KHL-kauteen 2017-2018 lähdettiin tilanteesta, jossa idän suurliigassa kiekkoili kaikkiaan 37 suomalaispelaaja. Matkan varrella muutama pelaajista on joutunut vaihtamaan maisemaa, mutta samalla sarjaan on saatu myös uusia suomalaiskasvoja. Arvioimme ohessa onnistumisia ennen kaikkea pelaajiin kohdistuneisiin ennakko-odotuksiin nähden.
Jos ihmettelet, miksi esimerkiksi Teemu Ramstedt ei ole mukana listalla, niin olemme jättäneet potkut kauden aikana saaneet pelaajat pois listauksesta. Näin ollen valinnat on tehty pelaajista, joilla kirjoitushetkellä on voimassaoleva sopimus KHL-joukkueen kanssa.
Onnistujat
1. Marko Anttila (Jokerit)
Jokereiden ja samalla koko KHL:n suomalaiskaartin suurin onnistuja. Anttila pelasi hyvin jo viime kaudella ja sai palkinnoksi kahden vuoden jatkosopimuksen Jokereihin.
Miehen arvo Jokereille on mittamaaton. Anttila on jäällä tappamassa vastustajan alivoimaa ja tasakentällisinkin rooli on käytännössä aina pimentää vastustajan nimimiehet. Hyökkäykseen päästessään iskuja tulee, kun Lempäälän iso mies suojaa kiekkoa, mutta hän ei siitä silti luovu.
Puolustavan roolin ohessa Anttila on yhdessä Antti Pihlströmin ja Mika Niemen kanssa ollut Jokereiden tehokkainta antia myös hyökkäyspäässä. Anttila on tehnyt tehot 5+6 ja on enää vain viiden pisteen päässä viime kauden tehoistaan - vaikka kausi ei ole Jokereilla edes puolessa.
Tehojen arvoa nostaa entisestään se, ettei Anttila ole pelannut alkukauden aikana lainkaan ylivoimaa. Nappiin menneen alkukauden jäljiltä Twitter-hastagit #Mörköolympialaisiin ja #Olympiamarko eivät ole enää pienen sisäpiirin vitsejä, vaan varteenotettavia vaatimuksia leijonaluotsi Lauri Marjamäelle.
2. Eeli Tolvanen (Jokerit)
Jokereiden toinen suuri puheenaihe alkukaudesta on ollut Eeli Tolvasen tie KHL-tähdeksi. 14 tehtyä maalia 27 ottelussa olisi riittänyt tämän listan ykkössijalle, mutta Anttilan kokonaisvaltaisuus kiilasi vielä tällä kertaa nuorukaisen edelle.
Pohjois-Amerikan juniorisarjoissa viime kaudet pelannut ja Nashville Predatorsiin kesällä varatulle Tolvaselle Jokerit oli alun perin varavaihtoehto, kun ovet Boston Collegeen eivät auenneetkaan heikkojen arvosanojen johdosta.
Ensimmäisestä pelistä asti Tolvanen on kuitenkin näyttänyt, että on valmis myös miesten peleihin
Ensimmäisestä pelistä asti Tolvanen on kuitenkin näyttänyt, että on valmis myös miesten peleihin ja KHL:ään. Brian O'Neillin kanssa tuhoisaa jälkeä tehnyt nuorukainen on nostanut itsensä koko suomalaisen kiekkokansan huulille ja Jokereiden selkeäksi johtotähdeksi kentän ulkopuolella.
Aika hurja suoritus 18-vuotiaalle ja kuka tietää, mitä vielä tälläkin kaudella on luvassa. Tulevaisuudesta puhumattakaan.
3. Joonas Kemppainen (Salavat Julajev Ufa)
Kajaanilaisen alkukausi on mennyt siivillä. Kemppainen on ollut yksi KHL:n alkukauden parhaista keskushyökkääjistä. Hän on tehnyt 30 ottelussa 12 maalia ja antanut 14 maalisyöttöä, mikä on enemmän kuin koko viime kauden aikana Sibir Novosibirskin paidassa yhteensä.
Vahva kahden suunnan sentteri, jolta on löytynyt nyt myös tehoja hyökkäyspäässä. On onnistunut jopa hieman yllättäen ottamaan Ufassa selkeän ykkössentterin roolin.
Yhdessä Teemu Hartikaisen, Philip Larsenin ja Linus Omarkin kanssa Kemppainen on muodostanut Salavat Julajevin alkukauden todellisen tehokvartetin, joka on pitänyt joukkuetta pystyssä illasta toiseen.
Ja mitä pidemmälle kausi etenee, sitä suurempaan arvoon Kemppaisen esitykset nousevat.
4. Teemu Hartikainen (Salavat Julajev Ufa)
Hartikainen on osoittautunut tällä kaudella Joonas Kemppaisen ohella Erkka Westerlundin luottopelaajaksi. 29 ottelussa tehot 9+14 takaavat Hartikaiselle paikan koko liigan pistepörssin kahdenkymmenen parhaan joukossa. Tehotilastoissa mies on plussan puolella kolmen pisteen verran.
Hartikainen on ottanut selkeästi uuden harppauksen eteenpäin urallansa. Hän on muodostanut Kemppaisen ja Omarkin kanssa Salavatin tehokkaimman ketjun, vaikkakin viime otteluissa Omarkin tilalla on pelannut venäläinen Vjatshelav Solodukhin.
Ison kokonsa vuoksi erittäin hyödyllinen ylivoimassa maskipelaajana ja tekee kovan työmäärän illasta toiseen. Palkinnoksi alkukaudesta Hartikainen sai Kemppaisen tavoin kutsun jälleen myös maajoukkueeseen.
5. Juha Metsola (Amur Habarovsk)
Ei ehkä se näkyvin suomalainen tilastojen valossa KHL:ssä, mutta Metsola on jatkanut siitä, mihin viime kaudella jäi. Mies on joukkueensa selkeä ykkösmaalivahti ja pelannut yhtä lukuun ottamatta kaikki Amur Habarovskin ottelut.
Kolmatta kauttaan KHL:ssä pelaava Metsola on tilastojen valossa itse asiassa hieman jäljessä omia edellisiä kausiaan, mutta yli 92 oleva torjuntaprosentti ja vain hiukan yli kaksi päästettyä maali per ottelu ovat edelleen laadukkaat lukemat KHL-tasolle.
Metsolan suorituksen arvoa nostaa, että monesta muusta KHL:n tähtimaalivahdista poiketen joukkue miehen edessä ei ole KHL:n kärkeä. Habarovskissa luotetaan vahvasti omiin nuoriin pelaajiin eikä valmiisiin tähtiin, ja tämä näkyy myös joukkueen otteissa.
Torjunnoillaan Metsola onkin antanut nuorelle joukkueelle tilaa ailahteluun ja pitänyt joukkueen sen tärkeimmässä tavoitteessaan eli taistelussa pudotuspelipaikasta, johon Amurilla on tätä kirjoittaessa matkaa viisi pistettä.
Lähellä valintaa: Sami Lepistö, Antti Pihlström ja Jyrki Jokipakka
Epäonnistujat
1. Tommi Taimi (Slovan Bratislava)
Kesken viime kauden Helsingin IFK:sta KHL:ään ja Red Star Kunluniin siirtynyt Taimi on ollut vielä KHL:ssä pelaavista suomalaisista suurin floppi.
Peking vaihtui kesällä Bratislavaan, jossa miehen alkukausi on mennyt täysin penkin alle. Viime aikoina Taimi on ollutkin kokoonpanon ulkopuolella huomattavasti enemmän kuin tositoimissa.
Taimelta odotettiin Slovanissa kiekollista johtajuutta, mutta tilille on kertynyt Bratislavassa ainoastaan yksi syöttöpiste. Tulevaisuus seurassa on tosissaan vaakalaudalla, sillä lähtö saattaa olla tiedossa tulevien viikkojen aikana.
Taimelta odotettiin Slovanissa kiekollista johtajuutta
2. Matias Myttynen (Kunlun Red Star/Vitjaz Podolsk)
Jopa hieman yllättäen KHL-sopimuksen täksi kaudeksi Kunlunista saanut Myttynen ei ole missään vaiheessa saanut peliänsä kulkemaan kiinalaisseurassa.
Niin keskellä kuin laidassakin viihtyvä tamperelainen on tehnyt seitsemässätoista pelaamassaan ottelussa ainoastaan kaksi maalia ja antanut yhden syöttöpisteen.
Uusi mahdollisuus alkukauden flopanneelle suomalaiselle kuitenkin aukenee Vityaz Podolskin riveissä, kun miehen seura Kunlun Red Star on Iltalehden tietojen mukaan vahvistanut vaihtaneensa Myttysen toiseen suomalaiseen Jaakko Rissaseen.
Siirrosta huolimatta Myttyselle tuskin kovin paljon annetaa aikaa onnistumisia odotellessa etenkään, jos huhut siitä, että Tomi Karhunen olisi tulossa Myttysen seurakaveriksi Vitjaziin pitävät paikkaansa. Tällöin seuralla olisi jälleen yksi ulkomaalaispelaaja liikaa.
3. Olli Palola (Jokerit)
Palola saapui Jokereihin allaan huippukausi Ruotsin SHL:n Växjö Lakersissa ja odotukset olivat korkealla.
Epäonnistujien listalle mies joutui puhtaasti siitä syystä, että maalintekijäksi Jokereihin hankittu Palola on osunut alkukauden aikana maalipuiden väliin vain kolme kertaa.
Toisaalta Palolan maalimäärää on taatusti syönyt Tolvasen huippuvire. Tolvanen pelaa Palolan kanssa samassa ylivoimassa ja viime aikoina Jokerein ylivoimaa on pelattu lähes yksinomaa Tolvasen kautta Palolan jäädessä ilman kiekkoa.
Lisäksi Palolan ansioksi on sanottava, että maalittomuus ei ole vaikuttanut hänen asenteeseensa ja taistelutahdon puutteesta ei Palolaa voida syyttää.
Maalintekijä kuitenkin tarvitsee maaleja, ja sitä myös Jokerit Palolalta varmasti odottaa, joten kaikesta huolimatta Palolan alkukautta voidaan pitää epäonnistuneena.
4. Jaakko Rissanen (Vitjaz Podolsk/Kunlun Red Star)
Suuriin saappaisiin Vityaziin saapunut keskushyökkääjä on saanut kokea sen, miten haastava sarja KHL voi pahimmillaan olla. Oli viime kaudella Liigassa pelatessaan KalPan kantavia voimia, mutta tällä kaudella onnistunut ainoastaan kaksi kertaa maalin teossa.
Rissanen hakeekin kaudelleen uutta suuntaa Kunlun Red Starin riveissä, kun mies kaupattiin seuraan vaihtokaupassa Matias Myttysen kanssa. Siirto saattaakin olla piristysruiske Rissaselle, eikä ura KHL:ssä ole missään nimessä vielä ohi.
5. Veli-Matti Savinainen (Jugra Hanty-Mansijsk)
Jos on Palola tällä listalla maalien puuttumisen takia, niin sama on syy myös Veli-Matti Savinaisen kohdalla. Liigan maalipörssin viime kaudella voittanut Savinainen on tehnyt Jugra Hanty-Mansijskissa kuluvalla kaudella vain kuusi täysosumaa.
Miehen puolustukseksi on sanottava, että Jugran alkukausi on koko joukkueena ollut todella vaikea ja Savinaisen tehot 6+3 riittävät peräti kolmanteen sijaan joukkueen sisäisessä pistepörssissä.
Tämä ei kuitenkaan poista sitä, että Savinainen vaelsi täysin varjojen mailla kauden ensimmäisen kuukauden, vaikka toinen onkin sujunut nyt paremmin. Mies tahkosi nollatehoin aina syyskuun loppuun saakka, kunnes mies onnistui ensimmäistä kertaa maalinteossa.
Kutsu maajoukkueeseen Helsingin EHT:lle tekee varmasti entisestään hyvää Savinaisen jo parantuneelle itseluottamukselle, mutta paikka listalla on enemmän kuin ansaittu nimenomaisesti elo-syyskuun otteiden perusteella.
Lähellä valintaa: Pekka Jormakka, Masi Marjamäki.