Kivikova Kiekko-Espoo oli Liigan harjoituskauden kuningas – otteluiden tulokset povaavat suomenmestarin vaihtuvan

LIIGA / Artikkeli
Viiden ottelun voittoputkeen harjoituskaudella yltänyt espoolaisryhmä hävisi valmistavissa otteluissa vain kuvan kohtaamisessa HIFK:lle elokuun alkupuolella.
Kuva © Alise Harju
Liigan harjoituskausi 2024 pelattiin päätökseensä helteisenä torstaina. Joukkuetilastot osoittavat Kiekko-Espoon loistaneen, kun taas Sport jäi sarjan selvästi heikoimmaksi. Tapparan huono voittoprosentti ennustaa suomenmestarin todennäköisesti vaihtuvan.

Kotimaisen pääsarjan harjoituskausi päättyi torstaina 5. syyskuuta SaiPan ja JYPin väliseen 2–2 tasapeliin. Epätavallinen päätös nähtiin, kun ottelu keskeytettiin lämpimän sään aiheuttaman sumun vuoksi 60 minuutin jälkeen, jatkoajan pelaamisen sijaan.

Harjoituskauden "mestariksi" voittoprosentin perusteella nousi Kiekko-Espoo, joka voitti seitsemästä ottelustaan kuusi. Joukkue päihitti Tapparan, SaiPan, Jukurit kahdesti, Ruotsin Allsvenskan-joukkue Tingsryds AIF:n ja TPS:n. Voitoillaan se vei myös Yte Hakalan muistoturnauksen nimiinsä Imatralla ja keräsi sarjan parhaimman maalieron +13.

Espoolaiset kärsivät ainoan tappionsa paikallisvastustaja HIFK:lle, joka nappasi 5–3 voiton 9. elokuuta Vincent Marleaun kahdella maalilla.

Tämä lupaa hyvää sarjanousijalle, sillä harjoituskauden paras joukkue on selvinnyt edellisellä kahdeksalla kaudella seitsemästi runkosarjan seitsemän parhaan joukkoon.

Toisessa päässä tilastoja Sport pelasi heikon loppukesän voittaessaan vain Lukon 1–0 keskiviikkona. Tappioita kertyi seitsemän ja tasapelejä Pitsiturnauksesta kaksi. Vaasalaisten suurin heikkous oli maalinteko, sillä Sport viimeisteli vain 11 täysosumaa eli 1,1 maalia ottelua kohden. Näistäkin maaleista seitsemän syntyi kahdessa ottelussa.

Hyökkäyksen tehottomuutta kuvaavasti Sportin harjoituskauden paras pistemies oli puolustaja Atro Leppänen tehoin 1+4.

Joukkue V%
HIFK 50,0
HPK 37,5
Ilves 75,0
Jukurit 28,6
JYP 40,0
KalPa 66,7
K-Espoo 85,7
KooKoo 33,3
Kärpät 57,1
Lukko 50,0
Pelicans 75,0
SaiPa 66,7
Sport 10,0
Tappara 25,0
TPS 45,5
Ässät 50,0

Liigajoukkueiden voittoprosentit harjoitusotteluissa elo–syyskuussa 2024.

Tilastojen perusteella harjoitusottelut sujuivat odotetusti

Eniten valmistavia otteluita, 11, pelasi edelleen TPS, joka on pelannut Liigan eniten harjoitusotteluita vuodesta 2016 laskettuna. Vähiten (4) pelasivat ymmärrettävästi Champions Hockey Leagueen osallistuvat Ilves, Pelicans ja Tappara.

Jos tilastoja vertaa viime kauteen, on voittoprosenttitilaston kärjessä tuttuja nimiä. Viime vuoden harjoituskauden paras joukkue Kärpät mahtui tänäkin vuonna kuuden parhaan joukkoon, kuten mahtui myös tuolloin toiseksi paras KalPa.

SaiPa ei viime kaudella harjoitusotteluissa juhlinut, mutta Pitsiturnauksen voiton 2024 vienyt joukkue on viime vuosina ollut muuten vahva harjoitusotteluissa. Sitä lappeenrantalaiset olivat nytkin.

Sport sen sijaan pärjäsi viime vuonna huomattavasti paremmin, voitettuaan 10 ottelustaan kuusi. Vuodesta 2016 lähtien se on kuitenkin ollut Liigan kolmanneksi heikoin harjoitusottelujoukkue Jukureiden ja KooKoon jälkeen, joten heikko loppukesä ei ollut valtaisa yllätys.

Jukurit ja KooKoo olivat tilastollisen linjan mukaisesti tänäkin vuonna kolmanneksi ja neljänneksi heikoiten voittoja napanneet joukkueet. Harjoitusotteluissa nähtiin siis paljon odotettuja tuloksia.

Sport jäi harjoituskaudella telineisiin, eikä voittanut elokuussa peliäkään.
Kuva © Tiia Mahkonen

Poikkeuksena vanhoihin tilastoihin Liigan parhaiten harjoitusotteluita vuosina 2016–2023 voittanut Tappara ei pärjännyt tällä kaudella. Joukkue voitti neljästä ottelustaan vain yhden.

Toisaalta otteluita oli CHL:n alla vähän, eikä Tappara voittanut niitä viime kaudellakaan kuin yhden kolmesta. Silloinkin tamperelaiset päättivät kauden jälleen suomenmestaruuteen.

Tätä viime kautta lukuun ottamatta tuleva suomenmestari on kuitenkin löytynyt kaudesta 2016–17 lähtien harjoituskauden viiden parhaan joukkueen joukosta. Todennäköisyys povaa siis Kanada-maljaa keväällä 2025 Kiekko-Espoolle, Pelicansille, Ilvekselle, SaiPalle tai KalPalle.

» Lähetä palautetta toimitukselle