NHL Top 100: Lista numeroina ja kaikkien aikojen suomalaistähdistö

NHL / Artikkeli
Ukko-Pekka Luukkonen selvisi sadan parhaan listalle, vaikka NHL-ura on vasta alkutekijöissään.
Kuva © Bill Wippert / NHLI via Getty Images
Sadan parhaan suomalaisen NHL-pelaajan lista on nyt julkaistu kokonaisuudessaan. Tässä jutussa tutkaillaan listaa esimerkiksi pelipaikkajakauman ja eri aikakausien valossa. Lisäksi kootaan kaikkien aikojen suomalainen NHL-joukkue.

Listalle valittujen 100 pelaajan joukossa on 19 maalivahtia, 28 puolustajaa ja 53 hyökkääjää. Hyökkääjistä 18 on keskushyökkääjiä ja 35 laitahyökkääjiä, vaikka moni onkin pelannut sekä keskellä että laidassa.

Listan kärkinelikko Teemu Selänne, Jari Kurri, Jere Lehtinen ja Mikko Rantanen ovat kaikki laitahyökkääjiä ja kaikki ovat vieläpä pelanneet merkittävän osan urastaan nimenomaan oikeassa laidassa. Ensimmäiset keskushyökkääjät Saku Koivu ja Aleksander Barkov ovat listalla kuudentena ja seitsemäntenä. Esa Tikkanen sijoittui korkeimmalle vasemmista laitahyökkääjistä ollen sijalla 12.

Maalivahdit valloittivat kymmenen kärjestä kolme paikkaa, kun Miikka Kiprusoff oli viides, Pekka Rinne äänestettiin kahdeksanneksi ja Tuukka Rask yhdeksänneksi. Kymmenennellä sijalla oleva Teppo Numminen oli puolustajien ykkönen perässään 11. sijan Kimmo Timonen.

Kaikkien aikojen suomalainen NHL-tähdistöjoukkue

Joukkueeseen on listan perusteella valittu NHL-kokoonpanon verran pelaajia, eli 2 maalivahtia, 6 puolustajaa ja 12 hyökkääjää. Pakkiparit ja hyökkäysketjut on muodostettu listan mukaisessa järjestyksessä. Hyökkäyksessä jokaisen ketjun keskelle on kuitenkin laitettu oikea sentteri.

VLH KH OLH
Jari Kurri Saku Koivu Teemu Selänne
Jere Lehtinen Aleksander Barkov Mikko Rantanen
Esa Tikkanen Mikko Koivu Sebastian Aho
Valtteri Filppula Olli Jokinen Sami Kapanen
VP OP
Kimmo Timonen Teppo Numminen
Miro Heiskanen Reijo Ruotsalainen
Jyrki Lumme Risto Siltanen
MV
Miikka Kiprusoff
Pekka Rinne

Korkeimmalla sijalla joukkueen ulkopuolelle jää äänestyksessä yhdeksänneksi sijoittunut Rask, jonka kohtalona on jäädä kolmanneksi maalivahdiksi. Raskin jälkeen seuraavat maalivahtitarjokkaat ovat Juuse Saros, Kari Lehtonen, Niklas Bäckström ja Antti Niemi.

Puolustajista kokoonpanon ulkopuolelle niukimmin jäävät Sami Salo, Joni Pitkänen, Janne Niinimaa, Pekka Rautakallio ja Toni Lydman. Hyökkääjien varasijoilla ovat Mikael Granlund, Jussi Jokinen, Christian Ruuttu, Roope Hintz, Patrik Laine ja Petri Skriko.

Tämän vuosituhannen kiekkoilijat enemmistössä, kärkipäässä eri ajanjaksojen pelaajia tasaisesti

NHL:ssä on viime vuosina pelannut enemmän suomalaisia kuin koskaan aiemmin, ja tämä näkyy myös listalla. Jos pelaajat jaottelee vuosikymmeniin pelaajan ensimmäisen NHL-kauden mukaan, hallitsee 2010-luku 37 pelaajallaan. 2000-luvulla aloittaneita on 23, 1990-lukulaisia 16, 1980-luvulla ensimmäistä kertaa NHL:ssä pelanneita 15 ja 1970-luvun debytantteja 5.

Ensimmäiseksi suomalaiseksi NHL-pelaajaksi laskettava Pentti Lund on ainoa 1940-luvun edustaja. 1950- ja 1960-luvuilla ei uusia suomalaisia NHL-pelaajia nähty. Aikajanan toisessa päässä 2020-luvun tulokkaista mukaan ehtivät Matias Maccelli, Anton Lundell ja Ukko-Pekka Luukkonen.

2010-luvun pelaajista suuri osa sijoittuu listan loppupäähän, mikä saattaa osittain johtua siitä, että urat ovat vielä kesken. Jos tarkastellaan listan 25 parasta pelaajaa, ovat 1980-, 1990-, 2000- ja 2010-lukujen debytantit tasoissa. Kaikki nämä vuosikymmenet ovat edustettuna kuuden pelaajan voimin. Risto Siltanen on yksinäinen 1970-lukulainen 25:n kärjessä.

Mikä riitti listalle ja mikä ei?

Ensimmäinen suomalainen NHL-maalivahti Markus Mattsson on 92 ottelullaan listan ainoa alle 100 NHL-peliä pelannut pelaaja. Mattssonin 21 voittoa on myös listan maalivahdeista pienin lukema. Kenttäpelaajista puolustaja Tapio Levon 107 peliä oli pienin luku, jolla paikka listalla irtosi.

Kenttäpelaajista vähiten pisteitä runkosarjassa on kerännyt 40 pisteen puolustaja Niko Mikkola. Listalle valituista hyökkääjistä sijalle 100 päätyneen Mikko Elorannan 76 pistettä oli pienin lukema. Sen lisäksi, että Elorannan 76 pistettä oli pienin hyökkääjän pistemäärä, jolla listalle päästiin, oli se myös Raimo Summasen tekemänä suurin, jolla jäätiin rannalle. Puolustajista Sami Lepistön 35 pistettä oli paras lukema, joka ei riittänyt listalle.

Ottelukohtaisella pistekeskiarvolla mitaten Aki Bergin 0,14 oli puolustajien matalin lukema ja pudotuspeleissä paremmin menestyneen Joel Kivirannan 0,17 hyökkääjien runkosarjasaldoista vaatimattomin.

Vähintään 50 ottelua pelanneista korkeimmalla ottelukohtaisella pistekeskiarvolla listan ulkopuolelle jäi 0,53 pisteen ottelutahdilla Iiro Järvi. Petteri Nummelinin 0,32 oli paras noteeraus rannalle jääneistä puolustajista.

Petteri Nokelaisen 245 runkosarjaottelua on korkein lukema listalta sivuutettujen joukossa. Karri Rämön 159 ottelua ja 60 voittoa ovat listan ulkopuolelle jääneiden maalivahtien kärkilukemia.

» Lähetä palautetta toimitukselle