Ennakoin Hurricanesin tälläkin kaudella kamppailevan lähinnä itäisen konferenssin jumbosijan välttämisestä, mutta joukkue yllätti olemalla kiinni pudotuspelitaistelussa lähes runkosarjan loppuun asti. Pudotuspelit jäivät Raleigh'ssa edelleen haaveeksi, mutta pettymyksessä piehtarointiin ei kuitenkaan ole syytä.
Edellisiin kausiin verrattuna Hurricanes paransi tulostaan ja pelasi uskottavampaa jääkiekkoa. Esimerkiksi alivoima kuului NHL:n parhaimpiin, samoin Hurricanesin maalia kohti lauottiin viidenneksi vähiten. Kiekonriistoihin hurrikaanit taas pääsivät eniten koko liigassa.
Hurricanesin ongelmaksi muodostuikin tehottomuus. Joukkue teki neljänneksi vähiten maaleja, ylivoima taas oli seitsemänneksi huonointa. Hurricanes hävisi maalin erolla yhteensä yli 20 ottelua, joista 16 varsinaisen peliajan jälkeen.
Hyökkäyskaluston vahvistaminen on keskeisin tavoite, jotta Hurricanesilla on jatkossa mahdollisuudet nousta pudotuspelijoukkueeksi.
Nuorten puolustajien esiinmarssi
Hurricanes-valmennus nosti kauden aikana monta nuorta puolustajaa isoon rooliin. Tähän myötävaikutti erityisesti isoon rooliin hankitun James Wisniewskin loukkaantuminen kauden ensimmäisessä vaihdossa ja koko kauden kestänyt poissaolo.
Kun myös viiden vuoden takaiselle ykkösvaraukselle Ryan Murphylle kertyi loukkaantumisen ja farmikomennuksen myötä vain 34 NHL-peliä, nousivat nuoret Noah Hanifin, Brett Pesce ja Jaccob Slavin esille. Viime kesän ykkösvaraus Hanifin esitti lupaavaa kiekollista peliä ja oli lopulta Hurricanesin toiseksi tehokkain puolustaja.
Vuonna 2012 neljännellä kierroksella varattu Slavin otti kuitenkin vielä isomman roolin. Isokokoinen amerikkalainen sai kärkipuolustajien Justin Faulkin ja Ron Hainseyn jälkeen kolmanneksi eniten peliaikaa ja oli Hurricanesin parhaimmistoa myös edistyneissä tilastoissa.
Hurricanesin kaupattua John-Michael Lilesin Boston Bruinsin oli puolustuksen keski-ikä vain 24 vuotta. Nuoret puolustajat selviytyivät urakastaan kunnialla ja saivat tulevaisuuden kannalta elintärkeää kokemusta. Kärkipuolustaja Faulk oli lisäksi 12 ylivoimamaalillaan NHL:n vaarallisimpia viivapelaajia.
Maalivahtipelistäkään Hurricanesin pudotuspelipaikka ei jäänyt kiinni. Suuremman torjuntavastuun kantanut Cam Ward oli esimerkiksi Nashville Predatorsin Pekka Rinnettä parempi torjuntaprosentilla ja päästettyjen maalien keskiarvolla mitattuna. Ward tosin pelasi 15 ottelua vähemmän.
Kakkosmaalivahti Eddie Läck ei ollut Wardia merkittävästi huonompi kuin voittoprosentissa.
Hyökkäyksessä isoimmat ongelmat, mutta myös positiivisia merkkejä
Hurricanesin tasapaksu ja kärjeltään kapea hyökkäyskalusto oli tiedossa jo kauteen lähdettäessä. Ongelmat painottuivatkin nimen omaan maalintekoon ja ylivoimaan. Kuvaavaa Hurricanesin tehottomuudelle oli, että puolustaja Faulk oli pitkään joukkueen paras pistemies.
Laitahyökkääjä Jeff Skinner nousi lopulta pisteykköseksi, mutta oli koko NHL:n pistepörssissä vasta sijalla 86.
Skinnerin tehojen löytyminen oli kuitenkin Hurricanesin kauden tärkeimpiä valopilkkuja. Kuuden vuoden takainen ykköskierroksen varaus takoi kuluneella kaudella lähes yhtä paljon maaleja kuin edellisellä kaudella pisteitä. Skinnerin tehot ovat elintärkeitä Hurricanesin menestyksen kannalta.
Ruotsalaissentteri Victor Rask oli tärkeä palanen Hurricanes-hyökkäystä. Hyvän tulokaskauden jälkeen Rask lisäsi kierroksia ollen muun muassa joukkueensa tehokkain ylivoimapelaaja ja toiseksi paras maalintekijä.
23-vuotiaan Raskin sopimus on katkolla, ja reilu palkankorotus lienee luvassa. Hurricanes tuskin haluaa päästää lupaavaa pelimiestä pois riveistään.
Toinen ruotsalainen, Elias Lindholm, oli alkukaudesta masentavan tehoton runsaasta peliajasta huolimatta. Lopulta laitahyökkääjäksi siirretty Lindholm kokosi kelvolliset tehot, mutta Raskin kaltaista kehittymistä ei kuitenkaan nähty.
Nuoret puolustajat selviytyivät urakastaan kunnialla ja saivat tulevaisuuden kannalta elintärkeää kokemusta.
Ennen siirtoikkunan sulkeutumista Hurricanes kauppasi seuralegenda Eric Staalin Rangersiin ja Kris Versteegin Kingsiin. Kaksikon yhteenlasketut tehot olivat 66 pistettä, joka on 15 pistettä enemmän kuin Skinner kokosi koko kaudella.
Farmista nostettiin kauden aikana monia hyökkääjiä näyttämään osaamistaan. Vakuuttavinta peliä esitti 22-vuotias Phillip Di Giuseppe. Kanadalaislaituri pelasi rohkeasti ja ennakkoluulottomasti, tulokashyökkääjän pelin taso kuitenkin vaihteli suuresti.
Pian NHL-komennuksen saatuaan Di Giuseppe kokosi neljässä pelissä tehot 2+3, mutta pahimmillaan pelasi yhdeksän peliä putkeen ilman tehoja. Piste per peli -keskiarvo oli kuitenkin Hurricanesin kymmenen parhaan joukossa, ja edellä olevista poiketen Di Giuseppe keräsi kaikki pisteensä tasakentällisin.
Ylivoima oli Hurricanesin merkittävä heikkous. Joukkue teki neljänneksi vähiten ylivoimamaaleja, erityisesti vierasotteluissa ylivoimatehokkuus oli heikkoa. Toisaalta Hurricanes oli myös yksi vähiten ylivoimaa pelanneista joukkueista.
Kokonaisuutena kausi 2015-16 oli Hurricanesilta askel parempaan. Sekä joukkuepelaamisessa että yksilötasolla tapahtui kehitystä. Hyökkäyskaluston vahvistaminen on keskeisin tavoite, jotta Hurricanesilla on jatkossa mahdollisuudet nousta pudotuspelijoukkueeksi.