Patrik Laine ja Winnipeg Jets pääsivät kuin pääsivätkin yhteisymmärrykseen jatkosopimuksesta noin viikko ennen uuden kauden alkua. Kahden vuoden jatkosopimus on arvoltaan 13,5 miljoonaa dollaria, mikä vaikuttaa Jetsin palkkakattoon 6,75 miljoonaa dollaria kaudessa.
Jatkoajan NHL-toimittaja Riku Isokoski ottaa suomalaistähden uuden sopimuksen tarkempaan käsittelyyn.
Millainen historia Laineella on Jetsissä ja NHL:ssä?
Laineen syksyllä 2016 alkanut NHL-ura on ollut jatkuvaa suurennuslasin alla pelaamista. Laine lunasti roolinsa Jetsin supertähtenä jo heti uransa ensimmäisissä otteluissa 18-vuotiaana, ja Tappara-kasvatin otteita on seurattu herkeämättä niin Kanadassa kuin Suomessakin.
Avauskaudellaan 2016−17 Laine laukoi 36 maalia, mikä oli toiseksi korkein tulokaspelaajan maalimäärä sitten Aleksandr Ovetškinin ja Sidney Crosbyn tulokaskauden 2005−06. Laineen harmiksi ennen häntä NHL:ään varattu Auston Matthews pisti samalla kaudella vielä paremmaksi 40 maalilla.
Seuraava kausi oli Laineelta lopullinen läpimurto parhaimpien maalintekijöiden joukkoon, sillä hän sijoittui koko runkosarjan maalitilaston toiseksi 44 osumalla. Tämän vuosituhannen paras maalintekijä ja tuleva Stanley Cup -voittaja Ovetškin pisti paremmaksi 49:llä. Konferenssifinaaleihin päättyneissä pudotuspeleissä Laine osui viidesti.
Viime kauden alku oli Laineelta huikaisevaa tykitystä, sillä marraskuun loppuun mennessä hän johti NHL:n maalitilastoa 21 maalilla. Laineen kauden kohokohta oli ottelu St. Louis Bluesia vastaan kyseisen kuun 25. päivä, kun hän onnistui maalinteossa viisi kertaa. Kauden loppupuolisko oli Laineelta erittäin huono, ja verkko heilui vain yhdeksän kertaa 58 ottelussa.
Miten tämä sopimus asettuu seuran sopimusrakenteeseen ja palkkakattoon? Mitä tärkeitä sopimuksia Jetsillä on solmittavana lähitulevaisuudessa?
Mennyt kesä on ollut täydellisen sekasorron aikaa Manitobassa. Vielä viime kaudella näytti, että Jets olisi ajautumassa palkkakatto-ongelmiin, mutta kesän tapahtumat sekoittivat GM Kevin Cheveldayoffin pakan perusteellisesti. Palkkakattonäkökulmasta tärkeimmät muutokset tapahtuivat joukkueen puolustusosastolla, kun Jacob Trouba ja Tyler Myers jatkoivat uusiin maisemiin ja Dustin Byfuglienin sopimus jäädytettiin miehen vetäydyttyä puntaroimaan uransa jatkoa.
Yhtäkkiä Jets oli tilanteessa, jossa sillä oli pitkälti yli 20 miljoonaa dollaria vapaata palkkatilaa. Laineen lisäksi joukkueen toisen tähtihyökkääjän Kyle Connorin jatkosopimusneuvottelut ovat olleet vaikeat, eikä hän ole vieläkään päässyt sopimukseen Jetsin kanssa. Laineen sopimuksen jälkeen Jetsillä on tilaa palkkakatossa Connoria varten vajaat 14,8 miljoonaa dollaria.
Tällä hetkellä Byfuglienin tilanne luo ongelman Jetsissä. Jos 34-vuotias jättiläinen päättääkin tehdä paluun, hänen sopimuksensa syö palkkakattoa 7,6 miljoonan dollarin edestä. Byfuglienin tilanne huomioiden Jetsillä olisi siis Connoria varten vapaana reilut 7,2 miljoonaa dollaria. Tilanne muuttuu erilaiseksi, jos Byfuglien ilmoittaa lopettamisestaan, mutta tämän skenaarion vaikutukset palkkakattoon eivät ole vielä tiedossa.
Tilanne ei kuitenkaan ole täysin yksioikoinen. Jetsin puolustus revittiin lähes täysin palasiksi kesällä, eikä se ole tällä hetkellä missään nimessä mestaruutta tavoittelevan joukkueen tasoinen. GM Cheveldayoff on käytännössä pakotettu vahvistamaan puolustusta, erityisesti oikealta puolelta laukovalla pelaajalla. Tätä varten Jetsillä on oltava palkkatilaa hankintoja varten.
Laineesta tuli tämän sopimuksen myötä Jetsin toiseksi parasta kausipalkkaa nauttiva pelaaja kapteeni Blake Wheelerin jälkeen. Joukkueen seuraaviksi tärkeimpiin pelaajiin, eli hyökkääjä Mark Scheifeleen, puolustaja Josh Morrisseyyn ja maalivahti Connor Hellebuyckiin, verrattuna Laineen kausipalkka on pyöreät puoli miljoonaa dollaria kalliimpi mutta sopimus selvästi lyhyempi.
Avainpelaajansa Jets on siis kiinnittänyt Connoria ja Lainetta lukuun ottamatta pitkäksi aikaa, eli seura ei ole lukuisten tärkeiden sopimusneuvottelujen äärellä. Mikäli Jets kiinnittää Connorin useaksi vuodeksi, merkittävin tulevaisuuden sopimusneuvottelu on jälleen Laineen kanssa. Mahdollisuus seuraavan jatkosopimuksen tekemiselle aukeaa tämän kauden päätyttyä.
Miten vertaisit sopimusta vastaavien pelaajien sopimuksiin?
Todennäköisesti tärkein vaikuttaja Laineen sopimuksen syntymiselle oli Calgary Flamesin ja Matthew Tkachukin kaksi päivää aiemmin solmima kolmen vuoden ja 21 miljoonan dollarin arvoinen jatkosopimus, johon puolestaan vaikutti Brayden Pointin jatkosopimus Tampa Bay Lightningin kanssa. Laitahyökkääjien sopimusvertailussa Laine ei enää pystynyt vaatimaan Toronto Maple Leafsin Mitch Marnerin saamaa palkkamäärää, kun Tkachuk suostui seitsemän miljoonan dollarin kausipalkkaan.
"pelaajan ja seuran välillä on kuitenkin niin paljon epävarmuustekijöitä, että riskikertoimet pudottivat palkkaa maltillisemmaksi"
Laineen uusi sopimus vertautuu erittäin hyvin Tkachukin sopimukseen. Merkittävin ero Laineen sopimuksessa on tietysti vuotta lyhyempi kesto, jonka takia suomalaisen kausipalkkakin on 250 000 dollaria edullisempi. Niin ikään syksyllä 2016 NHL:ssä aloittanut Tkachuk ei ole aivan kyennyt iskemään tulosta Laineen tahtiin, mutta kokonaisvaltaisessa pelaamisessa Tkachuk on Lainetta parempi.
Näyttöjensä puolesta Laine olisi aivan hyvin voinut vaatia vähintään seitsemän miljoonan dollarin kausipalkkaa kahden vuoden sopimukseensa. Tässä tapauksessa pelaajan ja seuran välillä on kuitenkin niin paljon epävarmuustekijöitä, että riskikertoimet pudottivat palkkaa maltillisemmaksi.
Toisaalta Laineen sopimuksen jälkimmäisen kauden 7,5 miljoonan dollarin palkka tarkoittaa sitä, että se on hänen seuraavan Jets-sopimuksensa keskiarvopalkka, tai muuten Laine pääsee rajoittamattomaksi vapaaksi agentiksi. Tkachukin vastaava summa on tasan yhdeksän miljoonaa dollaria.
Mitä mieltä olet tämän sopimuksen onnistumisesta pelaajan ja seuran kannalta?
Sopimusta voisi kuvailla torjuntavoitoksi sekä pelaajan että seuran kannalta. Laine sai haluamansa siltasopimuksen, josta tuli vain kahden vuoden pituinen. Palkassa Laine joutui selvästi antamaan periksi Jetsille, mutta seurassa vallitsevan tilanteen huomioiden sopimuksen pituus näyttäisi olleen Laineelle merkityksellisempi asia.
Ehdottoman positiivinen asia Laineen ja Jetsin sopimusvääntö huomioiden oli se, että sopimus syntyi ennen kauden alkua, eikä Laineen tarvitse viettää syksyä kotipuolessa, kuten William Nylander vuosi takaperin. Ainekset tällaiseen tilanteeseen olivat kuitenkin olemassa, sillä Laine on julkisesti ilmaissut tyytymättömyytensä etenkin valmennuksen toimintaan Jetsissä.
"tuoreen sopimuksen halpa hinta ei estä välittömien kauppaspekulaatioiden käynnistymistä"
Viime kauden lopun surkeat esitykset johtivat tilanteeseen, jossa Jets ei ollut enää valmiina tarjoamaan Laineelle pitkää ja rahakasta jatkosopimusta. Jets tarvitsee nyt Laineelta lisää näyttöjä ja luottoa siihen, että hänelle voi jo mahdollisesti ensi kesänä sorvata useiden kymmenien miljoonien arvoisen jatkosopimuksen.
Suuremmat setelit jäävät kuitenkin odottamaan itseään, jos Laine ei ryhdistäydy viime kaudesta ja ala osoittamaan merkkejä korvaamattomuudesta. Mikäli tutut ongelmat peluutuksen ja yhteisten kemioiden löytämisessä ketjukavereiden kanssa jatkuvat, on Laine uponnut vaaleita hiuksiaan myöten kanadalaiseen rämeeseen. Ainakaan tuoreen sopimuksen halpa hinta ei estä välittömien kauppaspekulaatioiden käynnistymistä.