Salamat Kupittaan arvoitukselliseen pikkufinaaliin

MESTIS / Ennakko
Voitottomia otteluita, noin kymmenen poissaoloa ja arvoituksellisia maalivahteja nousee korttipakasta, kun TuTo ja Salamat ottavat yhteen Kupittaalla. Salamat on vahvistanut puolustustaan, turkulaisisännät jatkavat omin voimin. Ari Reunasen palattua TPS:n kirjoihin TuTo-maalia vartioi kokematon Ossi Ojanen. Salamat luisteluttanee maalilleen ensimmäistä kertaa tällä kaudella Tommi Tervon.

Voitottomien otteluiden tilasto on huolestuttavampi TuTolla. Pötkö on paisunut jo kahdeksaan. Tasuri- ja jatkoaikatappiopinnoja on sentään kertynyt taivalluksen aikana joka toisesta ottelusta eli neljä.

- Yhtä pinnaa meille on tarttunut matkaan ja kaksi seuraavaa peliä ovat meille todella tärkeitä. Ne ovat meille tavallaan pikkufinaali, TuTo-luotsi Ismo Lehkonen lausuu.

Synkistelyyn ei Turussa sorruta. Eipä se mitään auttaisikaan.

Yv-tehokkuus
TuTo 10,4 % (12. paras)
Salamat 15,6 % (6. paras)

- Seurajohto on osoittanut tyytyväisyytensä siihen millaista kiekkoa pelaamme. Tapaan, jolla nuoret ovat ottaneet vastuuta ja kyenneet painamaan painopistettä vastustajan päätyyn. Se on luonnollinen seuraus siitä vastuusta ja peliajasta, jota nämä hyvin harjoittelevat ja lajista välittävät nuoret ovat TuTossa saaneet, Lehkonen ylistää.

Vieraileva Salamatkin on joutunut vahvan alun jälkeen hienoiseen matalasuhdanteeseen. Sarjatauon jälkeinen viikko toi kolme tappiota; KalPalle, Hermekselle ja Hokille. Kotihurmoksen vastapainona matkapeleistä ei ole vieläkään kuin kaksi voittoa.

- Kotona joku hakkaa rumpua, tuntuuko se sitten kivemmalta? Meillä on valmistautumisessa parannettavaa. Sitä tässä opetellaan. Toiset oppii, toiset ei. Kaukalon kokoa en pidä sillä lailla selityksenä, pitää sun kuitenkin luistella. Kun on enemmän tilaa, pitää vaan olla tarkempana. Tahdosta se on kiinni, jääkiekko on tahtolaji, Salamoiden käskyttäjä Vesa Surenkin miettii.

Purola, Pelkonen ja Uotila kehiin

Av-tehokkuus
TuTo 78,0 % (11. paras)
Salamat 83,7 % (6. paras)

Tehottomuus ja Mestiksen heikoin ylivoimapeli ovat olleet osaltaan kymmenentenä olevan TuTon vaisun alkukauden taustalla, mutta loukkaantumistilannekaan ei joukkuetta helli. Koko syksyn sivussa olleen maalivahti Timo Kinnusen lisäksi sairastuvalla ovat puolustajat Jouni Vento ja Jouni Saarinen sekä hyökkääjät Tuomas Jalava, Atte Saunamäki ja Markus Leppänen. Etenkin hyökkääjäkolmikko jättää kokoonpanoon ison loven.

Vennon ja Jalavan poissaolojen syynä ovat nivusvaivat.

- Molemmat pelaajat halusivat roikkua kokoonpanossa mukana, kun meillä on tuskin kolme kenttää. Nyt on sitten varmaa, ettei Tuomas Jalava palaa kokoonpanoon ennen kuin tuo nivunen on lopullisesti parantunut. Saa mennä vaikka tammikuulle, mutta Jalava ei enää keskenkuntoisena pelaa. Jalavan nivusvaivojen perimmäinen syy ovat hänen syvät vatsalihaksensa, jotka ovat vieläkin keskenkuntoiset, Lehkonen painottaa.

Salamat joutui pelaamaan viime viikon kuudella puolustajalla, mutta Tommi Pelkosen ja Juha Uotilan tulo vahvistaa joukkueen alakertaa selkeästi. Poissa on enää Kai Öhberg, sillä Joni Purolakin hyppää taas kaukaloon kylkivamman parannuttua.

Hyökkääjistä sivussa ovat edellisen vieraspelin nyrkin heilutuksesta ottelurangaistuksen saaneet Heikki Laine ja Ari Katavisto – ainakin mikäli liitto pelikiellosta Salamoille ilmoittaa. Keskiviikkoiltana pelikieltojen pituus ei ollut vielä selvinnyt. Sentteri Simo Romo puuttuu kokoonpanosta ’vauvakuumeisena’.

Ojanen vastaan Tervo

Maalivahtipeli on sekä TuTolla että Salamoilla jonkin asteinen kysymysmerkki. TuTon maalia vartioi viime viikon tapaan Mestis-tasolla varsin kokematon Ossi Ojanen, sillä alkukauden ykkösmaalivahti Ari Reunanen on palannut TPS:n leiriin.

- Annamme Ossille reilun pitempikestoisen mahdollisuuden. Kuitenkin Kinnusen paluu alkaa lähestyä ja Reunasella oli tuossa aika pitkä pätkä pelejä. Ei ole mieltä, että Reunanen availisi meillä luukkua; pelaaminen on se oikea ratkaisu. En tiedä pelaako Reunanen sitten Tepsin A-junnuissa vai missä, mutta samalla tavalla Ossi Ojanen piti pelituntumaansa yllä VG-62:ssa ja Törnström meidän A-junioreissa. Mielestäni Ojanen on pelannut hyvin, Ismo Lehkonen kertoo luottavaisena.

Salamoiden Vesa Surenkin kertoo Tommi Tervon pääsevän ensimmäistä kertaa tällä kaudella Mestis-tolppien väliin. Harjoitusottelussa Hollantia vastaan Tervo ehti lokakuun lopussa torjua, mutta ei silloin intin ja torjuntatuntuman puutteen rasittamana onnistunut erityisen hyvin.

- Nollapeliä odotan. Eikö sitä aina voi odottaa, kun maalivahti pelata haluaa? Surenkin heittää.

Mestiksen IFK?

- Salamat on pelaa fyysisesti, itse asiassa todella fyysisesti. Kyseessä on kenties tämän sarjan fyysisin joukkue – eräänlainen divaripainos IFK:sta. Kaksi seuraavaa peliä tulemme pelaamaan yhdellä-pois kiekkoa. Nämä ovat jo meidän pudotuspelimme, joista meidän täytyy selvitä omin voimin. Mitään ulkopuolisia apuja emme tule hankkimaan, sanoo Lehkonen.

- Ei me mikään IFK olla. Mehän ollaan Allun (kakkosvalmentaja Lähteenmäki) kanssa Jokereiden junioreista lähtöisin, kuittaa Surenkin.

- IFK-taustaisia ollaan, siellä pelattiin liigaa, kun ei muuallekaan silloin kelvattu. Sitä kauttahan meitä peilataan. Salamat on kuitenkin Salamat. Pelataan niin kuin on Allun kanssa suunniteltu, ja pojatkin tykkäävät.

TuTo on kotietunsa myötä suosikki torstaina, mutta vain niukka sellainen. Joukkueet ovat perustasoltaan kutakuinkin samaa luokkaa, mutta loukkaantumistilanne puhuu Salamoiden puolesta. Joukkueen laajemmasta hyökkäysmateriaalista on etua. Kupittaan iso kaukalo ei välttämättä sovi Salamoille parhaalla mahdollisella tavalla, mutta ainoastaan reilun sadan kilometrin matka ehkäissee akuuteimmalta jalkojen bussiin hyytymiseltä, joka oli ongelmana viime viikon kehnosti alkaneissa vieraspeleissä.

Päivitys:TuTon kokoonpanosta puuttuvat kuumetaudin takia Ville Luoma ja Markku Vuorisalo. Jouni Vento palaa sen sijaan kokoonpanoon.

» Lähetä palautetta toimitukselle