Lauantaina CHL-finaalissa Tapparan kohtaavan Luleå HF:n koti sijaitsee Pohjois-Ruotsissa Luulajan kaupungissa, jossa seura perustettiin vuonna 1977. Seura syntyi, kun IFK Luleån ja Luleå SK:n jääkiekko-osastot yhdistettiin.
Ensimmäisellä kaudellaan luulajalaiset pelasivat sponsorilta saadulla nimellä GroKo Hockey ja vuodesta 1979 eteenpäin Luleå HF:n nimellä.
Luleå kuului tuolloisen toiseksi korkeimman sarjatason Division I:n kärkiseuroihin usean kauden ajan. Pääsarjatasolle se nousi vuonna 1984 voitettuaan finaalissa Hammarbyn.
Joukkue on pysynyt siitä lähtien korkeimmalla tasolla ja on kolmanneksi pisimpään siellä pelannut Färjestad BK:n ja Brynäs IF:n jälkeen. Edellä mainitut ovat kumpikin pelanneet pääsarjassa sen perustamisesta asti eli vuodesta 1975.
Pitkästä jaksostaan pääsarjassa huolimatta Luulajassa on ainoastaan kerran päästy nauttimaan Ruotsin mestaruudesta, kun keväällä 1996 Frölunda kaatui finaaleissa. Mestaruuden lisäksi Luleån palkintokaapista löytyy neljä hopeamitalia, joista viimeisin viime kaudelta.
Euroopan kentillä juhlahumusta on päästy nauttimaan useammin, sillä CHL:n ja sen edeltäjän European Trophyn voittoa Luulajassa on juhlittu kahdesti, vuosina 2012 ja 2015.
Delfinenissä tunnelma on taattu
Kotiottelunsa ja CHL-finaalin Tapparaa vastaan Luleå pelaa vuonna 1970 valmistuneessa ja vuonna 2002 peruskorjatussa Coop Norrbotten Arenassa, joka tunnetaan tuttavallisemmin lempinimellä Delfinen.
Hallin yleisökapasiteetti jääkiekossa on 6 150. Hallin yleisöennätystä pitää hallussaan koripallojoukkue Plannja Basket, jonka finaaliottelu veti paikalle 7 250 katsojaa. Hallissa on tehty myös Ruotsin naisten jääkiekon yleisöennätys 6 220, kun Luleå HF:n ja AIK:n naisjoukkueet kohtasivat runkosarjassa vuonna 2018.
Monen muun ruotsalaisjoukkueen tapaan myös Luleålla on näkyvä ja kovaääninen kannattajakatsomo. Kannattajat pitävät juhtatunnelmaa yllä hallin H-katsomossa, ja suurimpana yksittäisenä ryhmänä on LuleåFans. Ryhmittymiä on myös useita muita..
Suomalaislegendat ovat jättäneet vahvan jäljen joukkueen historiaan
Luulajassa on vuosien varrella pelannut useita tähtipelaajia, joiden joukossa on myös useita suomalaisia. Yhteensä 56 suomalaista on pelannut seuran edustusjoukkueessa.
Suomalaisista Jarmo Myllys on legendan asemassa Luulajassa, ja hänen paitansa numerolla 35 onkin jäädytettynä Coop Norrbotten Arenan katossa.
Myllys oli seuran ainoan Ruotsin mestaruuden takuumiehenä Luleån maalinsuulla, ja kaiken kaikkiaan hän viihtyi Luulajassa seitsemän kauden ajan vuosina 1994–2001. Kaudella 1996–97 Myllys valittiin silloisen Elitserienin parhaaksi pelaajaksi.
Muita tunnettuja suomalaisia joukkueessa ovat olleet muun muassa Timo Jutila (1988–1992), Mika Alatalo (1996–1998) ja Mika Nieminen (1992–1995).
Luulajasta on ponnistanut maailmalle myös suuri määrä ruotsalaisia huippupelaajia, kuten Mikael Renberg, Mattias Öhlund sekä 15 kautta Detroit Red Wingsiä edustanut Tomas Holmström.
Paikallinen legenda on myös Stefan "Skuggan" Nilsson, jonka paita numerolla neljä roikkuu myös Luulajan hallin katossa. Nilsson pelasi Luleåssa 17 kautta ja toimii nykyään seuran urheilujohtajana.
Luleå luottaa vahvasti suomalaisosaamiseen
Tämän päivän Luleå nojaa vahvasti suomalaisten osaamiseen, jota löytyy pelaajistosta ja valmennuksesta.
Torniosta lähtöisin oleva Antti Alamäki nousi täksi kaudeksi edustusjoukkueen apuvalmentajaksi joukkueen U20-joukkueesta. Suomalaispelaajia joukkueesta löytyy peräti kuusi kappaletta. Ainoa puolustaja on toista kauttaan Luulajassa pelaava Julius Honka.
Hyökkäyksessä pelaavat Leo Komarov, Joonas Rask, Tomi Sallinen ja Juhani Tyrväinen sekä jo juniorina Luulajaan muuttanut Olli Nikupeteri.
Joukkueen tehokkaimpana pelaajana tällä kaudella on häärinyt kanadalainen Brendan Shinnimin, joka on iskenyt 43 otteluun 26 pistettä. Häntä seuraavat Isac Brännström ja Honka, joilla molemmilla on 24 pistettä.
Joukkue eteni viime kaudella finaaleihin, mutta tämä kausi ollut merkittävästi hankalampi. Luleå majailee tällä hetkellä runkosarjassa sijalla yhdeksän vain yhden pisteen edellä pudotuspeliviivan alapuolella olevaa Rögleä.
Joukkuen onkin kärsinyt huomattavasti menetettyään tulivoimaa, kun parhaat tehomiehet Linus Omark ja Pontus Andreasson suunnistivat muihin maisemiin.
Luleå ei kesän aikana saanut hankittua kovatasoisia korvaajia menetetyille tehomiehille. Kauden aikana hyökkäykseen on tuotu lisää pelureita, kun muun muassa Sallinen ja Mario Kempe liittyivät joukkueeseen marraskuun lopussa.
Tammikuu oli joukkueelle vaikea, kun seitsemästä pelistä tarttui SHL:ssä vain kaksi voittoa, mutta helmikuussa tahti on parantunut. Yhdeksään otteluun voittoja on kertynyt seitsemän.