Kirja-arvio: Saku Tuomisen ja Tuomas Nyholmin Jääkiekkokirjan potentiaali hukkuu rakenteen mukana

LIIGA / Artikkeli
Jääkiekkokirja sisältää esimerkkitapauksia muun muassa HIFK:n joukkueen sisältä
Jääkiekkokirja on kunnianhimoinen ja syväluotaava kirja suomalaisesta jääkiekosta, jonka potentiaali hukkuu kuvitteelliseen haastatteluun nojaavaan rakenteeseen.

Saku Tuomisen ja Tuomas Nyholmin Jääkiekkokirja (Otava, 2023) on perin hankala teos, josta on ajoittain vaikeaa saada otetta. Kyseessä on ymmärrettävästi ja selkeästi kirjoitettu sekä syvällisesti jääkiekkoa lajina pohtiva teos, joka ei osaa päättää, onko se kala vai lintu.

Jääkiekkokirja jatkaa, varsinkin Tuomisen aiemmista teoksista tuttua, melko lyhyiden kappaleiden muotoa. Lauseet ovat ytimekkäitä ja teksti helppolukuista sekä vetävää, mikä lienee ollut yksi kirjailijoiden tavoitteista. Siinä he ovat onnistuneet.

Sisältö on jaettu kuuteen eri kokonaisuuteen, joissa jääkiekkoa lähestytään muun muassa valmentamisen, pelaajan mielenhallinnan, yhteisön sekä pelitaktiikan kautta. Lähes kaikissa kokonaisuuksissa päädytään enemmän tai vähemmän hyvin perusinhimillisiin päätelmiin. Jääkiekossakin on lopulta kyse ihmisten keskinäisestä toiminnasta, jossa pätevät lajista ja kontekstista riippumatta, keskenään hyvin samankaltaiset lainsäädännöt.

Kirjan sisältö on pohdiskelevuudessaan paikoin ilahduttavan pirskahtelevaa. Valittu rakenne kuitenkin hämmentää. Raamit muodostuvat kuvitteellisesta haastattelutilanteesta. Ikään kuin kirjailijat eivät olisi luottaneet omaan osaamiseensa tiedon kerääjänä ja tulkitsijana. Kun sisältöä ohjaa painotetusti kuvitteellinen keskustelu, tuntuu kuin takaportti olisi jatkuvasti auki mahdollisen kritiikin osalta.

Jo kirjan nimeen liitetty "tämä ei ole" -etuliite on omiaan vesittämään sisältöä. 

Sekä Nyholmin että Tuomisen maine ja osaaminen kestävät kyllä sen, että he esiintyisivät omana itsenään pohdintojensa takana. Samoin vihjailut asiantuntijoista olisivat kaivanneet enemmän konkreettisia nimiä. Lukija ei saa otetta siitä, ovatko kulloisetkin näkemykset kirjailijoiden omia, kuvitteellisen hahmon vai jonkun kolmannen osapuolen. Kasvoton kirja herää henkiin juurikin esimerkkitapausten myötä. Niitä olisi toivonut lisää ja laajemmin.

Sinällään sisältö on sujuvaa ja pätevää. Tuominen ja Nyholm perkaavat kattavasti suomalaisen jääkiekon eri virtauksia. Kirja toimii loistavana sisäänheittäjänä henkilöille, joilla on olemassa jo kiinnostuksen kipinä jääkiekkoon, mutta jotka kaipaavat vielä lopullista tönäisyä päästäkseen sisään lajin hienouksiin. 

Lukijasta riippuen, Jääkiekkokirja tarjoaa syväluotaavan tai kepeän katsauksen suomalaiseen jääkiekkoon, tiimityöskentelyyn ja johtamiseen.

Oma lukukokemukseni jätti rahtusen turhautuneen maun johtuen kirjan sisältämästä potentiaalista. Kirja päättyy hienoon toteamukseen menestyksestä ja siitä, kuinka pienestä kaikki on loppupeleissä kiinni. Pienillä siveltimen vedoilla myös Jääkiekkokirja voisi olla jopa uraauurtava teos. Nyt se jää harmillisen kädenlämpöiseksi.

Kuva © Jääkiekkokirja

» Lähetä palautetta toimitukselle