Ilves ja TPS avasivat harjoituskautensa rallatellen − Julia Kuusisto tähtää nappikauteen, pirteästi aloittanut Jade Mäkivaara luo uskoa terveyteensä

Auroraliiga / Artikkeli
Ilves ja TPS ottivat toisistaan mittaa kauden ensimmäisissä harjoitusotteluista. Kuva lauantain Turun ottelussa.
Kuva © Timo Savela
Ilveksen ja TPS:n naisten liigajoukkueet aloittelivat kauttaan peräkkäisten päivien harjoitusotteluilla viikonloppuna. Kummassakin kamppailussa mätettiin iso kasa maaleja. Tupsukorvat poistuivat kaukalosta molemmilla kerroilla voittajana. Ilves-hyökkääjä Julia Kuusisto pääsi irti ikätoveriensa kanssa, TPS:ään siirtynyt Jade Mäkivaara pelasi virkeästi ja antoi positiivisia signaaleja tilanteestaan.

Naisten liigajoukkueet Ilves ja TPS aloittivat omat pelinsä kauden 2024−25 osalta kahdella harjoitusmittelöllä viikonloppuna. Lauantaina joukkueet kohtasivat Turun Kupittaalla ja sunnuntaina oli uusintaväännön aika Tampereen Tesomalla.

Jatkoajan naisten jääkiekkotoimituksen päällikkö Lassi Seppä seurasi tiiviisti turkulaisten ja tamperelaisten välisiä mittelöitä. Lauantain avauskohtaamisen Seppä väijyi Leijonat TV:n välityksellä, mutta sunnuntaina hän suuntasi tupsukorvien kotiluolaan paitsi seuraamaan etenkin joukkueiden uusia pelaajia, myös haastattelemaan muutamaa heistä.

− Olemme käyneet avauspelaamista läpi ja sen kautta lähdemme kautta kohti. Olemme saaneet sen hyvälle mallille ja nyt alamme kehittää viisikkopeliä. Parissa pelissä tuli paljon maaleja, joten tästä on hyvä jataa, Ilveksen parhaimmistoon lukeutunut Julia Kuusisto virkkoi tuoreeltaan sunnuntain kohtaamisen jälkeen.

Kuusisto iski lauantaina sekä sunnuntaina tehot 1+1. Hänen ketjukaverinsa olivat myös kummassakin pelissä tehoilla ja sunnuntaina napsivat kumpikin kolme tehopistettä.

TPS−Ilves 4−6

Kuten arvata saattaa, ei kummankaan joukkueen puolustuspeli ollut vielä kauden ensimmäisessä harjoitusottelussa lähellekään valmista. Vastustaja pääsi puolustusmuodon keskelle paikoin helposti molemmissa päissä ja esimerkiksi terävästi tupsukorvissa pelinsä avannut Emma Ekoluoma pääsi 5−3-osumassa liian vapaaseen paikkaan Suvi Saarisen työpisteellä.

Emma Ekoluoma (etualalla) on aloittanut Ilveksessä vahvasti.
Kuva © Timo Savela

Kuudesta päästetystä maalista huolimatta Saarinen esiintyi ajoittain mallikkaastikin. Hän torjui muutamia Ilveksen huippupaikkoja ja jokusen läpiajonkin. Noora Myllärin luritukselle hän ei kuitenkaan mahtanut mitään. Samat sanat pätivät Ilveksen Melisa Möröseen, joka koppaili kiekkoja ihan hyvin, mutta muun muassa Pihla Hämeenniemen matalana uittamasta 2−3-kavennuksesta Ilves-kassari joutui ottamaan kontolleen pienen miinuksen.

Siskonsa Alisa Makkosen kanssa Tampereelle tullut puolustaja Adalmiina Makkonen pääsi myös heti ensimmäisessä pelissään vihreäkeltaisissa maalin makuun. Hienoimmista kihautuksista vastasivat kuitenkin tuoreet TPS-hyökkääjät Jade Mäkivaara sekä Lea Glosiková. Heistä etenkin viime kaudella HPK:ta edustanut Mäkivaara oli pelipäällä.

Ilves−TPS 8−3

Tupsukorvat olivat myös sunnuntain kotiottelussaan niskan päällä, vaikka turkulaisillakin oli omat hetkensä. Ilves pääsi kolmen maalin johtoon avauserän avauspuolikkaalla, kun Noora Mylläri iski hattutemppunsa kaksi ensimmäistä osumaa ja Emma Ekoluoma jatkoi tehokasta tekemistään kihauksellaan. Mylläri löi kolmannen maalinsa vielä ennen ensimmmäistä erätaukoa. TPS:kin sai onnistumisen, kun hyvän ottelun pelannut puolustaja Nella Berg vippasi kiekon ohi Neea Pohjamon.

Ilves onnistui jälleen ylivoimalla, joten jo viime kaudella uomissaan ollut erikoistilannepelaaminen osoitti sujumisen merkkejä heti kauden alussa. Adalmiina ja Alisa Makkonen toivat osaamisellaan vaihtoehtoja kuvioihin. Kokonaisuudessaan Myllärin lisäksi Ilveksen näkyvintä osastoa oli Ekoluoman, Kuusiston ja Alisa Makkosen vitja.

− On tuntunut tosi hyvältä. Olen vähän odottanutkin, että tuossa ketjussa pääsen pelaamaan. Minulla on kokemusta Ekoluoman kanssa pelaamisesta Tyttöleijonista, joten pelaaminen on helppoa ja kivaa hänen kanssaan. Uskon, että tasomme riittää vaikka kuinka korkealle, kunhan saamme viisikkopelin kuntoon. Emme ota asiasta kuitenkaan paineita, kyllä se lähtee siitä rullaamaan, Kuusisto hehkutti.

Julia Kuusisto on läpimurron kynnyksellä.
Kuva © Sirpa Pöyhönen - sirpa.poyhonen@jatkoaika.com

Myös muut tulokkaat saivat nuorelta hyökkääjältä suitsutusta. Itselleen keskushyökkääjä asettaa tuloksellisen päämäärän.

− Pisteitä saisin paukuttaa enemmän kuin viime kaudella, vaikka sekin meni hyvin. Siitä, kun pääsee jatkamaan, mihin jäin niin uskon voivani taputtaa itseäni selkään kauden jälkeen, Kuusisto jatkoi. Hän teki 27 Naisten Liigan runkosarjaottelussa viime kaudella 4+10=14 tehopistettä.

Lauantain tapaan puolustuspeli jätti molemmille petrattavaa. Pohjamolla ja TPS-vahti Emmi Laitajärvellä oli täysi työ yrittää pysyä kiekon tiellä kenttäpelin hakiessä itseään heidän näkökentässään. Konkari Maija Koski oli vieraiden virkeimpiä pelureita myös toisessa kohtaamisessa. Lauantain maukkaimman maalin iskenyt Jade Mäkivaara oli iskussa jälleen. Viime kaudella vaivanneet vammat ovat antaneen hyökkääjälle vähän rauhaa.

Jade Mäkivaara on solahtanut TPS:n nippuun mallikkaasti.
Kuva © Timo Savela

− Tänään ei mennyt niin hyvin kuin eilen, mutta eiköhän se tästä lähde. En ole täysin kunnossa, mutta olen saanut avun ja ehkä vihdoin löytänyt syyt vaivoihin. Niiden pitäisi olla hoidossa, vaikka oireet eivät vielä olekaan täysin poissa. Kahden viime vuoden ajalta en muista, mlloin viimeksi olisi tuntunut jaloissa tältä. Olo on vähän vapaampi, vaikken vielä täysin uskallakaan iloita, Mäkivaara tuumi ja kertoi olevansa tyytyväinen TPS:n porukkaan.

− Ensimmäisestä päivästä lähtien on ollut kivaa ja joukkue on yhtenäinen. Oma roolini on sellainen, että koen pystyväni näyttämään esimerkkiä jään ulkopuolella ja toivottavasti myös jäällä, 27-vuotias hyökkääjä sanaili.

» Lähetä palautetta toimitukselle