KHL:n pudotuspelit 2020: Torjuuko Metsola Avangardin nurin? Atte Ohtamaa Barysin alakerran tärkein palanen

KHL / Artikkeli
Atte Ohtamaan kiekolliset taidot ovat kehittyneet huimasti sitten KHL-uran alun.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com

KHL:n pudotuspelien ensimmäinen kierros alkaa sunnuntaina. Toiselle kierrokselle selviää neljällä voitolla.

Barys Nur-Sultan (2.) vs. Metallurg Magnitogorsk (7.)

Barys Nur-Sultan sijoittui KHL:n läntisessä konferenssissa toiseksi ja pitkäaikainen menestysjoukkue Metallurg Magnitogorsk vasta seitsemänneksi. Joukkueista Barys pelasi kokonaisvaltaisesti huomattavasti vahvemman kauden kuin valmentajaakin kertaalleen vaihtanut Metallurg.

Andrei Skabelkan valmentama Barys tunnettiin ennen tätä kautta Barys Astanana, mutta Kazakstan päätti vaihtaa pääkaupunkinsa nimeä viime maaliskuussa. Nykyinen nimi, Nur-Sultan, tulee Kazakstanin pitkäaikaisen presidentin mukaan.

Sergei "Sirioosa" Mozjakin on edelleen Metallurgin kantava voima.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com

Viime vuosina Barys on ollut tunnettu todella kovasta ykköskentästä, mutta nykyään aikansa yhdestä parhaasta kentästä Dustin BoydNigel DawesBrandon Bochenski on jäljellä enää Boyd. Nykyisin Barys on enemmän puolustuspainotteinen joukkue, jolla on myös kyky ratkaista pelejä erikoistilannepelaamisella. Joukkueen ylivoima oli runkosarjassa KHL:n neljänneksi parasta ja alivoima viidenneksi parasta.

Metallurg on kokenut Barysin kaltaisia menetyksiä. Joukkue ei enää ole läheskään yhtä tulivoimainen ja vaarallinen kuin 2010-luvun puolivälissä, jolloin joukkue nappasi kaksi mestaruutta ja kolme Gagarin Cup -finaalipaikkaa muutaman vuoden sisään.

Joukkueen suurin tähti, Sergei Mozjakin, 38, vanhenee, eikä KHL:n kaikkien aikojen kovimmalle pistetykille oikein ole löytynyt korvaajaa. Mozjakin teki toki runkosarjassa tälläkin kaudella 15 maalia ja 41 pistettä, mikä oli joukkueesta eniten. Niistä ajoista, jolloin "Setä-Sergei" iski liukuhihnalta 60 pisteen ja 30 maalin kausia, on jo aikaa.

Metallurg vaihtoi päävalmentajaa syksyllä, kun vuodesta 2018 lähtien joukkueen päävalmentajana toiminut tšekki Josef Jandac sai lähteä. Tilalle palkattiin Venäjän maajoukkuettakin luotsannut Ilja Vorobiev. Vorobievin alaisuudessa tahti hieman parani, mutta pudotuspeleihin pääsy varmistui vasta runkosarjan viimeisellä viikolla.

Magnitogorskin jääkiekkoylpeys on yleensä ollut äärimmäisen vahva erikoistilannejoukkue, mutta tällä kaudella joukkueen alivoimapeli on pettänyt pahemman kerran ollen vasta sarjan keskikastia. Ylivoima on kuitenkin sarjan kärkipäätä kuten Barysinkin.

Joukkueet ovat kahdesti KHL:n historian aikana kohdanneet toisensa pudotuspeleissä, keväällä 2012 ja 2017. Vuonna 2012 Metallurg jatkoi matkaansa toiselle kierrokselle seitsemännen pelin jälkeen. Vuonna 2017 Metallurg meni suoraan neljässä pelissä jatkoon ja lopulta itäisen konferenssin finaaleihin.

Tämän kauden runkosarjassa neljästä keskinäisestä ottelusta voitot menivät Barysille 3–1.

Joukkueiden syömähampaat

Barysilta nousee esiin Corban Knightin johtama ykköskenttä. Runkosarjassa Knight oli joukkueen paras pistemies iskiessään 20 maalia ja 40 tehopistettä. Knightin laidoilla on viime otteluissa pelannut suomalaishyökkääjä Iiro Pakarinen sekä kesken kauden seuraan saapunut ruotsalainen Linus Videll.

Pakarinen kärsi runkosarjan aikana loukkaantumisesta, mutta iski 22 peliin kymmenen tehopistettä. Videllillä sujui Pakarista hieman paremmin, sillä hyökkääjä takoi 37 peliin kymmenen maalia ja yhteensä 30 tehopistettä.

Joukkueen puolustuksen pelillinen johtaja on Darren Dietz, joka iski 54 peliin 32 tehopistettä. Kesken kauden Sveitsistä takaisin KHL-kaukaloihin palannut Atte Ohtamaa kunnostautui myös hyökkäyspäässä ollen joukkueen toiseksi tehokkain puolustaja.

Ohtamaa teki 36 otteluun kuusi maalia ja yhteensä 21 tehopistettä. Tehotilasto oli runkosarjassa joukkueen paras, +14. Dietz on muodostanut pakkiparin Leonid Metalnikovin kanssa ja Ohtamaa ruotsalaispuolustaja Viktor Svenbergin kanssa.

Metallurgin puolella joukkueen kiistaton ykkössentteri, ruotsalaishyökkääjä Dennis Rasmussen, on ollut viime aikoina loukkaantuneena. Rasmussen teki runkosarjaan 54 otteluun 33 tehopistettä. Joukkueen ulkomaalaisvahvistuksista Brandon Kozunilla on ollut heikko kausi, sillä kanadalainen iski ainoastaan yhdeksän maalia ja 22 tehopistettä.

Myös KHL:n pienemmissä organisaatioissa aiemmin vaikuttaneella Eric O'Dellillä oli runkosarjassa vaikeaa, sillä kanadalainen teki 17 tehopistettä 46 ottelussa. Hän oli kuitenkin joukkueen paras aloittaja.

Barys osaa iskeä tarvittaessa äärimmäisen vahvasti vastaan.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com

Puolustuksesta isointa roolia kantaa NHL:stä paluun tehnyt Viktor Antipin. Venäläinen pelasi 60 runkosarjaottelussa keskimäärin vajaa 22 minuuttia ottelua kohden ja iski viisi maalia ja 19 tehopistettä. Antipinin tavoin NHL:stä paluumuuttajana sarjaan palannut puolustaja Jegor Jakovlev pelasi yli 20 minuuttia ottelua kohden.

Antipin pelaa ykköspuolustajaparissa joukkueen parhaan puolustavan puolustajan Jevgeni Birjukovin kanssa. Jakovlev on viime aikoina ollut kakkospuolustajaparissa rinnallaan Grigori Dronov.

Maalivahtien vastakkainasettelu

Barysissä ykkösmaalivahdin tontin itselleen ryöväsi ensimmäistä kertaa Pohjois-Amerikan ulkopuolella pelaava Eddie Pasquale, joka torjui runkosarjan aikana 46 ottelua. Otteluista 24 päättyi joukkueen voittoon. Kanadalaisen torjuntaprosentti oli loistava, 93.

Metallurgin maalille Vasili Košetškinin virkaveljeksi joukkue hankki Vasili Demtšenkon Traktor Tšeljabinskista. Kokenut, Venäjän maajoukkueessakin vakuuttanut Košetškin sai enemmän vastuuta kuin edellisellä kaudella torjuen 49 peliä. Otteluista Metallurg voitti kuitenkin vain 18.

Maalivahti onnistui silti torjumaan kuusi nollapeliä. Torjuntaprosenttikin oli 93,3, vaikka voittoja kertyi hämmästyttävän vähän. Kahdella edellisellä kaudella venäläisen torjuminen on tilastojen valossa huonontunut pudotuspeleissä suhteessa runkosarjaan.

Ottelusarjan suomalaiset

Barys Nur-Sultanin suomalaisten, Pakarisen ja Ohtamaan, roolit ovat merkittävässä asemassa pudotuspelisarjan aikana. Metallurg Magnitogorskissa ei suomalaisia tällä kaudella pelaa.

Arvio sarjan lopputuloksesta

Metallurgin kausi on ollut vaikea, eikä joukkueen pelaaminen ole vakuuttanut missään vaiheessa kautta. Joukkue on paperilla nimekäs, mutta Barys on paljon vakuuttavampi kokonaisuus kuin Metallurg. Odotettavissa on tiukka sarja pelillisesti, mutta tällä kertaa Barys on näiden joukkueiden pudotuspelisarjassa vahvempi ja jatkaa toiselle kierrokselle otteluvoitoin 4–1.

Avangard Omsk (3.) vs. Salavat Julajev Ufa (6.)

Avangard Omsk sijoittui KHL:n itäisen konferenssin kolmanneksi ja Salavat Julajev Ufa kuudenneksi. Joukkueilla on yhteistä historiaa viime keväältä, sillä joukkueet kohtasivat konferenssifinaaleissa, josta Avangard jatkoi matkaansa Gagarin Cup -finaaleihin voitoin 4–2.

Tämän kauden osalta Avangard on läpi kauden ollut todella vahva. Runkosarjan loppua kohden se koki pienen notkahduksen, mutta joukkueessa on kaikki ainekset siihen, että tälläkin kaudella Bob Hartleyn suojatit voivat pelata mestaruudesta.

Salavatin kohdalla on paljon kysymysmerkkejä. Joukkue aloitti kauden melko nihkeästi, mutta se onnistui kuitenkin nousemaan lähelle kotietua runkosarjan lopulla. Joukkue puolustaa äärimmäisen vahvasti, mutta maalinteossa on ajoittain ollut ongelmia. KHL-historian aikana Salavat on juhlinut kertaalleen Gagarin Cupin voittoa.

Onko Avangardin pelaajilla syytä tuulettaa maaleja Salavatia vastaan?
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com

Erikoistilanteissa kumpikin joukkue on koko sarjan vertailussa keskikastia. Avangardin ylivoima on heikkoa, mutta alivoima lähes sarjan parasta. Salavatilla ylivoima on sarjan parhaan kolmanneksen joukossa, mutta alivoima on yllättävän heikkoa. Kummankin joukkueen erikoistilanteiden yhteenlaskettu lukema on kuitenkin yli 100 prosenttia, joten joukkueet ovat hyviä tällä osa-alueella.

Tämän kauden runkosarjassa joukkueet kohtasivat neljä kertaa, ja jokaisessa voiton vei Avangard. Yhteensä neljän ottelun aikana Salavat teki ainoastaan viisi maalia.

Joukkueiden syömähampaat

Avangardin osalta syömähampaina toimivat joukkueen ulkomaalaishyökkääjät sekä Kirill Semjonovin johtama kenttä. Semjonov oli joukkueen paras pistemies, mutta sisäisen pistepörssin toista sijaa jakavat Sergei Šumakov ja Vjatšeslav Voinov 41 pisteellä.

Salavat Julajev luottaa sen sijaan ykköskenttäänsä. Linus Omark, Sakari Manninen ja Teemu Hartikainen johtavat joukkoja edestä. Nikita Sošnikov antaa myös kärkikolmikolle tulitukea.

Joukkueen tehokkain pistemies runkosarjassa oli Omark 54 tehopisteellä. Maalipörssin kärki oli Sošnikov 27 osumalla. Hartikainen oli maalipörssin toinen 21 maalilla. Puolustaja Philip Larsen oli alakerran paras pistemies 32 tehopisteellä. Larsen oli joukkueen puolustajien sisäisen pistepörssin kärkinimi peräti 22 pisteen erolla toiseksi tulleeseen.

Maalivahtien vastakkainasettelu

Ottelusarjassa nähdään hieno taistelu myös maalivahtien välillä. Igor Bobkov torjui runkosarjassa Avangardin maalilla 25 voittoa ja Juha Metsola Salavatin maalilla 22 voittoa. Viime kaudella maalivahdit nostivat tasoaan huikeasti pudotuspeleihin.

Juha Metsola pyrkii olemaan viimeisenä lukkona ensimmäisen kierroksen ottelusarjassa.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com

Bobkovin torjuntaprosentti parani yhden prosentin verran ja Metsolan kaksi prosenttia runkosarjaan nähden. Suomalaismaalivahti torjui 17 pudotuspeliottelua torjuntaprosentilla 95,6, mutta se ei riittänyt viemään joukkuetta Gagarin Cup -finaaleihin Avangardin voittaessa ottelusarjan.

Ottelusarjan suomalaiset

Avangardin miehistöä edustaa suomalaisista ainoastaan puolustaja Ville Pokka. Pokka pelasi vahvan runkosarjan, sillä puolustajalle kertyi 62 ottelua tehopistein 1+12. Ottelua kohden Pokka pelasi keskimäärin 22 minuuttia, mikä oli joukkueesta Voinovin jälkeen toiseksi eniten. Viime aikoina Pokka on muodostanut todella laadukkaan pakkiparin yhdessä Aleksei Bondarevin kanssa.

Salavatin suomalaisosaaminen ulottuu aina vaihtoaitioon saakka, sillä Tomi Lämsä on toiminut jo useamman kauden ajan joukkueen apuvalmentajana. Kenttäpelaajista Manninen ja Hartikainen kuuluvat joukkueen syömähampaisiin. Maalivahti Metsola on joukkueen tärkein yksittäinen pelaaja.

Arvio sarjan lopputuloksesta

Kotietu on tässä ottelusarjassa valttia. Kokonaisvaltaisesti Avangard on Salavatia laadukkaampi joukkue, mutta viime aikoina Hartleyn miehistön kone on yskähdellyt melko ikävästi. Vastakkain ovat pelillisesti todella tasaiset joukkueet, joten ottelusarjan ratkaisee se, kumman maalilta löytyy parempi maalivahti. Metsolan viime kevään virettä mukaillen Salavat Julajev Ufa jatkoon voitoin 4–2.

» Lähetä palautetta toimitukselle