K-Vantaa saa vieraakseen ennätyksiään murskanneen Hokin

MESTIS / Ennakko
Kaksi viimeistä otteluaan hävinnyt Kiekko-Vantaa saa perjantai-iltana vastaansa tappiotonta lokakuuta yhä jatkavan Kajaanin Hokin. Torstaisella jatkoaikavoitollaan kajaanilaiset rikkoivat useita ennätyksiään, mutta niiden parantaminen on Tikkurilassa kovan työn takana. Pari viikkoa sitten joukkueet päätyivät Kajaanissa tasapeliin ja tasaista vääntö tullee olemaan perjantainakin.

Kiekko-Vantaa oli Hokin ensimmäisellä Mestis-kaudella lähes voittamaton joukkue kajaanilaisryhmälle, sillä Hokki voitti vain kerran ja K-Vantaa vei kolme neljästä runkosarjakohtaamisesta. Kaiken huipuksi vantaalaiset pudotti linnapaidat puolivälierävaiheessa kesälomille tylyin 3-0 -otteluvoitoin. Viime kaudella suunta kääntyi ja Hokki vei kolme neljästä kohtaamisesta. Kerran pelattiin tasan.

Kuluvan kauden kohtaamisensa joukkueet aloittivat pari viikkoa sitten Kajaanissa. Tuolloin Vimpelinlaaksossa vierailleet lohipaidat joutuivat paremmuudestaan huolimatta tyytymään 3-3 -tasapeliin. Kotijäällään joukkue tulee olemaan varmasti paha vastus kajaanilaisille yrittäessään katkaista sekä Hokin huikeaa pisteputkea että omaa, vielä kahden ottelun mittaista tappioputkeaan.

Hokki pelasi Järvenpäässä jo kymmenennen peräkkäisen tappiottoman ottelunsa sivuten samalla seuran Mestis-tulokaskaudelta asti voimassa ollutta tappiottomien otteluiden ennätysputkea. Edellisen kerran Hokki kykeni samanlaiseen suoritukseen joulukuun 2002 ja tammikuun 2003 aikana. Samalla Hokki sivusi viiden peräkkäisen voiton mittaista putkeaan. Järvenpäässä Hokki tehtaili myös kaksi täysin uutta ennätystä. Peräkkäisten vierasvoittojen putki on nyt neljän ja pisin tappioton vieraspelien sarja viiden ottelun mittainen.

Hokilla onkin kulkenut tällä kaudella aiemmista kausista poiketen myös vieraissa, sillä seitsemästä matkapelistään se on voittanut viisi ja hävinnyt vain kaksi. Mestiksessä toisena oleva kajaanilaisjoukkue on hyvän syksynsä ansiosta ollut myös sarjan toiseksi paras vierasjoukkue kymmenellä pisteellään. Kymmenessä vieraspisteessä on myös Mestistä johtava KalPa, joka on varsinaisessa sarjataulukossa neljä pistettä kajaanilaisia edellä. Yhteensä Hokki on kerännyt 14 ottelustaan 22 pistettä.

Perjantaista ottelua isännöivä K-Vantaa on tasaisessa sarjassa yhdeksännellä sijalla. Se on kerännyt 15 ottelustaan 13 pistettä. Kotijäällään vantaalaiset ovat napanneet seitsemästä ottelusta kahdeksan pistettä, mutta vieraissa pistetili ei ole karttunut kahdeksassa ottelussa kuin viiden pisteen verran.

Harveniko Hokin miehistö jälleen yhdellä pelimiehellä?

Ilman uhrauksia ei kajaanilaisjoukkueen pisteputkea kasvatettu, sillä hyökkääjä Aki Hyyppä loukkasi polvensa Haukkojen puolustaja Matti Hanan avojäätaklauksen vuoksi ja joutuu aamulla tutkimuksiin. Hokki on menettänyt muutenkin pelaajiaan viimeisen viikon aikana, sillä sivussa on vakiokokoonpanon pelaajista JYPissä maaottelutaukoon asti puolustava Eerikki Koivu, Kärppien takalinjoille palannut Mikko Palomäki sekä selkäänsä poteva hyökkääjä Jaakko Viljanen. Hyökkääjistä puuttuvat lisäksi Suomussalmella peliaikaa hakeva Jukka Karjalainen ja Kuusamossa viime lauantaina pelannut Hannu Karru.

Maalivahtiosastolle Haukat-otteluun saatu Tappara-apu Pekka Tuokkola torjui Järvenpäässä 26 kertaa ja jatkanee linnapaitojen maalilla perjantainakin. Edellisessä Kiekko-Vantaan kohtaamisessa kajaanilaismaalia vartioi toinen Tapparan mies Sasu Hovi, joka piti joukkuettaan aika ajoin pystyssä ja keräsi peräti 44 torjuntaa. Kiekko-Vantaan valmentaja Jarmo Kauppi on huomioinut kajaanilaisten maalivahdinvaihdoksen.

- Huomiseen peliin lähdettäessä on vähän eri tilanne kuin mitä oli Kajaanissa, niillä on nyt aivan erilainen maalivahti kuin silloin, ja siihen yritämme iskeä. Pitää yrittää rakentaa sellaista hullunmyllyä maalille, Kauppi kertoi torstain Salamat-ottelun jälkeen.

Myös K-Vantaan maalin suulla seisoo eri mies kuin Kajaanissa, jossa 32 torjuntaan venynyt Pelicansista vuokrattu Markus Helanen oli joukkueensa parhaimmistoa. Helanen siirtyi Hokki-ottelua seuraavana päivänä Rauman Lukkoon, joten perjantain ottelussa vantaalaismaalia vartioi Kajaanissa luukkuvahtina ollut Antti Niemi.

Hokin valmentaja Vladimir Kolek painottaa, että kajaanilaisryhmällä pitää olla valmius pelata K-Vantaata vastaan.

- Tiedämme Kiekko-Vantaan pelityylin. Peli tulee olemaan vaikea, sillä Kiekko-Vantaa on hyvä joukkue. Kotonamme pelasimme heitä vastaan tasan, Kolek totesi torstai-iltana Järvenpäässä.

Hokki pelaa etelän kiertueen toisen ottelunsa heti Haukat-ottelua seuraavana päivänä. Järvenpäässä yöpyvä ja siellä myös aamujäät pitävä kajaanilaisjoukkue lähtee Kolekin mukaan perjantain koitokseen samanlaisesta tilanteesta kotijoukkueen kanssa.

- Tilanne on molemmille aika sama, Vantaa pelasi Salamoita vastaan ja me täällä tänään.

Muuttaako K-Vantaa ketjujaan?

Torstaina neljällä kentällä pelaamaan pyrkinyt K-Vantaa kavensi ottelun kuluessa kolmeen kenttään. Hyökkääjät Matti Luoma ja Mikko Sipola eivät pelanneet päätöserässä vaihtoakaan ja puolustaja Jonni Talaksen peliaika jäi vähäiseksi. Hokki-ottelun ketjuista Kauppi ei kuitenkaan vielä Kirkkonummella puhunut.

- Ketjumuutoksia tehtiin jo tänään kolmannessa erässä, voi olla että mennään niillä huomenna, voi olla että ei. Matias Schantz tulee huomenna meille kolmeksi peliksi ja joitakin puolustajia joudutaan ehkä jättämään sivuun tai siirtämään hyökkäykseen.

24-vuotiaan Schantzin lisäksi K-Vantaassa pelaa toinenkin tällä viikolla SM-liigasta peliaikaa Vantaalle hakemaan tullut puolustaja. Joukkueen oma kasvatti, Ilveksen 21-vuotias puolustaja Joonas Rönnberg pelaa lohipaidassa marraskuun neljänteen päivään asti, mikäli Ilveksessä ei tapahdu loukkaantumisia.

Puolustajaosastolle vantaalaiset kaipaavatkin apuja, sillä alakerran miehistä Teemu Kolehmainen on sivussa polvivamman takia ja viime viikonloppuna kovan lämärin jalkaansa saaneen Mikko Juutilaisenkin pelaaminen on epävarmaa. Reisivammasta kärsivä hyökkääjä Miikka Lindholm palannee kaukaloihin vasta ensi viikolla.

Kaupin mukaan vantaalaisjoukkueen pelaajat pyrkivät olemaan torstaina liian kiekollisia ja tukehtuivat siinä Salamoiden hyvään puolustuspelaamiseen. Hokin puolustuspeli on kahden runkopelaajan poissaolosta huolimatta hyvällä mallilla ja tämän lisäksi alakerrassa vastuuta saaneet paikkaajat Veli-Antti Leinonen sekä Juha Falin pelasivat Kolekia miellyttävällä tavalla, joten liikaan kiekollisuuteen ei lohipaidoilla ole varaa kajaanilaisiakaan vastaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle