Tuore Ilves-kasvo Adam Najman haluaa johtaa peliä − "Tiedän, että luvassa on paljon luistelua"

LIIGA / Haastattelu
Adam Najman pääsi debytoimaan Ilveksessä Hakametsän jäähallissa. Kuvituskuva.
Kuva © Samuli Huikuri
Ilveksen taitava tšekkihyökkääjä Adam Najman oli tyytyväinen joukkueensa esitykseen Tampere Cupissa. Pitkästä pelitauosta huolimatta Najman pääsi osoittamaan oveluutensa hyökkäyspäässä. Erityisesti Tampereella toistaiseksi vietetystä ajasta rauhalliselle persoonalle ovat jääneet mieleen seikkailut maanmiesten kanssa sekä ensimmäinen voitto Tapparasta.

Ilves paketoi Tampere Cupinsa lauantain tappioon sveitsiläiselle HC Davosille lukemin 1−3. Lukemista huolimatta tupsukorvien tuore hyökkääjävahvistus Adam Najman oli tyytyväinen ottelun ja samalla koko viikonlopun antiin.

− Pelasimme näinä päivinä varsin hyvin. Ottelut näyttivät meille, missä menemme tällä hetkellä joukkuepelin osalta. Katsomme varmasti jonkun verran videoita tämän jälkeen ja otamme niistä opiksemme. Olisimme tietysti halunneet voittaa turnauksen, mutta voimme kuitenkin olla tyytyväisiä.

Olisimme tietysti halunneet voittaa turnauksen

Ilves päihitti perjantain välierässä paikallisvastustaja Tapparan voittomaalinkilpailun jälkeen 2−1 ja lauantain finaalissa, kuten todettua, sveitsiläisvieras oli etevämpi iskettyään kiekon kolmesti ohi Ilves-maalilla debytoineen Dominik Pavlátin.

− Puolustimme ihan hyvin. Tänään päästimme kolme maalia, mutta takaiskut johtuivat muun muassa virheistä siniviivalla. Puolustusalueen puolustuspelimme oli toimivaa. Pelasimme otteluiden loput myös hyvin ja meillä oli maalipaikkoja loppuhetkillä, keskushyökkääjä Najman kertasi.

Maltillisesti kohti uutta haastetta

Ensimmäistä kertaa urallaan kotimaansa ulkopuolella seurajoukkueessa pelaava 23-vuotias Najman on tottunut tekemään pisteitä. Viime kaudella Tšekin pääsarjan Liberecissä syntyivät runkosarjatehot 12+33=45 yhteensä 49 ottelussa. Yhdeksään pudotuspelimittelöön Najman nakutti 1+5=6 pistettä. Tuoreeltaan Tampere Cupin päätyttyä mies ei ollut järin vakuuttunut omasta tekemisestään tupsukorvien alkutaipaleella.

− Enpä tiedä. Nämä olivat kaksi ensimmäistä peliä moneen, moneen kuukauteen. Toivottavasti pelini löytyy ajoissa, mutta ensimmäisissä mittelöissä aina jokin menee hyvin ja jokin huonosti. Juuri tästä syystä pelaamme harjoitusotteluita, totesi Najman ja muistutti, että Ilves pelasi kuitenkin kahta eurooppalaista huippujoukkuetta, Tapparaa ja HC Davosia vastaan.

Hyökkäyspään teot ovat kuitenkin pelissä se osa-alue, jossa Najman haluaa roolia saada ja ottaa. Viikonloppuna hänen kanssaan samassa vitjassa molemmat pelit pelasi ruotsalainen Jens Lööke. Toisella laidalla vuorottelivat Eemeli Suomi ja Samuli Ratinen ottelun per mies.

− Haluan olla pelintekijä ja toivon, että taitoni pääsevät esiin kauden aikana. Meillä oli Tampere Cupin otteluissa pari paikkaa ketjuni kanssa. Jos saamme jatkaa yhdessä uskon, että kemiamme paranee huomattavasti ja opimme tuntemaan toistemme liikkeet jäällä.

Jalat käyvät, suu ei ainakaan aluksi

Hyökkääjällä oli varsin voimakas vainu siitä, millaiseen sarjaan hän on tupsahtanut. Liigassa täytyy jalkojen liikkua.

− Tiedän, että luvassa on paljon luistelua! Juuri siksi halusin tulla tänne kehittymään pelaajana. Sen näkee sitten, miten kausi lähtee rullaamaan.

Varsin seesteiseltä ihmiseltä vaikuttava Najman ei ole joukkueensa pukukopissa se tyyppi, joka alkaa ensimmäisenä aukoa suutaan ja heittää huulta ympäriinsä.

− Olen aluksi varmaan melko hiljainen kaveri, mutta kun tutustun porukkaan, niin alan kyllä puhua enemmän. Joukkueessamme on paljon maanmiehiäni ja se on auttanut minua nyt alussa paljon. Jätkät näyttivät minulle kaupunkia ja he ovat kertoneet paljon juttuja. Olemme käyneet ajeluilla ympäriinsä. He ovat huipputyyppejä ja on upeaa, että he ovat täällä.

Jätkät näyttivät minulle kaupunkia ja he ovat kertoneet paljon juttuja

Tamperelaisten sopimuspelaajina on tällä haavaa Najmanin lisäksi kuusi Tšekin kansalaista. Hyökkäyksessä on Ilveksessä jatkavat Šimon Stránský ja Ondřej Kos, puolustuksessa operoi paluumuuttaja Daniel Gazda ja maalivahtiosastolla on peräti kolme tšekkiä: tamperelaisyleisölle tuttu Jakub Málek, uusi huippuveskari Pavlát sekä nuori Martin Fajmon. Ulkomaalaisia on lisäksi kaksi: ruotsalaishyökkääjät Lööke ja Erik Borg.

− Kävimme erään järven rannalla, ja tykkäsin kävellä luonnossa. Grillasimme tšekkiläisten pelaajien sekä heidän tyttöystäviensä kanssa ja se oli aika hienoa, Najman tunnelmoi.

Tampere Cupin kohokohta oli jo perjantai-iltana pelattu kauden ensimmäinen kohtaaminen paikallisvastustaja Tapparan kanssa. Tuoreella Ilves-vahvistuksella on mietteensä kirvesrintojen varalle.

− Se oli hyvä peli ja vastus oli kova, mutta me voitimme. Pelaamme heitä vastaan kuusi kertaa runkosarjassa ja toivottavasti voitamme jokaisen niistä otteluista, Najman täräytti.

» Lähetä palautetta toimitukselle