Kuva © Getty Images

Miten, mistä ja milloin NHL:n maalintekijäeliitti tekee maalinsa? Nikita Kutšerov

Artikkeli
Tampa Bay Lightningissa NHL-tähdeksi noussut venäläishyökkääjä Nikita Kutšerov on samanaikaisesti alati vaarallinen maalihai ja juonikas pelintekijä. Hän on ollut vastustajille vaikea pideltävä monessa eri pelitilanteessa.

Jatkoaika tarkastelee kattavan juttusarjansa muodossa NHL:n parhaita maalintekijöitä ja sitä, miten, mistä ja milloin he tekevät maalinsa. Juttusarjan artikkelit ilmestyvät aina sunnuntaisin.

Aiemmin julkaistut artikkelit:

Vladimir Tarasenko
Wayne Simmonds
Patrick Kane
Aleksandr Ovetškin
Joe Pavelski
Sidney Crosby
Brad Marchand
Jamie Benn
John Tavares
David Pastrnak
Tyler Seguin

Venäläishyökkääjä Nikita Kutšerov pelasi ensimmäistä kertaa Pohjois-Amerikassa kaudella 2012−13 siirryttyään kotimaastaan juniorisarja QMJHL:ään. Kutšerov debytoi NHL:ssä seuraavalla kaudella pelaten Lightningin paidassa 52 ottelua. Kausi 2014−15 tuotti venäläiselle lähes 30 maalia ja yhteensä 65 tehopistettä. Keväällä 2015 Kutšerov oli liigan pudotuspelien kolmanneksi tehokkain pelaaja, joten hänen nousunsa joukkueensa avainpelaajaksi on ollut verrattain nopea.

NHL-uransa aikana Kutšerov on ylittänyt 20 maalin rajan neljästi ja 30 maalin rajan kolmesti. Venäläisen 40 täysosuman maaliennätys syntyi toissa kaudella. Viime kaudella Lightning-tähti ylsi ensimmäistä kertaa yhä harvinaislaatuisempaan saavutukseen: sataan tehopisteeseen. 40 maalin rikkominen jäi yhden osuman päähän.

Tilastot: Evolving-Hockey, Corsica. Viimeisen viiden kauden aikana kaikissa pelitilanteissa vähintään 3500 minuuttia pelanneita hyökkääjiä on yhteensä 267. Tasaviisikoin vähintään 2500 minuuttia pelanneita hyökkääjiä on yhteensä 301. Ylivoimalla vähintään 500 minuuttia pelanneita hyökkääjiä on yhteensä 181.

Nikita Kutšerov kaikissa pelitilanteissa 2013−2018
Tilasto TOI G G/60 ixGF/60 iCF/60
Lukema 6330,96 147 1,39 1,02 18,24
Sijoitus 83. 12. 6. 41. 20.

Kutšerov on tehnyt edellisen viiden kauden aikana 12:nneksi eniten maaleja, vaikka hyökkääjä teki tulokaskaudellaan vain yhdeksän maalia. 60 minuuttia kohden venäläinen on latonut pelivälineen tolppien väliin kuudenneksi tehokkaiten, joten hän on käyttänyt aikansa jäällä hyödykseen.

Kaikissa pelitilanteissa maaliodottamaa ja laukauksia Kutšerov on tuottanut lähes NHL-kärjen tasolla. Ylivoimalla hyökkääjän laukaisutahti on ollut peräti kahdeksanneksi parhainta, millä on vaikutusta laukaisutahtiin kaikissa pelitilanteissa mitattuna.

Kutšerov tasaviisikoin 2013−2018
Tilasto TOI G G/60 ixGF/60 iCF/60
Lukema 4969,41 90 1,09 0,72 15,26
Sijoitus 79. 12. 7. 63. 43.

Tasaviisikoin pelatessaan Kutšerov on tehnyt niin ikään 12:nneksi eniten maaleja, ja sijoitus suhteutettujen maalien suhteen on seitsemäs − venäläinen on siis eittämättä yksi NHL:n parhaista maalintekijöistä tasaviisikoin.

Maaliodottamaa Kutšerov on kuitenkin tuottanut vasta 63:nneksi parhaiten ja laukauksia 43:nneksi parhaiten. Tasaviisikoin venäläisen hyökkäyspelaamisen tuottavuus ei ole ollut NHL:n kärjen tasolla, ja laukaisutahdin parantuminen todennäköisesti kasvattaisi venäläisen maalimääriä entisestään.

Kutšerov ylivoimalla 2013−2018
Tilasto TOI G G/60 ixGF/60 iCF/60
Lukema 1005,19 38 2,27 1,82 31,46
Sijoitus 45. 19. 23. 45. 8.

Ylivoimalla Lightning-tähti on tehnyt maaleja 60 minuuttia kohden 23:nneksi tehokkaiten NHL-kärjen tasoa mukaillen. Henkilökohtaista maaliodottamaa on syntynyt 45:nneksi parhaiten, mutta laukauksia on syntynyt erinomaisella tahdilla. Täysosumia ei ole syntynyt siitä huolimatta yhtä hyvin kuin tasaviisikoin.

Kutšerov tasakentällisin 2013-2018.
Kuva © HockeyViz

Tasakentällisin Kutšerov on latonut maaleja pääasiassa b-pisteen ympyröiden väliseltä kaistaleelta. Venäläinen pelaa oikean laitahyökkääjän paikkaa, mutta siitä huolimatta oikean b-pisteen läheisyydestä osumia on syntynyt vain muutama.

Lightning-hyökkääjä hakeekin maalipaikkaa useimmiten ykkössektorin keskellä olevalta alueelta. Lämpökartassa punaisista sävyistä muodostuva alue on laaja ja kielii Kutšerovin olevan vastustajalle pahin uhka juuri hyökkäysalueen keskeisimmillä sijainneilla.

Kutšerov ylivoimalla 2013-2018.
Kuva © HockeyViz

Kutšerovin ylivoimalla tekemät maalit keskittyvät lähinnä kahdelle alueelle: oikean b-pisteen ympyrälle ja b-pisteen ympyröiden väliselle kaistaleelle. Kutšerov laukoo vasemmalta, joten ylivoimalla hyökkäysalueen oikea puoli on venäläiselle luonnollinen sijainti kärkkyä laukaisupaikkaa.

Yllä oleva lämpökartta osoittaakin, että b-pisteen ympyrän sisällä tulosta on erityisesti tullut pitkittäissuunnassa olevalta alueelta. Kyseiseltä alueelta maaleja on syntynyt niin ranne- kuin lyöntilaukauksellakin.

Kutšerovin laukaisutyypit.
Kuva © Sean Tierney (@ChartingHockey)

Korkeimmillaan rannelaukausten prosentuaalinen osuus Kutšerovin kaikista laukauksista on ollut kaudella 2013−14. Tulokaskaudellaan venäläinen pelasi vain hieman yli 50 ottelua, joten rannelaukausten osuus seuraavilla kausilla on vastannut enemmän todellisuutta. Neljän edellisen vuoden aikana niiden osuus on vaihdellut yli ja alle 50 prosentin.

Lyöntilaukausten osuus on ollut korkeimmillaan toissa kaudella, jolloin ne muodostivat kaikista laukauksista peräti 25 prosentin osuuden. Tuohon kauteen saakka niiden osuus oli noususuhdanteessa ennen kuin kääntyi laskuun kaudella 2017−18. Napautusten osuus on pysynyt suhteellisen vakaana, mutta viime kaudella niiden osuus lähenteli ensimmäistä kertaa 20 prosenttia.

Kutšerovin maalit rannelaukauksella.
Kuva © Sean Tierney (@ChartingHockey)

Rannelaukauksella Kutšerov on tehnyt maaleja kahden b-pisteen ympyrän väliseltä kaistaleelta niin läheltä kuin kaukaakin. Hyökkäysalueen vasemmalla puoliskolla monet osumista ovat syntyneet lähellä toisiaan, ja oikealla puolella niiden sijainnit levittäytyvät hieman toista puolta enemmän.

Kutšerovin maalit lyöntilaukauksella.
Kuva © Sean Tierney (@ChartingHockey)

Kutšerovin lyöntilaukaus on puhunut erityisesti oikean b-pisteen ympyrän sisäpuolelta. Sijainti on optimaalinen vasemmalta maalia kohti laukovalle venäläishyökkääjälle. Muut osumat ovat syntyneet pääasiassa yksittäisistä paikoista kauempaa maalista.

Kutšerovin maalit napautuksella.
Kuva © Sean Tierney (@ChartingHockey)

Napauttamalla tehdyt maalit levittäytyvät ympäri hyökkäysaluetta, mutta yksittäisistä sijainneista b-pisteen ympyröiden välistä ja oikean b-pisteen ylä- ja alakaarilta on syntynyt useampikin täysosuma. Maaleista vain muutama on tullut noin kahden metrin etäisyydeltä vastustajan maalista.

Kutšerovin pelaajaprofiili.
Kuva © Ryan Stimson (@RK_Stimp)

Kutšerov on vahva jokaisella yllä olevalla hyökkäyspelillisellä osa-alueella. Venäläisen hyökkäyspelaaminen on hyvinkin monipuolista, sillä hän kykenee rakentamaan peliä, kuljettamaan pelivälinettä hyökkäysalueelle ja tuottamaan vaarallisia laukauksia korkealla tasolla.

Lightning-hyökkääjän ei tarvitse tukeutua ketjukavereihinsa luodakseen tilaa itselleen maalipaikkaa varten. Vaikka Kutšerov pelaa laitahyökkääjänä, hän kykenee panoksellaan kantamaan ketjua. Kutšerovin hyökkäyspelillisen tuottavuuden valossa venäläisen suuret kausittaiset maalimäärät ei ole yllättäviä.

Tilastot ja visualisaatiot: Evolving-Hockey, CorsicaHockeyViz, Sean Tierney (Shots maps over time, Shots map), Ryan Stimson (Player Types)

» Lähetä palautetta toimitukselle