NHL kohahti kesällä, kun entinen Montreal Canadiensin kapteeni Max Pacioretty kaupattiin Las Vegasiin. Muutamaa hetkeä myöhemmin Pacioretty allekirjoitti neljän vuoden sopimuksen Golden Knightsin kanssa. Sopimuksen arvo on vajaat 30 miljoonaa dollaria.
Nevadan osavaltiossa kotiottelunsa pelaava Golden Knights tarjoaa pelaajilleen lähes uniikin mahdollisuuden säästää rahojaan. Osavaltio ei kerää lainkaan osavaltioveroa, joten joukkueessa pelaavien pelaajien lompakkoon jää merkittävästi suurempi summa verotuksen jälkeen. Nevadan lisäksi samasta edusta pääsevät nauttimaan pelaajat, jotka pelaavat Floridassa, Teksasissa ja Tennesseessä.
Mihin suurin osa NHL-pelaajan palkasta katoaa?
NHL-pelaajien palkka ilmoitetaan usein bruttopalkkana. Iso osa bruttopalkasta katoaa kuitenkin veroihin, agenttimaksuihin ja muihin kuluihin. Nettopalkaksi jää useimmissa tapauksessa noin 30–45 prosenttia alkuperäisestä bruttopalkasta.
Verotus vie suurimman osan NHL-pelaajien palkoista. Yhdysvalloissa liittovaltion veroprosentti vaihtelee 30–40 prosentin välillä. Tämän lisäksi monet osavaltiot verottavat vielä osavaltion sisällä. Lisäksi Yhdysvalloissa pelaajat maksavat veroja myös vierasotteluissa. Kyseinen "jock tax" määräytyy toisessa osavaltiossa vietettyjen päivien mukaan.
Verotuksen lisäksi palkasta menee tietty osa agentti- ja eläkemaksuihin. Liiga kerää kaikkien pelaajien palkasta pienen osan. Sillä liiga turvaa itselleen vähintään 50 prosenttia koko kauden tuloista. Viime kausilla pelaajien palkoista on pidätetty noin 15 prosenttia, takaisin on tullut reilut kaksi prosenttia.
Hyvänä esimerkkinä toimii Los Angeles Kingsin keskushyökkääjä Anze Kopitar, joka kuittasi viime kaudesta yhteensä 13 miljoonaa dollaria. Kalifornian osavaltiossa pelaavalle Kopitarille jäi yllämainittujen kulujen jälkeen käteen reilut 3,9 miljoonaa dollaria. Samalla palkalla Dallas Starsissa pelaavalle hyökkääjälle Jamie Bennille jää käteen lähes kaksi miljoonaa dollaria enemmän.
Varainhoitoa nimenomaan NHL-pelaajille
Gavin Management Group on entisen NHL-hyökkääjän Stewart Gavinin perustama varainhoitoyhtiö, joka keskittyy ainoastaan NHL-pelaajien palveluun. Yli 800 ottelua NHL:ssä itse pelannut Gavin koki jo oman uran aikansa tarvetta yhtiölle, joka hoitaisi pelaajien raha-asioita ja turvaisi heidän omaisuutensa.
Tällä hetkellä Gavinin asiakkaisiin ei kuulu suomalaisia NHL-pelaajia. Pääosin asiakkaat tulevat Pohjois-Amerikasta, Euroopasta mukana on muutama tšekkipelaaja. Gavin Management Groupille työskentelevän suomalaisen Ville Ruokon tehtävänä on kartoittaa maanmiehistään mahdollisia asiakkaita yhtiölle.
− Suomalaispelaajat hyötyisivät siitä, että heidän kontaktinsa puhuisivat suomea. Yrityksemme tarjoaa palveluita laajalla säteellä Pohjois-Amerikassa, arkiasioista taloudenhoitoon. Luomme pelaajillemme turvallisen ympäristön suorittaa ammattiaan, Ruoko sanoo.
− Me pystymme auttamaan pankkitilien avaamisen kanssa, auton tai asunnon hankinnan kanssa, mutta tarjoamme samalla myös vero- ja vakuutussuunnittelua. Korvauksen koko riippuu siitä, mitä kaikkia palveluja pelaajat valitsevat omaan pakettiinsa.
Gavin Management Group tarjoaa pelaajille tarkkoja raportteja heidän rahankäytöstään. Vaikka iso osa bruttopalkasta katoaakin veroihin ja muihin maksuihin, ei kauden aikana pelaajilla ole valtavasti kuluja. Ruokon mukaan juuri kauden aikana säästetyt rahat voivat kasvaa merkittävästi vaikkapa viiden vuoden ajanjaksolla, jos ne osataan sijoittaa oikein.
Ammattiurheilijoiden veroasioita hoitava John Karaffa kertoo lakiasiantuntemusta tarjoavan Bloomberg Law-verkkosivuston haastattelussa, että urheilijoiden verohelpotukset eivät ole todennäköisiä tulevaisuudessa.
− Kukaan ei ole kongressissa innostunut auttamaan urheilijoita, eikä kansakaan osoita suurta sympatiaa urheilutähtiään kohtaan. NHL:ssa on vain kourallinen pelaajia, jotka pystyvät lisäämään tulojaan huomattavasti mainossopimusten kautta.
Yksilöllistä palvelua pelaajille
Tarkoituksena on mahdollistaa pelaajan 100-prosenttinen keskittyminen pelihommiin auttamalla häntä mahdollisimman hyvin jään ulkopuolella.
Ruoko kertoo Gavinin olevan mahdollisimman avoin hinnoittelustaan, jotta pelaajille jäisi positiivinen kuva yhtiön toiminnasta. Samalla Ruoko huomauttaa, että moni NHL-pelaaja käyttää yhä agenttiansa myös varainhoidossa ja arkielämän haasteissa. Agenttien korvaus, "agent fee", voi nousta yllättävän isoksi summaksi, eikä kenelläkään ole kovin tarkkaa tietoa siitä, mihin sopimus oikeasti velvoittaa.
Suomalaisen Obsido-varainhoitoyhtiön Olli Ahonen on samoilla linjoilla Ruokon kanssa siinä, että molempien yhtiöiden tavoitteena on tarjota pelaajalle tilanne, jossa hän voi keskittyä vain ja ainoastaan pelaamiseen.
− Palvelumme ovat yksilöllisiä ja kokonaisvaltaisia niin kansainvälinen verotus kuin lainsäädäntökin huomioon ottaen. Tarkoituksena on mahdollistaa pelaajan 100-prosenttinen keskittyminen pelihommiin auttamalla häntä mahdollisimman hyvin jään ulkopuolella.
Jack Johnson joutui vararikkoon − "Suomalaiset hoitavat asiansa hienosti"
Nykyisin Pittsburgh Penguinsia edustava puolustaja Jack Johnson on tienannut NHL-uransa aikana vajaat 42 miljoonaa dollaria. Neljä vuotta sitten mies löysi itsensä kuitenkin vararikosta.
Johnson päätti siirtää varainhoitonsa äitinsä Tina Johnsonin nimiin, ja sekava tilanne sai täten alkunsa. Äiti-Johnson sijoitti poikansa omaisuutta kalliisiin kiinteistöihin sekä arvokkaisiin kulkuneuvoihin ja rahoitti hankintoja korkeakorkoisilla lainoilla. Poika-Johnson ei ollut tietoinen kaupoista, ja uutiset lainojen laiminlyönneistä tulivat yllätyksenä.
Olli Ahosen mukaan suomalaispelaajat ovat tunnettuja siitä, että heidän raha-asiansa ovat kunnossa. NHL-pelaajien ympärillä pyörii kuitenkin paljon onnenetsijöitä ja bisnesideoita tulee myös pelaajien lähipiiristä ja sen ympäriltä. Ernst & Youngin tekemän tutkimuksen mukaan NHL-pelaajilta on kavallettu vuodesta 2004 lähtien lähes 70 miljoonaa dollaria. Ahosen mukaan rahojen kavallus on aito uhka NHL-pelaajille.
− Ikävä kyllä jonkin verran tosiaan tulee vastaan puhtaita huijausyrityksiä, joista monet saadaan kyllä kuulostamaan houkuttelevilta, mutta jotka usein tarkemmassa tarkastelussa paljastuvat "too good to be true" -tyyppisiksi kohteiksi.
− Vielä enemmän tulee vastaan erilaisia monimutkaisia sijoitusinstrumentteja, joiden potentiaaliset tai "luvatut" tuotot ovat yleensä äärimmäisen houkuttelevia, mutta riskejä ei tuoda sijoittajille esille avoimesti tai niitä väheksytään, mikä voi johtaa sijoittajan kannalta yllättävään ja ikävään lopputulokseen.
Ruoko korostaa ammattilaisen näkemyksen tärkeyttä yllämainituissa tilanteissa. Myös suomalaiselle asenteelle löytyy positiivisia puolia.
Toisaalta suomalaiset ovat myös sellaisia, että kontakteja ei välttämättä edes haeta tarkoituksella. Pääasiallisesti suomalaispelaajilla on homma hanskassa.
− Ehkä se suomalainen asenne on sellainen, että ei lähdetä mukaan mihinkään ilman tarkempaa selvittelyä. Toisaalta suomalaiset ovat myös sellaisia, että kontakteja ei välttämättä edes haeta tarkoituksella. Pääasiallisesti suomalaispelaajilla on homma hanskassa.
− Me katsomme tilanteen läpi ja annamme oman mielipiteemme idean kannattavuudesta. On tärkeää, että alan ammattilainen käy läpi ehdotuksen ja kertoo oman mielipiteensä asiakkaalle. Pelkästään se, että idea tuli kaverilta ei ole tarpeeksi hyvä syy lähteä mukaan.
Milloin pelaajien on syytä aloittaa rahojensa sijoittaminen?
Keskimääräinen NHL-pelaaja tienaa tilastojen mukaan 3,1 miljoonaa dollaria kaudessa ja hänen peliuransa kestää viisi kautta. Vaikka liigassa nähdäänkin Jaromir Jagrin kaltaisia teräsmiehiä, vain joka 25. pelaaja pelaa lopulta yli 1000 ottelua urallaan. Ennalta-arvaamaton laji voi aiheuttaa silmänräpäyksessä loukkaantumisen, joka päättää pahimmillaan pelaajan uran.
Nuorten pelaajien ajatuksissa raha-asiat voivat jäädä taka-alalle. Verotuksesta tai sijoittamisesta lukeminen jää usein kakkoseksi, kun vaa'an toisella puolella painavat ylimääräiset harjoitukset tai illanvietto seuratovereiden kanssa.
Ruokon mukaan pelaajat eivät ole kovin kiinnostuneita talousasioista tai varainhoidosta, vaan keskittyvät pääosin pelaamiseen. Hän korostaa pitkäaikaisen yhteistyön merkitystä pelaajan ja varainhoitoyrityksen välillä.
− Me koulutamme pelaajia talousasioissa jo hyvin nuoresta iästä lähtien. On erittäin tärkeää, että yhteistyö alkaa varhain ja kestää myös uran päättymisen jälkeen. Jos pelaajat aloittavat säästämisen tai varojen hallinnan jo uransa alkuvaiheilla, on heillä mahdollisuus säästää huomattavasti suurempi summa rahaa. Meidän tavoitteemme on taata pelaajille tilanne, joka mahdollistaa elämisen ilman töissä käymistä uran päättymisen jälkeen.
− Absoluuttista tai kaikille sopivaa oikeaa ajankohtaa on mahdotonta sanoa, sillä pelaajien henkilökohtaiset tilanteet vaihtelevat. NHL-pelaajien olisi luonnollisesti hyvä aloittaa oman talouden suunnittelu (johon kuuluu mukaan myös säästäminen ja uran jälkeiseen elämään valmistautuminen) mahdollisimman aikaisin. Mitä aikaisemmin suunnittelun aloittaa, sen todennäköisemmin haluttu tavoite yleensä myös toteutuu.
NHL tai pelaajayhdistys NHLPA eivät valista nuoria pelaajiaan talousasioissa. Se jää lähipiirille, agenteille ja varainhoitoyhtiölle. Ruoko ja Ahonen korostavat yhteistyön tärkeyttä pelaajan ja varainhoitoyhtiön kanssa − uran alusta sen loppuun ja vielä sen jälkeenkin.
Suomalaisten NHL-pelaajien määrä on ollut viime vuosina nousussa, mikä tarkoittaa samalla enemmän asiakkaita varainhoitoyhtiöille. Ahonen kuvailee kilpailutilannetta Suomessa terveeksi.
− Asiakasrajapinnassa toimivat Jani Nikko ja Petteri Nokelainen ovat erittäin onnellisessa asemassa, koska jo toisen kerran elämässä harrastuksesta on tullut työ, joskaan meille tämä ei ole työtä, vaan enemmänkin elämäntapa.
Jutussa käytetty apuna: