KalPa kotihurmosta etsimässä

LIIGA / Ennakko
Kauden toiseen paikallispeliin KalPan ja JYPin välillä lähdetään herkullisista lähtökohdista. KalPa on toistaiseksi ollut SM-liigan huonoin kotijoukkue ja JYP puolestaan kolmanneksi huonoin vierailija. Jommankumman joukkueen tuska helpottuu perjantai-iltana.

Kuopiolaisfanit ovat joutuneet poistumaan Niiralan montusta jo viisi kertaa tappio niskassaan. Toistaiseksi ainoastaan Tampereen Ilves on vieraillut Kuopiossa saamatta pisteitä mukaansa. Voittoja janoava kotikatsomo on luonut painetta joukkueelle.

- Paine on kovempi onnistua kotijäällä kuin vieraissa. Alku on tärkeä, jotta saataisiin katsomo elämään meidän puollella ja se karistaisi jännitystä. Jännittäminen kiistatta on ollut henkimaailman ongelmana meillä, analysoi KalPan päävalmentaja Pekka Virta.

Heikko vierasmenestys on ollut alkukaudella JYPin suurin ongelma. Kotona joukkueen peli on kulkenut mallikkaasti, mutta vieraissa pisteet ovat olleet erittäin tiukoilla.

- Meidän täytyy saada lähtövalmius samalle tasolle kuin kotipeleissäkin. Ollemme katselleet vieraspeleissä mitä tapahtuu. Meidän kohdalta ei ole juuri mitään tapahtunut, harmittelee JYPin joukkueenjohtaja Ari-Pekka Siekkinen.

SM-liigan avauskierroksella joukkueet kohtasivat Niiralan montussa. Silloin JYP vei tasaisen ottelun päätteeksi pisteet mukanaan. Edellinen kohtaaminen on hyvin jyväskyläläisten mielissä.

- Ainoa kolmen pisteen vierasvoitto on Kuopiosta. Ensimmäinen kohtaaminen oli hyvä molemmilta, mietiskelee Siekkinen.

Maalivahdit paljon vartijoina

Kuopiolaisten torjuntavastuu on ollut alkukauden kotiotteluissa lähinnä Mika Oksalla. Perjantai-illan JYP -kamppailussa Tuomas Nissinen hyppää maalin suulle. Mielenkiintoinen tilastofakta on, että Nissinen on pelannut vain yhdessä kotiottelussa ja torjunut KalPan ainoan kotivoiton.

- Nissinen aloittaa ja toivotaan, että myös lopettaa. Tarkoittaa, että on silloin onnistunut, velmuilee Virta.

Alkukaudesta luukkuvahdin rooliin joutunut Nissinen uhkuu näyttöhaluja. Kotikaukalossa voitto paikallispelistä antaisi mainion näytön valmennusportaalle tuleviin otteluihin.

Vierasjoukkueen maalilla on alkukauden pelannut Sinuhe Wallinheimo. SM-liigan värikkäimpiin pelaajiin kuuluva Wallinheimo ei ole antanut otteillaan aisaparilleen Pekka Tuokkolalle juuri mahdollisuuksia päästä vartioimaan maalia. Vierailu Kuopiossa ei tee muutosta maalivahtien peluutukseen.

- Wallinheimo jatkaa maalilla, kertoo JYPin entisenä luottovahtina kunnostautunut joukkueenjohtaja Siekkinen.

Molempien joukkueiden maalivahdit ovatkin suuressa roolissa, kun ottelun ratkaisuhetkiä pelataan. KalPan Nissisellä on ollut ongelmana päästää silloin tällöin helppoja laukauksia maaliin.

Kokenut Wallinheimo pystyy normaalisti pelaamaan tasaisen varmasti maalillaan. Jos kuopiolaisyleisö onnistuu häiritsemään Wallinheimon keskittymistä, voi helppoja laukauksia lipsahtaa kokeneen vahdin taakse.

Uusia koostumuksia

Ruotsalainen Mattias Remstam saapui kuluvalla viikolla Kuopioon vahvistamaan kotijoukkueen hyökkäystä. Kokenut hyökkääjä pääsee heti ensimmäisessä ottelussaan haistelemaan paikallispelien tunnelmaa.

- Remstam aloittaa keskushyökkääjänä Hämäläisen Ville ja Junnilan Jyri laidoillaan, paljastaa Pekka Virta.

Kotijoukkueen hyvin pelannut kenttä Jani Tuppurainen-Jarkko Kauvosaari-Tuomas Kiiskinen jatkaa entisessä koostumuksessaan. Viime peleissä pirteästi pelannut Tapio Laakso saa laidoilleen Timo Salon ja Teemu Virtalan. Nuori keskushyökkääjä Jarkko Malinen saa laidoilleen Mikko Laineen ja Jeremy Stevensonin.

- Kauvosaaren ketju jatkaa samassa koostumuksessa. Koko kolmikko on ollut kovassa letkussa, myhäilee Virta.

Yllättävän kotitappion TPS:lle kotonaan kokenut JYP myös viilailee hieman ketjukoostumuksiaan. Joukkueen johtoporras ei kuitenkaan ollut halukas etukäteen paljastamaan uusia koostumuksia.

- Pieniä muutoksia ketjukoostumuksiin tulee, mutta en halua vielä paljastaa niitä, mietiskelee Siekkinen.

Huonolla valmistautumisella vierailijat eivät taatusti Niiralan monttuun saavu. Kauden toinen vierasvoitto Kuopiosta on joukkueen tavoite.

- TPS-ottelu opetti meille, että tulemme taistelevana Kuopioon. Jos ei kunnolla valmistauduta otteluun, niin on aivan sama kuka on vastassa, pohdiskelee Siekkinen.

Joukkueiden kokoonpanosta puuttuu liuta pelaajia. KalPalta ovat poissa olkapäätä poteva Bryan Lundbohm ja pelikiellossa oleva Matti Kuusisto. JYPiltä loukkaantuneiden kirjoissa ovat hyökkääjät Tomi Sykkö ja Tuomas Vänttinen sekä puolustajat Henrik Forsberg ja Lars Helminen.

» Lähetä palautetta toimitukselle