Pelaajat myöntävät: Power Breakin tehokkaampi hyödyntäminen parantaa pelin laatua

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Näin paljon irtolunta lähti jäältä Yhdysvaltojen ja Norjan välisessä ottelussa.
Kuva © Tiia Mahkonen
Pelin laatua voidaan parantaa yksinkertaisella keinolla, joka parhaassa tapauksessa innostaa myös eri seurojen junioripelaajia.

"Power break, mainoskatko."

Tämä lausahdus kuultiin U18 MM-kisoissa yhdeksän kertaa yksittäisen ottelun aikana, kolme kertaa jokaisessa erässä. Toimitsija-aitiossa näkyvä sekuntikello laskee aikaa 80 sekunnista alaspäin. Se saattaa turhauttaa osaa yleisöstä, mutta TV-lähetyksessä näkyvien mainosten lisäksi tällä tauolla on toinenkin merkitys pelille.

Pelattiin otteluita sitten Espoossa tai Vantaalla, mainoskatkon alkaessa toistakymmentä nuorta tulee jäälle ja poistaa jään pintaan kerääntyneen lumen, jolloin kenttä on puhtaampi siinä vaiheessa, kun peli jatkuu.

− Meillä oli tarkat ohjeet, ja tehtävä oli helppo suorittaa, jäätiimiin kuulunut ja finaalin aikana ottelun vapaaehtoisena palkittu Lenni taustoitti.

Hän myönsi, ettei hänellä ollut kokemusta vastaavista tehtävistä ennen kisoja.

Katkojen määrä vaihtelee eri sarjojen välillä. Esimerkisi Suomen junioriotteluissa mainoskatkoja ei ole, mutta Liigassa ja Mestiksessä niitä on kaksi erää kohden. Samoin kaksi katkoa on Yhdysvaltojen maajoukkueen peleissä kauden aikana. Kanadan junioriliigoissa määrä vaihtelee televisiointien mukaan.

− Siinä saa pienen levähdystauon, ja se auttaa aina, Suomen hyökkääjä Emil Hemming totesi.

Siihen on helppo yhtyä, vastaahan mainoskatkon pituus noin kahta täysivauhtista vaihtoa pelin sujuessa ilman vihellyksiä. Joukkueen tähtipelaajien voi olla helpompi tulla jäälle myös katkon jälkeen, vaikka olisivat vetäneet kovan täysimittaisen vaihdon juuri ennen sitä.

Kentän putsaamisella on oma vaikutuksensa peliin. Jarmo Kekäläinen toi asian esiin Ilta-Sanomien haastattelussa puolitoista vuotta sitten työskennellessään vielä tuolloin Columbus Blue Jacketsin GM:nä. 

– Puhuin peleissä kaikille, että katsokaa kuinka paljon tuota lunta lähtee. Se ei voi olla vaikuttamatta peliin ihan helvetisti, kun se saadaan jäältä pois.

Arvokisoissa jään putsausta tehdään NHL-tyyliin. Sen sijaan esimerkiksi Suomen sarjoissa kentän putsaaminen on melko laiskan näköistä kohdistuen vain pariin kriittiseen kohtaan jäällä.

Kun pelaajilta kysyy asiasta, he yhtyvät Kekäläisen tuolloin esittämään lausuntoon. Varmuudeksi mielipiteitä on hyvä hakea sekä eurooppalaisesta että pohjoisamerikkalaisesta kulttuurista.

− Totta kai se auttaa, että lunta ei ole edessä, ei jää kiekko mihinkään kiinni. On paljon kivempaa pelata, kun lunta ei ole niin paljon, Hemming mainitsee.

− Näen, että se parantaa pelin laatua. Pelistä tulee puhtaampaa, sillä joskus jäähileen määrän kasvaessa ei ole mahdollista tehdä sulavimpia suorituksia, kommentoi puolestaan Yhdysvaltojen hyökkääjä Max Plante.

Pelin laatua kotimaisessa sarjassa saatetaan kritisoida usein, mutta on olemassa hyvin yksinkertainen tapa parantaa sitä. Jokaisella joukkueella on varmasti tarvittava määrä junioreita, jotka voivat innolla tulla jäälle ajamaan irtolumia pois.

» Lähetä palautetta toimitukselle