat vieraili Mikkelissä runkosarjan lopulla. Petrovin laitahyökkääjä Teemu Siren jätti tiistain ottelun kesken kuumeilun ja olkapään sijoiltaan menon takia, mutta on mukana taas torstaina. Kuumeinen Tomi Karlsson sen sijaan saattaa miehittää sairaslistaa polvivammasta toipuvan Viktor Blinovin kanssa.

Neljän ketjun tasaisen peluutuksen myötä Salamat jaksanee Jukureiden vauhdinpidossa mukana myös torstaina. Varsin ratkaiseva tekijä on, vieläkö kaksi katkeraa tappiota kärsinyt Salamat jaksaa uskoa mahdollisuuksiinsa ja painaa kaukalossa herhiläisen tavoin, kuten kahdessa ensimmäisessä ottelussa. Pelkällä rutiinisuorituksella kirkkonummelaiset eivät jukurijunan vauhdissa pysy.

- Uskon kyllä, että meillä on hyvä meininki. Samalla höyryllä se on vaan painettava, jos ei kesälomalle haluta. Kyllähän me on kuitenkin näytetty, että osataan pelata. Naapurileirissä on kokemusta ja korkea rutiinisuoritustaso, mutta ei meitäkään kukaan kiellä voittamasta, Salamoiden Surenkin tuumii.

Mestiksen viisivuotisen historian aikana on pudotuspeleissä ollut 13 kertaa tilanne, jossa kotiedun saanut joukkue on päässyt katkaisemaan ottelusarjaa kotonaan 2-0-johdossa. Seitsemän kertaa kotijoukkue on vienyt ottelun puhtaasti, viisi kertaa on menty jatkoajalle ja yhden kerran vierasjoukkue on ottanut suoran voiton. Kiinnostavaa on, että kaikki jatkoaikakamppailut ovat lopulta päättyneet suosikin voittoon ja rantapallojen pomppimiseen vierasjoukkueelle.

Torstain taiston tuomitsee Ville Vuohtoniemi, joka onnistui avausottelussa Mikkelissä erinomaisesti. Ottelusarjassa onkin pelattu kovaa, mutta puhtaasti, ja onnistunut tuomaritoiminta on ollut osaltaan pitämässä ylilyönnit kurissa.

» Lähetä palautetta toimitukselle