Seesteinen Tappara-pakki Daniel Brickley uskoo luottamuksen ja hauskanpidon voimaan − "Jos pelaamisesta ei nauti, ei voi pelata hyvin"

LIIGA / Haastattelu
Daniel Brickley tuo kokoa Tapparan puolustukseen, mutta hän on myös hyvä kiekollisena.
Kuva © Juuso Koro / @juusokuvaa
Urallaan paljon nähnyt jykevä puolustaja Daniel Brickley haluaa olla Tapparassa luotettava joukkuekaveri. Hän uskoo pystyvänsä parhaimpaansa, kunhan hän pysyy rauhallisena ja keskittyy uuden ympäristön tuomiin yksityiskohtiin.

Daniel Brickley, 29, on saanut muutaman ottelun vyölleen uudessa seurassaan Tapparassa. Tampere Cupista jäi käteen niukka tappio Ilvekselle ja suurinumeroinen voitto HIFK:sta. Yhdysvaltalaispakki on päässyt hallitsevan suomenmestarin kyytiin vähitellen.

− Näin alussa on paljon uusia asioita opiskeltavaksi ja opittavaksi, joten tilanne vaatii totuttelua. Mikään ei ollut ensin tutttua − kaupunki, areena, pelikaverit tai valmentajat. Kaikki tämän huomioon ottaen, homma on mennyt aika hyvin ja olen tuntenut oloni hyväksi.

Brickley ei lähde paukuttelemaan henkseleitään saapuessaan uuteen ympäristöön, vaikka mies on kiekkoillut mitä hienoimmissa paikoissa. Puolustaja haluaa olla luotettava joukkuekaveri.

− Jokainen lähestyy uusia ympyröitä eri tavalla. Itse olen hiljaisempi tyyppi, joka yrittää ensin sopeutua ja oppia esimerkiksi pukukopin säännöt ja valmentajat. Haluan osoittaa, että välitän myös siitä, mitä jäällä tapahtuu. Välitän peleistä sekä harjoituksista. Olen täällä voittaakseni, joten haluan muiden tietävän, kuinka paljon kaikki tämä merkitsee. Yritän työmoraalillani osoittaa, että kuulun tänne.

Tapparan urheilupäällikkö Antti Tuomenoksa kertoi Brickleyn sopimustiedotteessa, että tamperelaiset yrittivät saada miehen riveihinsä jo kaudeksi 2022−23, joten hän on arvatenkin haluttu palanen ryhmään.

HIljaa hyvä tulee

Tampere Cup oli vasta alkusysäys kirvesrintojen liigakaudelle 2024−25. Rikard Grönborgin päävalmentama ryhmä keskittyi vielä juonimaan omia kuvioitaan tulevan varalle.

− Joukkueena tavoitteemme oli oppia pelitapaamme ja saada asioita toimimaan jään tasolla. Peräkkäisten päivien pelit myös mallaavat hyvin kauden kulkua, jolloin tällaisia tilanteita tulee jatkuvasti vastaan. Yritämme myös päästä siihen mielentilaan, että olisimme parempia erä ja vaihto kerrallaan siinä, mitä valmentajat meiltä haluavat, Brickley virkkoo.

Isokokoinen, mutta hyvin liikkuva pakki pyrkii siihen, että hän tulee päivittäin hallille hymy huulillaan.

− Haluan osoittaa joukkuekavereilleni, että minun kanssani on hyvä pelata. Haluan näyttää kykyni pelaajana sekä sen, että haluan pelaamisen olevan hauskaa. Jos pelaamisesta ei nauti, ei voi pelata hyvin.

Daniel Brickley arvottaa tekemisessään puolustuspelitekoja.
Kuva © Juuso Koro / @juusokuvaa

Puolustajan tehtävä on ensisijaisesti puolustaa. Vaikka Brickley on viime kausilla Ruotsissa pelatessaan tehnyt hyviä pisteitäkin, mutta hän ei haihattele hyökkäyssuunnan ralleista. Viime kaudella yhdysvaltalainen teki SHL:n MODOssa 52 runkosarjaottelussa 4+13=17 pistettä.

− Yritän toimia puolustussuuntaan oikein sekä tarjota hyvät ensimmäiset syötöt joukkuekavereilleni. Jos pystyn tekemään joitain hienoja juttuja, niin se on mahtavaa, mutta se ei ole olennaista minulle. Puolustuspeli ja joukkueen luottamus ovat ykkösasioita.

191-senttisellä ja 101-kiloisella Brickleyillä on ainakin raamit kunnossa sitä varten, että vastustajia voi siirrellä maalinedustalta sivummalle.

Mestaritkin tekevät virheitä

Vaikka lauantainen HIFK-ottelu oli puolustajan näkökulmasta haastava, ei Brickley usko, että hänen omassa pelissään on isomman remontin tarvetta.

− En usko, että pelissäni on mitään tiettyä yksityiskohtaa, jota minun täytyisi kehittää muita enemmän. Haluan tulla paremmaksi kaikessa. Tietysti, jos puolustan hyvin, niin varmaankin saan enemmän peliaikaa, joten keskityn siihen. 

Brickley on aikuisiällä pelannut SHL:ssä, HockeyAllsvenskanissa, NHL:ssä, AHL:ssä, ECHL:ssä ja yliopistosarja NCAA:ssa. Uusi ympäristö tuo mukanaan aina uudet haasteet.

− Uudessa joukkueessa on aina uudet valmentajat, jotka vetävät uudenlaisia harjoituksia ja asettavat uusia odotuksia. Niihin yltäminen tehnee minusta paremman pelaajan ryhmälleni joka tapauksessa. Olen innoissani tästä mahdollisuudesta, puolustaja hehkuttaa.

Uudessa joukkueessa on aina uudet valmentajat, jotka vetävät uudenlaisia harjoituksia ja asettavat uusia odotuksia

Persoonana hillitty Brickley tiedostaa sen, että kauden aikana sattuu ja tapahtuu kaikenlaista. Tapahtumien edessä maltti on valttia.

− Yritän pysyä rauhallisena. Tietyissä tilanteissa on oltava rauhallinen, jotta voi voittaa. Jokainen tekee tietysti välillä huonoja päätöksiä ja virheitäkin. Omiin tulee helppoja maaleja ja niin edelleen, mutta yritän pitää itseluottamukseni kasassa ja uskon, että pääsemme joukkueena vaikeuksien yli. Pyrin tuomaan työmoraalia ja kokemusta arkeemme. Täällä tietysti on jo valmiiksikin paljon kokeneita pelaajia.

Brickley pääsi Minnesota Staten yliopistoa edustaessaan pukemaan maajoukkuepaidan ylleen kevään 2017 MM-kisoissa. Viidessä mittelössä hän ei tehnyt tehopisteitä, mutta arvokisapaikka kertoo silti omaa kieltään.

− Olen saanut pelata muutamia MM-kisaotteluita mahtavien pelaajien kanssa, joten yritän ammentaa niistä kokemuksista Tapparassa. Viisi vuotta sitten pääsin käymään NHL:ssä ja olen ylpeä siitä matkasta, jonka olen sieltä kulkenut tähän pisteeseen. En halua opettaa ketään, mutta jos luotat prosessiin, pystyt saavuttamaan asioita.

Ruotsissa HockeyAllsvenskanin mestaruuden voittanut yhdysvaltalainen tietää tamperelaisjoukkueen menestyshistorian. Hän uskoo olevansa hyvä palanen kokoonpanoon.

− Pystyn näyttämään joukkueelleni, että päivittäisellä työnteolla yhdessä pääsemme jonnekin kauden päätteeksi. Toivottavasti se on jotain upeaa. Saa nähdä, Brickley päättää.

» Lähetä palautetta toimitukselle