Muistatko kaikki heidät? NHL:n 2010-luvun suomalaiset maalivahdit

NHL / Artikkeli
Tuukka Rask nousi 2010-luvulla suurten suomalaisvahtien joukkoon. Antero Niittymäkikin torjui urallaan ykkösvahdin roolissa.
Kuva © Getty Images
NHL:ssä pelasi edellisen vuosikymmenen aikana niin monen suomalaisen tuntemia legendoja kuin sellaisiakin NHL-uraa tavoitelleita pelaajia, joiden unelma kariutui lyhyeen. Jatkoaika listaa kaikki 2010-luvulla pelanneet suomalaismaalivahdit.

Jatkoaika listaa kaikki NHL:ssä edellisen vuosikymmenen aikana pelanneet suomalaiset pelipaikoittain, ja ensimmäisenä vuorossa kolmiosaisessa listauksessa ovat maalivahdit. Vuosikymmenen aikana NHL:ssä esiintyi yhteensä 21 suomalaismaalivahtia. Monet taalajäillä pelanneet suomalaiset veräjänvartijat lopettivat 2010-luvun aikana pelaajauransa, mutta heistä muutama on edelleen suuressa roolissa.

Pekka Rinne: Edustanut koko NHL-uransa ajan Nashville Predatorsia ja pelasi kuluneen vuosikymmenen aikana yhteensä 564 ottelussa voittaen niistä 309. Torjui kiekot 91,8 prosentin varmuudella ja pelasi 49 nollapeliä. Pudotuspeleissä hän pelasi 89 ottelussa. Oli neljästi Vezina Trophy -finalistien joukossa ja viimeisimmällä kerralla, kaudella 2018−19, voitti palkinnon. Ollut Predatorsin ykkösvahti jo yli kymmenen vuoden ajan ja ylläpitänyt suomalaisten vahvaa maalivahtiperinnettä.

Tuukka Rask: Pelannut kaikki NHL-ottelunsa yhdessä seurassa, Boston Bruinsissa. Pelasi 498 runkosarjaottelua torjuntaprosentilla 92,1. Tilille kertyi 267 voittoa ja 44 nollapeliä. Pudotuspeliotteluita hän pelasi 89, ja kaikista kirkkain saavutus tuli vuonna 2011, kun Bruins marssi Stanley Cupin voittoon. Voitti Vezinan kaudella 2013−14. Rinteen tavoin Rask on ollut joukkueensa tärkeimpiä pelaajia kaudesta toiseen ja ansaitsee paikkansa suomalaislegendojen joukossa.

Antti Niemi: Edusti vuosikymmenen aikana Chicago Blackhawksia, San Jose Sharksia, Dallas Starsia, Pittsburgh Penguinsia, Florida Panthersia ja Montreal Canadiensia. Otteluita kertyi 449, voittoja 232 ja nollapelejä 32. Torjui kiekot 91,2 prosentin varmuudella. Voitti Blackhawksissa Stanley Cupin keväällä 2010. Oli Sharksissa ykkösvahdin roolissa, mutta ajautui NHL-uransa lopulla kiekkokiertolaiseksi. Siirtyi KHL:ään Helsingin Jokereihin täksi kaudeksi.

Kari Lehtonen: Pelasi vuosikymmenen aikana vain Dallas Starsissa. 445 pelatussa ottelussa kertyi 216 voittoa ja 24 nollapeliä. Torjui kiekot 91,2 prosentin varmuudella ja jakoi suomalaisvahdeista eniten maalisyöttöjä, yhteensä 23. Maajoukkuemenestystä tuli, mutta NHL:ssä kunniaa ei herunut nimeksikään, vaikka kantoi joukkueessaan pitkään ykkösvahdin vastuuta. Päätti loukkaantumisten sävyttämän pelaajauransa kauden 2017−18 jälkeen.

Miikka Kiprusoff: Lopetti uransa Calgary Flamesissa kauden 2012−13 jälkeen, joten esiintyi vuosikymmenen aikana vain 203 ottelussa torjuntaprosentilla 91,0. Voitti 95 ottelua ja pelasi 11 nollapeliä. NHL-uran huippukohdat olivat 2010-luvulla jo takana päin, mutta peliaikaa kertyi runsaasti vielä uran viimeisilläkin kausilla. Toiseksi viimeisellä kaudella 2011−12 ahkeroi 70 ottelussa mallikkaalla torjuntaprosentilla 92,1.

Niklas Bäckström: Vastuu Minnesota Wildin ykkösvahtina alkoi vuosikymmenen aikana vähentyä, mutta saavutti työsulkukaudella 2012−13 maalivahdeista eniten voittoja (24). Pelasi yhteensä 209 ottelussa torjuntaprosentilla 90,8. Voitti 85 ottelua ja torjui kymmenen nollapeliä. NHL-ura päättyi kaudella 2015−16 Calgary Flamesissa, minkä jälkeen teki paluun kasvattiseuraansa HIFK:hon ja pelasi siellä kaksi kautta. Lopetti pelaajauransa viime keväänä 41-vuotiaana Tapparassa.

Antti Raanta: Teki NHL-debyyttinsä 24-vuotiaana Chicago Blackhawksissa kaudella 2013−14. Valittiin samalla kaudella joulukuun tulokaspelaajaksi. Torjui Blackhawksin paidassa kaksi kautta, minkä jälkeen on esiintynyt New York Rangersin ja Arizona Coyotesin riveissä. Otteluita kertyi yhteensä 171 torjuntaprosentilla 92,0. Voittoja hän saalisti 80 ja nollapelejä 12. Eniten vastuuta on tullut Coyotesissa, mutta loukkaantumiset ovat rikkoneet useita kausia.

Antti Niemi ja Tuukka Rask olivat 2010-luvun aikana mukana myös Sotšin olympialaisissa.
Kuva © Getty Images

Joonas Korpisalo: Korpisalon ura on kulunut pitkälti Sergei Bobrovskin varjossa, ja venäläisen siirryttyä viime kesänä Florida Panthersiin 25-vuotias Korpisalo on siitä lähtien nauttinut merkittävästä torjuntavastuusta − ensimmäistä kertaa urallaan. Vaikean alkukauden jälkeen paransi koko ajan peliään, mutta loukkaantuminen ennen vuodenvaihdetta katkaisi nousujohteen ja epäsi häneltä pääsyn tähdistöotteluun, johon hänet oli jo valittu. Haisteli Pohjois-Amerikan kiekkotunnelmaa kaudella 2014−15 kolmen AHL-ottelun verran, minkä jälkeen kolmella seuraavalla kaudella otteluita kertyi niin AHL:n kuin Columbus Blue Jacketsinkin puolella. Viime kausi oli ensimmäinen kokonaan NHL:n puolella vietetty. Pelasi vuosikymmenen puitteissa 122 NHL-runkosarjaottelua saalistaen niistä 58 voittoa, torjuntaprosentin 90,8 ja kolme nollapeliä.

Karri Rämö: Debytoi NHL:ssä jo kaudella 2006−07, mutta viime vuosikymmen alkoi KHL:ssä. Palattuaan taalakaukaloihin Rämö pelasi Calgary Flamesissa kolme kautta vuodesta 2013 vuoteen 2016. Sittemmin hänen tiensä vei kolmen AHL-ottelun kautta takaisin Eurooppaan, jossa nykyään vaikuttaa SHL-joukkue Djurgårdens IF:ssä. Rämö pelasi viime vuosikymmenellä 111 NHL:n runkosarjaottelua, joista tuomisina 49 voittoa, torjuntaprosentti 91,1 sekä viisi nollapeliä. Pelasi myös keväällä 2015 seitsemän pudotuspeliottelua torjuntaprosentilla 90,6 ja päästettyjen maalien keskiarvolla 2,86.

Juuse Saros: Sarosta on marinoitu jo vuosia Rinteen manttelinperijäksi Nashville Predators -maalille. Debytoi yhden ottelun merkeissä kaudella 2015−16, jonka jälkeen ottelumäärät ovat maltillisen tasaisesti kasvaneet. Suoritustaso on ollut aiempina pienien ottelumäärien kausina erinomainen, mutta tällä kaudella taso on kyykännyt muun Predators-miehistön muassa. Pelasi viime vuosikymmenen aikana 99 runkosarjaottelua torjuntaprosentilla 91,5 ja merkkauttaen 43 voittoa ja seitsemän nollapeliä. Esiintynyt urallaan myös seitsemässä pudotuspeliottelussa.

Mikko Koskinen: Korkkasi NHL-uransa kaudella 2010−11 New York Islandersin riveissä, mutta 27 ottelun jälkeen suunnaksi osoittautui AHL ja sen jälkeen Eurooppa. Menestyksekkäiden KHL-vuosien jälkeen Koskinen palasi kypsässä 29 vuoden iässä NHL:ään ja allekirjoitti kesällä 2018 Edmonton Oilersin kanssa yksivuotisen sopimuksen, jota seurasi talvella 2019 solmittu kolmen vuoden jatkopahvi. Koskinen onkin vakiinnuttanut paikkansa Oilersin ykkösmaalivahtina. Viime vuosikymmenellä hän napsi viisi nollapeliä ja 41 voittoa sekä saalisti torjuntaprosentin 90,6 kaikkiaan 85 ottelussa.

Antero Niittymäki: Niittymäen parhaat päivät NHL:ssä ajoittuivat jo vuosituhannen ensimmäiselle vuosikymmenelle, joskin pelejä kertyi tilille vielä 2010-luvullakin. Viime vuosikymmenellä Niittymäki pyristeli vielä 55 runkosarjaottelun verran Tampa Bay Lightningin ja San Jose Sharksin maaleilla ja esiintyi myös kahdessa pudotuspeliottelussa keväällä 2011. Lopulta tie vei AHL:n kautta TPS:ään, kunnes lonkkavaivat pakottivat pistämään uran pakettiin. Vuosikymmenen torjuntaprosentiksi NHL-runkosarjaotteluista merkittiin 90 ja pudotuspeleistä kelpo 96,7, joskin Niittymäki hyppäsi molemmissa otteluissa maalinsuulle kesken ottelun.

Joni Ortio: Ortion torjuntavastuu vuodesta 2013 vuoteen 2016 kestäneellä NHL-visiitillä jäi vaatimattomaksi. Pelejä kertyi enimmäkseen Calgary Flamesin AHL-kumppanin riveissä ja toisinaan vielä sarjaporrasta alempana ECHL:ssä, kun taas Flames-paidassa hän torjui yhteensä 37 ottelua. Sittemmin Euroopassa uraansa jatkaneen Ortion NHL-taipaleen torjuntaprosentiksi merkittiin 90,1, ja pelattujen otteluiden joukkoon mahtui myös kaksi nollapeliä. Nykyään Sveitsin pääsarjassa Zürich Lionsia edustavan Ortion paluuta taalajäille ei voi pitää todennäköisenä.

Mikko Koskinen palasi viime kaudella NHL:ään Edmonton Oilersin riveissä.
Kuva © Getty Images

Harri Säteri: Nykyään KHL:ssä kiekkoileva Säteri yritti NHL-läpimurtoa viime vuosikymmenellä kahteen kertaan vailla kunnon tulosta. Visiitti San Jose Sharksin organisaatioon vuosikymmenen alussa ei poikinut yhtään NHL-ottelua kuten ei myöskään kauden 2018−19 viimeinen ponnistus Detroit Red Wings -leirissä. Red Wingsiin siirtymistä edeltävällä kaudella Säteri pääsi torjumaan yhdeksässä NHL-ottelussa edustaen Florida Panthersia. Loukkaantumisista kärsinyttä Panthers-maalivahtiosastoa parsinut Säteri torjui noista otteluista neljä voittoa torjuntaprosentilla 91,1, mikä ei kuitenkaan riittänyt vakuuttamaan seurajohtoa Säterin palvelusten tarpeellisuudesta.

Kaapo Kähkönen: Nuorten maailmanmestari ponnisti Pohjois-Amerikkaan kolmen Liiga-kauden jälkeen. Kähkönen tekee parhaillaan uraa hänet vuonna 2014 varanneessa Minnesota Wildin organisaatiossa. Syyskaudella hän teki NHL-debyyttinsä ja pelasi viidessä ottelussa torjuntaprosentilla 91,3. Viime kaudella Kähkönen pelasi 39 ottelua AHL-joukkue Iowa Wildissa, ja myös tämä kausi on kulunut pääasiassa AHL:ssä. 23-vuotias Kähkönen tavoittelee Wildissa aiempaa suurempaa roolia.

Christopher Gibson: On suomalaisille jääkiekon seuraajille suhteellisen tuntematon nimi, sillä pelasi Suomessa viimeksi vuonna 2008. Gibson siirtyi junioriuransa alkuvaiheessa Kanadan juniorisarjoihin ja sai NHL-varauksen vuonna 2011. Hän ei kuitenkaan pelannut yhtäkään ottelua hänet varanneessa Toronto Maple Leafsissa. Kaudesta 2015−16 lähtien Gibson on pelannut New York Islandersin organisaatiossa, ja 2010-luvun aikana hän esiintyi 14 NHL-ottelussa torjuntaprosentilla 90,4. Viime kaudella Gibson pelasi Islandersissa kaksi ottelua, mutta ura NHL:ssä ei ole auennut toivotulla tavalla vaan sitä on leimannut hissiliike kahden sarjan välillä.

Vesa Toskala: Toronto Maple Leafsissa sivurooliin jäänyt Toskala kaupattiin vuoden 2010 tammikuussa Anaheim Ducksiin, jossa hän ei päässyt pelaamaan yhtään ottelua. Maaliskuussa hänet kaupattiin vielä Calgary Flamesiin, jossa hän pelasi kuusi ottelua. Yhteensä keväällä 2010 Toskala pelasi 12 ottelua, joista hän nappasi kolme voittoa ja yhden nollapelin tasan 90:n torjuntaprosentilla. Päätti uransa kaksi vuotta myöhemmin Ilveksen riveissä.

Iiro Tarkki: Sai mahdollisuutensa tammikuussa 2012 Anaheim Ducksin paidassa ja nappasikin heti voiton uransa ainoaksi jääneessä NHL-ottelussa. Toisaalta Tarkin torjuntaprosentiksi kyseisessä ottelussa jäi murheellinen 70,0. Palasi kyseisen kauden jälkeen Eurooppaan, ja päätti yllättäen uransa kesken kauden 2015–16 vain 30-vuotiaana.

Sami Aittokallio: Aittokallio oli aikanaan yksi Colorado Avalanchen lupaavimmista maalivahtinimistä, mutta ura ei ole kantanut odotusten mukaisesti. NHL:ssä Aittokallio pääsi pelaamaan yhden kummallakin kerralla vajaaksi jääneen ottelun kausina 2012–13 ja 2013–14. Näissä otteluissa torjuntaprosentiksi jäi 88,4. Jatkaa uraansa Porin Ässissä.

Jussi Rynnäs: Haki paikkaansa Toronto Maple Leafsin organisaatiossa vuosikymmenen alussa, ja sai tililleen yhteensä kolme ottelua sinivalkoisissa vuosina 2011–13. Tämän jälkeen pelasi yhden kauden Kärpissä, jonka jälkeen siirtyi Dallas Starsiin kaudelle 2014–15, jossa hän pääsi pelaamaan kahdessa ottelussa. Lopulta Rynnäs ei saavuttanut yhtään voittoa NHL:ssä ja torjuntaprosentiksi jäi kehno 84,4. Pelaa tällä kaudella Saksassa Krefeld Pinguinen joukkueessa.

Kasimir Kaskisuo: Yliopiston kautta NHL:ään asti yltänyt Kaskisuo on ollut Toronto Maple Leafsin sopimuspelaaja jo keväästä 2016 lähtien. Pääsi viime kaudella luukkuvahdiksi ja tällä kaudella jo pelaamaan. Kaskisuon harmiksi syksyn debyytissä selän taakse meni kuusi kiekkoa ja torjuntaprosentiksi jäi 84,2.

» Lähetä palautetta toimitukselle