Tampere Cup osoitti, että Ilves ei kaadu tällä kaudella maalivahteihinsa

LIIGA / Artikkeli
Kolmatta kauttaan Ilveksessä torjuva Jakub Málek on valmis Ilveksen ykkösvahdiksi.
Kuva © Juuso Koro / @juusokuvaa

Ilves voitti perjantaina Tapparan voittomaalikilpailun myötä 2–1, mutta hävisi lauantain turnausfinaalin sveitsiläiselle HC Davosille 1–3. Nähdyn perusteella ei voida vielä liikoja ounastella, mutta joitakin asioita kauden avannut turnaus antoi kuitenkin jo ymmärtää.

Jos viime kaudella Ilveksen maalivahtipeli sakkasi, niin nyt näyttää siltä, että alkavalle kaudelle sillä onkin vahva maalivahtikaksikko. Kolmatta Ilves-kauttaan pelaava tšekkiläinen Jakub Málek näytti perjantaina Tapparaa vastaan, että hän on ottamassa nyt ne ratkaisevat askeleet NHL:ään.

Tappara myllytti Ilveksen päässä ja loi Wisehockeyn mukaan maaliodottamaa 2,78 osuman verran, mutta onnistui ohittamaan 23 kertaa torjuneen Málekin vain kertaalleen. New Jersey Devils lainasi Málekin Ilvekseen vielä täksi kaudeksi. Málek on valmis Ilveksen ykkösmaalivahdiksi.

Erityisen mielenkiintoinen näky oli lauantaina Davosia vastaan maalille komennettu Málekin maanmies Dominik Pavlát, 24. Hän pelasi Ilveksessä ensimmäistä kertaa ja jätti paljon hyviä laatulupauksia tulevasta. Jos Vadim Žerenko (2021), Málek (2022) ja Jonas Gunnarsson (2023) olivat ensimmäisessä harjoituspelissään äärimmäisen epävarmoja, ei Pavlátilla ollut moisesta oireesta jälkeäkään.

Kenttäpelaajissa vanhassa vara parempi – toistaiseksi

Ketju Eemeli SuomiAdam NajmanJens Lööke vaikutti Tappara-pelissä tupsukorvien liukkaimmalta ja vaarallisimmalta hyökkäysyhdistelmältä, tosin pitkälti Suomen erittäin vahvan pelin ansiosta. Kymmenennen kautensa Ilveksen edustusjoukkueessa aloittanut Suomi palasi kesätauolta silminnähden energisenä. Hän pelasi vain Tappara-ottelussa.

Entuudestaan tutut Ilves-pelaajat olivat ylipäätään paremmin pelissä kiinni ja uskalsivat käyttää vahvuuksiaan rohkeammin, kuten harhautuksiaan esitellyt Šimon Stránský. Hän iski Tapparaa vastaan voittomaalikilpailussa kaksi maalia. Davosia vastaan Stránský sen sijaan epäonnistui rangaistuslaukauksessa.

Juuso Könösen rymistelystä jäi näkemys, että mies nostaa tasoaan takaisin tutulle vaatimustasolleen vaikean viime kauden jälkeen. Osuipa Könönen samaan syssyyn Tapparan verkkoon Ilveksen kauden ensimmäisellä laukauksella.

Uusista hyökkääjistä Kalle Väisänen, Joonas Nättinen ja Erik Borg tunnustelivat vielä rooliaan joukkueessa. Kasper Björkqvist ei ollut kentällä vielä Tampere Cupissa.

Puolustajien uusista nimistä Daniel Gazda pelasi pirteästi. Miehen luistelu ja laukaus ovat kehittyneet sitten viime näkemän. Keväällä 2022 Ilveksessä kiekkoillut tšekkiläinen kellotti lauantaina Ilveksen kenttäpelaajista selvästi isoimman peliajan, 23.34.

Jens Löökeä kaavaillaan Ilveksen kärkihyökkääjäksi. Viime kaudella ruotsalainen täräytti Sportissa 42 ottelussa 17+18=35 pistettä.
Kuva © Juuso Koro / @juusokuvaa

Liuta uusia juniorikasvoja

Ilves marssitti Davos-finaalipeliin liudan uusia kasvoja. Puolustajat Arttu Niskanen ja Jesse Hietanen sekä hyökkääjät Nooa Lamu ja Iivari Heikkinen pelasivat ensimmäisen ottelunsa Ilveksen edustusjoukkueessa.

Eemil Laurell sen sijaan pelasi Tampere Cupin kummassakin pelissä ja oli nuorista näkyvin. Viime kaudella U20 SM-sarjassa 25 maalia tehneellä Laurellilla vauhtia ja tekniikkaa riittää, mutta vääntövoimaa hän tarvitsee vielä lisää.

Joukkuepelillisen annin puolelta myöhäisillan paikallisottelu oli kaikkiaan intensiivinen taistelupeli niin Ilvekseltä kuin Tapparaltakin. Se oli jopa hämmentävän kiihkeä elokuun puolivälin kamppailuksi, vaikka syöttöjen laatu olikin normaalia harjoituspelitasoa. Pelin hallinta oli vaihteli pitkin peliä, mutta Ilveksellä ote oli enemmänkin ottelun ensimmäisellä puoliskolla.

Davosia vastaan Ilves oli vastaanottavana osapuolena kaksi ensimmäistä erää. Päätöserässä Ilves haastoi laadukasta sveitsiläisjoukkuetta jo tosissaan, mutta ei päässyt 1–3-kavennusta lähemmäs. Ilves voitti päätöserän laukaukset selvin lukemin 30–14.

Ilveksen harjoituspelit jatkuvat ensi perjantaina kotipelillä KalPaa vastaan. Viikkoa myöhemmin valmistavat ottelut päättyvät TPS-vierasotteluun. Torstaina 5. syyskuuta alkaa tamperelaisjoukkueen CHL-kausi ja keskiviikkona 18. syyskuuta Liiga-taival.

» Lähetä palautetta toimitukselle